"Флора України: дивовижне та неймовірне поряд"

Про матеріал
У матеріалі до уроків географії, екології, в позакласних заходах висвітлено дивовижні та неймовірні рекорди в рослинному світі України
Перегляд файлу

  

 

«Флора України: дивовижне та неймовірне поряд»

G:\Географія\ПРИРОДА1\Карпати\20.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Рекордсмени за кількістю видів. На території України налічується близько 16 000 видів нижчих і вищих рослин, в тому числі 4400 видів судинних. Найбільшу кількість видів становлять багаторічні травянисті рослини (63,15%), досить багато однорічних (21, 75%). Дворічні становлять лише 7,27%, чагарники – 6,15%, а дерева – тільки 1,68%.

G:\Географія\ПРИРОДА1\Карпати\10.jpgНайбагатша видами флора Криму (понад 3000 видів) та Карпат (понад 2200 видів). У складі флори степової зони 850 видів, тобто 18,5% флори України.

Найкоротший вік серед рослинних організмів у бактерій. Індивідуальне життя багатьох з них триває лише 15-50 хв.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\самшит1.jpgНайповільніший ріст серед рослин у самшиту – 1 см/рік.

Річний приріст його в товщину не перевищує 1 мм. Через це річні кільця дуже тонкі. Не дивно, що у віці ста років діаметр становить лише 6-7 см, та й висота невелика – 4-5 м.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\гіацинт.jpg                                                           Найшвидший ріст у квітконосної стрілки гіацинта – 3 см/добу.

Такий «вибух» є можливим завдяки інтенсивному використанню в період цвітіння накопичених в цибулинах поживних речовин.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\щавель.jpgНайкисліша рослина – щавель кислий. В його соку вміст кислоти становить 1,36%.

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\стевія.png

Найсолодша рослина. Стевія, або дволисник солодкий – напівчагарник родини складноцвітних, що містить продукт  у 300 разів солодший за цукор.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\актинідія.jpegC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\актинідія 1.jpg    Найбагатші за вітамінами плоди серед дерев України має актинідія. За вмістом вітаміну С її плоди перевищують шипшину у 2 рази, смородину – в 7-10, лимон – в 10, яблука – в 40, а виноград – аж у 400 разів. Батьківщина цієї ліани – Далекий Схід. У наших краях вона не вимерзає, добре росте, рясно плодоносить.

G:\Географія\Рекорди в природі\Рекорди рослин\i.jpgG:\Географія\Рекорди в природі\Рекорди рослин\iнав.jpgРекордсмен за кількістю плодів і насіння. Півмільйона насіння дозріває на одному великому амаранті, або щириці звичайній. А в коробочках орхідей нараховується до 3 млн. насіння.

 

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\кремена1.jpgНайбільше листя належить, ймовірно, унікальній рослині, яку можна побачити в урочищі Шупарка на Тернопільщині.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\кремена.jpgЦе – кремена гігантська.

Вона подібна до лопуха, але листя має майже кругле, яке в поперечнику сягає 1 м. Висота черешків – 120-180 см.

 

Найбільша кількість листя або хвої на одному дереві (суха маса): ялина колюча – 11,4 кг, тополя канадська – 9,7, сосна звичайна – 9,2, липа крупнолиста – 9,3, липа серцелиста – 8,0 кг.

Максимальна глибина проникнення коріння культурних рослин: люцерна – 5,0 м (у посушливих умовах коріння проникає до 20 м), конюшина – 3,0, соняшник, буряк – 2,8, вика ярова – 2,4 м. Натомість квасоля, гречка, просо не занурюються глибше, ніж на 1,1 м.

Рослини з найбільшими квітками. Цей рекорд належить лататтю сніжно-білому, яке зустрічається в стоячих і проточних водоймах, ставках й має квітки, які сягають 20 см в діаметрі. Натомість серед культивованих рослин «рекордсменом» вважається півонія «Blue rose», квітка якої має близько 23 см у діаметрі.

G:\Географія\Рекорди в природі\Рекорди рослин\050187b01aec6a1d247bced3a893d8bb1.jpgНайменші квітки серед рослин України (діаметром 0,5 мм) має водоплавна рослина ряска мала, котра повсюдно населяє стоячі води, а також вольфія безкоренева, яку найчастіше можна побачити у водоймах лісостепу.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\лататія.jpgНайдавніша квітка. Єдина рослина, яка мільйони років без будь-яких морфологічних змін існує у флорі України, - латаття біле, або лілея. Тропікогенний рід лілей з'явився на земній кулі 70-80 млн. років тому. Той відрізок часу геологи називають крейдяним періодом.

 

G:\Географія\ПРИРОДА1\цветы\29.bmpКвітка з найсильнішим запахом. На це звання може претендувати фіалка, чудовий аромат якої можна відчути навіть тоді, коли у кожному 1 см³ повітря є лише 1600 тис. молекул понону – її пахучої речовини. Усього 0,0001 мг понону забезпечить аромат фіалки в кімнаті об'ємом 100м³.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\тис ягідний.jpgНайдовговічніше дерево в Україні – тис ягідний. Вік цього релікта може сягати 4 тис. років. У минулому він був поширений по всій лісовій зоні Європи, але повсюдно знищений через дуже цінну деревину – недарма його називають «королівським деревом», «негній-деревом».   Указ про охорону тиса на території України був виданий ще в 1423 році. Тис ягідний вважається найбільш отруйним деревом.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\дуб.jpgНайстаріше дерево

1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\сосна гірська.jpegНайвисокогірніше дерево – сосна гірська. Її виявлено на висоті 1936 м на горі Піп Іван в Карпатах. Вона не вибаглива, має широку екологічну амплітуду, може рости на кам'яних сухих скелях. Має вигляд криволісся заввишки 2-4 м або дрібних карликових екземплярів заввишки 20-30 см.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\смерека.jpgНайдавніше дерево у наших лісах – ялина (смерека). Її походження пов'язане з крейдяним періодом мезозойської епохи. І вже на світанку виникнення людства вона використовувалася як рослина-цілитель.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\модрина1.jpg

 

G:\Географія\ПРИРОДА1\ліс\52.jpgC:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Новая папка\модрина.jpgG:\Географія\ПРИРОДА1\ліс\51.jpgНайвищим деревом, висоту якого було виміряно, вважається модрина європейська, яка росла в Рахові на Закарпатті. Коли її зрубали у віці 140 років, вона мала висоту 54 м. з гігантів, які можна побачити сьогодні, рекордсменами вважаються окремі дерева дугласії швидкорослої на території Велико-Березнянського лісокомбінату. У 90-річному віці вони досягають 56-метрової висоти та 1 м в діаметрі. Слід згадати також «запорізький дуб» у с. Велика Хортиця віком 700 років, висотою 50 м, сіру тополю у Тростянецькому дендрологічному парку, яка за 120 років п іднялась на 50 м.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 жовтня 2020
Переглядів
1440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку