Г.К.Андерсен. «Снігова королева». Перешкоди на шляху Герди до Кая, її помічники.

Про матеріал
Допомогти учням усвідомити суть твору (щирі людські відношення перевершують силу Снігової королеви); навчати учнів робити узагальнення під час аналізу художнього твору; Розвивальна: розвивати зв’язне мовлення; навички образного, логічного та асоціативного мислення; Виховна: виховувати вічні духовні цінності: вірність, співчуття, уміння приходити на допомогу другові; виховувати почуття відповідальності, доброту, милосердя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перешкоди на шляху Герди, її помічники. Утвердження дружби та вірності. Тема

Номер слайду 2

Теоретична скарбничка Тема твору ― Ідея твору ― коло подій, життєвих явищ, представлених у творі в органічному зв'язку з проблемою, яка з них постає і потребує осмислення. ядро авторського задуму, основна думка про змальовані у творі явища, висвітленню якої підпорядковані всі образи і художні засоби твору (ідеали і переконання, які автор прагне донести до читача через свій твір).

Номер слайду 3

Тема та ідея казки “Снігова королева” Тема казки ― Ідея казки ― перемога любові і добра над злом. ніщо не може перешкодити людині з доброю душею, люблячим серцем та чистими помислами.

Номер слайду 4

Наш світ Повсякденність, щоденність. Це світ в якому ми живемо. Людина радується, а буває і плаче, тужить і засмучується, журиться, переживає. Люди конфліктують один з одним, сваряться і вирішують конфлікти, суперечки, миряться.  В нашому світі є любов і ненависть. Тобто в нашому світі  є добро і зло.

Номер слайду 5

Наш світ Але  в нашому житті  є і   скарби : і матеріальні , і духовні. Кожна людина на своєму життєвому шляху прагне знайти своє щастя, що вважатиметься найбільшою неперехідною цінністю. Щастя буває різним. Для одних щастя — гроші, розкіш. Інші його бачать у сімейному житті, ще інші — у повсякденній роботі. Це все важливо мати. А чи не найголовніше мати надійних друзів? Дружба - одне із самих сильних і прекрасних почуттів. З одним ми ділимо навпіл і радості, і печалі. Легше жити на світі, коли знаєш, що поруч з тобою є справжній друг.

Номер слайду 6

Дружба Кого ви вважаєте істинним другом? Хто з героїв казки, по-вашому, гідний цього звання? Що переконало вас у тому, що Герда - справжній друг? Прислів’я про дружбу Птахи  сильні крилами, а люди – … Дружба сильна турботою та … Дерево тримається корінням, а людина – … Друзі пізнаються в … Індійське прислів’я говорить: « Людину, в якої багато друзів, неможливо зламати».

Номер слайду 7

Знайди правильний шлях Чаклунка Палац Північний Снігової олень Фінка Королеви Маленька Річка Принц і розбійниця принцеса Герда Лапландка

Номер слайду 8

Маленька розбійниця Принц Ворона і принцеса Північний Лапландка олень ГЕРДА Чаклунка Фінка Кай Символи-позначки: - допомога; - нейтральна - перешкода; позиція

Номер слайду 9

Маленька розбійниця Принц Ворона і принцеса Північний Лапландка олень ГЕРДА Чаклунка Фінка Кай Фінка

Номер слайду 10

Бабуся-чаклунка Пригостила Герду. Оточила увагою та опікою. Завірила Герду, що Кай, мабуть, буде йти цим шляхом. Своїми чарами змусила Герду забути Кая. Сховала троянди, щоб вони не нагадали Герді про Кая. Зупинила час і тим самим затримала Герду.

Номер слайду 11

Ворон і його наречена Подарували надію, що Кай живий. Допомогли потрапити до палацу. Нагодували, як змогли. Поспівчували Герді. Запропонували погостювати у них. Повністю спорядили в дорогу. Принц і принцеса

Номер слайду 12

Маленька розбійниця Врятувала Герду від розбійників. Дозволила їй дізнатися, де може бути Кай. Відпустила оленя на волю заради Герди. Повернула теплий одяг. Дала їжу в дорогу і наказала оленю берегти Герду. Налякала Герду тим, що може її вбити. Відібрала одяг. Жорстоко ставилася до звірів та птахів.

Номер слайду 13

Лапландка Зігріла та нагодувала Герду. Направила до фінки, яка знала все. Розповіла все про Кая. Розказала, що сила Герди в її серці. Фінка

Номер слайду 14

Олень Довіз Герду до палацу Снігової королеви. Просив фінку зробити Герду сильною. Ставило перешкоди, щоб Герда не потрапила до палацу Снігової королеви. Військо Снігової королеви

Номер слайду 15

Заповніть таблицю

Номер слайду 16

“ Пошук причин “ 1. Скалки чарівного дзеркала потрапили в серце Кая, а не Герди. Назвати причини. 2. Герда відправилась на пошуки Кая. Назвати причини. 3. Чому чаклунка зачарувала Герду? Назвати причину. 4. Дізнавшись, що Кай одружився на прицесі, Герда могла повернутись додому. Чому вона не повернулась? Назвати причину. 5. Чому маленька розбійниця вирішила допомогти  Герді? Назвати причину.

Номер слайду 17

Склади пазли Холод Доброта байдужість співчуття егоїзм милосердя любов щирість

Номер слайду 18

Проблемні питання доброта любов співчуття милосердя щирість Так чому ж Герда зуміла подолати злі чари Снігової Королеви? Чи перемогла Герда саму королеву? Чому казка закінчується такими словами: Так сиділи вони обоє, дорослі, але ще діти, діти серцем, а надворі стояло тепле, радісне літо.

Номер слайду 19

Краса живого серця зуміла перемогти красу льоду!  Її серце було дуже гарячим. В ньому не було місця для холоду. В її серці жила любов: безкорисна , яка не вимагала нагород, здатна на подвиг і відвагу, любов, яка змогла змінити людину. А ще друзі, які приходять на допомогу у важку хвилину. Учіться цінувати красу живого людського серця, міцну дружбу і самовіддану  любов, ту силу, яку не зможе подолати навіть чаклунство.     Під час останньої зустрічі маленька розбійниця, дивлячись на Кая, сказала : «Ах ти, бродяга. Хотіла б я знати, чи вартий ти того, щоб за тобою бігали на край світу?» Герда промовчить. Але ми з вами тепер уже знаємо  відповідь: «Вартий!». Людина завжди варта того, щоб за неї боротись, навіть якщо вона здається зовсім пропащою.   Висновки

Номер слайду 20

Як же я раніше міг не знати ... Я відкрив для себе … Я усвідомив … Після цього уроку я намагатимуся … На сьогоднішньому уроці мене більш за все вразило … Незакінчене речення

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Запишіть у зошит, що реальне, а що фантастичне в казці “Снігова королева”. 2. Як ти розумієш останнє речення казки: “ Так сиділи вони поруч, обидва дорослі, але ще діти, діти серцем і душею, а на дворі стояло тепле, радісне літо “. Як, на твою думку, будуть далі розвиватися події. Допиши.

Номер слайду 22

“Шкала” На слайді поставте хрестик на тому рівні, на якому, на вашу думку, виконана робота. Внизу – не впорався, посередині – впорався, але виникли проблеми, вгорі – все вийшло.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Анадруцька Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
398
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку