"Факти із життя Миколи Васильовича Гоголя",презентація до уроку зарубіжної літератури для учнів середньої школи.

Про матеріал
"Факти із життя Миколи Васильовича Гоголя",презентація до уроку зарубіжної літератури для учнів середньої школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яка нація має право називати Гоголя “своїм”?Презентацію виконала:вчитель – Алексеєнко А. М.2019 р.

Номер слайду 2

«Скажу вам одне слово про те, яка в мене душа, хохлацька чи російська. Я сам не знаю, яка в мене душа. Знаю тільки, що ніяких переваг не дав би ні малоросіянину перед росіянином, ні росіянину перед малоросіянином. Обидві природи надто щедро обдаровані Богом, і кожній притаманні такі риси, яких не має інша…» (М. Гоголь)

Номер слайду 3

Відомі українці про великого митця

Номер слайду 4

« Йому випала унікальна роль – бути останнім “замикаючим” потужного пласту української барокової культури 17-18 ст. »Оксана Забужко, письменниця

Номер слайду 5

« Я розумію, як ділять газ, як ділять нафту, як ділять гроші. А як ділити спадщину культурну – я того не розумію. Гоголь безумовно належить і до спадщини української, і до спадщини російської. Чи можемо ми називати його великим національним нашим талантом? Безумовно, можемо. І не тільки тому, що він народився тут, і не тільки тому, що він написав свої перші твори - українські повісті про свою Полтавщину, - а й тому що він завжди зберігав певне національне бачення. Він Петербург бачив очима південця. Це не викорінюється якимось поверховими культурними впливами. Він безумовно наш, він безумовно і російський »Мирослав Попович, філософ

Номер слайду 6

«…роздвоєна душа »

Номер слайду 7

« Гоголь для мене - це видатний український письменник, який писав російською мовою і став класиком російської літератури »Іван Малкович, директор видавництва ”А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”

Номер слайду 8

« Мені здається, що суперечки про те, кому належить Гоголь - Росії чи Україні - у значній мірі політичні. Учасники цих суперечок думають не стільки про Гоголя, скільки про те, щоби зайвий раз продемонструвати свої політичні позиції і особисті національні почуття »Анатолій Стріляний, журналіст

Номер слайду 9

« Я вважаю Гоголя і російським, і українським письменником, і не бачу у цьому ніякого конфлікту. Народився в Україні, вихідний імпульс український, а потім російська і європейська шліфовка. Не можна ділити Гоголя. Це було б зовсім неправильно. Думаю, сам Гоголь хотів відносити себе до російської культури скоріше, особливо наприкінці життя. Але те, що він був українець – безумовно »Владислав Троїцький, режисер, організатор фестивалю “Гогольfest”

Номер слайду 10

«Гоголь - це безодня, а у безодню завжди зазирнути хочеться…»

Номер слайду 11

Увічнення пам'яті Гоголя

Номер слайду 12

В Україні, Росії, Білорусі, багатьох інших країнах ближнього і далекого зарубіжжя шанують пам'ять генія світової літератури. Миколі Гоголю встановлені численні пам'ятники, його ім'ям названі вулиці (у тому числі в китайському Харбіні), готелі, санаторії, площі, лікарні, бібліотеки.

Номер слайду 13

Іменем Гоголя названі кратер на Меркурії і пароплав

Номер слайду 14

Його ім'я носив Кзил-Ординський педагогічний інститут

Номер слайду 15

На честь класика названий Московський драматичний театр ім. М. В. Гоголя

Номер слайду 16

Перший пам'ятник Гоголю роботи Пармена Забіли був встановлений в Ніжині в 1881 році. На сьогоднішній день в місті встановлено два пам'ятника письменнику.

Номер слайду 17

У 1910 році бронзовий бюст Гоголя роботи І. Ф. Тавбія встановлений на Єлизаветинській вулиці Царицина. 

Номер слайду 18

Пам'ятник Гоголю і вулиця, названа на честь письменника, є в Дніпропетровську. А в Києві на будинку № 34 Андріївського узвозу встановлено пам'ятник "Носу", прототипом якого є ... ніс письменника. Також є пам'ятник Гоголю в Києві на Русанівській набережній.

Номер слайду 19

Пам'ятник Гоголю є в Полтаві, Санкт-Петербурзі, бюст письменника встановлено в Запоріжжі, Миргороді, Харкові, Бресті, Новосибірську та інших містах.

Номер слайду 20

Твори Гоголя неодноразово екранізувалися (тільки один "Вій" кілька разів), по них ставилися опери і балети. Багато разів великий письменник сам був героєм фільмів та інших творів літератури і мистецтва.

Номер слайду 21

Прізвище письменника відбилася в назві музичної групи Gogol Bordello, лідер якої, Євген Гудзь, уродженець України

Номер слайду 22

Зображення Гоголя нерідкі і на поштових марках і монетах.

Номер слайду 23

« Сам же Гоголь відмовлявся називати себе російським або українським письменником. Він був, як зараз би сказали, людиною світу. Йому неважливо було, якою мовою висловлювати свої думки - було б що висловлювати »

pptx
Додано
19 травня 2019
Переглядів
608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку