Фаховий воркшоп для студентів фізичного виховання

Про матеріал
Розкрити професійні якості справжнього педагога у сфері фізичного виховання. Виховувати почуття поваги до професії педагога. Акцентувати увагу студентів на новаторів системи виховання, зокрема і фізичного. Надати поняття, що сучасний вчитель – агент змін освітнього простору. Визначити ТОП видатних українських спортсменів сучасності. Виховувати почуття гідності до звершень спорсменів.
Перегляд файлу

Мета. Розкрити професійні якості справжнього педагога у сфері фізичного виховання. Виховувати почуття поваги до професії педагога. Акцентувати увагу студентів на новаторів системи виховання, зокрема і фізичного. Надати поняття, що сучасний вчитель – агент змін освітнього простору. Визначити ТОП видатних українських спортсменів сучасності. Виховувати почуття гідності до звершень спорсменів.

Слайд 1

Професійно-орієнтований воркшоп для студентів спеціальності «Фізичне виховання» під гаслом «Щоб бути Великим – треба бути людиною Великої ідеї та великого характеру» В. Сухомлинський

Слайд 2

Вчитель це не той, хто допомагає тобі закінчити школу або ВУЗ. Вчитель це той, хто допомагає тобі почати власне життя. 

Святослав Вакарчук

Слайд 3

Педагогічна професія — одна з найдавніших. Виникла вона на ранніх етапах розвитку людства у зв'язку з потребою передавати підростаючому поколінню набутий досвід, виділившись згодом в окрему галузь.

Учительська професія – одна з небагатьох, які можна назвати вічними. Ніхто й ніщо не зможе замінити вчителя – творчу особистість зі своїм неповторним учительським іміджем.

Слайд 4

Становлення і розвиток суспільства породжує гостру необхідність в педагогах, що володіють високою професійною компетентністю, і спроможні створити особистість, незалежну, творчу.

Пригадаємо великих постатей світу цього, які є новаторами системи виховання, зокрема і фізичного:

Вільчковський Едуард Станіславович — досліджує проблеми фізичного виховання здобувачів дошкільної освіти. Автор новаторської системи фізичного виховання.

Бех Іван Дмитрович — досліджує проблеми особистісно-зорієнтованого підходу у вихованні, психологічні механізми розвитку особистості.

Лесгафт Петро Францевич — педагог і лікар, один із засновників дошкільної та шкільної гігієни, системи фізичного виховання дітей дошкільного віку та лікарсько-педагогічного контролю у фізичному вихованні.

Гориневський Валентин Владиславович - педіатр, гігієніст, послідовник П. Лесгафта. Організатор системи фізичного виховання. Один з перших вчених у галузі лікарського контролю за фізичним розвитком і вихованням дітей.

Слайд 5

Марія Монтессорі — автор оригінальної системи виховання й навчання дітей, яку впроваджувала у закладах нового типу — “Будинках дитини”.

Сухомлинський Василь Олександрович — а втор педагогічної системи, заснованої на принципах гуманізму, визнанні дитини найвищою цінністю.

Ушинський Костянтин Дмитрович — засновник наукової педагогіки. Автор концепції народності виховання. Розробив антропологічні засади навчально-виховного процесу.

Сковорода Григорій Савич — видатний український філософ, поет, педагог. Вважав, що виховання слід спрямовувати відповідно до природних особливостей дітей, а виховувати мають право люди гуманні, чуйні, чесні, яких хотіли б наслідувати вихованці.

 

Слайд 6

Німецький педагог Адольф Дістервег зазначав "…Учитель повинен свідомо йти в ногу з сучасністю, пройматися і надихатися силами, що пробудилися в ній."

Отже, сучасний учитель - це безумовно творча особистість. Він повинен бути активним, комунікабельним, динамічним, працездатним, вольовим, впевненим у собі, толерантним, високо компетентним і творчим. Недарса українські зірки висловлюють слова подяки вчителям, які їх надихали на майбутні звершення. Відео гіперсилка

Слайд 7

Сучасний вчитель – агент змін освітнього простору. Його місія — навчити здобувачів освіти бути гнучкими у змінах, легко адаптуватися і вміти навчатися впродовж усього життя. Щоб це вдалося, самому треба бути зразком. Вчитель має або навчатися, або піти із цієї професії на відпочинок. Третього не дано.

Головний тренд у сучасній освіті — це зміна людей, які починають працювати вчителями. І зміна ролей, які вони виконують в освіті.

Слайд 8

Сього­дення вимагає мобільного фахівця, здатного швидко адап­туватися в нових умовах професійної діяльності. Час диктує нам свої вимоги: хочеш не відставати від життя – учись! Україна завжди славилась талантами у освіті та спорті. За всіх часів саме здорові духом і тілом люди складали опору суспільства, адже спорт не тільки дає здоров'я, він загартовує характер і волю.

Слайд 9

Спорт єднає всіх. Він з’єднав і нас: викладачів, студентів, батьків Лисичанського педагогічного коледжу. Він покликаний надихати, самостверджуватися, здобувати перемоги, долати труднощі та невдачі. Наша спільна робота цьому підтвердження. Вже 15 рік поспіль студенти виборюють І загальнокомандне місце серед закладів освіти І-ІІ р.а. м.Лисичанська. І це престижно. Відео візитка ц.к. гіперсилка

Слайд 10

І знову повернемося до поняття – вчитель. Це не просто покликання, це стан душі, здатної ділитися своїм життєвим досвідом, мудрістю і знаннями зі своїми вихованцями. Хто має це – залишається в закладі освіти назавжди.

Слайд 11

Якщо люди самі не вміють літати, нехай научать літати своїх дітей.

Літати високо, далеко, красиво. І настане час, коли діти розкриють крила і полетять. Нехай дорослі просто підуть за дітьми, щоб оберігати їх від падіння. І тоді вийде, що вони теж летять…

Учити літати…

Учити мріяти…

Учити творити…

Це призначення педагога!

Слайд 12

Сучасне  суспільство вже має нову дитину, що вихована вуличним та віртуальним світом комп’ютерів і телевізорів. Байдужість, жорстокість, егоїзм, відчуття неповноцінності,  бездуховність, з ослабленим здоров’ям – ось, далеко не весь, перелік відбитку сучасного часу. Тому першочерговим завданням у закладах освіти є ВИХОВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ДИТИНИ ДО СЕБЕ ТА ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ.

Слайд 13

Фізична культура є частиною передової культури, набутком всього народу. Вона не вичерпується вправами, спортом, гімнастикою, іграми та туризмом. Систематично вживані фізкультура та спорт – це молодість, що не залежить від паспортного віку, це старість без хвороб, оживлена оптимізмом, довголіття, і нарешті – здоров'я.

Слайд 14

Правила вчителя фк

Перше і найголовніше правило: бути прикладом!

Друге правило: грай!

Третє правило: створи умови!

 Четверте правило: виключи тиск!

П'яте правило: хвали!

Слайд 15

Ймовірніше тих, про кого ми скажемо, завджи хвалили, виключали тиск та створювали умови для занять, бо вони дійсно стали яскравим прикладом для майбутніх поколінь.

Слайд 16

Французький журнал France Football склав рейтинг кращих клубних тренерів в історії футболу, до топ-10 якого потрапив легендарний тренер київського "Динамо" Валерій Лобановський, який посів 6 місце.

Легендарний тренер київського "Динамо" Валерій Лобановський посів третє місце в рейтингу топ-12 кращих футбольних тренерів світу, що не вигравали Лігу чемпіонів УЄФА з 1992 року. Відео гіперсилка

Слайд 17

Їх знає увесь світ. Ними пишається наша країна.

Андрій Шевченко. Найтитулованіший український футболіст. Володар «Золотого м’яча-2004», переможець Ліги Чемпіонів, чемпіон Італії. Тричі ставав найкращим бомбардиром Ліги Чемпіонів.  Відео гіперсилка

Слайд 18

Володимир Кличко. Олімпійський чемпіон. Мав титули за трьома версіями. Загалом провів на професійному ринзі 68 боїв, у яких здобув 64 перемоги. З них 53 – нокаутом. Разом із братом володіли всіма чотирма поясами чемпіонів світу.

Слайд 19

Яна Клочкова. Чотириразова Олімпійська чемпіонка й 19-разова чемпіонка світу. Автор рекорду світу на дистанції 400 метрів та рекорду Європи на дистанції 200 метрів.

Слайд 20

Лілія Подкопаєва. Здобула 45 нагород. Дворазова олімпійська чемпіонка. Один із елементів – подвійне сальто з поворотом на 180 градусів досі ніхто не може повторити.

Слайд 21

Василь Ломаченко. 1988 року майбутнього чемпіона привезли з пологового і батько відразу одяг на нього боксерські рукавички. Перший бій провів у 6 років. У 2007 здобув путівку на Олімпіаду в Пекіні. Там провів 5 поєдинків і всі виграв. Здобув золото й приз Вела Баркера, який вручають найтехнічнішому спортсмену. З вересня 2018 року очолив рейтинг найкращих боксерів світу незалежно від вагових категорій за версією журналу «The Ring».

Слайд 22

Олександр Усик. Абсолютний чемпіон світу серед круїзерів в першій важкій вазі, олімпійський чемпіон, чемпіон світу, Європи, багаторазовий чемпіон України. Олександр Усик 2017 р. піднявся на першу сходинку рейтингу найкращих боксерів в першій важкій вазі за версією авторитетного боксерського видання «The Ring». Олександр Усик став першим абсолютним чемпіоном cвіту в історії України та першим європейським боксером, хто зібрав усі пояси.

Слайд 23

Історичні перемоги українських спортсменів минулого року. Вони здобували перемоги, підіймалися на п'єдестал, співали гімн України та тримали в руках синьо-жовтий прапор. Українські спортсмени не лише виборювали нагороди вищого гатунку, гучні титули, але й майже щомісяця переписували наново історію світового спорту. Це і чемпіонство Василя Ломаченка (рекордсмен за швидкістю завоювання титулів чемпіона у трьох вагових категоріях), і перший український чемпіон світу у напівважкій вазі – Олександр Гвоздик, і вихід збірної України з першого місця у «Лізі нації», і перші ліцензії «синьо-жовтих» на Олімпіаду в Токіо завдяки Олені Костевич та Павлу Коростильову (перемога на чемпіонаті світу з кульової стрільби), і лідируючі позиції на Кубках світу з підводного спорту збірної України чи з фехтування Ольги Харлан...

Слайд 24

Олександр Абраменко – перший олімпійський чемпіон з фристайлу, третя золота медаль взагалі за історію зимових Ігор для «синьо-жовтих», та перше олімпійське чемпіонство серед чоловіків в історії спорту незалежної держави.

Слайд 25

22 нагороди привезли з головних Ігор чотириріччя українські паралімпійці. За кількістю золотих нагород Україна повторила свій найкращий результат (виступ у Турині-2006) – 7 медалей, крім того «синьо-жовті» здобули ще 7 срібних та 8 бронзових нагород.

Слайд 26

Лариса Соловйова. На світовій першості з пауерліфтингу у ваговій категорії до 63 кілограмів вона встановила черговий рекорд – у сумі триборства вона потягнула 643 кілограми. Чинна чемпіонка Всесвітніх ігор. Перша в історії спортсменка, яка чотири рази поспіль вигравала на цих змаганнях, тобто вже 13 років Соловйова – найсильніша у світі у ваговій категорії до 63 кілограмів.

Слайд 27

Єлизавета Яхно – найкраща синхроністка. Харківська спортсменка на чемпіонаті Європи виборола сім нагород: «золото» в командній комбінації, п'ять срібних медалей, «бронза» у довільній сольній програмі. Тепер у свої 20 років Яхно – трикратна призерка Європейських ігор, чотирикратна призерка чемпіонату світу і семикратна призерка чемпіонату Європи.

Слайд 28

Катерина Чорній. На ІІІ літніх Юнацьких олімпійських іграх збірна України здобула 23 нагороди: 7 золотих, по 8 срібних та бронзових. Дві нагороди вищого гатунку здобула Катерина Чорній і стала першою українкою у фехтуванні, хто за 12 років проведення Юнацьких Олімпійських ігор піднявся на п'єдестал пошани.

Слайд 29

Наталія Прищепа виборола «золото» на дистанції 800 метрів на континентальній першості. І стала першою спортсменкою, яка захистила титул чемпіонки Європи на цій дистанції. Також на європейській першості Наталія Прищепа вразила легкоатлетичний світ ще й своїм вчинком – допомогла бельгійській спортсменці Рені Айкенс, яка впала під час кваліфікаційного забігу недалеко від фінішу, піднятися та перетнути фінішну лінію. Тож українці вручили спеціальну нагороду Європейської легкоатлетичної асоціації «За чесну гру» (Fair Play Award).

Слайд 30

Дар'я Білодід у віці 17 років стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії дзюдо. Крім того, Білодід здобула першу золоту нагороду світової першості в історії українського жіночого дзюдо. За результатам року Міжнародна федерація дзюдо визнала Дар’ю Білодід найкращою у ваговій категорії до 49 кілограмів.

Слайд 31

Михайло Романчук. Уперше за 6 років Україна здобула перемогу на чемпіонаті світу з плавання на короткій воді (25 метрів).

Слайд 32

Еліна Світоліна. Зустріч української тенісистки проти американки Стівенс стала історичною. Еліна Світоліна перемогла і стала першою українкою, хто переміг у підсумковому турнірі Жіночої тенісної асоціації. Завершила сезон Світоліна на рекордній четвертій позиції у рейтингу WTA.

Слайд 33

Тож давайте будемо рівнятися на наших зірочок, які яскраво сяють на спортивних п’єдесталах.

Послушайте!

Ведь, если звезды зажигают -

значит - это кому-нибудь нужно?

Значит - кто-то хочет, чтобы они были?

Значит - кто-то называет эти плевочки жемчужиной?

Послушайте!

Ведь, если звезды

зажигают -

значит - это кому-нибудь нужно?

Значит - это необходимо,

чтобы каждый вечер

над крышами

загоралась хоть одна звезда?!

Слайд 34

Сподіваємося, що обраний вами шлях на професійній ниві принесе приємне задоволення, смак перемог і ви будете справжніми агентами змін освітнього процесу у галузі фізичне виховання. Дякуємо за увагу!

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
24 березня 2020
Переглядів
526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку