Філворд на тему "Озера світу"

Про матеріал
Філворд "Озера світу" містить обов`язкові терміни, які потрібно відшукати в ньому. Щоб юному географу була зрозуміла термінологія філворду, додатково подані короткі пояснення кожного з них. Слід пам`ятати про те, що слова можуть читатися зліва направо, зверху вниз, але повертатися лише під прямим кутом. Філворд можна використати на підсумкових уроках, позакласних тематичних заходах.
Перегляд файлу

ФІЛВОРД «ОЗЕРА СВІТУ»

 

Означення понять

 

ЕЙР – найбільше озеро Австралії, лежить у западині на 12 м нижче від рівня моря. Збирає воду з великої території, проте більша її частина просочується в пісок. У сухий період мілководні його ділянки пересихають, утворюючи соляну кірку. В сезон дощів знову наповнюється водою. За безжиттєвість Ейр називають «мертвим серцем Австралії».

 

ЧАД – найдавніше озеро Африки, що лежить на півдні від Сахари у величезній плоскій западині. Є залишком прадавнього озера, що існувало в минулі геологічні епохи. Озеро мілководне (4 – 7 м). у сухий сезон його площа скорочується вдвічі, а дощовий – знову збільшується. Береги заболочені.

 

ТАНА – озеро в Ефіопії, на висоті 1 830 м. Площа – 3,1 – 3,6 тис. км². Максимальна глибина – 70 м. На озері понад 20 островів, на деяких з них розташовані християнські монастирі і церкви. В озеро впадає багато річок, витікає р. Аббай (Блакитний Ніл).

 

ГУРОН – озеро в Північній Америці, друге за розмірами в системі Великих озер. Площа водного дзеркала – близько 60 тис. км², глибина до 208 м. Північні береги високі, скелясті; південні – низинні.

 

НЬЯСА – озеро Африки, має видовжену форму, улоговина тектонічного походження. Озеро прісне, багате на рибу.

 

ПООПО – колишнє солоне озеро на плато Пуна в Андах, на висоті 3 690 м, площа поверхні не стала. Глибина до 3 м. Береги заболочені. Живиться, як і озеро Тітікака, річкою Десаугадеро. З озера витікає єдиний струмок.

 

ЯЛПУГ – прісне озеро лиманного типу, найбільше природне озеро в Україні. Розміщене в Одеській області. Площа поверхні 149 км², максимальна глибина 6 м. Озеро сполучається з Дунаєм через озеро Кугурлуй.

 

БАЙКАЛ – найглибше озеро на земній кулі (максимальна глибина 1 620 м). Заповнює тектонічну западину на висоті 456 м. В озеро впадають 336 річок, витікає р. Ангара. З січня по травень вкрите льодом. Вода відрізняється великою прозорістю (до 40 м), низькою мінералізацією та великою кількістю кисню.

 

БАЛХАШ – безстічне озеро в Азії. Розташоване на висоті 342 м. В західній частині вода прісна (впадає р. Ілі), у східній – солонувата. На озері нараховують 43 острови загальною площею 66 км².

 

ВЕРХНЄ – найбільше (82 тис. км²) прісноводне озеро земної кулі та найглибше (337 м) серед Великих озер. Північні береги високі (до 400 м) і скелясті, південні переважно низинні і піщані. Стік води в озеро Гурон по річці Сент-Меріс.

 

БАЛАТОН – озеро на заході Угорщини, найбільше в Центральній Європі. Улоговина тектонічного походження. Площа поверхні 594 км², максимальна глибина 11 м. За однією з версій свою назву озеро отримало від слов’янського «блато», що означає «бруд», «болото». Інша назва – Платтенське. Оскільки Угорщина не має виходу до морського узбережжя, часто неофіційно озеро називають Угорським  морем,  а  через невеликі глибини іноді його іронічно звуть «Найбільшою калюжею Центральної Європи».

 

МІЧИГАН – озеро в Північній Америці, в системі Великих озер. Площа – 58 тис. км². Короткою  протокою сполучене з озером Гурон і судноплавним кана-лом із системою р. Міссісіпі. Береги горбисті, слабо розчленовані, на південних і південно-східних берегах поширені дюни.

 

СВІТЯЗЬ – найбільше з Шацьких озер в Україні. Довжина його берегової лінії понад 35 км, а площа водного дзеркала 24,2 км². Середня глибина – 7 м, максимальна – 58,4 м. Довжина та ширина озера понад 9 км. Живиться атмосферними та потужними артезіанськими водами.

 

ОНЕЗЬКЕ – озеро, розташоване на північному заході Європейської частини росії. Друге за величиною озеро в Європі після Ладозького. Належить до басейну Балтійського моря Атлантичного океану. Площа 9,7 тис. км². Максимальна глибина 127 м. Озерна улоговина містить 285 км³ води.

 

ОНТАРІО – озеро в Канаді та США в групі Великих озер. В нього впадає річка Ніагара, витікає р. Святого Лаврентія. Сполучене з озерами Ері та Гурон та з річками Гудзон і Оттава каналами. Площа 19,5 тис. км². Максимальна глибина 244 м.

 

СИНЕВИР – знаходиться між лісистими хребтами Українських Карпат в Межигірському районі Закарпатської області України на висоті 989 м над рівнем моря. Його площа 7 га, середні глибини – 16-17 м, найбільша – 24 м. Чиста прозора вода, цілюще гірське повітря, неповторні лісові краєвиди перетворили Синевир у справжню туристичну Мекку.

 

АТАБАСКА – велике прісноводне озеро Канади. Займає площу 7 850 км², восьме за величиною в країні. Максимальна глибина 234 м. Вода з озера, витікаючи через річку невільничу і Маккензі, потрапляє в Північний Льодовитий океан.

 

ВІКТОРІЯ – найбільше озеро Африки. Озеро утворилося в прогині платформи, тому неглибоке (середня глибина 40 м). Ураганні вітри під час гроз спричиняють на озері сильні шторми.

 

ЛАДОЗЬКЕ – найбільше озеро в Європі. Заповнює западину льодовиково-тектонічного походження. Північні береги високі, скелясті; південні ж – низькі, заболочені, майже не розчленовані. Максимальна глибина 230 м. На озері нараховують близько 660 островів. Озеро є витоками Неви.

 

САРЕЗЬКЕ – високогірне озеро у Памірі, в Таджикистані. Утворилося в ніч з 5 на 6 лютого 1911 року, коли землетрус в 9 балів спричинив обвал гірських порід у долину річки Мургаб. Близько 2 км³ каменю сповзло до долини, сховавши під собою таджицький кишлак Усот з 54 жителями. Площа 79,7 км², середня глибина 202 м, максимальна – 505 м. Геологи вважають, що гребля нестійка й може зруйнуватися в часі майбутнього сильного землетрусу.

 

ТІТІКАКА – високогірне озеро Південної Америки (3 800 м над рівнем моря, найбільше з високогірних). В озеро впадає багато річок, а витікає тільки одна. Вода прісна. Береги круті й порізані. Максимальна глибина – 304 м. Незважаючи на значну висоту над рівнем моря, температура води в ньому протягом року становить + 14°С.

 

МАРАКАЙБО – озеро в Південній Америці, що лежить на узбережжі Карибського моря, сполучене з ним вузькою протокою (озеро-лагуна). Під час припливів в озеро можуть заходити морські судна. Тектонічне, глибини сягають 250 м. Вода прісна, в північній частині – солонувата (через морські припливи).

 

КАСПІЙСЬКЕ – найбільше озеро земної кулі. Розташоване на 28 м нижче рівня моря. У минулому з’єднувалося з Чорним морем. Вражає глибиною в південній частині (1 050 м). Під час штормів утворюються хвилі заввишки 15-17 м. солоність вод – 12-13 ‰. Різко підвищена солоність у затоці Кара-Богаз-Гол – 310 ‰.

 

НЕСАМОВИТЕ – озеро льодовикового походження у Закарпатській області України. Лежить на схилах г. Туркул масиву Чорногора на висоті 1 750 м. Улоговина видовженої форми. Живиться за рахунок атмосферних опадів. Взимку замерзає. Площа 0,3 га, глибина до 1,5 м.

 

ТАНГАНЬЇКА – найглибше в Африці і друге за глибиною у світі після Байкалу озеро. За ширини 60 км воно тягнеться на 650 км. Озеро стічне, прісне, має унікальний органічний світ і багате на рибу (близько 250 видів).

 

БРЕБЕНЕСКУЛ – найвище в Україні (1 801 м над рівнем моря) озеро. Розташоване між головним хребтом масиву Чорногора і горою Гутин-Томнатик. Береги складені кам’яними уламками, місцями вкриті субальпійською трав’янистою та чагарниковою рослинністю. Довжина водойми 134, а ширина досягає 44 м, глибина – 2,8 м.

 

 

 

 

«ОЗЕРА СВІТУ»

 

И

Ч

І

М

С

П

К

Е

Т

О

Н

Н

Г

А

Н

К

А

І

Ь

Л

А

К

А

Е

Б

А

Л

В

С

Й

С

А

Б

С

Е

С

Ш

А

Х

І

К

Т

Я

С

А

А

Т

А

З

Ь

Ь

Т

І

О

Ь

Н

Н

Б

И

М

О

К

З

Я

В

Р

І

Я

О

А

В

О

Д

Е

С

М

А

Т

Н

О

Р

Т

Р

А

А

Л

И

А

Р

Д

А

Г

У

А

Е

С

У

Л

Н

Р

І

О

Ч

О

А

Н

З

Ь

К

С

Е

А

К

А

Й

Б

Т

А

Е

К

Г

Е

В

Е

Й

Р

В

К

А

Н

Ь

Ї

У

Н

І

К

І

Р

Е

Й

Л

А

А

К

П

Е

Р

А

Т

Х

Б

А

Н

Г

О

П

Л

Б

Б

К

І

Н

Є

Т

А

П

О

О

Я

Е

Р

А

Т

Е

К

Ь

З

Е

Н

О

 

ЕЙР    ЧАД    ТАНА    ГУРОН

 

НЬЯСА   ПООПО   ЯЛПУГ    БАЙКАЛ

 

БАЛХАШ   ВЕРХНЄ   БАЛАТОН   МІЧИГАН

 

СВІТЯЗЬ    ОНЕЗЬКЕ    ОНТАРІО            СИНЕВИР

 

АТАБАСКА      ВІКТОРІЯ       ЛАДОЗЬКЕ   САРЕЗЬКЕ

 

ТІТІКАКА   МАРАКАЙБО    КАСПІЙСЬКЕ

 

НЕСАМОВИТЕ  ТАНГАНЬЇКА    БРЕБЕНЕСКУЛ

 

docx
Додано
21 червня 2023
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку