Фрагмент до уроку "Різноманітність птахів"

Про матеріал

Фрагмент до уроку "Різноманітність птахів" містить цікаві етапи уроку такі як мотивація до уроку (де є історія про причину зникнення дронта) і узагальнення, систематизація і контроль навчальних досягнень учнів ( у вигляді цікавої гри «Ключ до слова» (учні шукають відповідний малюнок птаха, що відповідає запитанню. Є 11 запитань і одинадцять малюнків. Ключове слово «ОРНІТОЛОГІЯ»). Шукайте розроблену презентацію розроблену відповідно до цього уроку)))

Перегляд файлу

Фрагмент уроку «Різноманітність птахів»

  1. Мотивація навчальної діяльності.

«Сумна історія про дронта»

(Дж. Даррелл «Зникаючі тварини»)

Розселяючись в усі кінці світу, людина скрізь сіяла смерть і розруху, убиваючи, ставлячи пастки, зводячи ліси сокирою і вогнем, і з невиправданою жорстокістю і бездумністю завозячи природних ворогів тварин у ті місця, де їх раніше не було.

Дронт – крупного вайлуватого голуба, розміром з гусака, який мешкав на острові Маврикій. Відгороджений від світу океаном, голуб розучився літати: ворогів у нього не було, то від кого ж тікати? Гніздився він на землі, де був у повній безпеці. Але він втратив не лише здатність літати – він геть розучився впізнавати ворога та остерігатися його. Це була безмежна довірлива, майже ручна істота. У «дронтовому раю» людина з’явилася приблизно в 1507 році і привезла з собою своїх незмінних небезпечних супутників: собак, котів, свиней, пацюків і кіз. Дронти споглядали новоприбулих з сумирним і доброзичливим інтересом. І розпочалася бійня: кози начисто з’їдали чагарник, що слугував дронтам прикриттям; собаки і коти ганяли й ловили старих птахів; свині тим часом спустошували острів, рохканням жеручи яйця й пташенят, а слідом за ними крались пацюки, підбираючи решту бенкету. До 1681 року товстий, нескладний і беззахисний голуб перестав існувати.  Не будьте варварами в тій частині природного простору, де ви мешкаєте чи відпочиваєте!

Узагальнення, систематизація і контроль навчальних досягнень учнів.

Гра «Ключ до слова» (учні шукають відповідний малюнок птаха, що відповідає запитанню. Є 11 запитань і одинадцять малюнків. Ключове слово «ОРНІТОЛОГІЯ»)

  1. «І вислав Ной… і літав той туди та назад, аж поки не висохла вода з-над землі» (Буття, 8,7). (Крука)
  2. Які птахи належать до Безкілевих? (Страуси)
  3. Найчисленніші ряди птахів? (Горобцеподібні)
  4. Найбільший у світі папуга? (Ара)
  5. Жанна Д’Арк – героїня французького народу періоду Столітньої війни. Для Орлеанської Діви було виготовлено біле знамено на одному боці якого був зображений Ісус Христос, а на іншому…(Голубка)
  6. Полінезійський народ маорі і птахи … живуть у Новій Зеландії. (Ківі).
  7. «І … вернулась до нього вечірнього часу, і ось у неї у дзьобику лист оливи зірваний» (Буття, 8, 11). (Голубка)
  8. Осілий птах. (Ворона)
  9. Птах-кочівник.(Беркут)
  10. Перелітний птах. (Лелека).
  11. Птах- санітар. (Дятел).

Слово ОРНІТОЛОГІЯ напишіть по вертикалі у зошиті і від кожної букви - назви видів птахів.

Гра «Велика кишеня» (учні на карточках записують коротку характеристику та систематичне положення птахів, які вибрали із «Великої кишені» )

Задачі та вправи.

1. На зимівлю в Південну Африку білий лелека летить, долаючи 13 тис. км. Летячи у вирій, лелека долає 150-200 км за добу, летячи додому, він долає 400 км за добу. Обчисліть, з якою швидкістю птах летить у вирій і з вирію та скільки діб він тратить на дорогу до місця зимівлі і додому.

2. Підраховано, що протягом години зозуля з’їдає 100 гусениць і комах, горихвістка – 460. Скільки комах (більшість з них – шкідливі для людини) з’їсть кожен з цих птахів за літо? Зробіть висновок про значення цих пахів для людини.

  1. Домашнє завдання.
  • Закінчити таблицю «Різноманітність птахів». У таблиці підкреслити червоним олівцем птахів, котрі занесені до Червоної книги України.
  • У книгах вже знайомого вам вченого і письменника Джеральда Даррелла ви знайдете багато цікавого про всі групи тварин, а отже, і про птахів. Для прикладу, загляньте в його книгу «М’ясний рулет».

- Хочете прочитати про дивовижні архітектурні здібності тварин? Це виз найдете в оповіданні «Тварини-архітектори».

- А якщо про цікаву поведінку птахів у шлюбний період? Прочитайте оповідання «Шлюбні ігри».

 

 

 

docx
Додано
12 січня 2019
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку