Фрагмент уроку Нестор Літописець, "Історичні діалоги", Історія України 5 клас 7 клас Тема "Культура Русі-України"

Про матеріал

«Історичні діалоги» Нестор Літописець Учень класу читає текст від імені Власія-"Учня Нестора Літописця" Можна переробити, щоб учень читав цей текст від імені самого Нестора Літописця Власій / чи Нестор Літописець—спілкується з учнями класу.

Перегляд файлу

«Історичні діалоги» Нестор Літописець

Учень класу читає текст від імені Власія-"Учня Нестора Літописця"

Можна переробити, щоб учень читав цей текст від імені самого Нестора Літописця

Власій / чи Нестор Літописець—спілкується з учнями класу.

 (Учень =Власій) «_Христос срєді нас!» Азьм єсть Власій Лєтопісєц, із стольного града Києвь, ученік славного умом, чєрнорізца Нєстора. Імею лет 30 от рождения, ібо появілся на свєт Божия лєта 6596 от СОТВОРЕНІЯ МІРА, ілє жє лєта 1096 от Рождєства Хрістова. Імею імє от рождения Пєрєсвєт.

(Учень-ЗАПИТУЄШ): Чом, дзєті мої свєтлоголовия, імєю  імені двойко (два): Перєсвєт от рождєнія і Власій межу братія чернецкой і церковной?

(ВІДПОВІД УЧНІВ)-бо одне словянське а інше церковне (грецьке, єврейське).

ЧИТАЄШ З ЛИСТОЧКА

(Учень) Повідаю Вам про найбільшу працю мого вчителя—Нестора Літописця—«Повість минулих літ»

Найдавніший літопис, що дійшов до Вас,—це «Повість минулих літ». Його автором є Нестор (1056–1113). Преподобний Нестор належить до найосвіченіших людей Київської Русі кінця XI — початку XII століття. Окрім богословських знань, він мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою.

«Повість минулих літ» — історична книга і збірка епічних творів.

1110 року Нестор узявся за написання нового літописного зводу, названого ним «Повість минулих літ», що став вершиною його літературної діяльності.

У ранньому середньовіччі немає іншого руського твору, який би за глибиною думки, філософських узагальнень і стрункістю побудови історичної концепції міг би зрівнятися з «Повістю минулих літ». Створення багатопланового літопису «Повість минулих літ, або звідки почалася Руська земля, хто в Києві перший став князювати і звідки Руська земля стала» є одним з проявів людського генію. Саме завдяки цьому твору ми знаємо «звідки пішла Руська земля».

 (ДАЄШ ЗАВДАННЯ УЧНЯМ) Щоб Ви,

учні 21 століття змогли перенестись в часи Київської Русі, пропоную Вам обрати собі ІМЯ СЛОВЯНСЬКЕ і записати його кирилицею

Після завдання –прощаєшся і сідаєш за парту:

«Прощаюсь з Вами, бо дзвін кличе на молитву до Лаври.

До побачення, або як кажуть у нас на Русі: «Добреходити і Ви добрий шлях буде!»                                           Сідаєш за парту.

 

docx
Додано
26 березня 2022
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку