"Excel. Знаходження коренів функції"

Про матеріал
В роботі розглянуто, як в Excel реалізується графічний метод пошуку всіх коренів функції на заданому відрізку та їх уточнення за допомогою функції "Підбір параметра".
Перегляд файлу

EXCEL. ЗНАХОДЖЕННЯ КОРЕНІВ ФУНКЦІЇ

          Задача. Задана довільна функція y(x). Треба знайти всі її корені на заданому відрізку 𝑥 ∈ [𝑎, 𝑏].

          З математики відомо, що для знаходження коренів функції треба вирішити рівняння 𝑦(𝑥) = 0. Аналітичне рішення вдається отримати далеко не для кожної функції. Рівняння, для яких не можна знайти аналітичні рішення, називаються трансцендентними. Для находження коренів трансцендентних рівнянь застосовуються графічні або чисельні методи.

          Слід відмітити, що графічний спосіб знаходить всі корені на заданому відрізку, але їх значення, як правило, є дуже неточними. Чисельні методи знаходять корені з великою точністю, але самі методи розраховані на пошук лише одного кореня на заданому відрізку, де заздалегідь відомо, що функція монотонна і має лише один корінь. Тож для знаходження всіх коренів на заданому відрізку можна спочатку графічним методом знайти всі корені приблизно, а потім за допомогою одного з чисельних методів уточнити ці значення для кожного кореня.

 В роботі розглянуто, як в Excel реалізується графічний метод пошуку всіх коренів функції на заданому відрізку та їх уточнення за допомогою функції "Підбір параметра".

          Як приклад, розглянемо знаходження коренів функції  𝑦 = 2𝑥4 + 4𝑥 − 10000 на інтервалі 𝑥 ∈ [−10, 10].

Графічний метод

1.     Для побудови графіка створимо таблицю значень функції y2x4 4x10000 на інтервалі x10;10. Кількість точок рекомендується не менше, ніж 15-20. По даним таблиці побудуємо графік функції (Рис. 1)

image 

Рис. 1. Графік функції

2.     Із графіка приблизно визначимо корні функції y(x) (корні функції знаходяться в точках перетину графіка функції з віссю х). В даному графічно корні функції можна приблизно визначити як х1=-8 та х2=8.

image 

          Як бачимо задана функція має два корені. Знайдені графічним способом вони мають приблизні значення, які потрібно уточнити чисельним методом.            В Excel існує два таких методи: підбір параметру і пошук рішення. Нижче розглянемо застування першого з них – методу підбору параметру

Уточнення знайдених коренів

1.     За допомогою інструмента Подбор параметра (Данные Анализ "что если" Подбор параметра…) спочатку уточним перший корінь функції:

2

image 

Рис. 2. Функція Підбір параметру для знаходження першого кореня

2.     Аналогічно уточнимо значення другого кореня.

3.     У результаті маємо:

image  

 

3

pdf
Додано
4 червня 2021
Переглядів
1104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку