Фінансова вікторина «Країни-столиці-гроші». До тижня «Global Money Week – 2018»

Про матеріал

Цікаві запитання у формі географічних загадок про країни Америки, їх столиці, грошові одиниці. Матеріал може бути використаний як на уроках з географії, економіки так і в позакласній роботі. Уроки географії у 7, 10 класах. Економіка 10-11 класи або курси за вибором з економіки. Розробка містить кольорові зображення валют світу.

Перегляд файлу

1

 

«Global Money Week – 2018»

Фінансова вікторина   «Країни-столиці-гроші»

Автор питань:

Ткаченко Наталія Миколаївна,

вчитель економіки та географії

 

Комунальна установа

Сумська спеціалізована школа

І-ІІІ ступенів № 7 ім. М. Савченка СМР

 

Картинки по запросу монети Америки1. Є в світі валюта, що отримала свою назву від Х. Колумба. Молоде обличчя Христофора зображено з одного боку на банкнотах любого номіналу, рідше його побачиш у похилому віці. У 2004 році цю валюту повністю замінив долар США. Цікаво, що на банкноті 1999 року зображений вулкан Ісалько - найактивніший в Америці  вулкан. Виверження  його повторюються  кожні  2–10  хвилин, через що вулкан дістав другу назву — «Тихоокеанський маяк». Назвіть цю найменшу країну Центральної Америки, її столицю і грошову одиницю.

                                   Респу́бліка Ель-Сальвадо́р - Сан Сальвадор-Сальвадорський колон

 

Картинки по запросу монети Америки2. Христофор Колумб 18 вересня 1502 року на невеликому острові біля берегів  Карибського моря зустрів тубільців, що носили золоті прикраси. Як назвали іспанські літописці за розповідями Колумба цю землю? Іспанською вона означає «багатий берег». Сучасна валюта цієї країни і зараз – колон. Протягом 100 років головною експортною культурою була кава. Другою - банани. Крім цього, в країні вирощують какао-боби, цукрову тростину, тютюн, цитрусові, бавовник. Для власного споживання - кукурудзу і рис. Останнім часом швидко росте виробництво нетрадиційних експортних товарів — морепродуктів, горіхів, квітів, фруктів і овочів. Більшість працездатного населення зайнята в сільському господарстві. Останнім часом дуже добре розвивається сфера послуг. Важливого значення набуває туризм, він забезпечує до 7 % ВВП країни. Це єдина у всій Америці нейтральна держава. В 1948 році вона повністю відмовилась від використання армії.

                                                                                            Респу́бліка Ко́ста-Ри́ка - Сан Хосе- коло

 

3. За однією з легенд назва цієї країни походить від вислову Христофора Колумба. Під час своєї останньої, четвертої подорожі в Новий Світ у 1502 р. його корабель потрапив в сильну бурю і коли йому вдалося врятуватися він вигукнув «Gracias a Dios que hemos salido de estas honduras» (Дякую Богові, що нам вдалося вибратися з цих глибин). Цей вислів дав назву мису Ґрасіас а Діос (Cabo Gracias a Dios) та країні Гондурас (Honduras). Назва ж грошової одиниці країни походить від імені індіанського вождя, який вступив у боротьбу з іспанськими завойовниками.

                                                                                  Респу́бліка Гонду́рас- Тегусігальпа - лемпіра

 

4. Патагонський степ зображено на банкнотах цієї країни. Назва країни походить від лат. «argentum» (срібло). У часи колонізації ходили чутки, що ці землі дуже багаті на срібло, завдяки чому найбільша річка регіону отримала назву Ріо-де-ла-Плата (у перекладі — Срібна річка). Земля вниз за течією річки стала відома як Срібна, хоча значних покладів срібла там так і не знайшли.

Картинки по запросу монети Америки                                                                                                 Аргентина – Буенос-Айрес - 20 песо

 

5. Грошова одиниця цієї країни; дорівнює 100 сентаво. Економіка країни наприкінці 20 ст. відчула страшних коливань через падіння цін на олово, тому природний газ став найважливішим експортним товаром країни. Країна багата й іншими природними ресурсами, зокрема, володіє великим гідроелектричним потенціалом, який мало використовується. Офіційна столиця держави Сукре (місцева назва Чукісака), однак резиденція уряду перебуває в Ла-Пас (місцева назва Чукіяпу).

Картинки по запросу монети Америки                                                             Багатонаціона́льна Держа́ва Болі́вія – Сукре - Болівіано

 

6. Це валюта перших португальських поселенців, що прибули до Нового Світу.Зараз вона є офіційною валютою Бразилії. Поділяється на 100 сентаво                          За даними Банку міжнародних розрахунків, входить в топ-20 найпоширеніших за часткою торгівлі валют у світі. Офіційно валюта Бразилії з 1690 і до 1942 року, коли вона була замінена на крузейро. Сучасна грошова одиниця введена 1 липня 1994 р. На банкнотах зображені колібрі, черепаха, біла чапля, ара, тамарін, ягуар, групер.

                                            Федерати́вна Респу́бліка Брази́лія - Бразиліа - бразильський реал

 

7. Країна на півночі Південної Америки на узбережжі Карибського моря, межує на сході з Гаяною, на півдні — з Бразилією, на заході — з Колумбією. До її складу входять також близько сорока островів, найбільший — острів Маргарита. Грошова одиниця -  болівар. Існує версія, що назву країні дав італійський картограф Амеріго Веспуччі, який 1499 року відвідав ці місця у складі експедиції Алонсо де Охеди. Мандрівники побачили оселі місцевого населення, встановлені на палях над водою біля озера Маракайбо. Це нагадало їм європейську Венецію, внаслідок чого виникла назва країни (Venezuela), тобто «Мала Венеція». Незалежність від Іспанії держава отримала 1830 року після повстання, очолюваного Симоном Боліваром. Симон Болівар — найвідоміший політичний діяч Південної Америки. Він очолив боротьбу за незалежність іспанських колоній Південної Америки. Під його керівництвом від іспанського панування було звільнено не лише Венесуелу, а й Нову Гранаду (сучасні Колумбія й Панама), провінцію Кіто (нинішній Еквадор). 11 років (з 1819 по 1830) Болівар був президентом Великої Колумбії, створеної після об'єднання цих країн. У 1824 Болівар звільнив Перу, а через рік його ім'ям була названа ще одна держава Південної Америки.

Картинки по запросу монети Америки                                                                                                             Венесуела - Каракас -  болівар

 

8. Ця Республіка розташована в центральній частині Південної Америки, і не має виходу до моря. Країна гаряча та волога, розділена на дві нерівні частини річкою Парагвай. На захід від річки знаходиться область Гран-Чако, пустельний край, який займає близько 60 % площі країни. На сході, де зосереджена основна частина населення, знаходяться родючі рівнинні землі та субтропічні ліси. Населення займається скотарством і вирощуванням цукрової тростини, рису, кави та сої. Є унікальним прикладом дійсно двомовної країни: іспанська (державна) і гуарані.

                                                                                       Респу́бліка Парагва́й - Асунсьйон - гуарані

9. Офіційна валюта цієї країни називається – новий соль. Це країна в Південній Америці, на узбережжі Тихого океану. Межує на півночі з Еквадором і Колумбією, на сході — з Бразилією та Болівією, на півдні — з Чилі. Експортує кокау, кавау, вовнау альпаки та лами; рибні продукти; свинець (найбільший виробник у Південній Америці), мідь, залізо, нафту.

                                                                                                                       Перу - Ліма – новий соль

10. Країна отримала свою назву від індіанського слова, що означає «край землі»; або від слова що на мові кечуа значить «холодний» або «сніг». Тут багато вулканів, часті землетруси, є пустеля, гори. Найбільший в світі виробник міді, експортує багато фруктів. Туризм став одним з основних економічних ресурсів, починаючи з середини 1990-х років. Зараз в країні — перша в історії жінка-президент, пані Веро́ніка Мішель Бачелет Херія, дипломований медик-хірург і епідеміолог, також вивчала військову стратегію.

Картинки по запросу банкноти Америки колонКартинки по запросу монети АмерикиКартинки по запросу болівар монетаПохожее изображение                                                                                                    Чілі - Сантьяго - Чилійський песо

Картинки по запросу песо монета 

 

 

Перегляд презентації. Згадайте і назвіть валюту країни.

Коста Ріка

 

Картинки по запросу банкноты Америки колон

 

Картинки по запросу банкноты Америки колон

 

Сальвадор

 

Похожее изображение

 

 

 

Картинки по запросу банкноти Америки колон сальвадорський

 

 

Картинки по запросу банкноты Америки колон

 

 

 

 

 

Бразилія

 

Мексика

Перу

 

Аргентина

 

 

В Латинской Америке выбрали самые красивые банкноты

 

Колумбія

 

 

Картинки по запросу банкноти Америки болівар

 

 

 

Венесуела

 

Картинки по запросу банкноти Америки болівар

 

Похожее изображение

 

Аргентина

 

Картинки по запросу банкноти Америки болівар

 

 

 

Парагвай

 

Картинки по запросу банкноти Америки гуарані

 

Бразилія

Картинки по запросу банкноти Америки бразильський реал

 

 

Картинки по запросу банкноти Америки бразильський реал

 

На допомогу учням.

Гроші країн Америки та Океанії

 

Ямайський долар - валюта Ямайки

Грошовою одиницею Ямайки є ямайський долар. Він був введений в готівковий обіг 8 вересня 1969 року. До цього в країні діяв ямайський фунт.

Чилійський песо - валюта Чилі

Національною валютою країни, є чилійський песо, який становить 100 сентесімо. На території держави в обігу знаходяться купюри номіналом 500, 1000, 2000, 5000 і 10 000 песо.

Фунт Фолклендських Островів - валюта Фолклендських (Мальвінських) Островів

Національною валютою країни є фунт Фолклендських Островів. Крім цієї грошової одиниці, в країні використовується британський фунт стерлінгів. Один місцевий фунт прирівнюється до 100 пенсам.

Фіджійский долар - валюта Фіджі

Національною грошовою одиницею країни, є фиджийский долар, який становить 100 центів. Місцева валюта випускається Резервним банком Фіджі.

Уругвайський песо - валюта Уругваю

Національною валютою країни є уругвайський песо. У 1975 році в результаті інфляції в країні вийшов "новий песо", потім його замінили на уругвайський песо.

Тонганская паанга - валюта Тонги

Національною валютою Тонги є паанга (Долар Тонги). Ця одиниця була введена в готівковий обіг 3 квітня 1967 взамін фунта Тонги, який відповідав австралійському фунту.

Суринамський долар - валюта Суринаму

Основною валютою грошової системи країни є Суринамський долар. 1 січня 2004 на території держави була проведена грошова реформа.

Самоанська тала - валюта Самоа

Національною валютою Самоа з 1967 р. є тала, яка становить 100 сіні. До цього в країні діяв самоанська фунт.

Перуанська сіль - валюта Перу

Починаючи з липня 1991 року національної валютою грошової системи Перу є новий сіль. Монети під назвою "сіль" випускалися з 1863 року.

Новокаледонський франк - валюта Нової Каледонії

Основною валютою грошової системи Нової Каледонії з 1945 р. є франк КФП (CFP - Colonies francaises du Pacifique - Тихоокеанські володіння Франції), який становить 100 сантимів.

Новозеландський долар - валюта Нової Зеландії

Основною валютою грошової системи країни є новозеландський долар. З 1999 року випускаються не паперові купюри, а пластикові гроші.

Мексиканський песо - валюта Мексики

Національною грошовою одиницею Мексики, є мексиканський песо, який становить 100 сентаво (центів). У 1993 році проходила деномінація грошових знаків.

Лемпіра - валюта Гондурасу

Основною грошовою одиницею Гондурасу, є лемпіра, яка становить 100 сентаво. Сам термін "лемпіра" походить від імені індіанського вождя, який вступив у боротьбу з іспанськими завойовниками.

Кубинський песо - валюта Куби

Грошовою одиницею Куби, є кубинський песо, який становить 100 сентаво. На острові дозволяється вільний ввіз і вивіз іноземних грошей, що ж стосується місцевої валюти, то її ввіз і вивіз заборонено.

Кордоба - валюта Нікарагуа

Основною валютою грошової системи Нікарагуа є золота (нова) кордоба. Міжнародне позначення золотої Кордоба - N10, в межах держави - C $. Одна золота кордоба становить 100 сентаво.

Колумбійський песо - валюта Колумбії

Національною валютою Колумбії є колумбійський песо, який становить 100 сентаво. У державі достатньо розвинена банківська система.

Колон - валюта Коста-Ріки

Грошовою одиницею Коста-Ріки є колон, який становить 100 сентимо. Сама назва "колон" валюта Коста-Ріки отримала невипадково.

Кіна - валюта Папуа - Нової Гвінеї

Грошовою одиницею Папуа - Нової Гвінеї є кіна, яка дорівнює 100 Тойя. До 1976 року в країні діяла австралійська валюта. Ще раніше, до 1906 року, в державі в обігу перебували англійські фунти.

Кетсаль - валюта Гватемали

Національною валютою Гватемали є кетсаль, який був введений в готівковий обіг в 1925 році, в результаті проведення грошової реформи. До цього на території країни діяв песо.

Канадський долар - валюта Канади

Канадський долар був введений в обіг в 1858 році після звільнення від колоніального захоплення Англією. В цей же час Канада стала частиною Британської Співдружності.

Золотий песо - валюта Домініканської Республіки

Національна валюта Домініканської Республіки - золотий песо вперше була введена в готівковий обіг в 1947 році.

Долар Тринідаду і Тобаго - валюта Тринідаду і Тобаго

Грошовою одиницею країни є долар Тринідаду і Тобаго. Він вперше був випущений в обіг в 1964 році, перш офіційною валютою був долар Британської Вест-Індії.

Долар США - валюта Америки

Грошовою одиницею країни є долар США (американський долар). До 1929 року паперові гроші США всіх номіналів були оформлені в різних колірних гамах.

Долар Соломонових Островів - валюта Соломонових Островів

Офіційно затвердженої валютою грошової системи країни є долар Соломонових Островів, який становить 100 центів.

Долар Кайманових Островів - валюта Кайманових Островів

Національна валюта - Долар Кайманових островів - була вперше введена в готівковий обіг 1 травня 1972 року. До цього на території Кайманових Островів діяв ямайський долар.

Долар Белізу - валюта Белізу

Основною валютою грошової системи країни є долар Белізу, який був введений в готівковий обіг 1 червня 1973 року. До цього моменту на території Белізу діяв долар Британського Гондурасу.

Гурд - валюта Гаїті

Основною валютою грошової системи Гаїті є гурд, який становить 100 сантимів. Сам термін "гурд" походить від іспанського слова gordo, що перекладається як "товстий".

Гуарані - валюта Парагваю

Офіційною валютою грошової системи Парагваю, є гуарані. На території країни в обігу знаходяться паперові гроші номіналом 500, 100, 1000, 5000, 10 000, 20 000 і 50 000 гуарані, а також монети.

Гайанський долар - валюта Гайани

Офіційною грошовою одиницею Гайани є гайанского долар, який становить 100 центів. Національна валюта випускається Банком Гайани.

Східно-карибський долар - валюта Антигуа Барбуда і Гренада

На території східно-карибських країн, до числа яких належать Антигуа і Барбуда, а також Гренада, діє єдина валюта, що має назву східно-карибський долар.

Вануатський вату - валюта Вануату

Грошовою одиницею Вануату є вату, яка співзвучна з назвою країни. Цей термін у перекладі з одного з діалектів країни позначає "камінь".

Бразильський реал - валюта Бразилії

Офіційно затвердженої валютою грошової системи Бразилії є реал, який становить 100 сентаво.

Болівіано - валюта Болівії

Грошовою одиницею Болівії, є Болівіано. Один Болівіано дорівнює 100 сентаво.

Болівар - валюта Венесуели

Національною валютою Венесуели з 1910 року є болівар, який становить 100 сентимо. Однак емісія монет, званих сентімо, призупинена.

Бермудський долар - валюта Бермуд

Основною валютою грошової системи Бермудських островів з 1970 року, є бермудський долар.

Барбадоський долар - валюта Барбадосу

Національна валюта країни - барбадоський долар, була вперше випущено 3 грудня 1973 року. До цього в Барбадосі діяв східно-карибський долар. Барбадоський долар прирівнюється до 100 центам.

Багамський долар - валюта Багамських Островів

Грошова одиниця Багамських Островів - багамський долар - була введена в обіг 25 травня 1966 року в результаті проведення грошової реформи.

Аргентинський песо - валюта Аргентини

Основною валютою грошової системи країни, є аргентинський песо, який становить 100 сентаво. До появи аргентинського песо на території країни діяла валюта, яка носила назву "аустраль".

Австралійський долар - валюта Австралії

Офіційною валютою грошової системи Австралії, є австралійський долар, який становить 100 центів. Австралійський долар був введений в готівковий обіг 14 лютого 1966 року.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Виноградов Едуард Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виноградов Едуард Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
11 березня 2018
Переглядів
2608
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку