5 Презентація із серії "Розмаїття спорту". Футбол та найбільш відомі його різновиди. Презентація

Про матеріал

У презентації йде мова про всі види футболу, які більш-менш відомі зараз. Для тих вчителів, у кого як і у мене учні марять футболом у будь яких його видах.

Усіх презентацій 10. На основі цих матеріалів розробляю завдання для брейн-рингу між учнями 9-х класів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФУТБОЛ -гра мільйонів. Вчитель Дротинської ЗОШ Андрашко Мирослава Михайлівна

Номер слайду 2

Австралі́йський футбо́лозі-рулз, австралійці частіше вживають назву footy — футі) — найпопулярніший вид спорту в АвстраліїГрають дві команди, по 18 гравців кожна на полі овальної форми, м'ячем схожим на регбійний. При цьому вечірні ігри грають м'ячем жовтого кольору, а вдень — червоного. На відміну від регбі тут дозволяється передавати м'яч руками вперед. Але це не є проста передача м'яча, а так званий гендбол, коли гравець тримає м'яч в одній руці і вибиває іншою. Ворота складаються з 4-х штанг, без поперечин. Метою гри є забити гол ногою між внутрішніми штангами, який оцінюється в шість очок. Влучення м'яча між внутрішніми і зовнішніми штангами (або у саму внутрішню штангу) називається бігайнд і оцінюється в одне очко. За м'яч забитий рукою, або суперником у власні ворота, команда отримує одне очко.

Номер слайду 3

Америка́нський футбо́л — командний вид спорту з овальним м'ячем. Мета гри — просувати м'яч у бік залікової (або кінцевої) зони на половині поля суперника і заробляти очки. М'яч можна нести в руках, кидати та передавати товаришам по команді. Очки можна заробляти різними способами, включаючи занесення м'яча в залікову зону, успішний пас в залікову зону або забитий м'яч між стійками воріт (над поперечиною). Перемагає у грі команда, яка набрала більшу кількість очок по закінченню відведеного часу.

Номер слайду 4

Гельський футбол — це один з найдавніших видів спорту в світі, в який досі грають. Найбільше у нього грають в Ірландії та країнах з великим прошарком громадян ірландського походження. У гельський футбол грають на трав'яному газоні. Поле для гельського футболу схоже за своїми розмірами на поле для гри в регбі, але значно ширше. Довжина майданчика становить 130—145 м, а ширина — 80-90 м. Розміри поля для гравців у віці восьми, десяти, дванадцяти, чотирнадцяти та шістнадцяти років можуть бути меншими. На двох кінцях поля розташовані H-подібні ворота висотою 6 м. Ворота влаштовано з двох стовпів, розташованих на відстані 6,4 м один від одного. На висоті 2,44 м стовпи з'єднані поперечиною. За воротами встановлено ще два стовпи, висота яких дещо менша. Сітка воріт прилаштована до поперечини та задніх стовпів. Перпендикулярно довгій стороні поля на відстані 13, 20 і 45 м від кінцевих сторін — проведено лінії, які розділюють поле на зони: в одній зоні можна грати тільки ногами, в другій дозволяється кидати м'яч рукою.

Номер слайду 5

Канадський футбол — популярний у Канаді різновид футболу, в якому дві команди з 12 гравців кожна намагаються занести овальний м'яч у залікове поле супротивника або забити його у встановлені на кінці поля ворота. У канадському футболі дозволяється грати руками й ногами. Партія триває 60 хвилин і передбачає два періоди, звані "половинами" і розділені перервою. Кожна половина поділяється ще на два періоди, звані "чвертями"; кожна чверть триває 15 хвилин. За певними точним правилами після кожної гри хронометр може бути зупинений або може продовжувати відлік; команди можуть також користуватися під час партії певним числом ігрових зупинок, або "мертвим часом". Мета гри - донести м'яч у залікове поле вороже, щоб отримати очки відповідно до правил: Гол (6 очок). Пласіровка (3 очки). Гол безпеки (2 очки). Одиночна, або червона гра (1 очко): Одиночна гра зараховується, якщо володар м'яча затримується за ноги у своєму власному заліковій поле після голу Реалізація спроби (1 або 2 очки): Після голу забила його команда може отримати 1 або 2 додаткових очка: Вдаривши по м'ячу за зразком польового голи з ворожої лінії в 5 ярдів. Цей вид реалізації спроби оцінюється 1 очком. Забивши гол повноцінний після вкидання м'яча з ворожої лінії в 5 ярдів. Цей вид реалізації спроби оцінюється 2 очками. Його набагато складніше виконати, ніж сильний удар, і він використовується лише в особливих випадках, коли команда повинна швидко зміцнювати свої позиції.

Номер слайду 6

КЕМАРІстародавня китайська гра з м'ячем. Мета гри — зберегти м'яч в повітрі, за допомогою командних дій декількох гравців. Гравці можуть користуватися головою, ступнями, колінами, спиною, і, іноді дозволяється, плечима. М'яч , який називають Марі, зроблений з оленячої шкіри , з хутром всередину і шкурою назовні. Для додання м'ячу форми він набивається ячмінним зерном. Коли шкіра грубіє , і м'яч приймає свою форму, зерна прибираються з м'яча, і він зшивається смужками кінської шкіри. Той, хто вдаряє м'яч, називається Маріяс. Хороший Маріяс повинен вміти легкими ударами контролювати мари і не давати йому торкнутися землі. Грають у Кемарі на плоскій земляний майданчику , що займає близько 6-7 квадратних метрів Одягаються гравці в історичні костюми періоду Хейан, що включають шапку у вигляді воронячою голови. Цей костюм називається карігіну, і тепер вже давно не модний.

Номер слайду 7

Кронум спортивна командна гра з м'ячем, яка була винайдена в 2008 році Біллом Гібсоном. Включає в себе елементи футболу, баскетболу та гандболу. У кронумі грають дві команди, кожна з яких складається з десяти гравців. Мета кожної команди - забити м'яч у ворота або закинути м'яч у кільця і ​​набрати максимальну кількість очок. Кожна команда складається із 10 гравців. У грі команда проходить цикл між стадіями захисту та нападу. У стадії захисту 4 гравці є воротарями (веджбек), на стадії нападу всі гравці - польові. Гра складається із 3 періодів по 20 хв. М'яч повинен бути забитий у ворота, що нагадують гандбольні ворота, або будь-яке з 5 додаткових кіл діаметром 50 см у верхній планці воріт. Кількість очок залежить від зони, з якої був забитий гол, подібно до баскетболу. У разі попадання в коло окуляри подвоюються. У грі дозволено фізичний контакт між гравцями, подібно до регбі. У середньому, кількість очок за гру коливається від 60 до 120.

Номер слайду 8

Міні Футбол — командна спортивна гра з м'ячем на натуральній або штучній траві за участю двох команд, які мають склади від п'яти до восьми гравців, залежно від розмірів поля. Гра триває від 20 до 30 хвилин, залежно від регламенту турніру, проте грається «брудний» час, тобто час, поки м’яч знаходиться поза грою також вважається ігровим часом. Проте у мініфутболі арбітр може компенсувати до тривалості тайму час, який команди не дограли через затримки. Введення м’яча в гру з-за бокової лінії виконується кидком м’яча з-за голови. Повернення м'яча в гру від воріт у мініфутболі виконується ногами, м'яч при цьому повинен лежати. У мініфутболі у пріоритеті – пас та командні взаємодії, тоді як футзал – контактна гра, в якій дозволені окремі силові тактико-технічні дії. Підкат – заборонений спосіб ведення боротьби, блокування гравця команди суперника, як спосіб тактичної боротьби у мініфутболі також заборонений. Натомість у мініфутболі відсутні обмеження на кількість пасів голкіперу та на час перебування гравця з м’ячем на власній половині поля. Також відсутнє правило 6-го фолу, яке є у футзалі. У мініфутбол можуть грати команди, складом від п'яти до восьми гравців. На відміну від футзалу, у який грають дві команди, по п'ять чоловік, враховуючи воротаря. У мініфутбол грають м’ячем 5-го розміру, таким же, як і у класичний футбол, тоді як у футзал грають м’ячем меншого, 4-го розміру. У мініфутбол грають на відкритих майданчиках з натуральним, або штучним трав’яним покриттям. Мініфутбольні поля меншого розміру ніж футбольні і більшого, ніж футзальні.

Номер слайду 9

Пляжний футболтакож бічсокер — вид спорту, заснований на правилах гри традиційного футболу. Змагання проводяться на піщаних пляжах, при цьому особливе значення має техніка володіння м'ячем і швидкість пересування по грузкій поверхні. М'який і в'язкий пісок змушує гравців багато імпровізувати, використовувати красиві технічні прийоми (наприклад, удари в падінні через себе — «ножицями» або «бісіклетами»). Компактні розміри ігрового поля (28 на 37 метрів) дозволяють гравцям забивати практично з будь-якого положення, навіть прямим ударом від своїх воріт. Відповідно, за гру можна побачити аж до 60-ти ударів по воротах суперника (для порівняння, у великому футболі 20 ударів по воротах на обох суперників вважається пристойним показником). Голи в середньому забиваються кожні 3-4 хвилини, а середня результативність матчу становить близько 11 забитих м'ячів за гру (у традиційному футболі останнім часом норма 2,5 голи).

Номер слайду 10

Рéґбі також рáґбі — олімпійський вид спорту, спортивна командна гра, в яку грають на прямокутному полі м'ячем овальної форми, різновид футболу. Метою гри є приземлення м'яча у заліковому полі або ж забиття його ногою над перекладиною воріт у межах, позначених двома стійками. У раґбі грають руками й ногами. При грі руками заборонено передавати м'яч вперед. Ногами м'яч бити вперед можна. Гравець, який перебуває перед лінією м'яча вважається поза грою й не може брати в ній участі. Гравцю, який лежить на землі, теж заборонено брати участь у грі. Повалений на землю гравець зобов'язаний якомога швидше випустити м'яч із рук. Просування гравця з м'ячем можна зупинити, схопивши його двома руками й поваливши на землю. Заборонено захоплювати гравця за шию чи однією рукою. Заборонені підніжки. При виході м'яча з гри за бічну лінію його укидають у коридор, який формується із гравців обох команд. При грі вперед та інших дрібних порушеннях у основному виді раґбі (раґбі-15) призначається сутичка, в якій м'яч укидається між двома групами із восьми гравців, й ті намагаються вибороти його, відштовхуючи групу супротивника. При серйозніших порушеннях (наприклад, офсайді) призначаються карні удари. Особливо груба гра карається вилученням на десять хвилин (жовта картка) чи з гри (червона картка). У найпоширенішому варіанті (раґбі-15) гра складається із двох таймів тривалістю 40 хвилин кожен. Проте, після того, як час тайму вибіг, боротьба не припиняється, доки м'яч не вийде з гри.

Номер слайду 11

Футбол — це командний вид спорту, який грається між двома командами по одинадцять гравців зі сферичним м'ячем. Близько 250 мільйонів чоловіків і жінок із більш ніж 200 країн грають у футбол, що робить його найпопулярнішим у світі видом спорту. Футбол - олімпійський вид спорту. У футбол грають на прямокутному полі з воротами на кожному кінці. Мета гри полягає в тому, щоб забити м'яч у ворота протилежної команди. Гравцям не дозволено торкатися м'яча руками, поки він перебуває в грі, якщо вони не воротарі (і тільки тоді, коли він перебуває в їхньому штрафному майданчику), або під час укидання м'яча. Інші гравці здебільшого використовують свої ноги, щоб завдати вдару або передати м'яч, але можуть також використовувати голову і тулуб. Команда, яка забиває більше голів до кінця матчу — виграє його. Якщо жодна команда не забила м'яч, або рахунок однаковий, то оголошується нічия, або гра переходить у додатковий час, або пенальті, залежно від формату змагань.

Номер слайду 12

Футза́л — командна спортивна гра з м'ячем у залі Командна спортивна гра з м'ячем у залі за участю двох команд: 5 гравців у кожній, один з них воротар. На відміну від інших видів футболу (футбол на траві або шоубол, як його називають в Латинській Америці), гра відбувається на майданчику з твердим покриттям, позначеній лініями; не використовуються щитки чи бортики. У футзалі користуються меншим за розміром м'ячем із меншим відскоком, ніж звичайний футбольний м'яч, який використовують у футболі та міні-футболі. У грі наголошуються імпровізація, креативність та техніка, контроль м'яча та передачі в обмеженому просторі. За правилами футзал нагадує футбол та міні-футбол.

Номер слайду 13

Шоубол — один з різновидів «великого» футболу. Грається в адаптованій хокейній коробці з штучним покриттям. Поле для шоубола обгороджено бортиками висотою 1 метр. Розміри поля — 40 на 20 метрів, воріт — 5 на 2,35 метра. Тривалість гри становить або два тайми по 20 хвилин, або 4 тайми по 15 хвилин. У грі беруть участь шість гравців, включаючи воротаря. Кількість замін не обмежена, вони відбуваються по ходу гри без її зупинки. Розміри м'яча складають щось середнє між м'ячем для «великого» футболу та футзалу. У більшості змагань немає офсайдів та заборонені підкати. Дозволена гра м'ячем від бортика. Фоли в грі караються попередженням або вилученням на дві хвилини. Призначаються штрафні удари та семиметрові — аналог пенальті у «великому» футболі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізична культура, Розробки уроків
Інкл
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
2552
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку