Есе"Розвиток туризму в умовах пандемії:виклики та перспективи"

Про матеріал
Зразок написання есе на актуальну тематику для учнів 10 класу .Туризм в період пандемії досить актуальна тема,яка хвилює сучасне суспільство.
Перегляд файлу

                                                Есе

    « Розвиток туризму в умовах  пандемії: виклики та перспективи»

   Туризм походить від французького «tourisme»-прогулянка ,подорож-подорожі у вільний час за межі постійного проживання,один із видів активного відпочинку,який поєднує відновлення продуктивних сил людини з оздоровчими,пізнавальними,спортивними та культурними розважальними цілями.

   Регулярна туристична діяльність і участь у туристичних змаганнях є ефективною компенсацією праці, все викликають у людини радість життя,служить загартуванням і збільшує фізичну життєдіяльність організму. Заняття туризмом сприяють вивченню історії і формуванню світогляду. Представляють великі можливості для інтенсивного виховання в дусі колективізму і для формування таких цінних рис характеру,як впевненість у собі,здатність прийти на допомогу.

     Туризм-це екскурсії,подорожі,походи,в яких відпочинок поєднується з пізнавальними і освітніми цілями.

      Пандемія(від  грец.” пан”,- увесь +  грец.”  демос”-народ) -найвища інтенсивність розвитку епідемічного процесу,що характеризується,прогресуючим поширенням інфекційного захворювання з надзвичайно високим ураженням на значних територіях материків або всієї землі.

     Чи може розвиватися туризм в умовах пандемії? Чи можливий він взагалі?

Існує версія ,що термін “ туризм” придумав письменник Марк Твен з’єднавши слова ” тур“ ( по фр. “ подорож” ) і “авантюризм”. Тож чи не є туристична діяльність в умовах карантинних обмежень небезпечною авантюрою? Можливо так,але скоріш за все ні,якщо дотримуватись усіх

безпекових норм.

    В умовах карантину дуже важливо,щоб люди отримували позитивні емоції,впевненість у завтрашнім дні.

    За оцінки фахівців,для сфери туристичних послуг сезону періоду корона-кризи будуть притаманні надання споживачам приорітету щодо: вибору коротших термінів відпочинку,переважання індивідуального пересування (автотуризм) та індивідуального розміщення,вибору оздоровчого,міського та сільського туризму.

 Перспективним є розвиток внутрішнього туризму. В Україні під охороною держава перебувають понад 140 тисяч нерухомих пам’яток історії та культури,а саме:

__ понад 64000 пам’яток археології;

__ понад  54000  пам’яток історії;

__ близько 7000 пам’яток монументального мистецтва;

__ понад  15600 пам’яток містобудування та архітектури.

Як працювати у зв’язку з дією обмежувальних заходів,пов’язаних із поширенням корона вірусної хвороби (COVID -19)?

  Відповідь на це запитання можна отримати,ознайомившись з роботою Державного історико-культурного заповідника “ Межибіж”. З послабленням карантинних  обмежень заповідник запрацював.

   На території фортеці проводилися розкопки біля стіни палацу Сенявських, де археологи натрапили на колони арканної гомерії XVIст. До розкопок у Меджибожі долучилися волонтери-студенти Київського національного університету  ім..Т.Шевченка.

   А як же туристи? Чудово. Фортеця була відкрита  для малих туристичних груп. Особливо цікавою була акція “ Марафон сімейних екскурсії”. Почергово з однією групою працювали три екскурсоводи, по п ’ятнадцять хвилин кожен. Задіяно три основні локації:

__подвір’я фортеці;

__Лицарська вежа;

__ підземний поверх палацу Сенявських.

Відчувалося пожвавлення, гарний настрій і у співробітників закладу і відвідувачів. Після спілкування з екскурсоводоми відвідувачі мали можливість самостійно оглянути три музейні зали.

  На особливу увагу заслуговує Всеукраїнський гончарний пленер-практикум “ Келих вогню” у Меджибізькій фортеці. 24 майстри керамісти з усієї України створювали та випалювали композиції з глини. Головною подією пленеру був практикум з японської техніки оздоблення та випалу кераміки,яка називається раку . Зберігаючи дистанцію за цим дійством мали можливість  спостерігати туристи.

   У Всесвітній День туризму на території Меджибізького замку відбулася презентація проєкту ” Меджибіж полікультурний”, який реалізовано Хмельницькою обласною  громадською організацією “Меджибіж-2020” у партнерстві з ДІКЗ “Межибіж” за підтримки проєкту  ReHERIT та Європейського Союзу.

  З нагоди презентації проєкту “Межибіж полікультурний” та Всесвітнього Дня туризму у Лицарській вежі Меджибізького замку відбувся концерт камерного оркестру Хмельницької обласної філармонії під управлінням Тараса Мартиненка.

  27 листопада в ДІКЗ “Межибіж”відбувся поминальний захід до Дня пам’яті жертв Голодомору. У зв’язку з запровадженням карантину вихідного дня захід було проведено напередодні встановленої дати.

  Усі заходи і екскурсії проводилися з дотриманням карантинних заходів безпеки.

  Протягом року заповідник відвідали 18536 туристів. Проведено 931 екскурсію. Це лише окремі аспекти успішної роботи закладу в умовах карантинних обмежень. Меджибіж є одним із досить перспективних для розвитку туризму.

  За ініціативи місцевого активіста краєзнавчої справи,консультанта з розвтку туризму у Меджибізькій ОТГ Сергія Щура,за підтримки Меджибізької селищної ради була прийнята відповідна програма,виділені кошти для створення путівника “Край Бога і Божка:шляхами славетних епох”.

   Над визначенням цікавих місць працювали Сергій Щур і Хмельницький веломандрівник та експерт з розвитку туризму Сергій Толстіхін.

   Перерахуємо деякі з найпрезентабильніших локацій, представлених у путівнику.

1.Цілющі джерела Головчинець.

2.Криниці журавлі в Лисогірці.

3.Меджибізька фортеця.

4.Єврейський некрополь.

5.Колони-каплиці в Меджибожі і Требухівцях.

6.Ярославсько-Митківське “море”.

7.Церква в Западинцях.

8.Козацька могила біля Шрубкова.

9.Свято-Преображенський жіночий монастир.

10Синагого Баал Шем Това.

11.Стара синагога.

12.Казковий двір діда Івана Мудрика.

13.Стара єврейська школа.

14.Каплиця-ротонда.

15.Джерела “ незамерзайки”у Голоскові.

16.Тунель кохання біля Западиниць.

В путівнику представлені й інші цікаві місця. Цікаві перш за все для самодіяльних туристів.

  Самодіяльний туризм - різновид неорганізованого туризму,в якому подорожі груп або окремих туристів здійснюються без послуг туроператорів та не за планом туристичної організації. Туристи самі розробляють маршрути і спосіб пересування, забезпечують собі харчування, нічліг,місце відпочинку,здійснюють екскурсії,відвідують музеї.Він об’єднує на добровільних засадах аматорів пішохідних,велосипедних,автомобільних та інших походів різної кваліфікації. Що стосується дотримання карантинних норм,то тут уже дуже багато залежить від самих туристів,їхньої свідомості,самодисципліни та організованості. І тому є одним із перпективних в сьогоднішніх умовах.

  З урахуванням негативних наслідків корона кризи підтримка розвитку туризму має базуватися на підтримці як центрального,так і місцевого рівня. Особливого значення набуває саме внутрішній туризм. Він дозволяє більш ефективно розвинути цю галузь і зменшити негативні наслідки пандемії.

docx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку