Філіп ІІ та підкорення Греції Македонією.

Про матеріал
Презентація з історії для 6 класу на тему "Філіп ІІ та підкорення Греції Македонією". Можна використовувати як для уроку в класі так і при дистанційній освіті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “ФіліпІІ та підкорення Греції Македонією”

Номер слайду 2

Зміни, які в житті Греції спричинили занепад грецьких полісів у першій половині 4 ст. до н. е. У середині 4 ст. до н. е. в житті Греції відбулися істотні зміни. Поступово еллінська єдність пішла в небуття. Широке використання рабів, розвиток ремесла та торгівлі поглибили прірву в статках громадян. Вільний еллін, не витримуючи дешевої рабської праці, біднішав, врешті втрачав майно та землю. Через тривалі війни багато землевласників втратили наділи. Вільна купівля-продаж землі руйнувала усталене життя грецьких полісів, адже тепер власником землі міг стати будь-хто, навіть не громадянин, аби тільки мав гроші. Обмеження громадян зумовило стирання поняття громадянина як власника землі та воїна — захисника поліса. На вулицях Афін можна було зустріти громадянина, який жебракував разом зі своїм останнім рабом. Усе більше з’являється греків, не зайнятих господарством. В останні роки війни з’явилися загони професійних воїнів, які за гроші готові були виконувати будь-які завдання. Обов’язок та привілей кожного громадянина - служба в народному ополченні — зійшов нанівець. На утримання найманої армії йшли чималі кошти, які сплачували жителі держави. Кризу можна було пригальмувати лише спільними зусиллями. Спочатку здавалося, що об’єднати всю Грецію здатна Спарта. Але внаслідок війн з Персією та Фівами (у Беотії) вона втратила колишню могутність. Жоден з грецьких полісів не був у змозі згуртувати еллінів.

Номер слайду 3

Причини занепаду грецьких полісів на початку IVст. до н.е. Втрата еллінської єдності;Постійні війни між полісами (Пелопоннеська війна (431-404рр. до н.е.), Коринфська війна (395-387рр. до н.е.))Широке використання рабів (вільні елліни не витримували конкуренції з дешевою рабською працею)Наймане військо (податок на утримання армії)Вільна купівля-продаж землі (навіть не громадянам)Втрата цінності громадянства.

Номер слайду 4

Від середини 4 ст. до н. е. особливої ролі в історії Греції набуває Македонія. Ця країна лежить у гористій місцевості, тож лише деякі землі на узбережжі були придатні для землеробства. Утім, більшість населення країни були землеробами та скотарями. Вони становили основу народного ополчення. Державою правив цар. Македонська держава мала тісні зв’язки з Грецією. Мова македонців була близькою до грецької, та й самі македонці вважали себе греками. Царі Македонії брали участь в еллінських святах. Щоправда, греки ніколи не мали македонців за «своїх».

Номер слайду 5

Піднесення МакедоніїПіднесення Македонії пов’язують із часами царювання Філіппа II (359-336 рр. до н. е.). Новий володар знався на військовій справі, шанував грецьку культуру, був вольовим та хитрим політиком, який прагнув перетворити Македонію на могутню державу. Задля зміцнення своєї влади Філіпп II створив при царському дворі школи для дітей знатних македонців. Перебуваючи там, діти не лише набували знань та досвіду, а й виконували роль заручників, гарантуючи покору своїх батьків, представників аристократичних родів. Із цих товаришів («гетайрів») царя згодом виріс особливий загін армії - важкоозброєна кіннота.

Номер слайду 6

Філіпп ІІ Македонський (359-336рр. до н.е.)

Номер слайду 7

Гетайри (“товариші”) – важка кіннота македонського царя

Номер слайду 8

Македонська фаланга — бойове шикування піхоти в армії Стародавньої Македонії з IV до початку II століття до н. е. Піхоту ж набирали із землеробів та пастухів. Бойовим порядком піхотинців була фаланга. Філіпп II запровадив щоденні вправляння воїнів у витривалості, змушуючи їх до багатокілометрових переходів у повному озброєнні.

Номер слайду 9

Філіпп ІІ: “віслюк, навантажений золотом, здобуде будь-яку фортецю”

Номер слайду 10

Унаслідок яких подій Македонія підкорила Грецію?Македонія стала чекати приводу, аби втрутитися в грецькі справи. І він знайшовся: у Греції спалахнула війна. Об’єднання полісів на чолі з Фівами звинувачувало місто Фокіду в пограбуванні Дельфійського храму. Філіпп II втрутився у війну й покарав фокідян. Це уславило його як захисника грецьких святинь. У цей час в Афінах з’явилися політики, які вважали, що об’єднати Грецію зможе саме Македонія. Філіппові II пропонували організувати спільний похід проти Персії, а також прийти до Греції та об’єднати грецькі поліси. Проти такого плану різко виступив відомий красномовець Демосфен, який чудово розумів, що прихід царя Македонії в Грецію означатиме втрату незалежності та відмову від демократії. Його викривальні промови проти Філіппа II назвали філіппіками.

Номер слайду 11

Демосфен (384-322рр. до н.е.) – видатний оратор, політичний діяч Афін. Демосфену вдалося організувати союз Афін, Коринфа й Мегар, Аргоса проти Філіппа II. Спарта відмовилася брати участь у війні.

Номер слайду 12

Конфлікт між Фокідою та Фівами, вирішений Філіппом ІІФокіда (грец. Φωκίδα) — ном в Греції, в периферії Центральна Греція. Столиця — Амфісса. Свою назву область отримала за іменем міфічного Фока. Стародавність Фів підтверджується пам'ятками егейської культури. До 6 ст. до н. е. Фіви очолювали Беотійський союз, що виник з давнього племінного та релігійно-культового союзу і об'єднав майже всі міста Беотії. Родова аристократія, що правила у Фівах, підтримувала персів під час Греко-перських війн 500—449 до н. е. і виступала на боці Спарти проти Афін у період Пелопоннеської війни 431—404 до н. е.

Номер слайду 13

Влада нерозумна – причиною зла буває.    Граду душа є закон, бо отак, як тіло, душу втративши, падає, так і град, коли нема в нім закону, зруйнується.    Дивно мені, як людина, коли зіпсувала безумством набуте, може зазіхати на те, чого не має.    Забудь про те, що дав комусь, а про те, що взяв, завжди пам'ятай.      Коли хтось жалівсь йому, що на суді неправого підтримували, він відповів: "Невинні захисту не потребують".  

Номер слайду 14

Битва при Херонеях Біля міста Херонея 1 вересня 338 р. до н. е. відбулася битва, у якій греків було розбито. В Афінах почалася паніка. Але на місто цар Македонії не пішов. Йому була потрібна покірна, а не розгромлена Греція. Філіпп II відпустив полонених і запропонував мир. За це його було навіть проголошено почесним громадянином Афін. Після цього в Коринфі було скликано представників усіх полісів і створено Загалъногрецъкий союз. Македонського царя оголосили гегемоном союзу. Філіпп II ставав головнокомандувачем, у його розпорядження греки віддавали флот і сухопутну армію. Філіппу II доручили бути організатором спільного походу на Персію.

Номер слайду 15

Хронологічна задача Обчисліть, скільки пройшло років від Марафонської битви (490 р. до н.е.) - першої перемоги греків над персами - до поразки греків у битві під Херонеєю.до н.е.н.е.2023490338?Р. Х.490 – 338 = 152 роки. Відповідь: 152 роки минуло від початку марафонської битви до поразки греків під Херонеєю

Номер слайду 16

Коринфський союз (338-337рр. до н.е.)

Номер слайду 17

Проте Філіппу II не судилося здійснити цей похід. Його було підступно вбито. Армія проголосила царем сина Філіппа II - двадцятирічного Александра III (336-323 рр. до н. е.), у якому вбачала нового лідера походу на Персію. Слово гегемонія у перекладі з грецької - «політичне верховенство».

Номер слайду 18

Закріплення й систематизація вивченого матеріалу. Оберіть правильну відповідь1. Македонське царство розташовувалося:а) на півночі Балканського півострова;б) на півдні Балканського півострова;в) у Малій Азії, неподалік від Мелету.2. Оберіть найбільш важливі причини, чому Греція зазнала поразки в боротьбі з Македонією.а) Не знайшлося людей, які пояснили б грекам небезпеку македонського вторгнення;б) грецькі держави ворогували між собою;в) усередині грецьких держав точилася запекла політична боротьба.

Номер слайду 19

3. Оберіть поняття, якому відповідає опис. Складалася із 16 рядів. Перші шість рядів клали в бою довгі списи на плечі воїнів, що стояли в попередніх рядах. При цьому воїни останніх рядів стояли обличчям до супротивника. Її порівнювали із залізним звіром.а) Фаланга; б) Трієра; в) Колона. 4. Поясніть значення вислову. Філіппіки (походить від імені царя Філіпа) – це ... :а) сильне відчуття;б) пристрасний захист будь-чого;в) гнівна викривальна мова.5. Оберіть неправильну відповідь.Із закликами об’єднатися та надати відсіч Філіппу Македонському звернувся до греків:а) Перікл; б) Демосфен; в) Ісократ.

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати § 40 (пункт 1)Опрацювати презентацію

pptx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
9750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку