"Фантастичні літаючі книги містера Морріса Лессмора" (відеоурок)

Про матеріал

Оскільки ми живемо в епоху високорозвинених інформаційних технологій, усе більше, на жаль, спостерігається тенденція до зниження читацького попиту. З метою обговорення такої серйозної проблеми можна застосувати нестандартний захід у формі відеоперегляду з елементами аналізу тощо.

Розробка дуже актуальна і може застосовуватися не лише для семикласників, а й для усіх інших учнів. Також стане в нагоді при проведенні Року книги у навчальних закладах, предметних тижнів (декад) та ін.

Перегляд файлу

КРИВОРІЗЬКИЙ ПОКРОВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ
КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ У МІСТІ РАДИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗРОБКА ПОЗАКЛАСНОГО ЗАХОДУ НА ТЕМУ:

« Фантастичні літаючі книги містера Морріса  Лессмора »

 

 

 

 

 

 

                Підготувала

вчитель української мови і літератури

Саєнко Елеонора Іллівна,

вища категорія, «вчитель-методист»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Позакласний захід  на тему: « Фантастичні літаючі книги містера Морріса  Лессмора »

Мета: вчити не просто уважно переглядати  -відео-, а  й  визначати композиційні частини , складати план;  фіксувати  лексичний матеріал  у процесі  уроку;  формулювати  тему та ідею твору; долучатися до усного й письмового міркування  про  значення книги в житті людини; виховувати  позитивне ставлення до самоосвіти через любов до читання  розумних книг.

Тип уроку: відеоурок з елементами аналізу твору мистецтва.

Методи, форми: асоціативний кущ, мозкова атака, проблемно-пошуковий, творчий.

Обладнання: відеозапис  мультфільму, мультимедійний проектор, ноутбук, вислови про книги.

Хід уроку

Епіграф:

            День без думки, без читання – марно прожитий день

                                                               В.О.Сухомлинський

І. Організаційний момент (привітання з учнями, гостями).

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Запитання і завдання до учнів:

Які книги, що ви читали, вам запам’яталися?  Назвіть  вашого  улюбленого автора.

Вступне слово вчителя

       Чи ми можемо уявити світ , у якому немає книг? Справді, це зробити дуже важко, адже  книга  для кожного з нас – свого роду ліки. І не важливо: де і з ким ти живеш, вона , без сумніву, була й залишиться мудрим наставником, порадником і найкращим другом поза конкуренцією.

       Яку ж роль відіграють книги для містера Морріса  Лессмора, героя анімаційного короткометражного фільму Уільяма  Джонса і Брендона Олденбурга?  До речі, фільм отримав знамениту премію американської академії Оскар у 2012  році. Усі ви дивитеся кінофільми, серіали, ТВ - шоу по телебаченню, DVD  чи в кінотеатрі. Усі ви маєте свій список улюблених фільмів. Але окрім ваших рейтингів, є найпрестижніші фестивалі, нагороди, премії, які відображають лідерство в кінематографі. Однією з таких нагород є "Премія за досягнення Академії кінематографічних мистецтв і наук США, більш відома як Оскар. Отже, що ви знаєте про історію виникнення «Премії Оскар» ? Як ця нагорода впливає на розвиток кіноіндустрії? 

Оскар – премія за досягнення Академії кінематографічних мистецтв і наук США (англ. Academy Awards; з 1940-х рр.-"Оскар"), найпрестижніша кінопремія в США та на планеті; щорічний приз із багатьма номінаціями. Творцем премії "Оскар" вважається Луїс Майєр, один із засновників знаменитої кіностудії Metro Goldwyn Mayer та Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (на той час найбагатший та популярний голлівудський продюсер). Саме Дуглас Фербенкс разом з Луїсом Майєром запропонували організувати щорічну премію за заслуги в галузі кінематографу. Була розроблена система висування претендентів на нагороду і відбору переможців і в 1929 році були вручені перші премії . Кращим фільмом була названа картина "Крила" ( Wings ). Премію за кращу жіночу роль отримала Джанет Гейнор , за кращу чоловічу роль - Еміль Яннінгс.

Цікаві факти

Через два рoки після тoгo, як  у 1927 році була ствoрена Американська Академія кінoмистецтва, в гoтелі «Балтімoр» відбувся oбід, на якoму oбгoвoрювалися спoсoби заохочення видатних дoсягнень в галузі кіно. В результаті скульптoр Джордж Стенлі був oбраний для ствoрення статуетки, і на світ з'явився лицар, що стoїть на котушці з плівкою і тримає в руці меч . Коли присуджувалися перші премії академії кіно ще не було звичного сьогодні назви премії та символізує її статуетки " Оскар". Вперше цю назву було використано на 6-й церемонії вручення премії. Донині точно не відомо,чия це заслуга. Актриса Бетт Девіс неодноразово заявляла, статуетка нагадувала їй її тодішнього чоловіка Хармона Оскара Нельсона. А бібліотекарці Маргарет Херрік - її дядька. Згідно Сколскі, він був першим, що використав це слово з наступної причини: «Я втомився писати про безлику статуетку у своїй статті. Я хотів дати хлопцеві ім'я, не тільки для того , щоб було легше писат , а й щоб надати йому особистість». Так чи інакше, але вже в тридцятих роках ця назва премії стало загальнoприйнятим і в 1939 році ім'я "Оскар" стало офіційнoю назвoю премії кінематoграфічної академії США.

Мультиплікаційний фільм « Фантастичні літаючі книги містера Морріса  Лессмора » Уільяма  Джонса і Брендона Олденбурга  отримав 13 нагород. Це  фантасмагорична притча, яка зворушливо розповідає історію молодої людини, яка присвятила своє життя книгам. Тож, цікавого перегляду  вам  і  натхненної праці!

ІІ. Бесіда з елементами аналізу

Запитання:

  • Яка основна думка мультфільму? Що автор хотів передати глядачам?;
  • як ви думаєте, чому у фільмі немає слів?;
  • відтворіть композицію мультфільму  (запишіть у вигляді плану);
  • сформулюйте проблеми, порушені авторами мультфільму;
  • чому героям мультфільму довго не вдавалося оживити книгу? Яка книга вважається живою?;
  • поясніть, чому герой, написавши книгу, став людиною похилого віку, а потім знову помолодшав?;
  • буревій у мультфільмі – природне явище чи, можливо, він має філософське підґрунтя?
  • що ж таке притча?( це повчальна розповідь з історії чи навколишнього життя, мета якої викласти духовні чи моральні істини; фантасмагоричний - надреальний).

Айзек Азимов, американський фантаст, сказав наступне: «Ніколи не буде придумано будь - що, подібне книзі – здатне дати вам якраз стільки, скільки потрібно,- ніколи надто багато або надто мало, дати вам одному цілий всесвіт». Це і є основна думка анімаційного короткометражного фільму, адже увійшовши одного разу до храму книг, головний герой не зміг звідти вийти, тому що книги стали його справжньою сім’єю.

ІІІ. Гра  «Асоціативний кущ»

-Що таке книга?

Функції книги:

-зацікавлює;

- окрилює;

-дає поштовх, знання;

- відкриває інший світ;

-формує світогляд.

ІV. Читання вчителем поезії Балінової Віри Дмитрівни

 «Вдячність книзі»

Коли до рук беру я книгу,

То відкриваю цілий світ…

І ніби янгол легкокрилий

Лишає в серці світлий слід.

Хороша книга – воскресіння

Душі, Життя, Добра, Надій!

І ми очікуєм незмінно

На злет думок і почуттів.

Талант письменника – натхнення,

Це дар Небес для всіх людей!

Зі сторінок говорять з нами

Шевченко, Пруст, Хемінгуей…

Нас щира книга обігріє,

В душі мов вогник загорить.

Герої разом з нами мріють,

Шукають, думають, як жить…

Бо книга – це мистецтво слова,

Формує й розвиває Читача!

І в образах Асоль чи Дон Кіхота

Є істина прекрасна і свята!

V. Домашнє  завдання. Написати твір – мініатюру  на тему: «Людина без книги – що літо без сонця»

docx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
1368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку