"Філософія модернізму" Презентація

Про матеріал
Поняття модернізму, загальні риси модернізму, яскраві представники даного напрямку, розгалужування модернізму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Філософія модернізму

Номер слайду 2

Поняття модернізму. Модернізм - загальна назва напрямів мистецтва та літератури кінця XIX - поч. XX ст., що відображували кризу буржуазної культури і характеризували розрив із традиціями реалізму та естетикою минулого.

Номер слайду 3

Модернізм виник у Франції наприкінці XIX ст. (Бодлер, Верлен, А. Рембо) і поширився в Європі, Росії, Україні.

Номер слайду 4

Модерністи вважали, що не треба шукати у творі мистецтва якоїсь логіки, раціональної думки.

Номер слайду 5

Тому мистецтво модернізму і носило переважно ірраціональний характер.

Номер слайду 6

Протестуючи проти застарілих ідей та форм, модерністи шукали нових шляхів і засобів художнього відображення дійсності, знаходили нові художні форми, прагнули докорінного оновлення літератури.

Номер слайду 7

У цьому плані модернізм став справжньою художньою революцією і міг пишатися такими епохальними відкриттями в літературі, як внутрішній монолог та зображення людської психіки у формі "потоку свідомості"

Номер слайду 8

відкриттям далеких асоціацій, теорії багатоголосся, універсалізації конкретного художнього прийому і перетворення його на загальний естетичний принцип

Номер слайду 9

збагачення художньої творчості через відкриття прихованого змісту життєвих явищ, відкриттям ірреального та непізнаного.

Номер слайду 10

Модернізм - це соціальне бунтарство, а не тільки революція у царині художньої форми, бо спонукав до виступу проти жорстокостей соціальної дійсності та абсурдності світу, проти гноблення людини, обстоюючи її право бути вільною особистістю.

Номер слайду 11

Модернізм протестував проти грубого матеріалізму, проти духовного звиродніння та вбогості, тупої самовдоволеної ситості.

Номер слайду 12

Однак, протестуючи проти реалізму, модернізм не відкинув всіх його досягнень, а навіть використав їх, розвивав та збагачував у своїх пошуках нових шляхів у мистецтві.

Номер слайду 13

Загальні риси модернізму:o особлива увага до внутрішнього світу особистості;o проголошення самоцінності людини та мистецтва;o надання переваги творчій інтуїції;o розуміння літератури як найвищого знання, що здатне проникати у найінтим-ніші глибини існування особистості і одухотворити світ;o пошук нових засобів у мистецтві (метамова, символіка, міфотворчість тощо);o прагнення відкрити нові ідеї, що перетворять світ за законами краси і мистецтва.

Номер слайду 14

Модернізм в свою чергу розгалужувався на кілька напрямків, таких як: Символізм. Акмеїзм. ФутуризмІмажинізм. Експресіонізм. Сюрреалізм

Номер слайду 15

Яскраві представники даного напрямку: Шарль Бодлер- автор дивного виразу «Прокляті поети». До таких він відносив насамперед себе. У цей список також входили кілька одіозних авторів і, звичайно, Бодлер. Останній вплинув на світову літературу, в тому числі і на становлення представників російського символізму. Творчість Шарля Бодлера було засновано на контрастах. Життя його була муки, безплідні спроби знайти баланс між ілюзорним поетичний світом і реальністю.

Номер слайду 16

Моріс Метерлінк. Бельгійський поет і драматург Моріс Метерлінк, лауреат Нобелівської премії (1912), залишив яскравий слід в історії європейської драматургії. Метерлінк, подібно до Ібсена чи Стріндберга, був справжнім першовідкривачем у царині "нової драми", визначним теоретиком і драматургом європейського символістського театру.

Номер слайду 17

Франц Кафка Біографія не насичена подіями, які привертають увагу літераторів нинішнього покоління. Великий письменник прожив досить одноманітну і недовге життя. При цьому Франц був фігурою дивною і загадковою, а багато таємниць, які притаманні цьому майстру пера, розбурхують уми читачів і до цього дня. Хоча книги Кафки - велике літературна спадщина, за життя письменник не отримав визнання і слави і не дізнався, що таке справжній тріумф.

Номер слайду 18

Сергій Єсенін У 1916 році вийшла перша збірка - «Радуниця». Про Єсеніна заговорили як про самобутній поета-лірика, художника «чудових фарб», творця, у якого є майбутнє. Сам поет писав: «Вірші мої справили велике враження. Всі кращі журнали того часу стали друкувати мене, а восени з'явилася моя перша книга «Радуниця». Про неї багато писали. Всі в один голос говорили, що я талант. Я знав це краще за інших » .

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Vladislava
Додано
26 березня 2022
Переглядів
2212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку