Формування патіотизму учнів в контексті діяльності школи сприяння здоров’ю

Про матеріал

Система фізичного виховання здатна сформувати у молоді не лише повагу до загальнолюдських гуманістичних цінностей, а й забезпечити виховання патріотично налаштованої громадянсько-національно свідомої молодої людини, творчої особистості, здатної самостійно приймати рішення і реалізовувати їх у процесі життєдіяльності з метою збереження національної ідентичності українського суспільства та підвищення іміджу країни у глобальному просторі.

Перегляд файлу

Формування патріотизму учнів в контексті діяльності школи сприяння здоров’ю

Гуріненко Л.Г., педагог-організатор

 Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. № 14

 

Суттєвого значення у патріотичному вихованні набуває і фізична підготовка молоді. Спорт, як складова фізичного виховання, впливає на основні сфери життєдіяльності суспільства, на ділове життя, суспільне становище, формує моду, етичні цінності, спосіб життя людини. У процесі фізичного удосконалення  розвиваються особистісні якості, формуються моральні і психологічні основи особистості.

 Патріотична тематика присутня і під час реалізації програми «Крок за кроком до здоров’я» за якою працює школа з 2002 року.  Програма тісно пов’язана з довгостроковим національно-патріотичним проектом «СПАДЩИНА». Так, наприклад, однією з форм реалізації  1 напрямку  «Я – патріот України»  є проведення традиційних спортивних свят  (Свята руху, Малих Олімпійських ігор, Ігор Чемпіонів) девізом яких є  «Я – патріот України».

Свято Малих олімпійських ігор – це спортивне дійство, яке згуртовує і захоплює, навчає і виховує, а головне: сприяє зміцненню шкільної сім'ї. В залежності від місця проведення підбираються відповідні естафети. З метою виховання шанобливого ставлення до минулого  свого народу та  традицій  рідного краю  окрім ігор і фізичних вправ у сценарій свята включаються концертні номери, пісні, танці, запрошуються  представники спортивних секцій та клубів. 

 Одним із видів змагань є «Тата,мама,я – спортивна сім'я» ( це змагання дозволяє залучити до свята батьків, бо сім'я є головним осередком, де відбувається становлення і розвиток особистості дитини, закладаються основи національної свідомості та патріотизму). Також  на святі присутня національна символіка: (звучить Гімн України, піднімається прапор).

D:\РОБОТА\Гуріненко\фотографії\2015-2016\Малі олімпійські ігри 2015р\Малі Олімпійські ігри 2015(Дурас)\Вибрані\IMG_5135.JPG

 

 

Ігри чемпіонів . Участь  у святі приймають  учні, які досягли найвищих результатів за тестуваннями  професора пед. наук О.Д. Дубогай ( стрибки в довжину, прес, стрибки на скакалці).

Переможці змагань отримують медалі та подарунки, але окрім цього оформлюється стенд «Юні олімпійці» де розміщуються  фото переможців. Тому діти наполегливо готуються і прагнуть до перемоги, щоб саме  їхні фотографії  були на стенді.  Сама така форма роботи  виховує в дітей прагнення перемагати, досягати своєї мети, працювати  в команді.

Фізична активність задовольняє  не лише природну потребу в русі, але й допомагає молодій людини свідомо обрати здоровий, повноцінний спосіб життя. Заняття людиною спортом стимулюють розвиток таких якостей особистості, як рішучість, наполегливість, дисциплінованість. Тренування, змагання виховують у людини впевненість, цілеспрямованість, витривалість. У процесі фізичного виховання, використання його специфічних засобів, форм і методів, комплексно розв’язуються завдання розумового, морального, естетичного, військово-патріотичного виховання, формується особистість на національних спортивних традиціях народу.

D:\РОБОТА\Гуріненко\фотографії\2017-2018 н.р\Вибрані2017\DSC_1114.JPG

 

Свято руху – це свято ритміки, художньої гімнастики, яскравих костюмів. Музичний  супровід номерів відповідає обраній  тематиці  (народні пісні, сучасна українська музика та дитяча).  Зовнішній вигляд команд містить елементи національної символіки.

D:\РОБОТА\Гуріненко\фотографії\2017-2018 н.р\Вибрані2017\DSC09838.JPG

Цього року в школі працював літній спортивно-туристично-краєзнавчий табір. План роботи був наповнений цікавими заходами, різними туристичними походами, іграми, змаганнями, які були спрямовані   на розвиток у школярів сили, витривалості, спритності. Діти з цікавістю  милувалися краєвидами рідного краю, вчилися орієнтуватися на місцевості та ознайомилися з технікою пішохідного туризму.

D:\РОБОТА\Гуріненко\Туристично краєзнавчийтабір\Фото Спортивний загін\Фото Джерела\Новая папка\IMG_8384.JPG

Таким чином, система фізичного виховання здатна сформувати у молоді не лише повагу до загальнолюдських гуманістичних цінностей, а й забезпечити виховання патріотично налаштованої громадянсько-національно свідомої молодої людини, творчої особистості, здатної самостійно приймати рішення і реалізовувати їх у процесі життєдіяльності з метою збереження національної ідентичності українського суспільства та підвищення іміджу країни у глобальному просторі.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
9 жовтня 2018
Переглядів
527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку