Фізико - історичні вікторини

Про матеріал
Виховний захід сприяє розвитку та розширенню кругозору учнів, сприяє здійсненню міжпредметних звя'зків, знайомить учнів з деякими моментами в житті видатних фізиків
Перегляд файлу

                                  ІСТОРИКО-ФІЗИЧНІ ВІКТОРИНИ

 

           РОЗДІЛ І. ВИДАТНІ ЛЮДИ ПРО ВИДАТНИХ ФІЗИКІВ

  1. Кого академік С.І. Вавілов назвав справжнім віртуозом фізичного досліду? (американського фізика Роберта Вуда, який досяг світової слави своїми роботами по оптиці)
  2. Про життя якого фізика А.Ейнштейн  сказав,що він –«цінний витвір мистецтва»?  (про життя творця електронної теорії Г.Лоренцо).
  3. Про якого російського вченого великий поет О.С.Пушкін сказав, що він створив перший  в Росії університет, і сам є першим університетом? (Про М.В.Ломоносова)
  4. Про якого фізика А.Г.Столетов сказав: «значення його ,як міжнародного вчителя було надзвичайно великим не тільки для Росії? (про німецького природодослідника Германа Людвіга Гельмгольца)
  5. Кому присвячені наступні слова М.Планка: «Його ім’я виблискує на воротах класичної фізики»? (Чудовому англійському фізику Джеймсу Клерку Максвелу – творцю теорії електромагнітного поля)
  6. Якому майбутньому знаменитому американському фізику, що вивчав грецьку мову і мріяв стати філологом, було запропоновано зайнятися викладанням фізики, так, як «хто добре засвоює грецький, той може викладати фізику»? (Роберту Міллікену – який став потім лауреатом Нобелівської премії за роботи по визначенню елементарного електричного заряду)

 

РОЗДІЛ ІІ. ФІЗИКИ ТА БОРОТЬБА ЗА МИР, ФІЗИКА І МИР.

 

  1. Назвіть знаменитих фізиків світу, нагороджених Міжнародною премією «За укріплення миру між народами»? Які роботи по фізиці принесли їм знаменитість?

 (Лауреатами цієї премії були французький фізик Фредерік Жоліо Кюрі, знаменитий своїми дослідженнями ядерних реакцій; індійський фізик Чандрасекхара Раман, роботи якого присвячені ефекту Комптона і комбінованому розсіюванню світла; учениця Марії Кюрі Ежені Коттон, праці якої присвячені проблемам магнетизму; член Лондонського королівського товариства Джон Берна, основні праці якого відносяться до кристалографії і рентгеноструктурному аналізу)

  1. Кого з фізиків Франції вважали прапором опору нацизму? (талановитого вченого Поля Ланжевена)
  2. Назвіть ще одного французького фізика, що приймав активну участь в Русі опору і очолював в післявоєнні роки рух борців за мир? (Фредерік Жоліо Кюрі.
  3. Назвіть ім’я та прізвище знаменитого датського фізика, що доклав великі зусилля для запобігання використання атомної бомби в другій світовій війні.  (Нільс Бор).
  4. Згадайте прізвище нашого земляка, одного з учасників створення водневої бомби, який згодом став знаменитим громадським діячем, борцем за мир, прогрес, демократію назвіть роки його життя (А.Д.Сахаров).
  5. Хто ті найвідоміші фізики світу, які прийняли участь в створенні американської атомної бомби?

 (Е.Фермі з Італії, Н.Бор з Данії, Л.Спілард з Венгрії, Д.Франк з Германії та інші).

  1. Назвіть ім’я американського фізика – лауреата Нобелівської премії, творця спускового механізму американської атомної бомби, який приймав участь в бомбардуванні японських міст Хіросіми і Нагасакі?  (Ліо Уолтер Альварес)
  2. Хто з вчених давнини став першим «працювати» на війну і став жертвою війни? ( Архімед)

 

РОЗДІЛ ІІІ, НАЙВІДОМІШІ ФІЗИКИ СВІТУ

 

  1. Назвіть вчених, які започаткували фізику в нашій країні. (А.Ф.Йофе; Д.С.Рождестенський, П.П.Лазарев, С.І.Вавілов)
  2. Під керівництвом якого фізика було синтезовано кілька ізотопів нових трансуранових хімічних елементів і як їх назвали?  (Г.Флеров. разом зі своїми колегами синтезував хімічні елементи №102-107. Перший названий Нобелій, другий – Флоуренсій).
  3. Хто став першим лауреатом Нобелівської премії по фізиці? За які досягнення він нагороджений високою нагородою?

 (Бенжамін Франклін. Вивчав електричні явища, зокрема атмосферні.  1706 -1790 ).

  1. Який фізик став лауреатом Нобелівської премії  двічі – перший раз у галузі фізики, другий – у галузі хімії?

 (Марія Складовська Кюрі. Нобелівська премія по фізиці -1903 р)

  1. Назвіть американського фізика, який першим в США був нагороджений Нобелівською премією. Яка праця його відмічена високою нагородою?

(Альберт Майкельсон. Створення точних оптичних інструментів і виконання з їх допомогою спектроскопчних і метеорологічних досліджень).

РОЗДІЛ ІУ. ЧИМ, КРІМ ФІЗИКИ ЗАХОПЛЮВАЛИСЯ ВІДОМІ ФІЗИКИ.

  1. Хто з фізиків зі світовим ім’ям захоплювався музикою і добре грав на музичних інструментах?

 (А.Г.Столетов так успішно займався музикою, що почав подумувати про кар’єру професіонального музиканта. Для А.Ейнштейна музика перетворилася на друге покликання: він музицирував разом з М.Планком, М.Бором. Інколи давав благодійні концерти . Скрипка була його вірною супутницею у житті А.Майкельсона, любив грати на скрипці).

     2. Який відомий фізик був цирковим артистом7   (Англійський фізик      Томас   Юнг. Він виступав інкогніто в цирку    Єдинбурга.

3. Назвіть найвідомішого фізика світу, який займався не тільки наукою, а й літературною творчістю?

 (Д.К.Максвел, маючи вроджене почуття гумору писав скетчі, комічні вірші).

4. Хто з відомих фізиків з успіхом грав на любительській сцені?  (Ф.Йофе, він часто приймав участь в спектаклях, які відображали життя Фізтеха)

docx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку