Фізичні явища в творчості Тараса Григоровича Шевченка

Про матеріал

Сучасна концепція громадянської освіти в Україні передбачає передачу знань та інформації, що сприяє утвердженню гуманістичних, громадських цінностей, розвиває цілісність світу, взаємодію людини з природою. Реалізувати цю концепцію допоможуть літературні фрагменти на уроках фізики. Ми розглянемо фізичні явища в творах Тараса Григоровича Шевченка. Цей файл включає в себе презентацію до попереднього файлу з картинками, уривками творів та запитаннями про фізичні явища, про які йде мова в творах. Матерали можна використати в 8 класі в темі "Теплові явища" та в 10 класі при вивченні вологості повітря.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні явища в творчості Тараса Шевченка Підготувала вчитель фізики спеціалізованої школи № 197 ім.Дмитра Луценка Святошинського району міста Києва Балалаєва Любов Миколаївна

Номер слайду 2

Фізичні явища:

Номер слайду 3

Вітер з гаєм розмовляє, шепче з осокою, Пливе човен по Дунаю один за водою. Чому «вітер з гаєм розмовляє», а з осокою «шепче»?

Номер слайду 4

Сонце заходить, гори чорніють, Пташечка тихне, поле німіє. ♦Чому ввечері всі предмети поступово втрачають своє забарвлення і стають чорними?

Номер слайду 5

Уровок з поеми «Княжна»: Зоре моя вечірня, Зійди над горою, Поговоримо тихесенько В неволі з тобою. Розкажи, як за горою Сонечко сідає, Як у Дніпра веселочка Воду позичає. ♦Як утворюється веселка?

Номер слайду 6

Реве та стогне Дніпр широкий, сердитий вітер завива, додолу верби гне високі, горами хвилю підійма. Які фізичні явища описані в цьому вірші? Чому на морі та річці під час вітру піднімаються хвилі?

Номер слайду 7

Світає, Край неба палає, Соловейко в темнім гаї Сонце зустрічає. Тихесенько вітер віє, Степи, лани мріють… Які явища описані у вірші? Чому край неба палає?

Номер слайду 8

Сонце гріє, вітер віє З поля на долину, Над водою гне вербою Червону калину; На калині одиноке Гніздечко гойдає… Чому віє вітер? Який вид теплообміну тут описаний?

Номер слайду 9

Реве, свище заверюха. По лісу завило; Як те море, біле поле Снігом покотилось. Які фізичні явища описані в уривку? Чому завірюха “реве”? Чому утворюється сніг??

Номер слайду 10

Вітер в гаї нагинає Лозу і тополю, Лама дуба, котить полем Перекотиполе. Які фізичні явища описані в цьому вірші?

Номер слайду 11

Лечу, лечу, а вітер віє, Передо мною сніг біліє, Кругам бори та болота, Туман, туман і пустота. Чому віє вітер? Що таке туман? Яка причина утворення туману?

Номер слайду 12

Ой тумане, тумане,— Мін латаний талане! Чому мене не сховаєш Отут серед лану Яка причина утворення туману?

Номер слайду 13

Тричі крига замерзала, Тричі розтавала, Тричі наймичку у Київ Катря проводжала Про які явища йде мова в уривку? Які перетворення агрегатних станів описані

Номер слайду 14

За горами гори, хмарою повиті… Що таке хмари? Яка причина утворення хмар?

Номер слайду 15

Сім'я вечеря коло хати, Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає, А мати хоче научати, Так соловейко не дає. Про які види фізичних явищ йде мова в уривку? Дайте означення цим явищам.

Номер слайду 16

І сонце гріло, не пекло! Про який вид теплообміну описаний в цих рядках?

Номер слайду 17

Попрощалось ясне сонце З чорною землею, Виступає круглий місяць З сестрою зорею, Виступають із-за хмари, Хмари звеселіли... Чому звеселіли хмари? Які фізичні явища описані? Назвіть їх

Номер слайду 18

По улиці вітер віє Та сніг замітає. Внаслідок чого утворюється вітер? Що таке заметіль як природне явище? Який агрегатний стан води описаний у уривку?

Номер слайду 19

А туман, неначе ворог, Закриває море І хмароньку рожевую, І тьму за собою Розстилає туман сивий… Яка причина утворення туману? Чому він розстилає тьму?

Номер слайду 20

Тече вода в синє море, Та не витікає… Доведіть, що в гирлі енергія річки більша, ніж біля витоку. Звідки вона береться? Чому постійно відновлюється?

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
3307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку