Фонетика. Орфографія. Орфоепія. Графіка. Узагальнення та систематизація знань.

Про матеріал
Презентація уроку з української мови 5 клас. Фонетика. Графіка. Орфографія. Орфоепія. Узагальнення та систематизація знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Фонетика. Орфоепія. Графіка. Орфографія. Узагальнення та систематизація знань

Номер слайду 2

Завдання уроку: узагальнити та систематизувати знання про букви, звуки, склад, наголос, норми української літературної вимови;удосконалювати вміння учнів робити звуковий аналіз слів;

Номер слайду 3

ПРИВІТАННЯХолодно в полі, в саду, на городі,Осінь мандрує по нашій господі. Тепло і затишно в класі у нас,Доброго дня, я вітаю всіх вас.

Номер слайду 4

Ми сьогодні разом з вами будемо мореплавцями і тому вирушаємо до незвіданих країн під назвою “ГРАФІКА”,“ФОНЕТИКА”, “ОРФОГРАФІЯ“, “ОРФОЕПІЯ”

Номер слайду 5

І (15, 19, 22, 23, 19, 17, 12, 16, 31)ІІ (2, 7, 21, 6, 33, 18, 22, 31, 15)

Номер слайду 6

А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и І і Ї ї Й й Кк Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ ь Ю ю Я я

Номер слайду 7

Зараз ми перевіримо готовність вашого екіпажу. За кожну правильну відповідь ви отримуєте якір, щоб можна було зійти на берег.

Номер слайду 8

1. Фонетика – це розділ науки про мову, який … 2. Звук – це найменша … 3. Звук позначають буквою, узятою в …. 4. Звуки поділяються на …5. Голосні звуки творяться з …6. Голосних звуків … 7. Приголосні звуки творяться з … і ….8. Приголосних звуків … 9. Літера – це … 10. Графіка – це розділ науки про мову, який … 11. Алфавіт – це розташовані у … 12. Усього в українській мові … літери.

Номер слайду 9

Море і небо - два символи безкінечності.

Номер слайду 10

1. Звук [ґ] треба вимовляти в обох словах рядка: А) об..рунтувати, во..зальний. Б) за..ратований, нама..атися. В) ..удзичок, перемо..ти. Г )а..русовий, домо..тися. Д) по..ратися, ..атунок2. Звук [д] є в кожному слові рядка: А) кладка, футболіст, город. Б) ведмідь, десять, джерело. В) баскетбол, душа, дзвінок. Г) податок, дятел, звідти. Д) дитина, боротьба, день

Номер слайду 11

3. Позначте рядок, у якому в усіх словах приголосні звуки тільки глухі: А) фікус, папуга, цукати, тьохкати;Б) капуста, пакетик, сахатися, ціпочок;В) ситечко, тапочки, пайок, часопис;Г) тактика, пощастити, сестриця, цяточка;Д)сипучість, частка, пакуночок, точиться. 4. На перший склад падає наголос у слові: А) цінник. Б) течія. В) русло. Г) випадок

Номер слайду 12

5. В якому рядку всі слова пишуться  з буквою Е  в корені:а)  л..мон, нав..сні, тр..вога, вкор..нитися, в..р..дливі;б) крап..лька, виб..рає. в..р..с..нь, бр..ніти, в..л..т..нь;в) відм..жовувати, пш..ниця, ст...лити, з..л..ний, л..тіти;г) пал..ць, н..суть, заст...лати, кр..вавий, ск..дати.

Номер слайду 13

1 А; 2 А; 3 б; 4 Г; 5 В

Номер слайду 14

І команда. Якого тіл..ки зілля не буває! Росте воно скріз.. В степах і гаях, по горах та при дорогах. І, мабут.., тіл..ки назви рослин містят.. у собі стіл..ки глибокого змісту. Іноді досит.. пильніше придивитися до рослини. Зважити на її особливост.. — і назва її стане зрозумілою. Напровесні кріз.. покрив торішн..ого гнилого листу протискаєтеся трубкою цупкий зелений листочок. Всі знают.., що це — пролісок.ІІ команда. Назви рослин надзвичайно різноманітні. Походження деяких пов..язане з легендами та міфами. Щоб з..ясувати назви багатьох рослин, іноді треба звертатися до легенд, переказів та повір.лв. Особливо багато міфів існує в народі про дикоростучі духм..яні трав..янисті рослини. Наприклад, ще здавнини звіробій вважався чудодійною рослиною, «травою від дев..яноста дев..яти хвороб». Тому і назва його означає «цілитель ран».

Номер слайду 15

Ми продовжуємо свою подорож. Попереду море, а над нами пропливають білі хмаринки та світить сонечко. Але повіяв вітер і почався дощик. З краплями дощу до нас впали такі слова: країна, мир, держава, Україна, верба, прапор, поля, патріоти, мрія, воля. Командна робота. Складаємо з цими словами текст на 7-8 речень та записуємо в зошит.

Номер слайду 16

Підсумок уроку. Сьогодні на уроці я … дізнався…зрозумів…навчився…найбільший мій успіх- це… найбільші труднощі я відчув…хочу дізнатися….

Номер слайду 17

ВСІМ ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Розробки уроків
Інкл
Додано
8 березня 2023
Переглядів
272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку