Фізична культура.Посібник-Рухова активність – основа фізичного здоров’я

Про матеріал
Рухова активність – основа фізичного здоров’я .Робота містить методичні рекомендації з використання сучасних інноваційних технологій на уроках фізичної культури, фізкультурні вправи та паузи на уроках для активного відпочинку, ігри-медитації. Рекомендовано для учителів фізичного виховання, керівників гуртків та спортивних секцій, вчителів початкових класів, вчителів-предметників, педагогів-виховників
Перегляд файлу

 

        М. ПАВЛОВЕЦЬ, Г. БРУЯКА

 

ДУБРОВИЦЬКА МІСЬКА РАДА

ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЗАСЛУЦЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІ СТУПЕНІВ –ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»

 

 

Игры рисунки (29 фото) » Рисунки для срисовки и не толькоИграющие дети ПНГ на Прозрачном Фоне • Скачать PNG Играющие детиИгры рисунки (29 фото) » Рисунки для срисовки и не только

 

 

 

 

 

 

 

 

Школа життя: Дидактичні матеріали з фізичної культури

2022

            

 

 

             

 

М. ПАВЛОВЕЦЬ, Г. БРУЯКА

 

ДУБРОВИЦЬКА МІСЬКА РАДА

ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЗАСЛУЦЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІ СТУПЕНІВ –ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»

 

 

Игры рисунки (29 фото) » Рисунки для срисовки и не толькоИграющие дети ПНГ на Прозрачном Фоне • Скачать PNG Играющие детиИгры рисунки (29 фото) » Рисунки для срисовки и не только

 

 

 

 

 

 

 

Школа життя: Дидактичні матеріали з фізичної культури

2022

 

Рухова активність – основа фізичного здоров’я

 

Укладачі    Павловець Микола Русланович, учитель фізичної 

                     культури Заслуцького навчально-виховного комплексу 

                     «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дошкільний

                     навчальний заклад»;

                     Бруяка Галина Герасимівна, педагог-організатор       

                     Заслуцького навчально-виховного комплексу 

                     «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дошкільний

                     навчальний заклад»

 

 

Схвалено  методичною радою Заслуцького НВК Протокол № 3 від

                   20.12.2021

 

 

 

 

Методичний посібник розроблено на виконання Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти (Наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України від 27.10.2021 №1141/4088).

Робота містить методичні рекомендації з використання сучасних інноваційних  технологій на уроках фізичної культури, фізкультурні вправи та паузи на уроках для активного відпочинку, ігри-медитації.

Рекомендовано для учителів фізичного виховання, керівників гуртків та спортивних секцій, вчителів початкових класів, вчителів-предметників, педагогів-виховників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензент         Малафей Валерій Васильович,  заступник директора

                           з навчально-тренувальної роботи Дубровицької

                           дитячо-юнацької спортивної школи

 

Комп’ютерний набір   Бруяка Галина Герасимівна

ВСТУП

 

Ні для кого не буде таємницею, що рух – це життя. Здоров’я людини пов’язане з високою руховою активністю. Фізичні навантаження й рух покращують когнітивні функції мозку, а досвід перемог потрібен людині, щоб навчитися розв’язувати будь-які завдання. Звичайно сучасний розвиток технологій, механізація праці та наявність особистого транспорту полегшує наше повсякденне життя та побутові умови, але на превеликий жаль, позбавляє наш організм м’язових зусиль та знижує рухову активність. Завдяки урокам фізичної культури закладається основа збереження здоров’я, формуються такі фізичні якості як спритність, гнучкість, швидкість, координація рухів.

Фізична культура у сфері освіти базується на державних стандартах освіти, спрямованих на забезпечення науково-обгрунтованих норм рухової активності здобувачів освіти з урахуванням стану їхнього здоров’я, рівня фізичного і психічного розвитку.  

Недостатня рухова активність, нездорове харчування, куріння, надмірне вживання алкоголю, наркотичних речовин - основні причини виникнення хронічних захворювань, таких як захворювання серця, рак, інсульт і діабет, які є основними причинами смертності в Україні серед дорослих. Ці фактори ризику зазвичай формуються в дитячому та підлітковому віці, а фізіологічні процеси, які призводять до розвитку хронічних захворювань, також можуть початися в юності. Рухова і фізична активність є важливим чинником формування, збереження, зміцнення здоров'я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькому віці. Завдяки здатності організму до саморегуляції відбувається його адаптація до змін зовнішнього середовища, організм стає стійкішим і життєздатнішим. Численні спостереження свідчать, що в останні роки у більшості дітей та молоді спостерігається дефіцит рухової активності упродовж дня. У зв'язку з цим постає проблема вдосконалення рухового режиму дітей та молоді, і виявлення умов, що забезпечують його активізацію.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в 2019 році за рівнем здоров'я українці перебували на 93 місці із 169 країн світу. В Україні щороку від серцево-судинних захворювань помирають тисячі українців. Регулярні заняття фізичною культурою допомагають знизити рівень захворюваності на хвороби серцево-судинної системи до 36 відсотків, зменшити негативний вплив на організм людини шкідливих звичок, підвищити рівень стресостійкості та уникнути проявів асоціальної поведінки, сприяти розвитку всіх сфер суспільства.

Вагомим елементом щоденної рухової активності в закладах освіти має стати формування та розвиток у здобувачів освіти фізичних якостей, відповідального ставлення до власного здоров'я.

Рухова активність — це будь-які форми руху, що потребують енергії, наприклад ходьба, фізична робота, фізичні вправи, заняття спортом тощо. Виокремлюють рухову активність низьку, помірну та інтенсивну.

Види рухової активності:

Низька: Повільна ходьба, сидіння за робочим столом, робота за комп’ютером, перегляд телепередач.

Помірна: Швидка ходьба, прибирання оселі, робота на городі, гра на піаніно.

Інтенсивна: Біг, заняття фізичною культурою і спортом, танці, рухливі ігри.

Людина біологічно «запрограмована» на велику рухову активність. Японські вчені помітили цікаву закономірність – за останні десятиліття зростання захворюваності на діабет пропорційне збільшенню кількості автомобілів. Пересування на колесах сприяє розвитку огрядності, яка призводить до цієї хвороби. Спеціалісти підрахували, що для задоволення потреби в рухах дитина 3-4 років повинна робити щодня від 9 до 10,5 тисяч кроків, 5-6 років – 11-13,5 тисяч, 7 – 14-15 тисяч, 8-10 – 15-20 тисяч, 11-14 років – 20-25 тисяч кроків.

   Дослідники з питань фізичної культури вважають, що об’єм рухової активності за тиждень має становити для людей старших 25 років  6-10, для 18-25 років  10-14, для школярів  14-21, а для дошкільнят  21-28 годин на тиждень.

У 88,9% активних фізкультурників ризик серцево-судинних захворювань відсутній або мінімальний. У той же час у людей, які не займаються фізичною культурою, в тих же самих вікових групах ризик явний або виражений у 54%. Це означає, що переважна більшість свідомо чи в результаті необізнаності заперечує чи не єдиний засіб врятувати своє здоров’я, надаючи заняттям фізичною культурою лише незначну частину свого вільного часу (0,5%  жінки, 1,5%  чоловіки). 

Понад 80% смертей в Україні спричинено хворобами системи кровообігу, новоутвореннями, хронічними обструктивними хворобами легень, діабетом. Це ті хвороби, яким в багатьох випадках можна запобігти, змінивши спосіб життя. Недотримання базових правил харчування, режиму рухової активності, безпеки на дорозі, а також шкідливі звички є причиною численних хвороб і передчасної смертності. Так, українські чоловіки в середньому живуть 67 років, жінки – 77 (за даними Міністерства охорони здоров’я). Це значно менше у порівнянні з тривалістю життя людей в інших європейських країнах.

Невгамовний ритм сьогодення, не завжди здоровий спосіб життя, навчальне перевантаження, гаджетозалежність, екологічні проблеми, відсутність вірно спланованого режиму – все це призводить до того, що в школярів падає рівень здоров’я. Тому головною метою вчителя фізичної культури повинна стати організація збереження здоров’я та пропаганда здорового способу життя.

  Фізичне благополуччя, висока надійність організму в цілому та окремих його систем, гармонічний розвиток при регулярних заняттях фізичними вправами, систематичними тренуваннями – у цьому і полягає комплекс освітніх завдань фізичного виховання, щоб незалежно від здібностей і майбутніх професійних інтересів учнів забезпечити рівень їх фізкультурної освіченості, допомогти їм накопичити руховий досвід, засвоїти оздоровчі заходи, навчити інтелектуальної та фізичної самостійності. Саме це дасть можливість випускати в життя дійсних шанувальників здорового, активного способу життя.

   Урок фізичної культури як був, так і залишився головною ланкою в системі фізичного виховання закладу освіти. Він є для всіх здобувачів освіти  обов'язковою формою занять. Зміст і форма його проведення в значній мірі обумовлюють рівень фізичної підготовленості та спортивної захопленості школярів. Дуже важливо, щоб він разом із загальноприйнятими завданнями мав інструктивну спрямованість і стимулював учнів до самостійних занять, як у школі, так і вдома.

 На основі «Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти» затвердженої Наказом Міністерства освіти і науки  України, Міністерством молоді та спорту України від 27.10.2021 року №1141/4088  було розроблено та затверджено Концепцію розвитку щоденного спорту в Заслуцькому НВК (Додаток 2), яка сприятиме створенню для здобувачів освіти належних умов для заняття руховою активністю та  формування ставлення до занять фізичною культурою і спортом як до важливої складової здорового способу життя.

Рух здатний замінити всі ліки, але жодні ліки не замінять руху.

Открытый урок английского языка на тему "Разговор об увлечениях/работе." (  7 класс)

І. Рухова активність і здоров’я

https://rada.info/upload/users_files/04403769/ec1bae11b301e193b9b91ac9fa4cab39.jpgРухова і фізична активність є винятково важливим, фундаментальним чинником формування, збереження, зміцнення здоров’я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькому віці. Завдяки здатності організму до саморегуляції відбувається його адаптація до змін зовнішнього середовища, організм стає стійкішим і життєздатнішим. Під час фізичних вправ в організмі людини спрацьовують певні механізми, в результаті дії яких посилюються функції не тільки м’язів, але й дихальної, серцево-судинної, нервової та травної систем.

Робота скелетних м’язів, які складають близько 40 % маси тіла, супроводжується посиленим припливом до них крові. У результаті м’язові волокна краще забезпечуються поживними речовинами і киснем, відбувається інтенсивне виведення з організму продуктів метаболізму (обміну речовин) і шлаків. Це, в свою чергу, сприяє збільшенню об’єму м’язів, сили їхнього скорочення і витривалості. Людина набуває красивої, привабливої статури, яка зразу вирізняє її серед оточуючих.

Японські дослідники розрахували, що для нормального активного стану організму і підтримки здоров’я, людина повинна робити щодоби до 10000 кроків, тобто при середній ширині кроку 70-60 см проходити за день 7-8 кілометрів. Об’єм і характер рухової активності людини у великій мірі залежить від специфіки виконуваної роботи. Тисячоліттями життя людей було пов’язане переважно з фізичною працею, на яку припадало до 90 % зусиль. За роки останнього століття склалися інші співвідношення, виник дефіцит рухової активності. А без визначеного обсягу постійного руху людина не може дожити до старості, не може бути здоровою.

https://rada.info/upload/users_files/04403769/0260377207ec190395968dec5d3409dc.jpgЗаняття фізичними вправами одразу позначаються на роботі дихальної системи. Під час цих вправ дихання стає глибшим і частішим, відбувається розкриття та розширення бронхів та легеневих альвеол, через легені проходить більше повітря, збільшується насичення крові киснем, внаслідок якого покращується забезпечення киснем усіх органів і тканин організму, нормалізується обмін речовин, зменшується кількість недоокислених токсичних продуктів (шлаків) у тканинах. При достатній руховій активності збільшується частота і сила скорочення м’язів серця, з’являються нові коронарні судини, в результаті чого покращується живлення серця, стає значно витривалішим до фізичного навантаження. У тренованих людей у стані спокою за рахунок підвищення сили серцевих скорочень частота пульсу зменшується, завдяки чому збільшується тривалість фази діастоли (розслаблення) серця, що, в свою чергу, забезпечує необхідний відпочинок міокарда (серцевого м’яза), нормалізує метаболічні процеси (обмін речовин) у ньому. Серце функціонує економніше й ефективніше.

https://rada.info/upload/users_files/04403769/7da6ae2fdcf7cc37ca1812cc1ca926ac.jpgВнаслідок фізичних вправ розширюються і відкриваються кровоносні судини (капіляри та артеріоли, які називають «краниками» су динної системи). Зовнішньо це проявляється почервонінням шкіри, посиленим потовиділенням. При цьому покращується рух венозної крові до серця, тобто скелетні м’язи виконують функцію «м’язового насоса».

Збагачена киснем і поживними речовинами кров надходить через розкриті артеріоли і капіляри до всіх внутрішніх органів, центральної нервової системи, органів статевої системи та ендокринних залоз. Ось чому повніше відновлюються функції головного мозку, покращується пам’ять і мислення. Вплив фізичних вправ на нервову систему полягає в розвитку координації різноманітних рухів, регуляції функцій серцево-судинної і дихальної систем, в тренуванні адаптаційних механізмів. Крім цього, при роботі м’язів від них у центральну нервову систему надходить потужний потік нервових імпульсів, що надзвичайно важливо для підтримки її тонусу.

https://rada.info/upload/users_files/04403769/bbddfaa3c08ffec2574ad34b300b1259.jpgСтимулюючу дію мають помірні фізичні навантаження на залози внутрішньої секреції, гормони яких разом із нервовою системою є основою адаптаційних механізмів. Таким чином, підвищується стійкість організму до дії несприятливих чинників навколишнього середовища: стресових ситуацій, високих та низьких температур, радіації, мікроорганізмів, які спричиняють простудні захворювання тощо. Під час рухової активності частіше скорочуються м’язи діафрагми (внаслідок підвищення частоти дихання), а також м’язи передньої стінки живота, що покращує перистальтику (хвилеподібні послідовні скорочення) кишечника, а отже, і функцію шлунково-кишкового тракту. Підсилюється секреція і виділення жовчі з печінки, що сприяє її активнішій функції. Як наслідок — краще очищується кров від токсичних речовин, краще синтезуються необхідні організму білки, ферменти і вітаміни.

Отже, усі ці дані свідчать про надзвичайно важливу роль фізичної активності у розвитку організму підлітків.

Будь-яка мінімальна, проте регулярна фізична активність дуже корисна для здоров’я. Коли ми мало рухаємось, сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи і кістки.  Зв’язок багатьох хвороб та малорухливості було встановлено ще в 50-х роках минулого століття. Тоді було проведено велике дослідження з Онлайн конкурс на день города Радужный — Ледовый дворец спортаводіями та кондукторами лондонських автобусів. Виявилось, що водії мали у 2 рази більші ризики серцевого нападу, ніж кондуктори. Зв’язок був очевидним — тривале сидіння негативно впливає на здоров’я.  З того часу велика кількість досліджень підтверджує користь руху та шкоду від надмірного сидіння. Особливо багато досліджень з’явилось в останні роки — коли надмірне сидіння стало мало не звичним способом життя для багатьох з нас.

Коли ми мало рухаємось та багато сидимо — організм буквально “вимикається”. Сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи і кістки. Все це разом має негативні наслідки для здоров’я — від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів. Тому не нехтуйте заняттями спортом! Намагайтеся проводити якомога більше часу в русі. 

Положение о всероссийской викторине "Веселая зарядка" - Межрегиональный  центр дополнительного образования "Луч"  Нам потрібні 2 типи фізичної активності щотижня — аеробні та силові вправи. Аеробна активність — 150 хвилин на тиждень. Вона може бути помірна чи інтенсивна. Вправи помірної інтенсивності — спалюємо від 3,5 до 7 ккал на хвилину (ходьба, їзда на велосипеді з середньою швидкістю, йога). Навіть прибирання вдома — помірна фізична активність. Інтенсивні навантаження — спалюємо понад 7 ккал на хвилину (біг, швидка ходьба, бойові мистецтва, футбол чи баскетбол).  Мінімум двічі на тиждень варто виконувати силові вправи — для укріплення головних груп м‘язів. 
Але будь-яка активність краща, ніж її відсутність. Ось кілька фактів і порад  доктора Уляни Супрун: 

  • Біг позитивно впливає на тривалість життя   та не шкідливий для хребта;
  • Танці покращують баланс, координацію та когнітивні навички;
  • Йога допомагає боротись зі стресом та зменшує ризики серцево-судинних хвороб;   
  • Вправи допомагають подолати біль в спині.

Людина відчуває себе здоровою лише за відповідного рівня рухової активності. Будь-яка рухова дія потребує певних фізичних зусиль. Для фізичних вправ можна використовувати як прості рухи, так і їх поєднання, крім того, корисними є такі цілісні природні рухові дії, як ходьба, біг, стрибки, плавання тощо.

Для класифікації видів рухової активності виділяють такі критерії: види фізичних вправ, тип організованих занять фізичними вправами, соціальну спрямованість, форму проведення занять.

Види рухової активності. Вплив рухової активності на здоров'я - Основи  здоров'я. 9 клас. БойченкоЗа цими критеріями визначають такі види рухової активності:

• фізкультурна діяльність;

• спортивна діяльність;

• спортивно-ігрова діяльність;

• фізкультурно-ігрова діяльність.

Змістом фізкультурної діяльності є формування фізичної культури особистості: навчання життєво важливих рухових навичок і вмінь, розвиток фізичних здібностей за допомогою загальнозміцнювальних та загальнорозвивальних вправ.

Змістом спортивної діяльності є навчання основ певного виду спорту, розвиток саме тих фізичних здібностей, яких потребує цей вид. Таку діяльність ми також обираємо і здійснюємо самостійно. Ми прагнемо максимально вдосконалюватися в обраному виді спорту, досягати найвищих результатів. Ми свідомо йдемо на великі фізичні навантаження як під час систематичної підготовки до змагань, так і в процесі змагань.

Спортивно ігрова діяльність — це такий вид рухової активності, в якому спортивні результати залежать від командної боротьби за досягнення спільних цілей, насамперед командного успіху. Такий вид рухової активності передбачає, що ми можемо працювати в команді, виявляємо колективні якості в діях і взаєминах. Кожен з учасників не грає поодинці, усі вони — єдина згуртована команда!

Фізкультурно ігрова діяльність — це такий вид рухової активності, яким  займаються в дитячому садочку та початковій школі.

Види рухової активності можна класифікувати й за іншими критеріями, наприклад за фізичним навантаженням.

Види рухової активності за фізичним навантаженням:

Легка

Нескладна хатня робота (приготування їжі, миття посуду, прибирання), піші прогулянки, ранкова зарядка, танці, гра в бадмінтон, боулінг, гольф тощо

Помірна

Ремонтні роботи в будинку, катання на ковзанах і лижах, їзда на велосипеді, туризм, біг тощо

Висока

Плавання, веслування, професійний спорт, альпінізм, копання, вантажно-розвантажувальні роботи тощо

 

Ритмопластика для дошкольниковДо популярних серед підлітків видів рухової активності належать: біг, рухливі ігри, танці, туризм, фітнес, плавання, гра у футбол, теніс, катання на роликах, їзда на велосипеді.

Рухова активність вимагає енергії. Подібно до інших живих організмів наш організм отримує її в процесі енергетичного обміну. На першому етапі енергетичного обміну — підготовчому — їжа, що надійшла до травної системи, розщеплюється на окремі молекули. Потім ці молекули надходять до клітин організму, зокрема м’язових. Саме в клітині відбуваються наступні етапи енергетичного обміну — кисневий у цитоплазмі та безкисневий у спеціальних органелах клітини (мітохондріях).

Кисневий етап енергетичного обміну називають аеробним, а безкисневий — анаеробним. Під час кисневого етапу організм отримує у 18 разів більше енергії, ніж під час безкисневого, тому саме аеробна активність людини дає можливість отримувати достатню кількість енергії для активного життя. Аеробна активність характеризується виконанням активних рухів, наприклад ходьба, біг, плавання, катання на ковзанах, підйом сходами, танці, баскетбол, теніс тощо, тобто це така активність, що триває достатньо довго.

Однак іноді людині потрібно зробити щось дуже швидко, здійснити різкий ривок інтенсивності навантаження, і тоді кисневий етап «не встигає» за енергетичними потребами організму. У цьому разі енергія виробляється за рахунок швидкого хімічного розпаду органічних речовин у клітинах організму без участі кисню. Під час анаеробного етапу енергія виробляється швидко, але в невеликій кількості.

Біг на дальні дистанції в середньому темпі є характерним прикладом аеробного навантаження, а спринтерський біг на короткі дистанції — анаеробного.

Аеробні вправи не дають такого значного збільшення фізичної сили, як анаеробні. Тому для професіоналів — спортсменів, військовослужбовців, пожежників, поліцейських — під час тренувань необхідне поєднання обох типів активності.

Разминка: стоковые векторные изображения, иллюстрации | DepositphotosЧинниками розвитку фізичного здоров’я людини є рівень роботи її фізіологічних систем і функціональної готовності до фізичних навантажень, а також здатність адаптуватися до умов навколишнього середовища. Фізичний розвиток певною мірою зумовлений спадковістю, особливостями онтогенезу (тобто процесами індивідуального розвитку), власного настановою на здоровий спосіб життя, фізичною активністю.

Вплив рухової активності на фізичне здоров’я складно переоцінити. Скелетні м’язи становлять близько 40 % маси тіла. Тисячоліттями людина займалася переважно фізичною працею, на яку витрачала до 90 % отриманої енергії.

У сучасному світі людина стикнулася з проблемою гіпокінезії. Гіпокінезія (від грец. hypo — зниження, недостатність та kinesis — рух) — це особливий стан організму, що виникає внаслідок недостатньої рухової активності. В окремих випадках це може призвести до гіподинамії. Гіподинамія (від грец. hypo — зниження, недостатність та dinamis — сила) — це сукупність негативних змін в організмі людини в результаті тривалої гіпокінезії. Як наслідок порушується нормальна робота всіх органів та систем організму.

https://uahistory.co/pidruchniki/taglina-health-basics-9-class-2017/taglina-health-basics-9-class-2017.files/image028.jpg

Сучасна людина відчуває «рухове голодування». Негативні наслідки недостатньої рухової активності найбільше позначаються на організмі дітей та підлітків. Унаслідок гіпокінезії виникає так звана «атрофія органів від невикористання». Насамперед це стосується скелетних м’язів і м’язів серця.

Рухова активність впливає також на психологічне та соціальне благополуччя людини. Фізично активна людина має значно більше шансів бути психічно здорового й соціально успішною.

Рухова активність » mozok.clickРухова активність позитивно впливає на фізичне, психологічне й соціальне благополуччя людини. Людина відчуває себе здоровою лише за певного рівня рухової активності. Обсяг і характер рухової активності людини залежить від її способу життя.

 

ІІ. Ефекти рухової активності системи організму

 

 Серцевосудинна система: зменшується частота серцевих скорочень у спокої і при стандартних фізичних навантаженнях; поліпшується скорочувальна здатність міокарду (серцевого м'яза); зменшується потреба серцевого м'яза в кисні; підвищується продуктивність, резерви серця; підвищується еластичність кровоносних судин; збільшується їх просвіт; нормалізується артеріальний тиск.

Дихальна система: розвиваються дихальні м'язи, росте їх сила; збільшується загальна ємкість легень; відбувається фізіологічно доцільний розвиток капілярної мережі легень; поліпшується ефективність функції дихання; підвищуються резерви дихальної системи.

Обмінні процеси: зменшується зміст холестерину - нормалізуються обмінні процеси.

Опорно-руховий апарат: удосконалюється кровопостачання і нервова регуляція в м'язах, підвищується активність ферментів, що прискорюють аеробні (кисневі) і анаеробні (безкисневі) реакції в м'язах; поліпшується еластичність м'язів і зв'язок; поліпшується рухливість суглобів.

Нервова система: збільшується рухливість і підвищується врівноваженість нервових процесів; знижується чутливість до стресів.

Ендокринна система: поліпшуються функціональні можливості щитовидної залози і кіркової речовини наднирників.

 

ІІІ. Інноваційні технології на уроках фізичної культури

 

Рисунок на тему Утренняя зарядкаЗаняття на свіжому повітрі

Сучасні діти все менше перебувають на свіжому повітрі. Вони віддають перевагу   телебаченню, інтернету або слуханню музики.  Можливо  причина підвищення стресів та депресій кроїться саме в цьому. А людині просто необхідно бувати на свіжому повітрі не менш 2-3 годин  на добу. Це зміцнює організм, нормалізує нервову систему, укріплює пам’ять та  уяву. Тому досить корисним для зміцнення здоров’я буде проведення деяких уроків на свіжому повітрі.

Музичний супровід уроку

В музиці, як відомо, знаходиться величезний здоров’язміцнюючий потенціал. Вона допомагає знімати стреси, стимулювати роботу мозку, підвищити засвоєння, сприяє естетичному вихованню.   Наш емоційний стан, процеси сприйняття, запам’ятовування, розуміння залежить від того, що ми слухаємо. Звук – це енергія. Залежно від частоти коливання, рівня голосності, ритму, звук впливає на людину. Правильно підібрані мелодії здатні активізувати людські резерви. Так  уроки гімнастики при проведенні   вступної та заключної частин завжди супроводжуються музичним оформленням, що активізує та організовує учнів до подальшої роботи.

 

Робота в групах

 Всі учасники мають можливість діяти, практикувати, оволодівати  навичками співробітництва, міжособистісного спілкування (зокрема, відпрацювання прийомів активного слухання, прийняття спільного рішення, узгодження різних поглядів). Роботу в групах слід використовувати тоді, коли необхідно розв'язати проблему, з якою важко впоратись індивідуально та коли одним із очікуваних результатів є набуття навичок роботи в команді.

Під час створення груп рекомендується об'єднувати в одній групі учасників із різними рівнями підготовки та досвіду з питання, що розглядається, оскільки в різнорідних групах стимулюється творче мислення, інтенсивний обмін ідеями, проблема може бути розглянута з різних боків.

        Так на уроках фізичної культури (модуль – гімнастика), використовується  групові (в складі відділень) та індивідуальні методи навчання з використанням міжпредметних зв’язків.

      Клас поділяється на чотири відділення, призначається старший відділення, - учень який найкраще володіє виконанням елементів на снарядах. Ці учні підготовлені і ознайомлені з основними технічними навичками страхування. По команді: «Відділення, до своїх місць занять-кроком – руш!», учні у складі своїх відділень йдуть до вказаних місць занять. По команді «Відділення, розпочати виконання вправ!», учні починають працювати в складі своїх відділень. По закінченню часу виконання вправ подається команда «Відділення, останній на снаряді!»- закінчує виконання вправ. По команді «Відділення - шикуйсь! До наступних місць занять кроком – руш!» переміщуються до інших снарядів. Таким чином відділення за час проведення уроку відпрацьовує елементи на чотирьох- шести учбових місцях. При цьому старший відділення оцінює своє відділення на кожному снаряді, та по закінченню уроку надає свої оцінки вчителю.

 

Наприклад, на уроці  фізичної культури «Україна-футбольна країна» групову роботу можна організувати таким чином.

Учні об'єднані у З групи:

1 група - історики;

2 група - теоретики; 

3 група -вболівальники.

Завдання:

1 група – підготувати доповідь «Історія формування футбольних традицій        в Україні;

2група – розповісти про основні правила гри в футбол;

3 група – підготувати розповідь про видатних українських футболістів.

 

Дихальні вправи

У багатьох народів говорять: «Не дихай глибоко, всі хвороби потрапляють через відкритий рот».

Лікар Бутейко на підставі досліджень дійшов висновку, що причиною багатьох  хвороб є недостача в організмі вуглекислого газу. Під час затримки дихання та неглибокого дихання кров та тканини краще насичується киснем та вуглекислим газом, нормалізується кислотно-лужна рівновага, поліпшуються обміні процеси.

Дихальна гімнастика за методом Лобановой – Попової ґрунтується на розвитку дихальної мускулатури за рахунок опору видихування повітря з боку артикуляційних (мовних) органів для чого на видиху промовляють різні словосполучення. Схема дихання така: видих (через злегка зімкнуті до центру та притиснені з легким зусиллям губи) – пауза (до природного бажання вдихнути) – вдих носом.

Дихальні вправи за О. Стрельниковою:

1.     Миттєво, шумно, гучно нюхайте повітря.

2.     Одночаснісність вдихів та рухів.

3.     Повторювати дихи так, наче накачуємо шини.

4.     Підряд робити стільки вдихів, скільки можете робити легко.

 

Ігри та ігрова терапія

  Для формування знань  про позитивний вплив   загартування на підростаючий організм використовується  гра «Покажи через танець», під час якої діти не тільки відпрацьовують навички танцювальних рухів, але й на емоційному рівні запам’ятовують, що сонце, повітря та вода є найкращими помічниками при загартуванні. При формуванні знань про необхідність дотримання режиму днія використовую гру «Коли що будеш робить», зміст гри простий, але досить змістовний: під час гри діти вчаться вірно розподіляти власний час.  Усі гравці діляться на дві команди і стають в колону по одному або в одну шеренгу. Кожну команду вчитель розраховує по порядку (№1, №2 і т.д.). Між двома командами, на рівній відстані від команд, розміщені чотири  кола (гімнастичні обручі), які символізують «Ранок», «День» і «Вечір» та «Ніч». Вчитель називає дію, яку діти виконують протягом доби і номер. Наприклад, вчитель голосно говорить: «Умиваюсь, № 5!» З кожної команди гравці, які мають даний номер, біжать до свого кола, де вони «живуть» (в даному випадку до «Ранок»). Той гравець, що швидше прибіжить, виграє або цій команді нараховується одне очко.
Варіанти гри: а) гравці біжать, перестрибуючи стрічку, пролізають в гімнастичний обруч, метають малим м'ячем у ціль і т.п.; б) гравці стрибають на одній нозі.

 

Практика показує, що найбільш раціональним є впровадження методу проектів. Це дозволяє вирішувати відразу декілька завдань:

  • розвиток особових компетентностей учнів;
  • інтегрованість процесу навчання;
  • заощадження часу на самому уроці.

Технологія проектів подобає для учнів початкової, основної і середньої школі, цікавляться дослідницькою і проектною діяльністю, а також для обдарованих учнів. Проектна технологія на уроці фізичної культури дозволяє будувати навчання на активній основі, через цілеспрямовану діяльність учня, погодившись з його особистим інтересом.

Складаючи проект, він перетворюється з об'єкту в суб'єкт навчання, самостійно вчиться і активно впливає на вміст власної освіти. Така робота дає можливість усвідомити, що уроки фізичної культури розвивають не лише фізично, але і інтелектуально.

Проектна діяльність – це створення проблемних ситуацій, активізація пізнавальної діяльності учнів в пошуку і вирішенні складних питань, що вимагають актуалізації знань, побудови гіпотез. Метод проектів завжди орієнтований на самостійну діяльність учнів (індивідуальну, парну, групову), яку вони виконують у відведений для цієї роботи час (від декількох хвилин уроку до декількох тижнів, а інколи і місяців).

Виділяють чотири основні категорії:

  • інформаційний і дослідницький проект;
  • оглядовий проект;
  • продукційний проект;
  • проекти інсценування.

Проекти на уроках фізкультури - це проекти по дослідженню впливів ФК на організм людини, по дослідженню історії спорту, підготовці і проведенню змагань і спортивних свят і так далі. Використання технології проектного навчання зробить освітній процес більш захопливим для здобувачів освіти: самостійний збір учнями матеріалу по темі, теоретичне обгрунтування необхідності виконання того або іншого комплексу фізичних вправ або опанування тих або інших фізичних умінь і навиків для власного вдосконалення, виховання вольових якостей. В учнів при розробці власного проекту закладатимуться основи знань у вживанні всіляких методик підтримки здоров'я і фізичного вдосконалення. Інформація, самостійно здобута учнями для власних проектів, дозволить усвідомити життєву необхідність рухових умінь, що набувають на уроках.

Використання інформаційних комп'ютерних технологій (ІКТ) в позаурочній діяльності і на уроках робить предмет фізична культура сучасним. Складовими частинами ІКТ є електронний, програмний і інформаційний компоненти, спільне функціонування яких дозволяє вирішувати завдання, суспільства, що поставляються розвитком. Не дивлячись на те, що урок фізкультури - це практика, тут є місце і теорії. Вчителеві необхідно знаходити і використовувати такі методи вчення, які дозволили б кожному учневі проявити свою активність, свою творчість, активізувати рухову і пізнавальну діяльність. Сучасні педагогічні технології, а так само використання Інтернет – ресурсів, нових інформаційних технологій, дають можливість педагогові досягти максимальних результатів. Використання презентацій на уроках дозволяє детальніше і наочно надавати теоретичний матеріал, що робить процес освіти найбільш ефективним. Цей вигляд роботи може бути використаний при вивченні техніки виконання розучуваних рухів, оскільки за допомогою наочної картинки даний рух можна розбивати не лише на етапи виконання, але і коротші фрагменти і створити правильне представлення рухових дій, що виучуються про техніку.

За допомогою презентації також можна доступно пояснити правила спортивних ігор, тактичні дії гравців, барвисто піднести історичні події, біографії спортсменів. Наявність візуального ряду інформації дозволяє закріпити в пам'яті.

Створення флеш-презентацій і відеороликів з комплексами загальнорозвиваючих вправ (зрв) можуть стати помічниками вчителеві. Такий матеріал може бути використаний також вчителями – предметниками при проведенні ранкової зарядки.

Одним з видів домашнього завдання може бути створення презентації по темах «Здоровий спосіб життя і я», «Способи гартування», «Шкідливі звички» «Гімнастика» і так далі. Діти можуть виконувати такі завдання як самостійно, так і в групах, що дозволяє переходити їм до виконання проектів, проявляючи свою творчість.

На уроках також можливе проведення тестування з метою перевірки і закріплення знань учнів.

  • У позакласній роботі також можна використовувати ІКТ: представлення команд, оформлення змагань, опис конкурсів і так далі.
  • Електронні освітні ресурси, також дозволяють учням удома детальніше познайомитися з вивченою темою на уроці, знайти необхідні вправи для вдосконалення своїх фізичних якостей і поповнити багаж своїх знань в області фізичної культури і здорового способу життя.

Сучасна аеробіка – це система оздоровчих занять, що базується на використанні танцювальних та гімнастичних вправ в аеробному режимі за участю великих груп м’язів. Заняття спрямовані на розвиток аеробної витривалості, координаційних, силових здібностей та гнучкості. Вправи виконують групи учнів під музичний супровід, що забезпечує позитивний емоційний фон занять і сприяє підвищенню мотивації до занять фізичними вправами.

Силові тренування – в основу покладено синтез використання засобів силового тренування: кондиційної гімнастики, атлетичної гімнастики та бодібілдингу.  Система  спрямована на покращення форм будови тіла, тобто корекцію фігури. На заняттях широко застосовують різне обладнання: гантелі, штанги, еспандери, медболи тощо

Танцювальні тренування – змістом  є танцювальні рухи на основі базових кроків. Специфічна риса цього напрямку – використання засобів, які відповідають певному жанру. Важливою особливістю його  застосування під час занять великої кількості музичних інтерпретацій у поєднанні з використанням специфічних рухів, які відрізняються за технікою.

Психорегулювальні тренування – фітнес  призначений для розвитку окремих функцій організму й концентрації уваги. Вправи можуть мати статичний, динамічний, активний та пасивний характер. В зарубіжній літературі має назву Body & mind – тіло та розум. 

Рухливі ігри

1. Рухлива гра на відновлення дихання  та тренування швидкості уваги, реакції. Діти шикуються в дві зустрічні  шеренги ,на відстані пів кроку, на пару один м’яч. Учитель голосно починає називати різні частини тіла (коліна, вуха, лоб т.д.), а гравці  почувши  назву, повинні обома руками взятися за названу частину, серед отаких слів учитель каже слово «м’яч», почувши це слово, гравцям  потрібно здійснити удар по м’ячу.

 2. Рухлива гра для закріплення техніки ведення та зупинки м’яча. Учні розподіляються на 4 команди, стають по точках на однаковій відстані. М’ячі кладуть у центрі кола (умовний). В гру вступають одночасно по 1 гравцеві з кожної команді. За сигналом  учні підбігають до м’ячів та виконують ведення м’яча в свій куток і так цей гравець повинен зібрати 3 м’яча в своєму команді (забираючи м’ячі по одному,  з кутків суперників). Виграє той, хто швидше  збере в своєму кутку 3 м’ячі. М’яч руками не брати, уникати зіткнення з іншими учнями:  

 3. Затамуй м'яч.  Діти стають в коло - це нападники, всередині кола - захисник. Нападники швидко передають ногою один одному м'яч так, щоб він котився по землі, а захисник намагається затримати його. Якщо йому це вдається зробити, то він міняється місцями з тим нападником, який відбивав м'яч останнім.  Якщо в грі бере участь багато дітей, то можуть бути 2 - 3 захисника. 

 4. Гонка м'ячів. Всі діти вільно розташовуються на майданчику, у кожного - по м'ячу. Після сигналу вчителя  всі ведуть м'яч ногою, намагаючись не стикатися один з одним.  Варіант. Те ж, але за першим сигналом вихователя гравці ведуть м'яч у швидкому темпі, за наступним сигналом - у повільному. 

 5. Футбольний слалом.  На майданчику позначається лінія старту, за якої команди по 6-8 гравців шикуються в колони. Перші номери кожної команди мають по м'ячу. Перед кожною командою на відстані 2,5 м - 3 м один від одного встановлюють 6 прапорців. За сигналом перші номери спрямовуються вперед, обводячи "змійкою" прапорці, і таким же чином повертаються назад. На лінії старт - фініш гравець зупиняє м'яч і передає його наступному учаснику і т.д. Перемагає команда, швидше закінчила гру. 

 6. Футболіст.  Діти стають у лінію чи коло. У центрі кола (або перед граючим) кладеться м'яч. За сигналом вихователя дитина закриває очі, робить поворот, йде до м'яча і намагається вдарити по ньому ногою. 

 7. Зміна сторін.  У грі одночасно беруть участь дні команди, у складі 7 - 10 гравців. На майданчику в 15 - 20м один від одного позначаються дві паралельні риси. Кожна команда розташовується за своєю лінією. Всі діти мають по м'ячу. За сигналом гравці обох команд починають вести м'ячі (ногами) до лінії суперників. Як тільки м'яч перетне лінію, гравець бере його в руки і піднімає вгору. Перемагає команда, гравці якої зуміють швидше перебратися на бік суперників. 

 8. Рухома ціль.  Всі діти діляться на кілька груп, кожна група стає в коло, ведучий - у центрі. Діти передають один одному м'яч ногою, намагаючись потрапити в ведучого. Що потрапив стають ведучим, а дитина, колишній ведучим, встає в коло. М'ячем можна ударяти тільки в ноги ведучого. Ведення м'яча парами. Діти діляться по двоє. В одного з них - м'яч. Він веде м'яч ногою по прямій, а інший біжить поруч без м'яча змінюючи темп бігу. Ведучий м'яч повинен не відставати від партнера. Через кілька хвилин діти міняються ролями. 

9. Пінгвіни з м'ячем.  У грі беруть участь дві команди, які шикуються в колони за лінією старту. У 5 - 8 м від дітей - прапорці. За сигналом перші номери кожної команди, затиснувши між колінами м'яч, спрямовуються до прапорця (діти перевалюються з ноги на ногу, немов пінгвіни). Добігши до прапорця, вони ударом ноги направляють м'яч через майданчик другим номерам, а самі стають у кінець колони. Гра закінчується, коли всі "пінгвіни" виконають перебіжки і м'яч знову опиниться у першого номера колони. Якщо дитина втратить м'яч під час бігу, треба взяти його і продовжувати гру. 

10. Сильний удар.  На майданчику позначається лінія удару, а далі - коридор шириною 10 м. Гравці по черзі роблять по 3 удари лівою і правою ногою, прагнучи послати м'яч якомога далі. Спроба зараховується, якщо м'яч приземлиться в межах коридору. Перемагає дитина, що послав м'яч далі інших (береться результат однієї спроби). 

 11. З двома м'ячами.  У грі беруть участь пари. Вони розташовуються на протилежних сторонах коридору шириною 4 м на відстані 5 - 6 м один від одного. Коридор можна позначити тасьмою або прапорцями.  Обидва гравці мають по м'ячу. За сигналом вони одночасно направляють м'яч один одному, а потім ударом по м'ячу, що котиться, знову повертають його назад. Якщо м'ячі зіткнулися або один з них вийшов за межі коридору, пара закінчує змагання. Перемагає пара, що зуміла довше інших без помилок виконати вправу.  

12. Спортивна естафета з елементами футболу. Учні по черзі виконують обведення фішок, удар м’ячем по цілі, під якою знаходиться аркуш з написаною літерою з слова «soccer» (футбол), бере аркуш та встановлює на стенд, назад також виконує ведення м’яча, але по прямій. Виграє команда, яка швидше складе слово з літер.

 13. «Третій зайвий». Розвиваємо координацію рухів, спритність, витривалість.

Правило 1. Граючі встають парами в коло. Один починає доганяти другого.

Правило 2. Обидва біжать за колом.

Правило 3. Хто втікає може встати перед парою – тоді тікає зайвий (третій).

Правило 4. Якщо  доганяючий торкнувся втікаючого, то ролі міняються.

Правило 5. Той, хто доганяє, може стрибати на одній нозі через коло.

14.  «Жонглер»

Розвиваємо спостережливість, пам'ять, швидкість

Учні тримають м’ячі у руках і повторюють вправи за вчителем:

-         оберти м’яча навколо кистей;

-         перекладання м’яча з однієї руки в другу, обертаючи його навколо тулуба;

-         перекидання м’яча з однієї руки в другу;

-         підкидання м’яча і наступне його ловіння після плескання в долоні.

Дякую за роботу. Всі молодці.

15.  «Виклик номерів».

 Розвиваємо  увагу, швидкість, спритність.

 Усі гравці діляться на дві команди і стають в одну шеренгу. У кожній команді вчитель рахує по порядку всіх гравців. Потім називає номер.

Онлайн конкурс на день города Радужный — Ледовый дворец спортаГравці, у якого цей номер виконують рухливі дії  (наприклад, біжать, перестрибують тощо. Команда, гравець якої першим виконую рухову дію отримує очко.

16. Гра-естафета «Скакалка під ногами».

Розвиваємо швикість, спритність, координацію рухів.

Гравці кожної команди шикуються в колону по два. Креслять лінію

старту. На лінію старту кладуть для кожної команди скакалку. За сигналом перша пара біжить до скакалки, яка лежить на стартовій лінії.  Потім проносять скакалку під ногами своїх граців до замикаючої пари. Замикаюча пара біжить наперед і теж виконують таку ж дію. Виграє команда, яка швидше закінчить естафету.

Використання інноваційних  фітнес – технологій

  В ході уроків використовується музичний супровід, що значно емоційно та позитивно впливає на виконання вправ. Ритміка, різні види аеробіки, йоги стретчинг знаходять відображення в тій або іншій спрямованості уроків фізичної культури, вони сприяють різноманітності використовуваних засобів в підготовчій, основній і завершальній частин уроку.

  Застосування фітнес - технологій в підготовчій частині уроку будь-якої спрямованості, передусім, повинні відбивати специфіку цього виду вправ і сприяти розвитку певних рухових здібностей тих, що займаються. У підготовчій частині уроків включаються вправи аеробіки, наближені до техніки переміщень, бігу, стрибків, метань, вправи для рухливості суглобів і так далі. Використовується степ-аэробика, вправи на гімнастичних м'ячах,  шейпінг.

Спортивна фізіологія Практичне заняття 6 7 Тема  Для вирішення завдань основної частини уроку застосовуються спеціально розроблені комплекси вправ з різних напрямів фітнесу (силові, танцювальні види аеробіки високої інтенсивності, класична аеробіка, степ-аеробіка та ін.), спрямовані на розвиток витривалості, стрибучості, сили, гнучкості і інших рухових здібностей.

  У завершальній частині для зняття напруженості, підвищення емоційного стану застосовуються такі фітнес – технології як стретчинг, йога, дихальна гімнастика, бодіфлекс, пілатес.

Як показує практика впровадження фітнес - технологій в урок  фізичної культури викликає в учнів позитивну мотивацію до уроку,  інтерес і бажання займатися. Таким чином, можна зробити висновок, що фіцтнес - технології сприяють зміні негативного відношення до уроків фізичної культури; сприяють збереженню і зміцненню здоров'я учнів, є дієвим засобом підвищення рівня фізичної активності

  Настав час не лише активного впровадження в шкільну практику оздоровчих програм, в яких важливим напрямом буде інтеграція навчальних і оздоровчих дій. Потрібно осмислення і активніше використання інноваційних методик і форм організації зайняття, щоб накопичувати досвід, робити висновки і відбирати  краще для використання в закладах освіти в теорії і практиці фізичної культури нових термінів: "інноваційні технології" "здоров’язбережувальні технології", "фітнес-технології" та ін.

 

 

 

IV. Лайфхаки для вчителя фізичної культури

Для мотивації дітей займатися фізкультурою:

усміхайтеся дітям, вигадайте свої традиції чи ритуали перед початком і  закінченням уроку;

використовуйте новаційні елементи фітнес-технологій у таких різновидах руху як біг, стрибки, ходьба – зокрема, музичний супровід, фітнес-йогу, аеробіку, пілатес, джамп-фіт, степ-аеробіку;

співпрацюйте з батьками. Не бійтеся запрошувати їх на свої уроки. Організовуйте спільні заходи з батьками й дітьми;

проявляйте ініціативність у позашкільній діяльності – різноманітні забіги, у яких можна брати участь самим і залучати батьків та учнів, організовуйте туристичні походи, цікаві челенджі, знайомство з новими видами спорту.

Рекомендації для уроків фізкультури:

 

проводити динамічні, рухливі розминки в ігровій формі (ігри, естафети);

ділити дітей за рівнем фізичної підготовки на уроці не бажано;

індивідуальний підхід, збалансований розподіл між командами. Наприклад, якщо це командна гра, то розділити так, щоби сильніші і краще фізично розвинуті були в різних командах, а не в одній. У кожній команді мають бути різні діти за розвитком фізичних якостей;

не зациклюватися суто на тематиці уроку, тому що не всі види спорту цікавлять усіх дітей;

підготовчу частину, загальнорозвивальні вправи можна давати в ігрових формах із футбольними / баскетбольними / волейбольними м’ячами (але це не гра у футбол, баскетбол чи волейбол);

проводити комплексні / комбіновані уроки фізичної культури з використанням елементів із різних видів спорту. Так відпрацьовується техніка й немає “заточеності” на один вид спорту;

проводити рухливі ігри на розвиток координації, гнучкості, технічних умінь.

З огляду на пандемію

Бажано, щоб у кожного учня був власний снаряд (м’яч, обруч, скакалка, гантелі), прави виконувати так, щоби діти не грали лише м’ячем, бажано, щоби діти мали свої пляшки з водою.

М’яч, яким грають усі, протирати спецрозчином до й після гри.

Виконувати вправи на дистанції або індивідуально. Якщо це гра, то з мінімальним дотиком.  

Максимально проводити чим більше часу на свіжому повітрі. У коридорах під час перерви не варто скупчуватися і грати в рухливі ігри.

Долучатися до курсів підвищення кваліфікації та програм обміну досвідом.

 

Бажано частіше виходити на двір, влаштовувати прогулянки, займатися спортом із дотриманням дистанції або індивідуально.

Важливо зосередитися на вправах для підтримання тонусу м’язів (ніг, спини, живота, рук), оскільки під час карантину руху в дітей стає менше. А також робити комплекси вправ на розвиток координації і гнучкості.

Щоби заохотити учнів,  більше проводити інтегровані уроки. Наприклад, на уроці фізичної культури можна інтегрувати матеріал з історії. Ті знання, які діти здобули на уроці історії (міфи Стародавньої Греції), ми закріплюємо на уроці фізичного виховання. (Додаток 1)

 

 V. Активний відпочинок у формі фізкультурних хвилинок або фізкультурних пауз

Внаслідок довготривалої розумової або фізичної роботи у процесі навчального дня рівень працездатності у школярів поступово знижується. Причиною є стомлення, яке наступає після 20-25 хв. роботи, особливо на третьому-четвертому уроках в середині тижня.

Головними ознаками розумового стомлення є зниження уваги, погіршення засвоєння навчального матеріалу, збільшення кількості помилок у виконанні завдань, випадки порушення дисципліни (відволікання від навчальної роботи, неспокій, розмови). Водночас зростає і м'язова втома, що призводить до порушень постави — голова нахиляється дедалі нижче і нижче, плечі також опускаються, спина сутулиться, учень лягає грудьми на парту або перекошує тулуб у бік.

Тривале сидіння за партою спричиняє втому спини, шиї, ніг, призводить до застійних явищ м'язів тулуба і суглобів нижніх частіш тіла, до зниження функції органів та систем організму, зокрема до уповільнення кровообігу. Якщо такий стан організму часто повторюватиметься, то через 2-3 місяці навчання це призведе до загальної втоми і погіршення стану здоров'я дитини.

Для того щоб уникнути таких прикрих наслідків, потрібно застосовувати так званий активний відпочинок, тобто зміну одного виду діяльності на інший у формі фізкультурних хвилинок або фізкультурних пауз.

Комплекс вправ розучується на уроках фізичної культури, а закріплюється самостійно вдома. Музику краще підбирати зі знайомих мультфільмів, веселу, ритмічну. Дослідженнями багатьох учених доведено позитивний вплив музики на зняття розумової та емоційної втоми, на виховання відчуття ритму й поліпшення емоційного самопочуття.

Час проведення фізкультурних хвилинок залежить від виду і місця уроку у розкладі, а також від структури компонентів уроку та типу його, стану учнів, пори року і навчальної чверті. Фізкультурна хвилинка триває 2-3 хв., до її комплексу вводять 4-5 простих, доступних вправ, які не вимагають великого напруження, складної координації і впливають на головні м'язові групи. Кожну вправу повторюють 4-6 разів, темп виконання вправ середній. Такі вправи поліпшують кровообіг і дихання, сприяють підвищенню розумової працездатності, позитивно впливають на емоційний стан учнів.

У молодших школярів піц час письмових робіт м'язи рук стомлюються від одноманітних динамічних напружень, унаслідок чого порушується стереотип навички правильного письма.  У зв'язку з цим на письмових роботах доцільно виконувати фізичні вправи для рук і пальців. Крім того, виконуючи письмові роботи, учні довше, ніж під час виконання інших завдань, перебувають у зігнутому положенні. Тому в комплекси фізкультурних хвилинок треба вводити вправи на інтенсивне потягування, випрямлення, на вигинання хребта, на розпрямлення грудної клітки, для зору та ін. Після тривалого сидіння за партою, що спричинює застійні явища у нижніх кінцівках, ділянках тазу та живота, рекомендуються вправи для ніг.

Для активізації дихання і діяльності серцево-судинної системи краще застосувати фізкультурні хвилинки з віршованими вигуками, лічилками, кричалками, піснями, речитативами тощо.

Правильно дібрані фізичні вправи, які є неспецифічними подразниками, мають сильнішу та сприятливішу дію на стомлений організм, допомагають підвищити тонус координації між руховою (моторною) та вегетативною функціями організму.

На кожному уроці варто проводити одну фізкультхвилинку тривалістю 5 хв. на 20-й хв. уроку або дві — тривалістю 2-3 хв. на 15-й та на 30-й хв. уроку. Темп повільний та середній. Якщо проводяться дві фізкультхвилинки, то друга повинна складатися із вправ для корекції зору та профілактики короткозорості, а якщо проводиться одна, то ці вправи повинні займати половину часу. Комплекс вправ будується так, щоб 2-3 вправи були для формування постави. Кількість повторень від 4 до 6 разів.

Вправи для запобігання втомі очей

Гімнастика «Гарні очі»

Ці вправи можна виконувати всі разом, а можна по одній через кожні 15-20 хв. інших видів діяльності (читання, писання, малювання, роботі на комп'ютері, переглядання телевізійних програм тощо).

Регулярне тренування очей допоможе зберегти гострий зір. Вправи доцільно виконувати сидячи.

  1. Сидячи за партою з мішечком із сіллю на голові, міцно заплющиш очі (3-5 с), потім розплющити їх на 3-5 с. Повторити 6-8 разів. Вправи зміцнюють м'язи повік, сприяють поліпшенню кровообігу і розслабленню м'язів очей.

 

  1. Сидячи на стільці з мішечком із сіллю на голові, швидко моргати протягом 1-2 хв. Вправа сприяє поліпшенню кровообігу в м'язах очей.
  2.  Стоячи з мішечком із сіллю на голові, дивитися прямо перед собою 2-3 с, поставити палець правої руки по середній лінії обличчя на відстані 25-30 см від очей, перенести погляд на кінець пальця, дивитись на нього       3-5 с, рахуючи уголос, потім, витримуючи правильну поставу, опустити руки. Повторити 10-12 разів. Вправа знижує загальну втому, полегшує працездатність очей на близькій віддалі.
  3.  Сидячи з мішечком із сіллю на голові, дивитися на кінець пальця витягнутої вперед руки, який розміщений по середній лінії обличчя. Повільно наближати палець, не зводячи з нього очей доти, доки почне «двоїтися». Повторити 6-8 разів.

 

  1.              «Привіталки»

Намагатися звести очі на кінчик свого носа протягом     3-5 с («очі вітаються з носом»), потім упродовж 3-5 с із напівприкритими повіками дивитися вдалечінь (повторити 6-8 разів).

  1.     «Схованки».

Міцно стулити повіки протягом 3-5 с («сховати очні яблука»), а потім упродовж 3-5 с широко розплющити очі (повторити 6-8 разів).

  1.     «Кліпалки»

Протягом 45-60 с кліпати очима у швидкому темпі.

  1.     «Масажувалки»

Заплющити очі та обережно масажувати повіки коловими рухами вказівного та середнього пальців у напрямку: спочатку від носа, потім до носа.

  1.     «Малювалки»

«Малювати» очима геометричні фігури (квадрати, кола, овали, зірочки та ін.), у квадратах «проводити» діагоналі. Стежити за тим. щоб рухалися тільки очі, а голова залишалася нерухомою.

  1. «Надавлювалки»

Обережно надавлювати вказівним, середнім і безіменним пальцями на заплющені повіки протягом 1-2 с (повторити   3-4 рази).

  1. «Роздивлялки»

Намалювати цяточку на віконному склі на рівні очей.

Дивитися вдалечінь перед собою протягом 10 с бажано на зелений колір, потім протягом 5-10 с – на цяточку на віконному склі. Замість цяточки на склі можна дивитися на кінчик олівця, що віддалений на відстань 20 см від очей.

«Правила для учнів»

     Вихідне положення (В. П.) — сидячи за партами.

     Заходить вчитель — треба встати. (Стати біля свого стільця.)

     Коли дозволить, тихо сядь. (Сісти на своє місце.)

     Спитати хочеш — не гукай, («намалювати» вказівним пальцем правої руки знак питання перед собою, потім «посварити» пальчиком)

     А тільки руку піднімай. (Підняти руку)

     У школі парту бережи (коловими рухами імітувати витирання поверхні парти)

     І на парті не лежи. (Схилитися над партою, підклавши під голову руки, «посварити» пальчиком.)

     Щоб урок минув не марно, (вказівними та середніми пальцями обох рук «пройтись», наче людина, від ближнього краю парти до дальнього)

     Треба сісти рівно, гарно. (Скласти руки перед собою, передпліччя правої руки покласти на передпліччя лівої, вирівняти спину, розправити плечі, голову не опускати.)

     Не скрекочи на уроках, як папуга чи сорока. (Підняти та опустити руки, імітуючи рухи крилами птахів.)

 

Спеціальні вправи «Розвиток уваги»

1.    «Цяточка»

Намалювати на дошці цяточку (або обрати будь-яку цяточку на стіні). Розслабившись, дивитися на цю цяточку та думати тільки про неї.

Відволікшись, слід починати вправу спочатку.

2.    «Секундна стрілка»

Розслабившись, упродовж 5 хв. спостерігати за рухом секундної стрілки на циферблаті годинника. Відволікшись, повторити вправу ще раз.

3.    «Деталі предмета»

Розслабившись, протягом 1-5 хв. розглядати будь-який предмет. Намагатися знаходити в предметі нові деталі, поки увага легко затримуватиметься на предметі.

4.    «Далеко — близько»

Переводити увагу з віддаленого предмета (хмара на небі або далеке дерево) на близький (палець або годинник на руці) упродовж 1 -2 хв.

5.    «Швидке читання»

Читати текст із максимальною швидкістю. При цьому пам'ятати, що швидкість читання тренує увагу, якщо читаються не слова, а думки.

6.    «Робочий стіл»

Уважно подивитися на свій робочий стіл. Потім заплющити очі й спробувати назвати якомога більше предметів, що на ньому знаходяться.

7.    «Джміль»

Зосередитися, заплющити очі, намагатися уявити собі джмеля. Не поспішати, уявляти джмеля так чітко, начебто бачиш його насправді. Спочатку може статися так, що перед очима перебуватиме якась пляма. Слід повторювати, поки не побачиш справжню комаху. Найкраще, коли вдається «оживити» джмеля, побачити, як він літає, сідає на квіти, навіть гуде.

8.    «Хмари»

Уважно розглядати хмари на небі, намагаючись уявити, які предмети вони нагадують за принципом «що на що схоже».

 

 

9.    «Два годинники»

Розташувати два годинники ліворуч і праворуч  і себе. Слухати почергово цокання одного та другого.

«Колобок»

У країні казочок (описати обома руками перед собою велике коло, рухаючи ними навхрест перед собою, угору, у сторони, униз)

Жив веселий Колобок. (Сформувати руками на рівні грудей невеличку кульку.)

Разом з ним усі хлоп'ятка (вказівним пальцем правої руки робити жест перелічування)

Виходили на зарядку. (Ходьба на місці)

Похитали головою (руки на пояс, нахили голови праворуч-ліворуч двічі)

Та притупнули ногою. (Притупнути ногою.)

Руки вгору підвели, (підвести руки через сторони вгору, долоні зовні)

Трішки ними потрясли. (Потрясти розслабленими кистями.)

Нахилились вліво, вправо, та нього іще замало: (руки на пояс, нахили тулуба ліворуч і праворуч)

Руки вгору, руки вниз. (Підняти руки вперед, угору, опустити вниз через положення «руки вперед», долоні всередину.)

 Всі присіли, піднялись (напівприсід)

 І до праці знов взялись. (Сісти на свої місця.)

«Фігура»

В. П. — руки вгору, зображуючи гілки дерева.

Я – дерево, з якого листя падає. (Демонструвати руками листя, що падає, повільно опускаючи руки униз.)

А ця фігура – що тобі нагадує? (Утворити руками будь-яку фігуру, схожу на істоту або предмет.)

Стояти буду на одній нозі, як чапля. (Руки в сторони. Стійка на правій нозі, ліву зігнути в коліні, ступнею торкаючись коліна правої ноги.)

З хмариночки донизу упаду, як крапля. (Руками показати хмаринку, потім присісти, руки підняти вгору, долоні  з’єднати)

 Повторюючи вправу, на 2-му рядку показати нову фігуру. На 3-му рядку виконати стійку на лівій нозі.

«Чарівна мотузка» (зі скакалкою)

В. П. — О. С. Піднята вгору права рука тримає скакалку за один кінець. Другий кінець скакалки лежить на підлозі; скакалка повинна висіти вертикально.

Чарівна мотузка як стрічечка в'ється. (Зигзагоподібні рухи правою рукою.)

Чарівна мотузка скакалкою зветься. (Лівою рукою взятися за середину скакалки; підняти ліву руку зі скакалкою вгору, водночас праву руку опустити вниз, підхопивши нею другий кінець; з'єднати перед собою обидві руки; перехопити скакалку таким чином, щоб у правій руці опинились петля та обидва кінці скакалки, а в лівій — дві петлі.)

То вгору то вниз, то направо, то пліво — (руки зі складеною вчетверо скакалкою підняти вгору, опустити вниз, відвести праворуч і ліворуч, під час відведення скакалки праворуч згинається ліва рука, а права залишається прямою та навпаки)

Зміцнює м’язи скакалка грайлива. (Повільно, і з напруженням опустити руки зі складеною скакалкою вниз, так само підняти руки вгору, фіксуючи положення на 5 с.)

«Котики вербові»

   В. П.- О. С

Сонце по діброві. (Підняти руки дугами вгору, показуючи сонце)

Ходить, як лисичка. (Імітувати м'яку ходу лисички)

Котики вербові. (З'єднати кінчики пальців обох рук угорі у вигляді краплеподібного «котика»)

Жмурять жовті вічка. (Затулити очі долонями)

Все не хочуть спати, (повороти головою праворуч-ліворуч)

Хоч і трішки сонні, (потерти очі кулачками, позіхнути, прикривши рот долонею)

Гріють лапенята (підняти руки вгору, долоні зовні, пальці розчепірені глибокий вдих)

На яснім осонні. (Повільно опустити руки через сторони вниз повний видих.

«Грицева лічилка»

В. П. - О. С

Не вмикай на кухні газ – раз.

Не клади в запіч дрова – два,

В лісі сірників не три – три,

Не лишай вогонь в квартирі — чотири,

Не лягай при свічці спать – п'ять.

(Читаючи кожний рядок, по черзі торкатися долонями правого та лівого коліна, ставити руки на пояс, виконуючи по 4 дотики; на слова «раз», «два», «три», «чотири», «п'ять» виставляти на правій руці відповідну кількість пальців; наприкінці кожного рядка плескати у долоні відповідну кількість разів.)

Іскра впала на підлогу — погасіть — шість.

Зачиніть вікно, коли в небі грім — сім,

У грозу під деревом не стійте в лісі — вісім.

Сірником не забавляйтеся знічев'я —дев'ять.

Пам'ятайте всі, про що в лічилці йдеться — десять..

(Те саме, тільки після торкання долонями пояса додати по одному торканню правою долонею правого плеча, лівою лівого.)

«Добре!»

В. П. - О. С

Добре те, що сонце світить! (Підняти руки вгору.)

Добре те, що віє вітер! (Імітувати коливання дерев від вітру.)

Добре те, що цей ось ліс (присісти)

Разом з нами ріс і ріс! (Повільно підвестися, показуючи, як зростають дерева.)

Добре, що у нашій річні (обома руками показати звивисту річку, відстань між долонями близько 20 см.)

Чиста, не брудна вода! (Описати руками коло в горизонтальній площині, права рука описує праве півколо, ліва - ліве.)

І мене матуся рідна

Після школи зустріча. (Розвести руки в сторони, міцно обхопити себе, схрестивши руки на грудях, посміхнутися.)

Добре гратися надворі! (Стрибки на місці.)

Добре вчитися у школі! (Сісти, скласти руки перед собою на столі.)

Добре плавати в ставку! (Підвестися, імітуючи плавання способом «брас»)

Добре те, що я живу! (Показати руками на себе, потім підняти їх вгору та підстрибнути.)

 «Дуже добре!»

Гравці утворюють коло. Один із них обіймає товариша, який стоїть поруч, за плечі й говорить йому щось приємне. Той, у свою чергу, повертається до іншого сусіда і також каже приємне слово. Гравці повинні намагатися не повторювати те, що сказали інші.

Щойно комплімент повернеться до того, хто розпочав гру, усі учасники одночасно кладуть одне одному руки на плечі, голосно гукають: «Дуже добре!» і тричі плескають у долоні.

 

«Подаруй мені посмішку»

Гравці розташовуються у коло та беруться за руки. Один із гравців повертається до свого сусіда ліворуч, посміхаючись йому. Той робить так само, повертаючись до наступного учасника та ін. Можна також «узяти усмішку» в долоні та передавати її по колу «з рук у руки». Дарувати усмішку слід щиро, від душі, усміхатися не лише губами, а усім обличчям, дивлячись в очі одне одному.

«Урятуйте друзів»

У грі беруть участь двоє учнів. У намальованому на підлозі квадраті 1,5×1,5 м або 2×2 м розставляють від 10 до 20 іграшок різного розміру. Учасникам зав'язують очі, пояснюючи, що в кімнаті, де знаходяться друзі-іграшки, виникла пожежа, очі застилає димом, тому погано видно.

За сигналом ведучого учасники намагаються схопити якнайбільше іграшок, щоб винести їх із «квартири, що палає».

Перемагає той, хто «врятує» найбільше іграшок.

«Острівець безпеки»

На початку гри ведучий промовляє:

На дорозі острівок.

Мов смугастий килимок.

Він велике право має —

Пішохода захищає.

Можна тут перепочити.

Всі машини пропустити.

А коли дорога  вільна.

Можна далі йти спокійно.

Гравці поєднуються у 2-4 групи залежно від загальної кількості дітей і площі приміщення, де проводиться гра. Крейдою на підлозі малюють відповідно 2—4 овали, що нагадують за формою «острівки безпеки». За сигналом ведучого члени кожної групи повинні швидко стати на свій «острівець безпеки».

Перемагає група, учасники якої вмістяться в овалі найшвидше.

«Поїзд чеснот»

Для гри знадобляться намальовані на папері локомотив та вагони за кількістю учасників гри. «Машиніст» пише на локомотиві «Поїзд чеснот», а кожен гравець на своєму вагоні пише одну з чеснот (наприклад, акуратність, бережливість, доброта, повага, дружба, справедливість, співчуття, щедрість, уміння поступатися, наполегливість тощо).

Чесноти не повторюють одна одну. Дивлячись на написи на вагонах інших гравців, діти утворюють «поїзд» таким чином, щоб чесноти були розташовані в алфавітному порядку. Гравці, тримаючи в руках вагони, шикуються в шеренгу, потім — у колону.

Діти йдуть одне за одним, тримаючи малюнок із вагоном у лівій руці, праву руку кладуть на плече тому, хто йде попереду.

«Поїзд чеснот» може рухатися прямо, повертати праворуч або ліворуч, їхати по колу.

Гра може супроводжуватися піснями «Бременських музиків», «Голубий вагон» тощо.

Для уроків письма

Вправи для зняття втоми з кистей рук

1.     В.п. – сидячи за партою, мішечок з сіллю на голові, руки із розведеними пальцями лежать на рівній горизонтальній поверхні. Протягом 30-60 с почергове постукування
по опорі пальцями то однієї то другої руки, то обох рук одразу.

2.     В.п. – сидячи або стоячи, мішечок із сіллю на голові, руки зігнуті перед собою. Торкання великим пальцем почергово вказівного, середнього, безіменного, мізинця. Темп виконання і сила натиску поступово зростає. Повторити    10-15 разів.

3.     В.п. – сидячи  або стоячи, мішечок із сіллю на голові, долоні разом, пальці переплетені. Згинати і розгинати пальці в зап'ясті, з силою натискуючи долонею на долоню. Повторити 10-15 разів.

4.     В.п. – сидячи або стоячи, з мішечком на голові, руки перед грудьми,пальці переплетені. Розвернути долоні назовні, повернутися у в.п. Повторити 15-20 разів.

Комплекс для уроку письма

  1.      В.п. — о.с.

1— руки через сторони вгору;

2-3 — піднятися на носки;

4 — в.п.

Повторити 4 рази, темп повільний.

  1.      В.п. — ос.

1 — вигнутися, руки відвести назад;

2-4 — тримати;

5-6 — в.п.

Повторити 6 разів, темп повільний,

  1.      В.п. — стійка ноги на різно, руки зігнуті в ліктях,  долонями вниз. Імітація плавання брасом.
    1.         — нахил уперед, руки вперед;
    2.         — руки в сторони;
    3.         3-4 - в.п.

Повторити 4 рази, темп середній.

  1.      В.п. — стійка ноги на різно, руки на поясі. 

1 — нахил тулуба назад;

2-4 — тримати;

5-6 — в.п.

Повторити 4рази, темп повільний.

  1.      В.п. — сидячи за партою обличчям до проходу, руки в упорі, імітація рухів «велосипед». Довільно. Темп середній.
  2.      Ходьба на місці, руки через сторони вгору. Стискувати і розтискувати пальці рук, 10 разів, темп середній.

 

          Учитель                          Учні

Нову вправу вивчаємо,          Відклали ручки і  зошити,

                             діти.

Руки вперед і рівненько          Поклали мішечки на голову.

                      сидіти.
Рухи руками робимо                     - Любимо вправи ми інтересні,

                           схресні

Руки на парту, пальці                 Сильно стискають пальці,

                       в кулак,

Зробимо вправу, діточки, так:    Затримують кулак на 2-3 с,

Пальці стискаємо                   розслаблюють кисті.

                і розтискаємо,

Наче усі пластилін                 - Будем фігури різні ліпити

               розминаємо.          І з фізкультурою вічно дружити.

Руки до пліч поставте усі,          Виконують означені рухи.

Будемо рухи робить колові,       - Вперед-вперед, назад-назад —

                                                 - Фізкультурі кожен рад!

Усі разом

 — Раз, два, три, чотири, в дружбі ми живем і в мирі!

«Фіззарядка з літерою Ф»

       В. П. - стійка ноги нарізно, руки на поясі.

З нас добре буква кожна, (напівприсіди з нахилом голови вперед - двічі)

Що хворіти їй не можна. (Повороти голови праворуч і ліворуч на кожний склад.)

І тому на фіззарядку

Всі побігли без оглядки. (Біг на місці.)

Зупинилися сестрички

На пісочку біля річки. (Ходьба на місці.)

Буква Ф гукає збоку: (з основної стійки (О. С.) долоні піднести до рота, жест гукання з поворотом праворуч)

Всім узяти руки в боки! (В. П.)

І робіть, як я, дівчатка, — (повороти тулуба праворуч і ліворуч. - двічі)

Починається зарядка! (Нахили тулуба вперед і назад -двічі.)

Для уроків математики

                   Учитель                                         Учні

Раз, два                      — Піднімається гора,  

 

                                      Встають з-за парт, підняли руки вгору.

Три, чотири,               — Це крутії гірські схили.

                                   Махають руками.

      — П'ять, шість               — Це орли дивний танець завели,

                                   Імітуючи рухи крил.
        Сім,вісім                 — Це смерічки нахилилися до річки,

                                      Виконують нахили вперед.
      — Десять, десять          — Це вода з водоспаду витіка.

                                     Стали рівно, потрусили пальцями

Комплекс для уроку математики

1. В. п. — стоячи біля парти, руки опущені.

  1.           — руки до плечей;
  2.           — руки вгору;
  3.           — руки до плечей;
  4.           — в.п. 

       Повторити 4 рази, темп середній.

 2. В.п. — сидячи за партою, руки на поясі.

   1-2 — відвести лікті  назад, вигнутися;

   3-4 — тримати;

   5-6 — в.п.

Повторити 6 разів, темп повільний.

3. В.п. — стійка ноги нарізно, руки опущені.

1 — напівприсід, руки до плечей долонями уперед;

2-4 — тримати;

5-6 — в.п.

Повторити 6 разів, темп повільний.

4. В.п.- стійка ноги нарізно, руки до плечей,   

1-3 — колові рухи руками назад;

4 — в.п.

Повторити 4 рази, темп середній.

5.  В.п. — сидячи за партою обличчям до проходу, руки в упорі позаду, ноги витягнуті.

1 — вигнутися, підняти нижню частину тіла, як напівміст;

2-4 — тримати;

5-6 — в.п.

Повторити 6 разів, темп повільний.

6.  В.п. — о.с.

1 — стрибок, ноги нарізно, хлопок над головою;

2 — в.п.

Повторити 6-8 разів, темп повільний.

 

Для уроків читання

Комплекс для уроку читання

1. В.п. — сидячи за партою, руки на поясі.

  1.           — нахил голови вперед;
  2.           — назад. Повторити 4 рази, темп середній.

2. В.п. — сидячи за партою, тримаючись руками за край сидіння позаду.

1 — пригнутися, відвести плечі назад, звести лопатки;

2-4 — утримувати;

5-6  - в.п.

Повторити 6 разів, темп повільній.

3.  В.п. — стійка ноги разом, руки на поясі.

1 — вигнутися, лікті назад, ліву ногу назад на носок;

2-4 — утримати;

5-6 — в.п.

Те саме правою ногою.

Повторити 6 разів, темп середній.

4.  В.п. — сидячи за партою обличчям до проходу, руки в упорі.

   1 — підняти ноги, зігнути у колінах;

   2-4 — тримати;

   5-6 — в.п.

  Темп середній.

5. В.п. — стійка ноги нарізно, руки на поясі.

1-3 — колові рухи тулуба;

4 — в.п.

Повторити 6 разів, темп середній.

6. В.п. — стійка ноги разом, руки за спину, зігнути в ліктях. Ліве передпліччя над правим.

 1 — ліву ногу вперед на п'ятку;

 2 — ліву назад на носок;
          3-4 — в.п., два притопи; те саме з правої.

Повторити 6 разів, темп середній.

        Вчитель                                                  Учні

Слухати ми перестали

І тепер всі дружно встали.                     Встають із-за парт.

                                               Будем ми відпочивати,           — Нумо вправи починати:

                    Руки — вгору, руки — вниз

І легесенько прогнись.            Виконують виголошені вправи.

Покрутились, повертілись,   Оберти вліво, вправо.

На хвилинку зупинились.    

Пострибали, пострибали,     Стрибки на лівій, правій нозі.

Раз — присіли, другий —     Присідання.

                                  встали,

Всі за парти посідали,             — Вчитись знову ми почали.

Для уроків природознавства

           Учитель                                        Учні

Щоб город перекопати,            Встають із-за парт.
Що беруть до рук?                         — Лопати

                     Підняли руки вгору.

Потім з рук у м'яку грядку       Нахилилися вниз, опустили

                                                                                                       руки.
Висівають що?                                — Зернятко.

                     Потрусили пальчиками.

Треба сонце і...                         — Тепло.

                             Нахили в сторони.

А чому рослина сходить?             — Бо корінчики п'ють

                                                                                                   воду.

                                    Присідання.

Урожай ми враз потроїм              — Як внесемо перегною.

                                     Стрибки.

  Тематичні фізкультурні хвилинки на уроках природознавства

Приклади тематичних здоров'язберігаючих хвилинок подано відповідно до тем уроків природознавства у 5-му класі.

Тема 1. Поняття про природу. Місце людини у природі, довкіллі. Значення знань про природу в житті та діяльності людини.

Вправа для розслаблення очей

Учитель перелічує об'єкти живої і неживої природи і пропонує учням широко розкривати очі, коли називає об'єкт живої природи і міцно заплющувати, коли називає об'єкт неживої природи. Для того, щоб діти не переплутали, на яке поняття який рух виконувати, вчитель на дошці може прикріпити підказку.

Підказка на дошці:

  • жива природа — розкрити очі;
  • нежива природа — заплющити очі.

Орієнтовний перелік об'єктів: ящірка, камінь, гриб, повітря, заєць, сонце, береза, пісок, бактерії, вода, кішка.

Вправа для м'язів ніг

Діти встають, якщо вчитель називає науку, що вивчає природу, і сідають за парти, якщо називає науку іншого циклу.

Підказка на дошці:

  • природнича наука — встати;
  • наука іншого циклу — сісти.

Орієнтовний перелік: хімія, алгебра, фізика, психологія, географія, українська мова, біологія, геометрія, географія, історія, астрономія.

Вправа для м'язів рук

Вихідне положення — руки в сторони. Якщо вчитель називає вимірювальний прилад, учні піднімають руки вгору, якщо збільшувальний — опускають у вихідне положення.

Підказка на дошці:

  • вимірювальний прилад — руки вгору;
  • збільшувальний прилад — руки в сторони.

Орієнтовний перелік приладів: лінійка, дула, термометр, бінокль, барометр, телескоп, годинник, мікроскоп, терези.

Тема 2. Характеристики тіла: довжина, маса, об'єм, густина. їх вимірювання.

Вправа для рук

Учні виконують колові рухи руками. Якщо вчитель називає тіло, роблять коловий рух правою рукою, якщо не тіло — лівою.

Підказка на дошці:

  • тіло — права рука;
  • не тіло — ліва рука.

Орієнтовний перелік: стіл, сік, людина, вогонь, місяць, вода, машина, бензин, дерево, будинок, молоко, вода з-під крану, монета, повітря, м'яч.

 

Вправа для тулуба

  Вихідне положення—руки на поясі. Якщо вчитель називає одиниці вимірювання об'єму, учні виконують поворот тулуба праворуч, якщо одиниці вимірювання лінійних розмірів — ліворуч.

Підказка на дошці:

         об'єм — праворуч;

         лінійні розміри — ліворуч.

Орієнтовний перелік: 1 м3, 1 см, 1 м, 1дм3, 1см3, 1км, 1мм3, 1мм, 1км3, 1дм.

Вправа для розслаблення очей

Якщо вчитель називає одиниці вимірювання маси, учні широко відкривають очі, якщо інші одиниці вимірювання — міцно заплющують очі.

Підказка на дошці:

         маса — відкрити очі;

         інший вимір — заплющити очі.

Орієнтовний перелік: 1 см, 1 кг, 3 дм, 5 г, 2 м, 1 ц, 5 мм, 7 т,       1 мг.

Тема 3. Речовини. Атоми і хімічні елементи. Молекули. Рух молекул. Дифузія.

Вправа для м'язів рук

Вихідне положення — руки в сторони. Якщо вчитель називає молекулу, учні піднімають руки вгору, якщо атом— опускають у вихідне положення.

Підказка на дошці:

         атом — руки в сторони;

         молекула — руки вгору.

При вивченні цієї теми ми з дітьми виготовляємо з кольорового паперу атоми Н, О, С, N. Діти самі для закріплення матеріалу складають із атомів запропоновані вчителем молекули. Ці моделі можна також використовувати і під час хвилинок. Для кращого розуміння дітьми того, що молекули складаються з атомів, а атоми утворюють молекули, я пропоную їм узяти в руки, наприклад, по атому Оксигену і виконати вправу «Руки в сторони, руки вгору». Це дає можливість дітям зрозуміти, що окремо хімічний елемент — це атом, а в групі — вже молекула.

Потім можна провести цю вправу з переліком атомів і молекул.

Орієнтовний перелік: Гідроген, вуглекислий газ, Оксиген, вода, Хлор, кисень, Гідроген, азот, Нітроген, водень, озон, Карбон.

   Стрибки на місці

Учитель називає речовину — учні підстрибують на місці, називає тіло — стоять.

Підказка на дошці:

         речовина – підстрибнути.

         тіло – стояти.

Орієнтовний перелік: метал, гума, светр, нитки, графіт, олівець, парта, скло, шкіра, глечик, глина, картон, фарфор, чашка, дерево, пластик, пакет.

 Вправа «Ножиці»

Руки витягнуті перед собою на рівні грудей. Учні виконують рухи руками, схрещуючи їх перед грудьми і повертаючи у вихідне положення. Можна тримати в руках паперові моделі різних атомів. Виконуючи вправу, учні ніби моделюють довільний рух молекул і перемішування речовин, тобто дифузію. Можна також, виконуючи цю вправу, повторювати разом із класом визначення дифузії.

Тема 4. Твердий, рідкий, газоподібний стани речовин.

Піднімання рук

Для того, щоб учні краще запам'ятали, в яких агрегатних станах перебувають речовини і на якій відстані розташовані молекули речовин у різних станах, можна провести таку вправу.

Учитель називає агрегатні стани речовини, учні роблять рухи руками:

         газоподібний — руки в сторони (руки далеко одна від одної — молекули далеко одна від одної);

         рідкий — руки вгору паралельно одна до одної (руки ближче — молекули також ближче);

         твердий — руки вгорі, долоні зімкнені (руки торкаються одна одної— молекули також розміщуються щільно).

Учитель кілька разів разом із учнями виконує вправу, повторюючи: «Газоподібний, рідкий, твердий».

  Вправа для м'язів ніг і рук

Вихідне положення — стоячи біля парти. Якщо вчитель називає речовину в твердому стані — сісти за парту, якщо в рідкому — встати, якщо в газоподібному — плеснути в долоні.

Підказка на дошці:

         твердий — сісти;

         рідкий — встати;

         газоподібний — плеснути.

Орієнтовний перелік: дерево, морська вода, кисень, яблуко, сік, озон, залізо, молоко, водень, дерево, чай, азот.

Вправа для розслаблення очей

 Для переходу речовини із одного стану в інший потрібно її нагріти чи охолодити. Якщо потрібно нагріти — учні широко розплющують очі, якщо потрібно охолодити — міцно заплющують.

Підказка на дошці:

нагріти — відкрити очі;

охолодити — заплющити очі.

Орієнтовний перелік: лід — вода, пара вода, вода — пара, вода — лід. Повторити кілька разів.

Тема 5. Прості і складні речовини. Чисті речовини і суміші.

Вправа для м'язів ніг і рук

Вихідне положення — стоячи біля парти. Якщо вчитель називає просту речовину — учні мають підстрибнути і плеснути в долоні, якщо складну — сісти за парти.

Підказка на дошці:

                проста речовина — підстрибнути і плеснути;

                складна речовина — сісти.


Орієнтовний перелік: кисень, вода, алмаз, графіт, вуглекислий газ, озон, глюкоза, вуглець, чадний газ, азот, перекис водню, кисень, водень.

Вправа для м'язів шиї

Нахили голови праворуч-ліворуч.

Учитель називає чисту речовину— учні нахиляють голови праворуч; суміш речовин — ліворуч.

Підказка на дошці:

чиста речовина — праворуч;

суміш — ліворуч.

Орієнтовний перелік: компот, дистильована вода, повітря, цукор, чай, суп, золото, морська вода, залізо, мінеральна вода, кисень, нафта.

 

Вправа для розслаблення очей

Якщо вчитель називає речовину, що може входити до складу міського повітря, — учні широко відкривають очі; речовину, що не входить, — міцно заплющують.

Підказка на дошці:

входить — відкрити;

не входить — заплющити.

Орієнтовний перелік: кисень, глина, пил, золото, свинець, водень, вуглекислий газ, алюміній, пари бензину, перекис водню, азот.

Тема 6. Вода — найпоширеніша речовина на Землі. Речовини у природі та побуті.

Присідання та підстрибування

Якщо вчитель називає розчинну у воді речовину, учні присідають, якщо нерозчинну — підстрибують.

Підказка на дошці:

розчинна — присісти;

нерозчинна — підстрибнути.

Орієнтовний перелік: граніт, сіль, пісок, скло, цукор, вугілля, спирт, олія, лимонний сік, срібло, оцтова кислота.

Нахили тулуба праворуч-ліворуч

Якщо вчитель зачитує правильне твердження — учні нахиляються праворуч, якщо неправильне — ліворуч.

Підказка на дошці:

так — праворуч;

           ні — ліворуч.
Орієнтовний перелік:

  • найпоширеніший розчинник — молоко;
  • цукор краще розчиняється в гарячій воді;
  • вода характеризується непрозорістю;
  • вода — проста речовина;
  • процес прискорення розчинення — це помішування;
  • сіль не розчиняється у воді;
  • розчин — це суміш води і солей;
  • випарювання — спосіб розділення суміші.

 

Тема 7. Явища природи: механічні, теплові, електричні, магнітні, хімічні, звукові, світлові.

Колові рухи плечима

Вихідне положення — руки, зігнуті в плечах. Учитель називає види фізичних явищ, учні виконують колові рухи відповідно до підказки на дошці.

Підказка на дошці:

механічні, звукові, теплові явища — вперед;

світлові, електричні, магнітні явища — назад.

        Вправа для рук

Учитель у довільній послідовності кілька разів називає види руху, а учні виконують рухи відповідно до підказки.

Підказка на дошці:

      поступальний рух—руки витягнути перед собою паралельно до підлоги;

      обертальний рух — колові рухи руками;

      коливальний рух — нахил тулуба вперед, руки витягнуті вниз, імітація коливання маятника годинника.

Тема 8. Світлові явища, їх значення для організмів. Джерела світла. Поширення світла. Сприйняття світла людиною.

      Вправа для розслаблення м'язів кисті

Якщо вчитель називає природне джерело світла, учні міцно стискають пальці в кулак, якщо штучне — розкривають кулак.

Підказка на дошці:

      природне — пальці в кулак;

      штучне — пальці розкрити.

Орієнтовний перелік: зорі, свічка, блискавка, лампа, світлячок, телевізор, риби, що світяться, ліхтарик, багаття.

Вправа для запам'ятовування особливостей поширення світла

Вихідне положення — стоячи біля парти, руки на поясі. Вчитель називає властивості поширення світла, учні виконують рухи відповідно до підказки.

Підказка на дошці:

           відбивання — руки підняти вгору;

           заломлення — нахилитися, намагаючись дістати підлоги;

           поглинання — повернутися у вихідне положення.

Виконавши вправу кілька разів із повторенням уголос властивостей поширення світла, діти краще запам'ятовують особливості поширення світла.

    Крок вперед, крок назад

Якщо вчитель назвав правильне твердження, учні роблять крок уперед, якщо неправильне — крок назад.

Підказка на дошці:

      так — уперед;

      ні — назад.

Орієнтовний перелік:

  • тінь — світлове явище;
  • промінь — це лінія, вздовж якої поширюється світло;
  • при переході світлових променів із повітря у воду, вони зникають;
  • біле світло складається із семи кольорів;
  • під дією світла в організмі утворюється вітамін С;
  • на сітківці ока людини зображення предметів виникає перевернутим.

 

Тема 9. Теплові явища у природі. Повторюваність явищ.

Плескання в долоні попереду і позаду тулуба

Вихідне положення — стоячи біля парти. Якщо вчитель називає об'єкт чи процес, що стосується теплових явищ, учні плескають у долоні попереду, якщо ні — позаду тулуба.

Підказка на дошці:

      так — попереду;

      ні — позаду.

Орієнтовний перелік: нагрівання, термометр, барометр, охолодження, відбивання, градус, теплопровідність, годинник, теплообмін, заломлення, кипіння.

Тема 10. Звукові явища. Поширення звуку.

Вправа для розслаблення очей

Якщо вчитель називає природне джерело звуку—очі широко розкрити, якщо штучне — міцно заплющити.

Підказка на дошці:

           природне — розкрити;

           штучне — заплющити.

 Орієнтовний перелік: шелест листя, транзистор, шум моря, гітара, мова людини, звук телевізора, шум моря, сирена, шум дощу, дзвінок телефону, спів птахів.

   Вправа для м'язів шиї

Нахили голови праворуч-ліворуч. Якщо вчитель називає правильне твердження, учні нахиляють голови праворуч, неправильне— ліворуч.

Підказка на дошці:

      так — праворуч;

      ні — ліворуч.

   Орієнтовний перелік:

  • звук виникає у результаті коливань джерела звуку;
  • людина сприймає звуки через шкіру;
  • на Місяці звук не поширюється;
  • дельфіни спілкуються за допомогою інфразвуків;
  • гучна музика негативно впливає на організм людини;
  • кажани використовують звуки для орієнтування в темряві;
  • звуки можуть поширюватися в порожнечі.

 

Тема 11. Уявлення про Всесвіт. Всесвіт і життя людини. Дослідження Всесвіту людиною.

Вправа для м'язів ніг

Якщо вчитель називає вид небесних тіл — учні встають, якщо не небесне тіло — сідають за парти.

Підказка на дошці:

 небесне тіло — встати;

 не небесне тіло — сісти.

Орієнтовний перелік: зірки, телескоп, астероїди, чорні діри, штучний супутник, туманності, астронавти, планети, НЛО, комети, птахи, астероїди.

Повороти тулуба праворуч-ліворуч

Правильне твердження — поворот праворуч, неправильне — ліворуч.

Підказка на дошці:

      так — праворуч;

      ні — ліворуч.

   Орієнтовний перелік:

  • уперше на Місяці побували японські астронавти;
  • перший штучний супутник було запущено у 1957 p.;
  • найбільше супутників має Сатурн;
  • перша космічна швидкість — 11км/с;
  • «далеко дивлюся» — це телескоп;
  • Л. Каденюк полетів у космос у 1995 р.

Тема 12. Зоряні світи — галактики. Зорі. Сузір'я.

Нахили голови вперед-назад

Якщо вчитель називає сузір'я — учні нахиляють голови вперед, якщо планету — назад.

Підказка на дошці:

      сузір'я — вперед;

      планета — назад.

Орієнтовний перелік: Венера, Мала Ведмедиця, Сатурн,  Нептун,  Оріон, Кассіопея, Марс, Сиріус, Земля, Ліра, Меркурій, Великий пес, Плутон, Цефей.

   Колові рухи руками

Учні роблять колові рухи руками вперед, якщо вчитель називає характеристику зірок, і назад, якщо це зірок характеристика не стосується.

Підказка на дошці:

      зірки — вперед;

      не зірки — назад.

Орієнтовний перелік: світять відбитим світлом, жовті, тверді, газоподібні, холодні, Сонце, зелені, карлики, із льоду і газу, білі, велетні, штучні, розжарені.

Тема 13. Сонце. Сонячна система. Рух планет навколо Сонця.

Вправа для розслаблення очей

Якщо назване вчителем стосується характеристики Сонця — учні широко розкривають очі, якщо не стосується — міцно заплющують.

Підказка на дошці:

      так — відкрили;

      ні — заплющили.

Орієнтовний перелік: зірка, планета, гелій і водень, холодне, 7000 0С, джерело тепла, тверде, центр Сонячної системи, жовта зірка, з льоду та пилу, до Землі 150 млн км.

Вправа для запам'ятовування орбітального й осьового рухів

Учні піднімають над головою дві руки — «вісь» — і кілька разів обертаються навколо себе — осьовий рух.

Обережно, щоб не заважати один одному, обходять навколо парти («Сонця») — орбітальний рух.

Учитель повторює в довільному порядку кілька разів рухи, а учні виконують. Така вправа дає змогу учням зрозуміти відмінність між цими рухами і не плутати їх.

Тема 14. Місяць. Обертання Місяця навколо Землі. Фази Місяця. Сонячні та місячні затемнення.

Вправа для розслаблення м'язів кисті

Якщо назване вчителем стосується Місяця—учні міцно стискають кулак, якщо ні — широко розводять пальці.

Підказка на дошці:

так — кулак;

ні — широко розведені пальці.

 Орієнтовний перелік: 380 тис. км, зірка, 29,5 земних діб, Молодик, супутник Венери, надвелетень, повний, пов'язані припливи ї відпливи, є атмосфера, кратери.

Вправи для м'язів шиї

Нахили голови праворуч-ліворуч, уперед-назад. Можна виконати вправу для кращого запам'ятовування фаз Місяця,

Голова праворуч — новий.

Голова ліворуч — молодий.

Голова вперед — повний.

Голова назад — старий.

Кілька разів повторити вправу, разом називаючи фази.

Тема 15. Земля — планета Сонячної системи. Форма та розміри Землі. Обертання Землі навколо своєї осі та Сонця.

Вправа для запам'ятовування орбітального й осьового рухів Землі

Учні виконують вправу, описану вище. Здійснюючи «орбітальний рух», вони разом кажуть «День», коли стоять обличчям до вчителя, та «Ніч», коли повертаються спиною.

Вправа для м'язів рук і тулуба

Якщо назване вчителем стосується Землі — учні широко розводять руки, якщо не стосується — якомога міцніше обіймають себе.

Підказка на дошці:

так — руки розвести;

ні — обійняти себе.

 Орієнтовний перепік: осьовий оберт— 24 год; форма квадрату; 365 днів; п'ята планета; орбітальний рух; зміна пір року; зірка; має атмосферу, 2 полюси, не має екватору; найкоротший день — 22 липня.

Фізкультхвилинки на уроках  ручної праці.

1-2-й клас

1. «Прокинутись підтягнутись».

В.п. — о.с, голова опущена, руки за голову, лікті вниз.

1-2 — підіймаючись на носки, руки вгору, в сторони, голову підняти, прогнутися;

3-4 — в.п., вдих.

2. «Добрий ранок».
       В.п. — о.с.

1-2 — руки вперед, вгору, праву ногу назад, на носок, злегка прогнутися;

3-4 — руки вперед, вниз, праву ногу поставити до лівої, вдих;

5-8 — те саме іншою ногою.

3. «Чи охайно одягнувсь».

В.п. — о.с., руки на поясі або за спину.

Повороти голови вправо та вліво, нахили назад, уперед.

4. «Птах крилами махає».

В.п. — о.с.

1 — піднятись, на носки, руки у сторони, опуститись  на всю стопу, руки вниз.

5. «Показати стелю».

В.п. — о.с.

1-2 — руки через сторони вгору, піднятися на носки, подивитися на світло;

3-4 — опуститися на всю стопу, руки через сторони вниз.

6. «Товстий та тонкий».

В.п. – о.с., руки вперед

1-2 — руки в сторони «товстий».

3-4 — руки схрестити, обійняти себе за плечі, «тонкий».

7. «Розтягни та зігни пружину».

В.п. — о.с., руки вперед,  кисті зігнути в кулаки.

1-2 — руки в сторони, «розтягнути пружину»;

3-4 — «зігнути пружину».

  8. «Показати м'язи».
      В.п. — о.с, руки в сторони.

1-2 — згинаючи кисті у кулак, з напруженням зігнути руки, показати м'язи;

3-4 — в.п.

9. «Подивись навколо».

    В.п. -  стійка ноги нарізно.

1-2— поворот голови вправо і вліво.

10. «Лісоруб».

В.П. — стійка ноги нарізно, руки у «замку».

1 — піднімаючись на носки, руки вгору, вигнутися, видих; 

2 — нахил уперед, руки вниз, вдих;  

3-4 — в.п.

1  1.«Млин».     

В.п. — стійка ноги нарізано, руки в сторони.

Кругові рухи руками вперед і назад.

12.«Насос». 

  В.п. - ноги на ширині плечей, руки опущені.

  1.  — нахил управо, ліва рука різко ковзає вздовж тулуба вгору, «качаємо»;
  2.  — в.п., нахил уліво;
  3.  — права рука ковзає вздовж тулуба вгору;
  4.  — в.п.

13. «Косар».

В.п. — ноги нарізно, ліва рука в сторону, права перед грудьми.

Повороти тулуба вправо та вліво, змінюючи положення рук.

Фізкультхвилинки на уроках ручної праці.  3-4-й клас

1. Піднімання рук уперед і розведення їх у сторони.

В.П. — ноги нарізно, на ширині плечей, голова схилена вниз, руки опущені.

1-2 — піднімаючи руки вперед і розводячи їх у сторони, піднятися на носки, підтягнувшись угору, вигнутися у грудній частині хребта;

3-4 — опуститися, руки вниз, повернутись у в.п.

Повторити 5-6 разів.

2.  Махові рухи рук, розслабивши м'язи.

В.п. — нахилити тулуб уперед, руки в сторони. «Впустити» руки вниз, злегка схрестивши їх попереду, голову та плечі трохи нахилити вперед, розслабивши м'язи. Повторити 6-8 разів.

3. Нахили тулуба, зі сковзанням долонями вздовж тіла — «насос».

В.п. — ноги нарізно (по-ширше), руки опущені.

1-2 — нахилити тулуб уліво, ковзаючи долонями лівої руки по нозі вниз (до коліна), а правою — по тулубу вгору якомога вище;

3-4 — випрямляючись, повернутися у в.п.

Те саме в інший бік. Повторити у кожен бік 4-5 разів

  4. Піднімання рук угору та розслаблене опускання.

В.п. - ноги на ширині плечей, руки вниз.

1-2— руки вгору;

3-4 — розслабити м'язи, «впустити» руки вниз, ледь нахилити голову. Повторити 8-10 разів.

5. Згинання та розгинання пальців.     

В.п. — руки перед грудьми, пальці зігнути в кулаки.

1 — руки вперед, розігнути кулаки, пальці розвести;

2 — повернутись у в.п.
Повторити 8-10 разів.

6.Опускання розслаблених рук.

В.п. — о.с.

1 — руки в сторони;

2-3 — розслабивши м'язи, руки вниз і продовжувати колові рухи руками до положення рук угору;

4 — через сторони руки вниз.

Повторити 6- 8 разів.

VІ. Ігри-медитації

Для розвитку фантазії, рухової імпровізації дуже ефективно використовувати ігри-медитації. Також їх можна використовувати для релаксації на будь-якому уроці, а також у завершальній частині уроку фізичної кулі, тури, коли організм дитини повинен відновитися після навантаження. Медитувати можна сидячи, лежачи або у русі, усе залежить від образу, що обирає дитина, зручно розташуватися на килимку на підлозі у позі з мінімальним м'язовим напруженням. Зручною є поза напівлотоса (по-турецьки, у якій голова, шия та тулуб знаходяться на прямій лінії.

        Медитувати можна у будь-який час у спокійній обстановці, але не раніше, ніж через 2 год після їжі. Починати слід із розслаблення м'язів обличчя. Запропонуйте дітям посміхнулися, цим вони позбавляться напруження всіх лицьових м'язів. Губи при цьому повинні бути м'яко зімкнутими, зуби розтиснутими. Для того щоб розслабити плечі, слід уявляти довгі гілки дерев, що взимку зігнулися від снігу. «Гілки усе більше нахиляються до землі, і сніг падає з них, повертаючи відчуття легкості». Для розслаблення м'язів грудей, діафрагми та живота слід зробити декілька дихальних вправ.

Ігри-медитації бувають різними за сюжетом і характером. Деякі з них можна проводити у музичному супроводі (класичні твори, звуки природи, спокійні ліричні мелодії).

Учитель промовляє: «Хочете чого-небудь чарівного? Слід вірити в чудеса та чекати на них, тоді вони неодмінно відбудуться. Подумайте, яким природним явищем ви хотіли б стати на деякий час, на що перетворитися? Уявіть собі цей образ, його колір, форму, а, можливо запах. Спробуйте спочатку пригадати запах, що подобається (дощу, троянди, свіжої зелені, соковитого фрукта)а потім намалювати цей образ у своїй уяві. Для того, щоб насолодитися обраними ароматами, намагайтеся якомога яскравіше уявляти себе тим, чий запах ви хочете відчути. Щоб вам легше було це зробити, ми вирушимо в гостинну Країну Виконання Бажань.

Володарка чарівної країни Королева Фантазія обсипає нас зірочками-іскорками. Відчуваєте, як нас обкутують золотисті хмари? Країна Виконання Бажань приймає нових друзів у свої обійми. Десь дуже високо в темному осінньому небі такі різні, несхожі одна на одну, фантазії тісно переплітаються та поєднуються. Спочатку гості Країни Виконання Бажань деякий час бачать свої образи та відчувають запахи. Потім кожен із вас зможе торкнутися природних явищ і ароматів, що обрали інші». Створені образи доцільно відтворити у рухах на уроках фізичної культури, під час виконання валеологічних пауз, в іграх і хороводах на прогулянках у групі продовженого дня, заняттях гуртків у позаурочний час.

Медитативні фантазії

Я — Сонце

Я — величезна гаряча куля. У мені багато світла, яке осяває Всесвіт. Я дуже люблю кожну планету, а особливо — Землю. Рано-вранці я прокидаюся, піднімаюся над горизонтом, розчісую свої промінчики та спрямовую їх у різні боки. Мої промені освітлюють поля, ліси, гори, річки, моря. Я щедро обдаровую теплом дорослих і дітей. Усі чекають на мене з нетерпінням і радіють моїй появі.

Я Місяць

Мене називають чарівником вечірньої зорі. Я прокидаюся, коли заходить Сонце і ніч спускається на Землю. Настає час мого царювання. Таємниче світло пронизує темряву. На початку місячного циклу я схожий на тонкий серп. Коли місяць уповні, то я стаю великим та круглим. Потім знову зменшуюся. Наприкінці місячного циклу мене на небі зовсім не видно. Настають безмісячні ночі. На когось я наводжу смуток-тугу, а в комусь пробуджую романтичні мрії. Скільки таємниць зберігає в собі загадкове нічне світило!

Я — зоря

Душа людини подібна до бездонного нічного неба, на якому мерехтять зорі. У них зорях печаль і радість, віра і надія, любок і доброта. Зорі у нічному небі зберігають величну безмовність. Вони манять за собою, але не кожен наважується поринути в їхні обійми. А Венера переливається, як коштовна крапля на блідому передсвітанковому небосхилі.

Венера — передвісниця світання. Блиск цієї посланниці небес — яскравий і чудовий. Прокинувшись від глибокого сну, Венера дивиться на Землю діамантовим оком. Вітер дме в її промені-вії, щоб вона їх не зачиняла якомога довше.

Я — сніг

Пухнасті пластівці-парашути плавно опускаються зверху вниз. Мої донечки-сніжинки торкаються до дерев чарівними пензликами та одягають їх в білосніжне вбрання. Падаючи на гілочки, ці шестигранні зірочки прагнуть обійняти кожен вигин для того, щоб прикрасити їх невагомим мереживом. Царівна-зима розпускає по лісах і полях, по дворах і дорогах білу мантію і прикрашає її діамантовими іскрами. У безмежному просторі розсипається сніговий пух, що вилетів із хмар, і наповнює все повітря рухом, свіжістю і тишею.

Я вітер

Я — могутній чарівник. Можу бути сильним, пронизливим і холодним. Можу бути теплим, ніжним і ласкавим. Ховаюся в кронах дерев, і вони привітно махають до мене гілками. Торкаюся до квітів, і вони тихенько ворушать пелюстками. Пролітаю над безкрайніми полями, і стигле колосся пшениці переговорюється між собою. Граю опалим листям, і воно задумливо шарудить на лісових стежинах. Але найбільше я люблю безстрашних мандрівників і моряків. Я хочу, щоб їхні кораблі нестримно мчали безбережними морськими просторами. Коли спекотно, я кидаюся в море, роздуваю вітрила та стаю бажаним попутним вітром. Шукайте вітер! Ви хочете наздогнати його в піщаних барханах, а він уже поринув у річковий потік. Ви гадаєте, що він причаївся в яру, а він уже високо в горах. Він свистить у вас у вухах, гуляє за спиною, жартує з вами, вихором мчить удалину. Але коли-небудь саме вам він відкриє таємницю, яку знатимете лише ви і вітер.

Я хмара

Якщо тобі сумно, підведи голову і подивися в небо. Спочатку з-за сліз ти не зможеш нічого розрізнити. А потім припливемо ми, хмари, і здійснимо будь-яку твою фантазію. Легкі, білі та повітряні — ми перетворимося на все, що ти захочеш: кучерявого баранчика, грайливу конячку, чудового лебедя, м'яку подушку, сиву бороду доброго велетня. Хмари знають, як розвіяти твою печаль і повернути гарний настрій.

Я — дощ

Велика свинцева хмара розповзлася по всьому небу, розсердилася, спохмурніла та заплакала. Літня гроза, спалахуючи безліччю вогняних іскор, приносить на землю довгоочікуваний дощ. Крапля за краплею на землю летить дощ і кричить їй: «Вітаю тебе!» Він живить своєю вологою грунт і дерева, чагарники, квіти. Дощ для них — бажаний гість, на якого вони чекають із великою радістю та простягають свої руки-гілки, листя, пелюстки назустріч теплим дзвінким краплинам. Небесний дощ - цілющий бальзам для рослин, насолоджуючись яким вони квітнуть, плодоносять і прикрашають собою все навколо.

Я веселка

Ви бачили, що відбувається, коли сонне зустрічається з дощем? Через все небо перекидається арка. Це міст із сьогодення в майбутнє. Після освіжаючої грози сонячний промінь, що прорвався, малює на темній гряді хмар чарівну веселку. Уся земля наповнюється невидимим блиском. Ніби смарагди виблискують ліси та луги. Як коштовні камені світяться квіти. Навіть повітря стає різнокольоровим. Нікого не образила веселка. Вона щедро роздала свої кольори всім, хто їй зустрівся. Червоний колір дістався полуниці, оранжевий — апельсину, жовтий — кульбабі, зелений — листю, блакитний — проліску, синій - дзвіночку, фіолетовий — фіалці. Увесь світ розфарбований у барви веселки, тому в ньому радісно жити. А кожний, хто бачить на небі веселку, радіє та загадує бажання, що обов'язково здійсняться.

Я море

Коли море штормить, піднімаються високі хвилі та з гуркотом розбиваються об прибережні камені. А коли море спокійне, хвилі легенько погладжують камінчики та черепашок, омиваючи їх солоною водою. Можна відпочити біля кромки води та послухати пісню моря. Волохаті водорості плавно колишуться в морських глибинах. Як розкриті прозорі куполи, пропливають поважні медузи, плескаються маленькі та великі рибки.

Дрімають на дні химерні морські зірки. Сонце золотистим світлом пронизує хвилі вдень, а вночі на них виблискує срібляста місячна доріжка.

Я-дуб

Могутній і сильний, я зростаю в густому лісі. Дуб поєднує землю та повітря. Коріння сильного дерева перебуває в землі, а гілки спрямовуються в повітряний простір. Мої ноги — це коріння, що глибоко ввійшло у вологу землю. Моє тіло - високий могутній стовбур, мої руки — гілки, що спрямовані в небесну височінь. Мої пальці — зелене листя, то товаришує з вітром і дощем. Птахи, сидячи на моїх гілках, весело щебечуть. Дощ умиває мене тисячами крапельок, вітер шепоче листю казки, а сонце дарує йому світло та тепло. Якщо ти стомився, то під моєю кроною зможеш спокійно відпочити. Набравшись позитивної енергії та відновивши життєві сили, упевнено продовжуй свою дорогу.

Я листя

Весна подарувала мені ніжну зелень, літо нагородило бірюзовими відтінками, а осінь розфарбувала в багрянець і золото. Вітер-пустун грає зі мною і кличе за собою. Ось я відриваюся від гілочки і лечу слідом за ним. А коли я втомлюся від веселого запаморочливого польоту, опускаюся на землю та відпочиваю під снігом до наставання весни. Ви гуляєте парком, і жовте листя шарудить під вашими ногами. Запах опалого листя відносить вас у світ романтичних марень.

Я троянда

Я — цариця квітів. У розарії є величезна кількість моїх сестер. Я, чайна троянда, живу на красивій клумбі. Легкий вітерець бажає мені доброго ранку, дощик купає мене, сонце пестить теплими променями. Навколо пурхають чудові метелики, дзижчать працелюбні бджоли. Солов'ї співають для мене свої найкращі пісні. Мої тонкі жовтуваті пелюстки з рожевою чашкою ніжні, наче шовк. І я б здавалася зовсім беззахисною, коли б не гострі шипи на моєму стеблі. Краса повинна вміти захистити себе. Я пронизана силою землі. Вона допомагає трояндовому кущу, коли він витонченими дугами розкидає свої колючі гілки на всі боки. Чайна троянда — дитя сонця та землі — своїми пахощами приносить в серця весну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Додаток 1

СЮЖЕТНИЙ УРОК ЗА МОТИВАМИ МІФІВ

ПРО ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ СТАРОДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ

Круговий метод станціями сюжетного уроку “Боги й герої Стародавньої Греції” з використанням нестандартного обладнання.   

1 станція “Олімп” – учні виконують степ-вправи на нестандартній степ-платформі з використанням набивних мішечків. Набивні мішечки вагою 150 грамв – із перловки. На кожному мішечку є чохол, який можна знімати для прання. Вправи з підкиданням і жонглюванням мішечків формують правильну поставу, сприяють спритності. Завдання можна змінювати / ускладнювати (підкинути мішечок і плеснути в долоні спереду чи ззаду) (розвиток координації рухів). Степ-платформа символізує гору Олімп, на якій мешкали боги. Перед виконанням вправи діти згадують інформацію, яку вони знають про гору Олімп і про проведення олімпійських ігор у Стародавній Греції.

Нестандартна степ-платформа виготовлена зі старих шкільних парт, шаф, дошок. Діти стають як на сходинку, координують свої рухи. На ній можна виконувати вправи (кроки вперед-назад, вліво-вправо) і синхронно жонглювати мішечками, якщо хочемо ускладнити завдання. Такі вправи сприяють координації рухів і розвитку спритності.

2 станція “Зевс”. Діти пригадують, що Зевс – це верховний бог. Його символ – блискавка. Вчитель дає завдання – блискавично здолати класики з гімнастичних обручів і перестрибнути через перешкоду – натягнуту червону стрічку, на якій прив’язані дзвіночки. Діти мають перестрибнути стрічку і, стрибаючи по класикам з обручів, повернутися назад (розвиток швидкісно-силової якості).

3 станція “Артеміда” – учні наносять удар ключкою по флорбольному м’ячу в зазначену ціль (ворота із дзвіночками), тим самим відпрацьовують удари на точність. Артеміда – богиня полювання, яка мала влучні стріли. Власноруч робимо маленькі ворота з дзвіночками. Коли учні потрапляють у ціль, чути дзвін.

4 станція “Нитки Аріадни” – робота в парах, скручування стрічки на швидкість. Стрічка символізує нитки Аріадни, яка є дороговказом.

5 станція “Гефест” – учні виконують нахили тулуба вперед із положення сидячи, використовуючи ксилофон (розвиток гнучкості). Гефест був покровителем ковальства. Діти, нахиляючись, ніби імітують рухи коваля й кують собі гнучкість – дотягуються до ксилофона.

 

 

 

Додаток 2

 ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ  Заслуцького НВК

від 21.01.2022 №5

КОНЦЕПЦІЯ

розвитку щоденного спорту в Заслуцькому НВК

І. Загальна частина

1. З метою створення для здобувачів освіти належних умов для заняття руховою активністю та формування ставлення до занять фізичною культурою і спортом як до важливої складової здорового способу життя відповідно до пункту 624 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 276-р, передбачено затвердження Концепції розвитку щоденного спорту в закладі освіти.

2. Метою Концепції є запровадження новітніх підходів до фізичного виховання здобувачів освіти, створення умов для фізичного розвитку та рухової активності, зміцнення здоров'я, посилення мотивації до систематичних занять фізичною культурою і спортом.

3. Концепцією визначаються пріоритетні напрями діяльності, які реалізовуються шляхом:

розроблення нових підходів до проведення уроків з фізичної культури та занять з фізичного виховання у закладі освіти усіх типів та форм власності,  органічної складової здорового способу життя.

4.Забезпечення постійного медико-педагогічного контролю за фізичним станом здоров'я здобувачів освіти у закладі освіти .

5. Реалізація Концепції передбачена на період до 2030 року.

Шляхи і способи розв'язання проблем

1. Розв'язання проблем передбачається здійснити шляхом формування в здобувачів освіти фізичного, психічного та морального здоров'я націленого на їхню підготовку до активного життя, професійної діяльності та захисту Батьківщини.

2. Реалізація Концепції передбачається за такими напрямами:

1) організаційно-педагогічні основи фізичного виховання, що включає:

вибору та збільшення кількості видів рухової активності; гендерної рівності; безпеки і доступності засобів фізичної культури і спорту; збільшення моторної щільності уроків; впровадження нових форм організації і проведення уроків; наскрізного розвитку фізичних якостей; здобуття теоретичних знань та практичних вмінь і навичок; оцінювання освітніх досягнень здобувачів освіти;

-удосконалення методики проведення позаурочних заходів фізкультурно-оздоровчого спрямування для всіх здобувачів освіти, батьків, населення громади;

-заняття у спортивних гуртках і секціях;

-самостійні заняття руховою активністю та фізичними вправами, виконання в домашніх умовах завдань з фізичної культури та інше, взаємозв'язок урочної та позаурочної форм роботи (вивчення нових форм та розроблення сучасних методичних рекомендацій/посібників для проведення позаурочної роботи);

-організацію та проведення щоденної рухової активності, фізкультурно-оздоровчих заходів з поєднанням традиційних та інноваційних підходів і форм проведення (шкільні,  всеукраїнські фан-змагання JuniorZ, міні-змагання під час уроків, фестивалі, челенджі, флешмоби, ранкова гімнастика, фізкультхвилинки під час уроків та занять, активні перерви, години здоров'я за потреби із застосуванням онлайн формату), спрямованих на популяризацію здорового способу життя з використанням сучасних видів активності, зокрема естафет Cool Games, рухливих і спортивних ігор та варіативних модулів програми з фізичної культури, віддаючи перевагу безконтактним, доступним, безпечним видам спорту і рухової активності;

-забезпечення інклюзивного навчання та соціалізацію осіб з інвалідністю та осіб з особливими освітніми потребами у сфері фізичної культури;

-забезпечення індивідуального вибору виду рухової активності чи спорту;

-створення умов для самовираження і самореалізації під час уроків з фізичної культури та занять з фізичного виховання, участі у фізкультурно-оздоровчих заходах, незалежно від рівня підготовленості здобувачів освіти і наявності особливих освітніх потреб;

-організацію спортивних секцій (заняття фітнесом, аеробікою, спортивними та рухливими іграми) для педагогічних працівників закладу освіти  та інших груп населення;

-організацію та проведення підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури;

-проведення семінарів, конференцій, майстер-класів, спрямованих на впровадження сучасних рухових активностей на уроках фізичної культури, заняттях з фізичного виховання за участю педагогічних працівників закладу освіти, а також їх залучення до участі та організації фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів серед здобувачів освіти;

2) матеріально-технічне забезпечення, що включає:

-модернізацію об'єктів спортивної інфраструктури закладу освіти (спортивних споруд) відповідно до вимог освітнього процесу, вимог сучасності та інноваційних підходів, проведення реконструкції та ремонтних робіт;

-забезпечення спортивним інвентарем та облаштування спеціальним обладнанням об'єктів спортивної інфраструктури;

Очікувані результати

Реалізація Концепції сприятиме:

-формуванню ефективної навчальної системи щоденної рухової активності в закладі освіти на основі впровадження новітніх ефективних підходів до викладання фізичної культури і організації фізичного виховання здобувачів освіти;

-створенню нової моделі мотивації здобувачів освіти до занять фізичною культурою та спортом, формуванню сталої потреби у щоденній руховій активності;

-створенню умов для занять руховою активністю здобувачів освіти шляхом модернізації, ремонту об'єктів спортивної інфраструктури закладу освіти  (спортивних споруд), забезпечення відповідним інвентарем та обладнанням;

-покращенню показників стану фізичної підготовленості здобувачів освіти;

-формуванню ефективної методичної бази нових підходів до проведення уроків з фізичної культури та занять з фізичного виховання у закладі освіти, як органічної складової здорового способу життя, з урахуванням інклюзивності для осіб з інвалідністю;

-забезпеченню ефективного медико-педагогічного контролю за фізичним станом здоров'я здобувачів освіти у закладі освіти.

 

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..4

І. Рухова активність і здоров’я……………………………………………….7

ІІ. Ефекти рухової активності системи організму………………………..13

ІІІ. Інноваційні технології на уроках фізичної культури ………....……..14

IV. Лайфхаки для вчителя фізичної культури…………………………….23

V. Активний відпочинок у формі фізкультурних хвилинок або фізкультурних пауз ………………………………………………………………25

Вправи для запобігання втомі очей…………………………………………….26

Спеціальні вправи «Розвиток уваги»………………………………………..28

Вправи для уроків письма……………………………………………………….33

Вправи для уроків математики…………………………………………………36

Вправи для уроків читання…………………………………………….………..37

Вправи для уроків природознавства ………………………………...…………38

Фізкультхвилинки на уроках  ручної праці…………………………………...…..48

VІ. Ігри-медитації ………………………………………………………………..51

Медитативні фантазії………………………………………………………...…..52

Додаток 1 ……………………………………………………………………….…56

Додаток 2 ………………………………………………………………………….57

Список використаних джерел ………………………………………………….61

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

  1. Булатова М. М. Сучасні фізкультурно-оздоровчі технології у фізичному вихованні /М. М. Булатова, Ю. О. Усачов//Теорія і методика фізичного виховання; за ред.Т. Ю. Круцевич. – К.: Олімпійська література, 2008. 
  2. Качан О. А. Особливості використання інформаційно- комунікативних технологій у викладанні предмета «Фізична культура» / О. А. Качан // Фізичне виховання в рідній школі. – 2014.
  3.  Качан О. А. Контроль за фізичним навантаженням новітніми інноваційними засобами на уроках фізичної культури / О. А. Качан // Фізичне виховання в рідній школі. – 2014. - № 4 – С. 20-22.
  4. Круцевич Т. Ю., Безверхня Г.В. Рекреація у фізичній культурі різних груп населення: навч. Посіб. / Т. Ю. Круцевич, Г. В. Безверхня. – К.: Олімп. л-ра, 2010.
  5. https://oleshynska-gromada.gov.ua
  6. https://mp1.ck.ua
  7. https://uahistory.co
  8. https://edufuture.biz
  9. https://kdpu.edu.ua
  10. http://cgz.vn.ua
  11. https://uk.wikipedia.org
  12. https://nus.org.ua
  13. https://uk.wikipedia.org
  14. http://repository.khpa.edu.ua
  15. https://dspace.uzhnu.edu.ua
  16. https://new.meduniv.lviv.ua
  17. https://ir.vtei.edu.ua
  18. https://imzo.gov.ua
  19. https://vseosvita.ua

 

 

 

 

АНОТАЦІЯ

 

 Рухова і фізична активність є важливим чинником формування, збереження, зміцнення здоров’я та розвитку людини. Численні спостереження свідчать, що в останні роки у більшості дітей та молоді спостерігається дефіцит рухової активності.

З метою створення для здобувачів освіти належних умов для заняття руховою активністю  затверджено Концепцію розвитку щоденного спорту в закладах освіти ( Наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України від 27.10.2021 №1141/4088).

Методичний  посібник «Рухова активність – основа фізичного розвитку»  розроблено на виконання даної Концепції. Робота містить методичні рекомендації із запровадження новітніх підходів до фізичного виховання здобувачів освіти, фізкультурні вправи та паузи на уроках для активного відпочинку, ігри-медитації. Розміщено матеріал про те, як рухова активність впливає на здоров’я, про використання інноваційних технологій на уроках фізичної культури, лайфхаки для вчителів фізичної культури, вправи для запобігання втомі очей, вправи на розвиток уваги, вправи для уроків письма, читання, природознавства, ручної праці, розробку сюжетного уроку фізичної культури за мотивами міфів про олімпійські ігри Стародавньої Греції та Концепцію щоденного спорту у Заслуцькому НВК.  Рекомендовано для учителів фізичного виховання, керівників гуртків та спортивних секцій, вчителів початкових класів, вчителів-предметників, педагогів-виховників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
21 березня
Переглядів
315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку