Історія У світі налічується до 4 000 різних видів оцту. Найпоширеніші варіації: Синтетичний оцет (столовий) отримують в результаті розведення концентрованої синтетичної оцтової кислоти. Натуральний оцет отримують із харчової спиртовмісної сировини в результаті мікробіологічного синтезу з допомогою оцтовокислих бактерій Acetobacter aceti. Бальзамічний оцет - король всіх оцтів. Це різновид винного оцту, але готують його по більш складній технології із сортів винограду з підвищеним вмістом цукру. Після ферментації й випарювання оцет поміщають у дерев'яні бочки, де він ще не менш 12 років «доходить», здобуває колір, смак, запах і щільність. Цей оцет називають бальзамічним тому, що спочатку його використовували переважно в медичних цілях. Яблучний оцет
Фізичні властивості Безбарвна рідина, -прозора, -з характерним запахом, -летка, кисла на смак,-добре розчиняється у воді й сама розчиняє чимало органічних сполук,-густина етанової кислоти за звичайних умов — 1,05 г/см3-температура плавлення становить 16,6 °С, -температура кипіння — 181,1 °С.
Узагальнення На основі проведених досліджень з’ясувалося про те, що етанова кислота проявляє властивості, подібні до властивостей неорганічних кислот. Однак, як органічна сполука, вона горить блакитним полум'ям з утворенням карбон(IV) оксиду та води. Яку ж таємницю у собі має таке чарівне декоративне деревце?Оцінювання