Еліксир здоров’я та довголіття

Про матеріал
«Чай підсилює дух, пом’якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає тіло» (Із китайського літопису)
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 грудня – Міжнародний день чаю. Історія свята, цікаві факти про чай | То  є Львів.


 

Тема: Еліксир здоров’я та довголіття

«Чай підсилює дух, пом’якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає тіло»

(Із китайського літопису)

Шановні гості! Дорогі батьки!

Рада вас вітати на нашому святі! Сьогодні ми з вами зібралися, щоб відкрити для себе таємницю сивої давнини, а з чим вона пов’язана, дізнаєтесь, відгадавши загадку:

П’ють його всі залюбки,

І дорослі, і дітки.

Цей напій вгамує спрагу.

А ось взимку – це відрада!

В люту холоднечу

Він завжди доречний!

З цукром, теплим молоком

Та з духмяним пирогом.

  • Що це за чудо-напій?

      Саме 15 грудня – Міжнародний день чаю. Сьогодні чай називають напоєм № 1. Складно уявити наше сьогодення без ароматної чашечки чаю. Його п’ють у будь-якому куточку Землі. Кожного дня люди випивають близько трьох мільярдів чашок цього прекрасного напою.

«Чай» - по-китайськи означає «молодий листочок».

      Чай – вічнозелене дерево або кущ. Листки овальні. Квітки білі, досить запашні. Плід – коробочка з 2-3 великими насінинами.

      Чай – рослина довговічна, живе і плодоносить 100 і більше років. Чай вирощують у 33 країнах світу. Загальне виробництво – 1 мільйон тон на рік. Найбільше чаю виробляє Індія – 1 місце, Китай – 2 місце, Шрі-Ланка – 3 місце.

Чай буває чорний, зелений, червоний, білий.

І холодний, і гіркий

Чай духмяний, запашний

Зцілить хворь, і як на те

Навіть втому прожене.

Сил нових він додає,

Друзів всіх за стіл зове…

І з подякою весь світ

Славить чудо – еліксир.

За китайськими переказами, що передаються від покоління до покоління, чай має цілющі властивості:

  • Чай позбавляє від головних болів і втоми;
  • Чай є поживним продуктом і втамовує голод;
  • Чай полегшує самопочуття під час спеки;
  • Чай освіжає і бадьорить;
  • Чай заспокоює, знімає стрес, жене геть тривоги, позбавляє від нервозності і підвищеній збудливості;
  • Чай сприяє перетравленню жирної їжі;
  • Чай виводить з організму отруту, шлаки і токсини;
  • Чай продовжує життя;
  • Чай підвищує інтелект.

   Правильно приготований чай містить не лише багато вітамінів, а й йод, цинк, мікроелементи, які стимулюють кровообіг, допомагають при хворобах нирок, підшлункової залози, ревматизму.

   Відомо також, що чаювання позитивно впливає на імунну систему та напряму пов’язане з довголіттям.

   Коли у 130-річного китайського монаха запитали, що допомогло йому дожити в здоров’ї до такого віку, він відповів «Я зроду не пив жодних ліків…  Просто я дуже люблю чай».

     Згідно з китайською легендою вперше чай винайшов імператор Шень Нунг 5 000 років тому. Під час подорожі слуги скип’ятили імператору воду, щоб її очистити, і в посудину з окропом випадково впало декілька листочків чаю. Імператор відчув прилив бадьорості. Вживав як ліки від усіх хвороб. Напій так сподобався володарю, що згодом став національною гордістю.

      На території України чай не вирощують, але українці дуже полюбляють чай, вирощений в Карпатах, Криму та на Закарпатті у вигляді заварених цілющих трав: звіробою, материнки, троянди; липовий цвіт, цвіт бузини, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини. Їх вживали і як ліки.

Однією з найбільш улюблених рослин українців є калина – символ України.

У народі калину цінують за її цілющі властивості. З ягід калини варять киселі.

Калиновий чай – найкращі ліки від застуди, свіжі ягоди з медом вживають при кашлі.

    А ось ці духмяні трави будуть у нагоді під час чаювання. (М’ята, чебрець, меліса, ягоди малини, чорниці, шипшини.).

Заходить Чай.

Добрий день вам, любі друзі!

Ой, втомився я щось дуже.

Треба трішки почекати,

Чаєм всіх почастувати.

       Хочу вам відкрить секрет і дати пораду: коли хворь вам трапиться – чаєм лікуватися.

Чай у спеку освіжить, а в мороз зігріє,

Сон рукою відведе, втому вашу переб’є,

знищить будь-який недуг.

Чай здоров»ю – кращий друг!

Гарно вбраний стіл до свята,

Чаюватимуть малята.

Скатертина урочиста

І вишивана, і барвиста.

 

На святковому столі

Сяють чашечки нові,

Блюдечка синенькі,

Ложечки маленькі.

 

Маслянка квітчаста, пишна,

Ще й цукерниця розкішна.

Є й заварювальний чайник,

Він над чашками начальник.

 

Чайник носиком пихтить, з носа ситечко стримить.

Отже, чайний наш сервіз –

Справжній дітлахам сюрприз.

 

Чаювання – справжнє свято.

Ласощів смачних багато:

Низка бубликів хрустких,

пиріжечків запашних.

 

Мед, варення до смаку

Будь-якому ласуну.

 

Вже над мідним самоваром

Клубочиться біла хмара.

Самовар «паф-паф»,- пихтить

І кипить, і буркотить.

 

Тож до столу всі сідайте,

Чай у чашки наливайте.

Саме час почаювати,

І дорослим, і малятам.

  • Згадаємо декілька правил сервірування столу. А як же необхідно складати серветки до чаювання?

Виступ матусі.

  • Рекомендується дотримуватися певного порядку підготовки святкового столу. Перш  за все слід розстелити скатертину, прикрасити стіл витончено складеними серветками, потім розставити чайний посуд. Праворуч ставлять чашку на блюдці, причому ручка повинна бути повернена вправо, а на блюдце слід покласти чайну ложку.
  • Уздовж столу прийнято розставляти видовжені сухарниці з булочками, печивом та іншою смакотою. Іноді їх накривають серветками, щоб зберегти свіжість. Поряд з ними розміщують тарілочки з лимоном. Якщо до чаю планується подати молоко або вершки, їх краще налити в молочник і поставити його на маленькій тарілочці по центру столу. На середину столу завжди ставлять цукорниці, щоб  всі гості могли без перешкод дотягнутися до них. В цукорниці повинна бути ложка або щипчики для цукру, якщо він кусковий. Ближче до країв столу розміщують розетки з варенням, медом. Окремо ставлять заварювальний чайник, біля нього на тарілочку кладуть ситечко для чаю.
  • У разі, коли на стіл падають варення або мед, кожному гостеві рекомендується подати другу чайну ложку і розетку. Якщо ж варення з кісточками, тоді слід поставити також блюдце і для них.

 

Ох, як добре гостювали,

По три чашки випивали

Чаю диво-запашного

Та відвідали смачного.

 

Ой потішили, ой розрадили.

А тепер я за звичаєм

Пригощу усіх вас чаєм!

 

Різних ласощів багато.

Чаювання – справжнє свято.

Тож завдячуймо сервізу

І приємному сюрпризу.

  • Діти, з чим п’ють чай?
  • Англійці – з молоком.
  • Тібетський чай – з топленим маслом і сіллю.
  • Калмики та киргизи кладуть масло в чай.
  • Монголи – молоко, борошно, сіль.
  • В арабських країнах чай заварюють із м’ятою, іноді кладуть лід.

 Китайська традиція містить деякі обмеження на вживання чаю, щоб уникнути прояву його шкідливих якостей:

  • Не пити чай на порожній шлунок;
  • Не пити чай дуже гарячим, палючим;
  • Не пити холодний чай;
  • Не заварювати занадто міцно;
  • Не пити чай безпосередньо перед їжею;
  • Не пити чай безпосередньо після їжі – тільки після невеликої перерви;
  • Не запивати чаєм ліки;
  • Не пити вчорашній чай.

Тож пийте чай, будьте здорові, бадьорі, живіть довго!

 

 

 

docx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку