Фінансове планування

Про матеріал
Розроблена презентація комбінованого уроку з предмету "Основи бізнесу" (за посібником МОН "Фінансова грамотність") з теми "Фінансове планування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Кахутhttps://create.kahoot.it/details/e05dbec5-837b-429b-8a6d-d1ee14637310

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Представлення додаткового завдання (2 учні)

Номер слайду 4

Тема уроку: Фінансове планування

Номер слайду 5

Фінансові ціліПостановка цілей:• допомагає визначити, чого саме людина хоче досягнути, та спрямувати зусилля в потрібному напрямі;• дає змогу зрозуміти, на чому першочергово сконцентрувати наявні ресурси (знання, час, гроші тощо);• мотивує, підштовхує до дії та підвищує впевненість у своїх силах (така впевненість зростає в разі успішного досягнення цілей);• виховує наполегливість. На відміну від мрії, ціль є конкретним бажаним результатом, для досягнення якого людині потрібно щось зробити впродовж чітко визначеного часу. За допомогою цілей людина починає усвідомлювати, як можна перетворити бажане на реальність. Чому важливо ставити перед собою певні цілі?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Упродовж життя людина свідомо чи несвідомо ставить перед собою велику кількість цілей. Якщо досягнення цілі вимагає витрат грошей, то її слід вважати фінансовою, а суму грошей, потрібну для її досягнення, – вартістю досягнення цілі. Завжди така ціль буде пов’язана з певними людськими потребами:• володіти майном (придбання власного житла, автомобіля);• вести певний спосіб життя (тривалі подорожі чи коштовне хобі);• забезпечити опіку та догляд за близькими (накопичення грошей для навчання дітей, догляд за дітьми або батьками);• реалізувати якусь особисту мрію (власний бізнес, створення благодійного фонду);• досягнути часткової чи повної фінансової свободи (формування «подушки безпеки» на випадок непрацездатності або безробіття, ранній вихід на пенсію).

Номер слайду 8

Потреби - це необхідність у чомусь, бажання володіти певними речами, відчуття нестачі, якщо бажання залишається незадоволеним. ФізіологічніБезпека. Любов. Повага. Самовираження

Номер слайду 9

Для формулювання цілі використовують метод SMART (абревіатура від англ. Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound)

Номер слайду 10

Фінансове планування. Це процес планування всіх аспектів особистих або сімейних фінансів для досягнення фінансових цілей. Його результатом є фінансовий план, що містить перелік дій людини або сім’ї для заробляння та витрачання грошей, користування різноманітними фінансовими послугами тощо. Він деталізує, у який спосіб накопичити гроші, забезпечити зростання чистих активів, убезпечити членів сім’ї в разі непередбачуваних або надзвичайних ситуацій. Фінансовий план є відображенням фінансового майбутнього людини та маршрутним листом до всіх, навіть дуже віддалених у часі, фінансових цілей.

Номер слайду 11

Будь-яка фізична особа має активи і пасиви на балансі. Активи щодо особистих фінансів сім ї – це наявне майно в сім ї (власність), яке може бути перетворено у грошові кошти, також накопичення та інвестиції родини. Активи: Квартира/будинок;Атомобіль;Власний бізнес;Кошти надані у борг приватним особам;Накопичення (готівка);Кошти на депозитах;Накопичувальні страховки і т. д.

Номер слайду 12

Активи та пасиви - визначення понять згідно з Робертом Кійосакі Актив - це власність, яка приносить дохід; Пасив - це майно, що віднімає гроші. До пасивів відноситься те майно, баланс доходів і витрат від якого негативний, тобто те, що забирає у вас гроші. Мова йде про: Кредитні картки, кредити і позики; Гроші, що зберігаються в сейфі або просто вдома тривалий час; Особистий автомобіль; Нерухомість, в якій ви самі проживаєте. Р Кійосакі є одним з найпопулярніших інвесторів у всьому світі. Його знаменитість пов'язана не стільки з його успішністю на фінансових ринках, скільки з письменницькою діяльністю. За свою приблизно 20-річну історію як автора, знаменитий підприємець і інвестор написав 26 книг, загальний тираж яких скоро досягне 30 мільйонів копій.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Процес планування всіх аспектів особистих або сімейних фінансів для досягнення фінансових цілей називають фінансовим плануванням. Його результатом є фінансовий план, що містить перелік дій людини або сім’ї для заробляння та витрачання грошей, користування різноманітними фінансовими послугами тощо. Він деталізує, у який спосіб накопичити гроші, забезпечити зростання чистих активів, убезпечити членів сім’ї в разі непередбачуваних або надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 17

Добре продуманий фінансовий план на додаток до чітко сформульованихфінансових цілей має містити декілька важливих складових: Складання особистого (сімейного) бюджету. Управління грошовими потоками. Фінансування значних подій (великих покупок або інших значних видатків)Управління зовнішніми ризиками. Управління заощадженнями і інвестиціями. Управління пенсійними накопиченнями

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Асиметричність інформаціїАсиметричність інформації: хтось завжди має повнішу інформацію про певне явище чи річ. Так, продавець товару або надавач послуги знають про них більше, ніж споживач може знайти у відкритому доступі. Це особливо характерно для фінансових послуг, оскільки клієнти не можуть наперед знати, чи має намір виконувати свої зобов’язання фінансова установа (наприклад, чи справді страхова компанія виплатить відшкодування в разі настання страхового випадку, і скільки часу на це буде потрібно). Асиметричність інформації також притаманна для ринків капіталу, де відбувається торгівля акціями й облігаціями.

Номер слайду 20

Перевірка засвоєних знань

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Завдання 1. Здійснити дослідження біографій декількох мільярдерів на ваш розсуд з огляду на їх стартові позиції з метою з’ясування, чи завжди запорукою успіху є наявність заможних батьків. Завдання 2. Кейс «Плануємо подорож». Складіть бюджет власної подорожі по Україні, враховуючи що сума має бути до 15 тис. грн. Подорож займатиме 3-4 дні. Розрахуйте вартість квитків на дорогу (або суму пального), розпишіть всі заходи, які плануєте відвідати та пропишіть харчування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Брич Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
669
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку