Емоції. Настрій і посмішка

Про матеріал
Основи здров'я. Конспект уроку Настрій і посмішка Мета: Дати уявлення учням про роль усмішки в процесі спілкування; вчити розрізняти види усмішок. Закріплювати знання етикетного спілкування. Співвідносити ситуацію спілкування і вид усмішки. Сприяти реалізації соціально-комунікативного потенціалу особистості школяра; згрупувати учнів, створити дружний колектив. Виховувати ввічливість, доброту, бажання дарувати оточуючим радість, виховувати бажання жити у світі добра, розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються у житті, заохочення до добрих вчинків і корисних справ.
Перегляд файлу

Настрій і посмішка

Мета:  Дати уявлення учням про роль усмішки в процесі спілкування;

вчити розрізняти види усмішок. Закріплювати знання етикетного спілкування. Співвідносити ситуацію спілкування і вид усмішки. Сприяти реалізації  соціально-комунікативного потенціалу особистості школяра; згрупувати учнів, створити дружний колектив. Виховувати ввічливість, доброту, бажання дарувати оточуючим радість, виховувати бажання жити у світі добра, розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються у житті, заохочення до добрих вчинків і корисних справ.

.Обладнання:  музичні  записи,  розрізані  навпіл  листівки,  поштова скринька (коробка), фломастери, кольоровий папір, ножиці.

 Ілюстрації, малюнки, карта для подорожі «Море радощів»,таблиця «Азбука настрою», сонечко з промінцями,  посібник «Риторика», запис на дошці,  мелодія пісні «Усмішка».

Треба завжди бути радісним,

Якщо радість закінчується,

Шукай в чому помилився.     

Л. Толстой

 

На дошці записані слова:

Доброта, добро, доброзичливість, радість, усмішка, настрій, добродійність, взаємоповага, милосердя, веселість, привітність, ласкавість, ніжність, почуття гумору.

Очікувані результати:

Розвиток життєвих компетенцій школярів.

Набуття навичок дослідників.

Розвиток почуття милосердя, доброти.

Удосконалення вмінь презентувати результати досліджень.

Формування активної життєвої позиції.

Розвиток умінь працювати в команді.

 

Хід заходу

Організаційний  момент.

Сіли, діти, всі рівненько

Усміхнулися гарненько

Настрій гарний на урок взяли

Працювати почали.

Працюватимем старанно,

Щоб почути у кінці,

Що у нашім  третім класі

Діти – просто молодці!

 

Ви  веселі і здорові?

До заняття всі готові?

Тож,,, гарний слід’’ залишимо усі

На  занятті  і в житті.

 

Ми зараз відгадаємо, розвязавши анаграму:

С   У  Ш  А  К І  М

2    1   5   7   6  4  3

 

Правильно! Молодці! А тепер поверніться лицем один до одного і подаруйте один одному усмішку. Як ви всі вже здогадалися, сьогоднішнє наша заняття присвячене усмішці.

I. Вступна бесіда

 

Ми всі любимо дарувати посмішки, а ще більше – їх отримувати. Адже так приємно, коли тобі усміхнеться якась незнайома людина. Настрій відразу підстрибує до небес та  день завжди проходить вдало. І зовсім не обов’язково, щоб було Різдво. Але щоб остаточно переконати вас у силі цієї зброї приведу для прикладу одну з рекламних об’яв, яке для фірми “Оппенгейм, Коллінз енд компані” виконав Френк Ірвінг Флетчер, а відомий американський психолог Дейл Карнегі опублікував у своїй книзі “Як завойовувати друзів”. Усмішка нічого не коштує, але багато дає. Вона робить багатим того, кому адресована і при цьому не робить біднішими тих, хто її дарує. Вона триває одну мить, але в пам’яті іноді залишається надовго. Ні в кого немає такого багатства, щоб обійтися без неї, але немає й такого бідняка, який не стане від неї багатшим. Вона робить дім щасливим, додає тепло у ділові відносини і служить паролем для друзів.

 

— Нам необхідно пригадати правила, за якими будемо працювати.
— Чому потрібно говорити добрі слова, компліменти одне одному?
— Чи варто навчатися думати й говорити про інших добре?

II. Гра-розминка «компліменти»

Учитель  зачитує  рядки  Б.  Окуджави:  «Давайте  говорить  друг  другу комплименты».

— Ми оберемо символом компліменту сердечко. Передаючи  кожному учасникові сердечко, ви говорите йому комплімент.

 

Бесіда

— Чи приємно було вам чути на свою адресу компліменти?

— А чи хтось почувався незручно, коли йому говорили комплімент?

— А що важче: робити компліменти чи отримувати?

— Отже, чи варто навчатися робити компліменти?

Наприкінці бесіди робиться висновок: компліменти робити потрібно.

 

— Чи очікували ви на таку кількість компліментів?

— Чи збігається думка однокласників  із тим, що ви самі про себе думаєте?

— Чи необхідно говорити одне одному компліменти?

— Чому?

Бесіда Технологія «Незакінчене речення»

Пропоную дітям закінчити речення «Я усміхаюсь, ...»

Вчитель

 

У когось сьогодні поганий настрій, хтось встав не з тієї ноги. Але все ж, давайте, спробуємо все погане залишити за дверима. А тепер, уявітьсобі, що ваші долоні - целюстерко, подивіться в нього і посміхніться.

Я загадаю загадку, а відгадку ви подаруєте один одному:

РОЗГАДАЙТЕ ЗАГАДКУ

 

На обличчі цвіте

Від радості росте. ( Усмішка )

 

А що ж таке посмішка?

Розповіді учнів

Посмішка - як візитна картка, знак якості в ставленні однієї людини до іншої, індикатор відкритості, готовності до спілкування.

 

Скільки величезної доброї енергії, готової вирватися назовні, зберігається в кожному з нас!

 

Узагалі, нам чомусь запам'ятовуються усміхнені люди. Навіть коли людина йде з життя, ми пам'ятаємо її усмішку...

  

Усмішка нікому й ніколи не заважає. Зовсім здоровим почувається хворий, коли йому усміхається турботливе, небайдуже обличчя лікаря. А як добре засинає дитина після маминої усмішки й ласкавого "На добраніч, любий!".

 

Вчитель

   -А зараз ми відправляємось в чудову подорож до «Моря радощів». У цьому морі є острови посмішок. Перший острів, до якого ми допливли – це «Материнська посмішка».

Діти, коли перший раз у житті ви побачили посмішку? У кого?

Закрийте очі і пригадайте мамину посмішку. Яка вона?

 

Технологія «Мікрофон» (Діти називають слова, які характеризують мамину посмішку.)

- От бачите, скільки хороших слів ви сказали про мамину усмішку. Вона зігріває кожного з нас, дає сили, підтримує. Ми завжди пам’ятаємо мамину усмішку, з нею легше жити.

Наближаємося до наступного острова – «Посмішка дружби».

-У кожного з вас є друзі. Як ви думаєте, з чого починається дружба? Я вам розкрию таємницю – з посмішки. Зробіть таку посмішку. Посмішку можна дарувати. Я до вас посміхнулася – подарувала посмішку, і вам стало приємно. А зараз проведемо тренінг, станемо в коло, візьмемося за руки і подаруємо один одному усмішку. А щоб кожному стало ще приємніше, треба говорити компліменти. Зробити комплімент – це значить назвати людину приємним словом, похвалити за щось, обовязково посміхнутися.

    - Отже, ви посміхнулися, значить, ми друзі. Не забувайте робити компліменти мамі, татові, своїм рідним, друзям.

             Всі веселі? От чудово,

            А тепер до праці знову.

Слово вчителя

 

  •  Посмішка є жестом ввічливості, доброти.

Ви чули такий вислів: «Краса врятує світ»? Мені хотілося б сказати:

«посмішка  врятує  світ».  Для  того щоб  у  нас  був  гарний  настрій,  давайте побажаємо  всім щастя, добра.  Візьміть  одне  одного  за  плечі.  Знайте, що  у  вас  є друзі, на яких можна покластись. Тож давайте скажемо всі разом: «Хай нам з вами пощастить!»

 

  Усмішка  – відпочинок для тих, хто втомився, світло в кінці тунелю для тих, хто впав духом, промінь світла для сумних, а також краща з усіх ліків, які придумала природа від будь-яких неприємностей. Але її не купиш, не випросиш, не позичиш, її не можна вкрасти, так як сама вона нічого не коштує, поки тобі її не подарують.

 

  Тому посміхайтесь побільше не бійтеся, що вас неправильно зрозуміють,  не замислюйтеся навіть на хвилину про ваших недоброзичливців і успіх та позитив вам гарантовані.

 

  • Слово вчителя

 

Як ви вважаєте, яка людина щасливіша: та, в якої щира посмішка і ясний погляд, чи та, яка постійно нахмурена і поза власними проблемами нічого і нікого не помічає?

Діти

    Той, хто посміхається, легше йде по життю. Посмішка може створити справжнє диво! Чи часто ми це робимо? По-доброму, щиро, весело?! просто

 

  Якщо ж очі усміхненої людини горять любов'ю, добротою і при цьому її поведінка не принижує, не ображає присутніх, ні на кого не "давить", то вона сприймається схвально. І навіть викликає у перехожих усмішку і добрі побажання у відповідь.

 

Якою буває усмішка?

Діти.

Усмішки  бувають різними.

Професійна, уїдлива, іронічна, соромлива й нахабна, улеслива й поблажлива, підступна, єхидна, кокетлива

         Особливо вирізняється святкова усмішка, якимось чудесним чином об'єднуючи і просвітлюючи усіх нас, від малого до великого. Від неї всім добре, вона недвозначна, всім зрозуміла. Її дарують і одержують рівною мірою.

 З нею ми зустрічаємо гостей і самі приходимо в чужий дім, щасливо усміхаючись.

Що в ній, в цій усмішці? Захват, радість, щастя? І це, й багато чого іншого. Вона - мов такий собі "чеширський кіт" приходить у кожен будинок... Вона була, є і залишатиметься найкращим  Радісним подарунком собі й іншому.

 

Приказки про усмішку

 

Усмішка - сяйво сонця, світ надії

Сміх – найкращі ліки»,

Сміх продовжує життя

Від посмішки похмурий день світліше

Посмішок не ховайте,

на зло всім нещастям!

Почни свій день з посмішки!

 

Робота в групах

Завдання: скласти з «розсипаних» слів прислівя, вислів про усмішку.

1 група. Від гніву старієш, від сміху молодієш.

2 група. Даруйте один одному посмішки!

3 група. Усмішка краще лікує за ліки

 

Вчитель.  Послухайте казку

Василь Сухомлинський

 

УСМІШКА

 Був травневий сонячний ранок. На зелених луках, що починалися зараз же за селом, розквітнули жовті кульбабки, дзвеніли бджоли й джмелі, в блакитному небі грав на срібних струнах жайворонок.

Цієї тихої ранкової хвилини з хати вийшла маленька дівчинка. У неї були блакитні очі, біле, мов спіла пшениця, волосся. Вона почимчикувала зеленими луками. 
Побачила барвистого метелика й усміхнулась, їй стало так радісно, що захотілося, аби цілий світ бачив її усмішку.

Усміхалася дівчинка й тупала за метеликом. Він летів повагом, не поспішаючи.
Коли це дівчинка побачила діда. Він ішов їй назустріч. Погляд його був похмурий, брови насуплені, в очах — злість. Дівчинка несла назустріч дідові усмішку. 
Вона сподівалася: ось зараз і він усміхнеться. Невже в такий радісний день можна бути похмурим і непривітним? 

Уже в глибині її душі піднялася маленька хвиля страху, але вона усміхалась, вона несла назустріч дідові свою усмішку й закликала його: “Усміхніться й ви, дідусю!”
Та дід не усміхнувся. Погляд його залишався похмурий, брови — насуплені, очі — злі.

Страх оволодів серцем дівчинки. Усмішка погасла на її лиці. І тої ж хвилини їй здалося, що затьмарився, спохмурнів цілий світ. Зелений луг посірів. 

Жовті сонечка кульбабок перетворилися на фіолетові плями, блакитнеє небо стало бліде, а срібна пісня жайворонка тремтіла, мов той струмок, що ось-ось помре.
Дівчинка заплакала. За хвилину дід уже був далеко. Вона бачила тепер його спину, але й спина здавалася їй злою і непривітною.

Дівчинка йшла собі луками далі, її серце затремтіло, коли вона побачила — знову назустріч хтось іде. Придивляється — аж то бабуся, з ціпком старенька дибає, дівчинка насторожилась і запитливо глянула в її очі. Бабуся усміхнулась. 

І така була добра та щира її усмішка, що цілий світ навколо дівчинки знову ожив, заграв, заспівав, переливаючись усякими барвами. 

Мов маленькі сонця, знову заясніли кульбабки, задзвеніли бджоли й джмелі, заграв на срібних струнах жайворонок.

Дівчинка усміхнулася, перед її очима знову затремтіли барвисті крильця метелика. 
Вона пішла за метеликом, а бабуся спинилась на хвилинку і, дивлячись їй услід, щось тихо прошепотіла.

ФІзкультхвилинка
Ми сьогодні веселилися і грали, і гралися. 

А зараз вже пора, відпочити нам, дітвора.

(Діти розслабляються під звучання спокійної музики. «Пробудження» відбувається під звучання бубонця):

Тихо-тихо, мій бубонець, подзвени, подзвени.

Нікого-нікого, мій бубонець, не буди, не буди.

Голосно-голосно, мій бубонець, подзвени, подзвени.

Всіх хлопчисьок і дівчисьок розбуди, розбуди.

Діти встали, потягнулися і мені усміхнулись, 

З Зимою - забавою попрощалися, до роботи  вирушали.

Дитячі твори про усмішку(  примірники)

 

Твір – роздум « Усмішка»

 

Посмiшка… Велику силу вона має у нашому життi. Буває, посваришся з кимось. I так тяжко на душi. А коли помиришся - обов’язково усмiхнешся. I наче гори звалились… Вiдкритий погляд i усмiшка - це вже настрiй. З людиною хочеться спiлкуватись. Вiриш у її доброзичливiсть. А коли хтось погляне на тебе спiдлоба - неприємно якось почуваєш себе.

Але усмiшки бувають рiзнi. Я читав книжку про мову жестiв. Там говориться, що бувають i посмiшки неприємнi…

Тiльки щира усмiшка - то твiй друг.

 

Вчитель. А скільки коштує усмішка?

 

Усмішка нічого не коштує, але багато створює. Вона збагачує тих, хто її отримує, не збіднюючи тих, хто її віддає. Американський психолог Дейл Карнегі у своїх книжках закликає читачів посміхатися, адже усмішка може стати найкращим засобом досягнення будь-якої мети.

  Здавалося б вона триває мить, а пам’ять про неї інколи зберігається назавжди

Немає настільки заможних, які б змогли прожити без неї, і немає настільки убогих, які б не стали багатшими з її ласки.

  Вона створює в оселі щастя, дух доброзичливості у справах і слугує паролем для друзів. Вона - натхнення для стомленого, світ надії для зневіреного, сяйво сонця для засмученого і найкраще з природних засобів проти горя.

  Отже її не можна ні купити, ні випросити, ні позичити, ні вкрасти, бо ж вона є певна цінність, яка не принесе жодної користі нікому, якщо тільки її не віддати від щирого серця.

 

Вірші про усмішку

.

Автор Ольга Зозуля

Усмішка

Усмішка ласкава — то найкраща страва.

Так народна мудрість промовля до нас.

З усмішкою добре вийде кожна справа,

Бо вона підносить нас у добрий час.

Всім завжди приємно, коли зла немає,

Очі випромінюють ніжність й доброту.

Усмішка теплом нам серце зігріває,

Пам’ятайте, люди, істину просту.

Вона живить душу ласкою м’якою,

Всім любов дарує, і людське тепло.

Поїть справжнім щастям, радістю п’янкою,

І стає палацом нам просте житло.

Усмішка, як сонце, шлях освітить вчасно,

З нею всі рідніші і не треба слів.

То ж зустрічним людям усміхнися вчасно,

Щоб тобі всміхнутись кожен захотів

 

 

 

Усмішка                     Дружко Марія

Прожити день, немов свіча - пітьму, 

і на долоню скапнути сльозою, 

розлитися бурхливою грозою, 

близькою стати світові всьому, - 

і загубитись у його очах, 

довірливою зіркою зірватись 

йому до ніг. 

І вічно б залишатись 

усмішкою на маминих вустах!

 

(Відео  ПІСНЯ ПРО УСМІШКУ)з мультфільму «Крихітка Єнот»)

Музика В. Шаїнського, слова М. Пляцковського

 

  1.                   Від усмішки хмарний день ясніш,

від усмішки засія веселка в небі...

Поділись усмішкою щедріш,

і вона не раз повернеться до тебе.

Приспів:

І тоді хмарок склика в танець музика дзвінка

і на скрипці грає коник найніжніше...

Із блакитного струмка починається ріка,

ну, а дружба починається з усмішки.

риспів

2.  Від усмішки сонячної вмить

найсумніший дощик плакать перестане,

сонний ліс ураз загомонить

і заплеще, мов долоньками, листками.

Приспів.

3.  Від усмішки йде до всіх тепло —

до слона і навіть до малої мишки...

То нехай, щоб добре всім було,

ніби лампочки, вмикаються усмішки!

 

Притча про усмішку і обід з Богом ( Зачитують діти)

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПОСМІШКУ

1. Посмішка — виразний рух м’язів обличчя. Вперше людина починає посміхатися ще в утробі матері.

2. Посмішка — штука заразна. Якщо ви почнете посміхатися співрозмовнику, то, в більшості випадків, він почне посміхатися у відповідь.

3. Справжню щиру посмішку підробити неможливо. Щира посмішка піднімає куточки губ вгору, а звичайна, яку ви контролюєте, відтягує їх в сторони.

4. Справжню посмішку і підроблену контролюють різні ділянки мозку.

5. Щира посмішка викликає у людини підсвідому довіру до співрозмовника.

6. Щира посмішка триває, в середньому, 4 секунди.

7. Посмішка працює в обидві сторони. Якщо вам погано — змусьте себе посміхнутися. Мозок запустить зворотний процес, в крові підвищиться вміст ендорфіну і вам стане легше.

9. Посміхатися в два рази простіше, ніж хмуритися. Посмішка задіє всього 53 лицьові м’язи.

10. Фахівці Каліфорнійського університету довели, що немовлята посміхаються тільки тоді, коли є шанс, що їм посміхнуться у відповідь.

 

11. У більшості країн світу посмішка вважається ознакою доброзичливості.

 

Вчитель. Тож давайте будемо частіше посміхатись на користь нашому здоровю! І ми станемо добрішими і лагідними до навколишнього світу.

 

Розгадайте ребус

C:\Documents and Settings\Саша\Рабочий стол\search.jpgМІ’’C:\Documents and Settings\Саша\Рабочий стол\search.jpg

Діти.

Ах, посмішка — не так уже й багато…

Подумаєш, всміхнувся, та й усе.

А в когось на душі від цього свято,

Когось вона до сонечка несе.

 

 Підносить вгору, до вершин, високо…

Лиш посмішка, а творить чудеса.

То ж поміча її не тільки око,

Але й душа. І квітне скрізь краса.

 

 А на душі стає і затишно, й спокійно,

Вона несе і щирість, й доброту.

І виростає радість вже подвійно,

Як  хтось дарує посмішку просту.

 

 То ж не скупіться, усміхніться щиро.

Нехай вона, як маківка цвіте.

І буде більше радості і миру —

Усім проблемам рішення просте.

 

Віночок веселих порад

 

Згадай, що усмішка – це джерело в пустелі

Це промінь світла в царстві темноти.

Тому не закривай ніколи двері

До світлої душевної краси.

 

Усміхнуся всім навколо –

Небу, сонцю, квітам, людям,

І тоді обов’язково

День для всіх веселим буде.

 

 Я всміхаюсь сонечку:

   - Здрастуй, золоте!

     Я всміхаюсь квіточці.

     Хай вона росте!

     Я всміхаюсь дощику:

     - Лийся, мов з відра!

     Людям усміхаюся,

     Зичу їм добра!

 

 А я найбільше хочу зробити так, щоб люди

Були завжди щасливими, на всій землі, усюди

Щоб горя, зла і смутку

Ніхто й ніде не знав.

Щоб кожний день до кожного приходив,як весна.

 А що для цього треба?

Прозоре й чисте небо!

І посмішку привітну,

Й веселу самоцвітку,

І сонце променисте,

І неодмінно пісню.

Таку, як сонце й небо,

Для всіх людей одну!

 

 

 

Підсумок заняття

Вчитель. Земля без посмішки… У що вона перетвориться?

Діти

Сонечко б зникло, всім було би нудно, нічого б не хотілося робити, не було б настрою, мабуть, всі б погано вчилися, часто хворіли б...

 

Від посмішки похмурий день світліше - давайте посміхатися один одному частіше.

 

 Посмішка допомагає подолати труднощі, посмішка покращує настрій, посмішка нікому не шкодить, посміхайтеся частіше: це корисно для здоров'я.

 

 Почни свій день з посмішки!

 

Давайте товаришувати, посміхатись, поважати  один одного, памятати, що жити ми повинні у дружбі й злагоді.

   Виконується пісня

«  Подаруй мені  свою усмішку»

Кожна людина живе лише один раз. І що б не сталось у кожного з нас у житті, завжди пам’ятайте, що ви людина. Ніколи не звинувачуйте когось у тому, що вас погано виховали. Ви самі повинні якомога більше працювати над вдосконаленням своєї особливості. Цей шлях важкий і тернистий, але ви молоді й зможете все подолати. І ось тоді у вашому серці навіки оселяться найсвятіші людські почуття – любов, доброта, прощення. Їх не купиш на базарі, в магазині, їх ні в кого не позичиш, але можна навчити себе бути добрими, людяними і милосердними.

 Як часто ми зриваємо квітку, не задумуючись над тим, що завдаємо їй болю. Як легко зранити серце одним необережним словом, тим самим не залишивши у цьому серці місця для проростання добра. Будьмо добрими і чуйними, лагідними і щедрими, бо саме внутрішня краса прикрашає людину. Відкриваймо навстіж своє серце і душу для друзів, близьких і рідних. Життя таке прекрасне, тож поспішайте творити добро на землі.

Не забудь ні старця, ні дитини,

Поділись останнім сухарем.

Тільки раз ми на землі живем.

У могилу не бери провину.

Зло нічого не дає, крім зла,

Вмій прощати, як прощає мати.

За добро добром спіши воздати, -

Мудрість завше доброю була.

Витри піт солоний із чола

І трудися, забувши про утому,

Бо людина ціниться по тому,

Чи вона зробила, що могла.

Скільки сил у неї вистачало,

Щоб на світі більше щастя стало.

М. Луків

Учитель: Дякую за співробітництво. Зичу вам взаєморозуміння, і взаємоповаги, миру, злагоди і милосердя.

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
28 січня 2020
Переглядів
5828
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку