Франц Кафка " Перевтілення"

Про матеріал
Життя і творчість Ф. Кафки. Особливості композиції, функції фантастики у оповіданні "Перевтілення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франц Кафка«ПЕРЕВТІЛЕННЯ»

Номер слайду 2

Давні люди не могли пояснити дії багатьох природних сил, шляхів людської долі. їхня фантазія створила міфи про богів і надприродних істот, що правлять світом, керують долями і вчинками людей. Реальність і фантастика в таких міфах тісно перепліталися, відбиваючи неспроможність людини логічно осмислити світ, у якому вона жила.

Номер слайду 3

Письменник Ф. Кафка створив свій міф. Дійсність і фантастика в його творах поєднуються, щоб змалювати картину сучасного авторові світу, безжалісного й абсурдного, позбавленого логіки, у якому людина беззахисна, приречена на самотність, де вона настільки «маленька», що почувається «комахою». Про одну з найбільш трагічних і суперечливих постатей літератури першої половини XX ст. — Франца Кафку — та його творчість, що відображає складності й протиріччя тогочасного світу.

Номер слайду 4

Франц Ка́фка ( 3 липня 1883, Прага — 3 червня 1924, Відень) — один із найвизначніших німецькомовних письменників XX ст., більшу частину робіт якого було опубліковано посмертно.

Номер слайду 5

«Перевтілення» 1912 р.«Перевтілення» — оповідання Франца Кафки, знаковий твір модерністської літератури. Франц Кафка у своїй новелі «Перетворення» торкнувся проблеми самовідданості, трудоголізму, сімейних відносин. Показав що через матеріальні труднощі людина може і зовсім втратити гуманність.

Номер слайду 6

Тема «Перевтілення»  — гранична самотність особистості та трагічне знецінення людського життя.Ідея: відтворення трагізму буття «маленької людини», відчуженість людей, байдужість і душевна черствість, відсутність щирості в стосунках навіть між найріднішими.

Номер слайду 7

Сюжет і композиція Вихідний пункт сюжету оповідання — перетворення головного героя Грегора Замзи на величезну комаху, яка викликає в усіх жах і огиду. Зміст новели становить опис боротьби героя за право вважатися, як і раніше, людиною. Три його спроби виповзти з кімнати відповідають трьом зіткненням із зовнішнім світом і позначені композицією твору — його поділом на три частини.

Номер слайду 8

Символи. Кімната - символ внутрішнього світу Грегора(автор тричі змінює інтер’єр кімнати: спочатку це досить затишна умебльована кімната, потім – пустка, згодом – звалище непотрібних речей) цитати. Двері- символ зв’язку Грегора із людським світом (сім’я інколи під час вечері привідкривала двері Грегорової кімнати, щоб він не почував себе самотнім, але так було тільки на початку) цитати. Замок – символ людського нерозуміння, небажання зрозуміти і допомогти. Після смерті Грегора автор називає членів родини не «батько», «мати», «сестра», а «пан», «пані», «дочка» - цим він  символічно підкреслює розпад сімейних стосунків цитати.

Номер слайду 9

Сюжет. План:1. Ранок перевтілення2. Адаптація героя до нового способу існування3. Реакція близьких4. Еволюція поглядів Грегора5. Занепад сімейних стосунків 6. Відчуження7. Презирство найрідніших людей до Грегора8. Смерть комахи9. Полегшення для усіх членів сім’ї 

Номер слайду 10

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
3966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку