ЕЛЕКТРОННІ КАРТИ ТА ГЛОБУСИ. КАРТОГРАФІЧНІ ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛА. НАВІГАЦІЙНІ КАРТИ. ГЕОГРАФІЧНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ (ГІС), ДИСТАНЦІЙНЕ ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ, СФЕРИ ЇХ ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВА

Про матеріал
Навчальна мета: розширити знання учнів про види карт; сформувати знання про особливості електронних варіантів картографічних творів, активізувати використання картографічних інтернет-джерел для різних потреб; ознайомити з основними принципами, задачами та значенням ГІС. Розвивальна мета: розвивати допитливість, аналітичне мислення, картографічну компетентність. Виховна мета: виховувати відповідальну й безпечну поведінку під час використання Інтернету.
Перегляд файлу

11 клас

 

Урок №5

 

Дата:

 

ЕЛЕКТРОННІ КАРТИ ТА ГЛОБУСИ.

КАРТОГРАФІЧНІ ІНТЕРНЕТ-ДЖЕРЕЛА.

НАВІГАЦІЙНІ КАРТИ. ГЕОГРАФІЧНІ

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ (ГІС),

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ,

СФЕРИ ЇХ ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ.

 

Навчальна мета: розширити знання учнів про види карт; сформувати знання про особливості електронних варіантів картографічних творів, активізувати використання картографічних інтернет-джерел для різних потреб; ознайомити з основними принципами, задачами та значенням ГІС.

Розвивальна мета: розвивати допитливість, аналітичне мислення, картографічну компетентність.

Виховна мета: виховувати відповідальну й безпечну поведінку під час використання Інтернету.

Тип уроку: формуванняновихзнань, умінь, навичок.

Обладнання: підручник, атлас, комп’ютернеобладнання з доступом до Інтернету, електроннікарти й атласиУкраїни.

Опорні та базовіпоняття: електронна карта, навігація, ГІС, дистанційніметодидослідження.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

 

II. Мотиваціянавчальної та пізнавальноїдіяльності

Чизнаєтеви, скількидіючихштучнихсупутниківобертаєтьсянавколоЗемлі? Понад 1000. Длячогостільки? Частина з них забезпечуєзв’язок, а більшість — збираютьінформацію. Про частинуцієїінформації та для чого вона, ми дізнаємося на нашомусьогоднішньомууроці.

 

ІII. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок учнів

- Яку інформаціюви можете отримати з картографічнихдодатків у смартфоні? Чиможна з тією самою метою скористатисяіншимзасобомінформації?

-Перелічитьособливостікористуванняелектронними картами (у будь-якійпошуковійсистемі), якщо вам доводилосяцеробити. Чиможнавідмовитисявід карт на папері?

-Назвітьспеціалістів, щостворюютьсучасніелектроннікарти.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

 

1.Електроннікарти та глобуси. Картографічніінтернет-джерела

Електронна карта — цифровакартографічна модель, візуалізована (проекції, умовні знаки відповідно до масштабу тощо) в комп’ютерномусередовищі. Створюють на основіцифрових карт — моделей місцевості у виглядізакодованих у числовійформіпросторових координат. Є оперативнимзасобом, тобтоіснує в режимі реального часу, а тому інформаційнаскладовапостійнозмінюється. Маєсвоїособливостівідображенняінформації, щозумовленіроздільноюздатністюпристроїв, для якихрозробляються (моніторисучаснихлабораторійчи невеликий смартфон), та можливостямизастосуванняанімації та звукового супроводу.

Електронна карта не тотожнакомп’ютернійкарті, яка створена наосновікомп’ютернихтехнологій.

Будь-якікартографічні твори (відзображеньзвичайнихпаперовихваріантів до сучасних моделей), розміщені в мережіІнтернет, є картографічнимиджереламиінформації.

Кількістькартографічнихсервісівпостійнозростає.Середвідомих — Google Maps, 2gis, Bing maps,Nokia Maps, OpenStreetMap, MapQuest, Yahoo! Maps, Google Earth, Google Earth Pro, Earthexplorerтаін.

 

2. Навігаційні карти

Навігаційні карти створюють задля забезпечення судноводіїв навігаційно-гідрографічною інформацією для безпечного судноплавства.

Завдання. Ознайомтеся з відкритоюнавігаційною картою (http://map.openseamap.org).

Аналогічнікартистворюють для іншихтранспортнихзасобів — аеронавігаційні, автомобільні.

 

3. Географічні інформаційні системи (ГІС), дистанційне зондування Землі, сфери їх практичногозастосування

Геоінформаційні системи (ГІС) — системи накопичення, інтерпретації, аналізу просторовихданих та їхньої графічної візуалізації. По суті є багатошаровимінформаційним «тортом» про певнуділянкугеографічного простору (від глобального до регіональногорівнів). Складові ГІС: апаратнізасоби, програмнезабезпечення, дані.

ГІС об’єднують у собідистанційнезондування і супутниковісистемиглобальногопозиціонування (GPS), Інтернет, картографування, цифровуобробкузображень і 3D-моделювання, технологію базданих у обробціпростороворозподіленоїінформації.

ДистанційнезондуванняЗемлі (ДЗЗ) — отриманнярізноманітнимибезконтактними способами інформації про поверхнюЗемліназемними, авіаційними і космічнимизасобами, оснащенимирізними видами знімальноїапаратури. Воно є ефективною і оперативною технологієюотриманняінформації про властивості та характеристики об’єктівземноїповерхні. Отримуютьінформацію про об’єктв різнихспектральнихдіапазонахелектромагнітниххвиль.

Завдання. Ознайомтеся з сервісомEarthexplorer, щодаєзмогузнайтипевнийкосмічнийзнімок.

ГІС застосовують для вирішенняпрактичнихзавданьуправлінняприродними ресурсами, військовими, об’єктамисільськогогосподарства, екологічногомоніторингу, кадастру, логістики, міськогопланування, телекомунікацій, торгівлі та ін.

Обсягипродажів ГІС-продуктів, ГІС-технологій, та ГІС-послугщорічнозбільшуються на 20–30 %.

 

V. Закріпленнявивченогоматеріалу. Рефлексія

-Зазначтепереваги й недолікикористування онлайн-картами в режимі реального часу. У чомупринциповавідмінність «звичайних» карт аналогічної тематики? Чому для створенняостанніхпотрібнобільшефаховоїпідготовкивідповідно до тематики карти?

-Назвітьспеціалістів, щостворюють ГІС. Яківимоги до підготовкифахівціввисуває час? Яке значення у сучасномусвітісучасного географа?

 

VI. Підсумки уроку

 

VII. Домашнєзавдання

Опрацювати §6.

Дослідження:

1. Визначенняоптимального маршруту рухуміжвизначнимиоб’єктамисвого району за допомогою

навігаційноїкартисвоєїобласті.

2. СферивикористанняданихдистанційногозондуванняЗемлі.__

1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Авраменко Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
4419
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку