Етапи розвитку на планеті Земля

Про матеріал
Презентація для використання на уроках географії у 6, 7, 8 класах при вивченні тектонічної будови Землі, Корисних копалин, формування геологічних відкладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етапи розвитку життя на планеті Земля Дослідження проведено учнями 6 класу Шевченківської ЗОШ І – ІІІ ст.

Номер слайду 2

Ця проблема є актуальною, тому що: Ми живемо на планеті Земля, тому повинні знати, більше про свій прихисток, домівку в безкрайньому Всесвіті, щоб зрозуміти, який надалі буде напрямок розвитку нашої планети.

Номер слайду 3

Тому ми поставили перед собою такі завдання: Дослідити, які саме чинники вплинули на утворення різних компонентів живої і неживої природи, ландшафтів. Визначити, тривалість формування унікальної біосистеми планети. Виявити послідовність подій, тектонічного характеру і їх вплив на розповсюдження видового складу організмів, різних геологічних ер та періодів.

Номер слайду 4

Для цього ми підбирали інформацію: В інтернеті; Географічній літературі; Геохронологічних таблицях; Наукових працях дослідників; Консультаціях вчителя.

Номер слайду 5

З чого все починалося: До існування людства, як виду, наша планета вже формувалася 4,65 млрд. років. Своє життя Земля почала у вигляді кулі, що складалася з пилу і жару, утримуваних разом за рахунок сил гравітації.

Номер слайду 6

Внутрішня будова Землі Зі збільшенням розмірів планети, збільшувалася її маса. Важчі елементи утворили ядро, а легші – утворили зовнішню оболонку.

Номер слайду 7

Пангея і Тетіс Німецький дослідник Альфред Вегенер у 1912р. Висунув гіпотезу, що спочатку поверхня Землі мала лише один великий континент Пангею і океан Тетіс.

Номер слайду 8

Тектонічні рухи Через величезні розміри, та нестабільну основу з магми материк почав розколюватися на дрібніші частини, які протягом мільйонів років віддалялися один від одного. Так виникла теорія про дрейфуючі континенти. Утворилися Лавразія і Гондвана.

Номер слайду 9

Утворення сучасних материків Рухи літосферних плит продовжувалися, саме це явище спричинило до утворення сучасної материкової частини Землі.

Номер слайду 10

Фізична карта материків і океанів Тектонічні рухи завжди супроводжуються землетрусами і виверженнями вулканів. Тому на сьогодні з впевненістю можна сказати, що материки рухаються і зараз, але відбувається таке явище дуже повільно.

Номер слайду 11

Геологічні ери: Докембрійська ера Включає в себе Архейський і Протерозойський періоди. В цей час на Землі відбуваються активні тектонічні рухи, землетруси і вулканізм. Вміст кисню менше 1%. Клімат вологий і холодний. Життя представлене лише у воді у вигляді нижчих водних рослин і бактерій.

Номер слайду 12

Палеозойська ера Об'єднує шість геологічних періодів, у яких відбувається активний розвиток та поява нових видів.

Номер слайду 13

Кембрійський період Все життя пов'язане з водним середовищем. Процвітають водорості, морські безхребетні. Клімат холодний.

Номер слайду 14

Період Ордовик Клімат стає теплішим. Органічний світ все ще зосереджений у воді, але він стає різноманітнішим: корали, морські лілії, молюски. З'являються перші хребетні

Номер слайду 15

Силурійський період Клімат теплий і вологий, поступово змінюється до кінця періоду на сухий і жаркий. З'являються панцирні риби. Життя починає проникати на сушу. Псилофіти – перші наземні рослини.

Номер слайду 16

Девонський період Відбуваються активні тектонічні рухи, утворюються гори. Клімат стає сухим і жарким, з'являються пустелі. З'являються перші амфібії, безкрилі комахи. З рослин – перші насіннєві і папороті.

Номер слайду 17

Кам'яновугільний період Посилена вулканічна діяльність. Великі ділянки суші опускаються під воду. Клімат стає прохолодніший. Розростаються плауни, хвощі, хвойні рослини. Панують земноводні і плазуни.

Номер слайду 18

Пермський період Продовжують опускатися ділянки суші. Клімат стає сухим і теплим. Панують голонасінні рослини, хвойні, гінкгові. З'являються перші, подібні до ссавців плазуни.

Номер слайду 19

Мезозойська ера Включає в себе три геологічних періоди, під час яких відбувається активне освоєння тваринами наземної частини Землі.

Номер слайду 20

Тріасовий період Продовжують утворюватися гори і западини. На більшій частині суші клімат вологий. З'являються перші ссавці, але ще панують динозаври.

Номер слайду 21

Юрський період Клімат залишається вологим, теплим. Широко розповсюджені динозаври, з'являються літаючі ящери, перші птахи.

Номер слайду 22

Крейдовий період Інтенсивні тектонічні рухи призводять до затоплення ділянок суші водою. Клімат стає холоднішим. З'являються перші широколистяні дерева,та квіткозапильні комахи. В кінці періоду вимирають динозаври.

Номер слайду 23

Кайнозойська ера Включає три останні геологічні періоди, під час яких формується видовий склад, схожий до сучасного.

Номер слайду 24

Палеогеновий період Активна тектонічна діяльність призвела до утворення обрисів материків, схожих на ті, які ми знаємо зараз. Кілька разів змінюється клімат. Панують покритонасінні рослини. Активно розвиваються птахи, ссавці, рептилії і комахи.

Номер слайду 25

Неогеновий період Клімат знову стає холоднішим. Тваринний і рослинний світ стає схожим на сучасний.

Номер слайду 26

Четвертинний період Відбувається чергування льодовикових і міжльодовикових епох. Формується сучасний рельєф, клімат, рослинний і тваринний світ. Поява людини.

Номер слайду 27

Висновки Наша планета утворювалася і формувалася тривалий час. На ній відбувалися складні геологічні, тектонічні , кліматичні та видові зміни. Саме вони сформували унікальний природний комплекс з різноманітним видовим складом у різних ділянках земної кулі. Бережімо нашу планету.

Номер слайду 28

Використана література Велика ілюстрована енциклопедія географії. Київ “Махаон - Україна” 2005р. Велика ілюстрована енциклопедія динозаврів. Київ “Махаон – Україна” 2012р. Навчальний атлас. Головне управління геодезії та кадастру 1998р. www.ru.wikipedia.org www.geokniga.org www.geology.sppu.ru www.liveinternet.ru www.ivmk.net www.geoschool.web.ru www.earth.jscc.ru

ppt
Додано
12 січня 2021
Переглядів
2606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку