ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДИТИНИ

Про матеріал
ВПРАВИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДИТИНИ. Не настільки важливо, що ми говоримо дітям, як те, який приклад ми показуємо. Найважливіший приклад – це вміння бути щасливим.
Перегляд файлу

ВПРАВИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДИТИНИ

Не настільки важливо, що ми говоримо дітям, як те, який приклад ми показуємо. Найважливіший приклад – це вміння бути щасливим.

1. КОРОБОЧКА ЕМОЦІЙ

Корисно створити в уяві свою коробочку щастя. «Складіть» у неї все, що асоціюється у вас зі щастям візуально, на слух, смак, нюх та дотик. А потім створіть таку ж коробочку разом зі своєю дитиною, детально обговорюючи з нею її емоції. Приклад:

• Зір: щаслива посмішка дитини.

• Слух: шум морської хвилі.

• Смак: солодка полуниця.

• Нюх: аромати лісу після дощу.

• Дотик: обійми коханої людини.

2. МОВА ЕМОЦІЙ

Вона допоможе не тільки розібратися у власних почуттях, але й дозволить оточуючим краще вас розуміти. Таке спілкування з партнером, колегами та особливо з дитиною стане основою порозуміння в сім'ї та на роботі. Для цього введіть у свою промову формулу: «Я відчуваю… тому що… і я хотіла б…».

На прикладі спілкування з дитиною ця формула може звучати так: «Я засмучена, через те, що ти розлив воду з фарбами. Я хотіла б, щоб ти був уважнішим. А зараз давай разом приберемося».

3. ЩО Я ВІДЧУВАЮ СЬОГОДНІ

Гра полягає в тому, щоб щовечора дитина сама вибирала емоцію сьогоднішнього дня. «Сьогодні я відчував радість (сум, цікавість, злість…), коли...». Для цього роздрукуйте всі емоції улюбленого персонажа дитини, які вона і обиратиме для позначення своїх переживань. Ця гра вчить усвідомленості та прийняттю власних почуттів.

4. ЕМОЦІОНАЛЬНИЙ ФОТОАЛЬБОМ-ПОДОРОЖ

Цікаво фотографувати не лише у стилі «я та пам'ятки». Спробуйте робити емоційні фотокартки: «А! Ця пальма як величезний кактус – треба спробувати», «Вежа не падає?!», «Жуууук!».

Повірте, такі фотографії дуже приємно розглядати всією сім'єю. А ще з ними можна робити розповідь про подорож. Роздруковуєте кілька фотографій, перемішуєте та створюєте нову історію вашої поїздки.

5. ЕМОЦІЇ У ФАРБАХ

Можна зробити свою галерею емоцій, де кожна картина – це емоція, виражена тими фарбами та композицією, яку вибирає дитина. Чудово одночасно малювати і порівнювати, якими ви отримали радість, сум, злість.

6. КОМПАС ЕМОЦІЙ

Унікальна гра, яка не лише знайомить дитину з емоціями, а й показує, які почуття людина відчуває у тій чи іншій ситуації. Зміст гри: кожен отримує набір із 8 карток: радість, страх, інтерес, натхнення, сумнів, здивування, довіра, гнів. Список можна доповнювати.

Загадуючий гравець вигадує слово-поняття-ситуацію і, вибираючи до неї потрібну емоцію, викладає картку в коло закритою. Інші гравці повинні вгадати: яку ж емоцію викликає у гравця загадана ситуація.

Наприклад, мама може вибрати картку «радість» на поняття «1 вересня», а донька – «страх». Дітям складно проговорити про свої емоції. А у грі вони розкривають їх.

І не забувайте про читання книг та хорошу музику. Це нестаріючі ресурси для пізнання себе, оточуючих та всього світу.

 

docx
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку