Галерея кімнатних квітів- на всеукраїнський конкурс

Про матеріал
Майже неможливо уявити оформлення шкільних класів без кімнатних рослин. Вони прикрашають приміщення і створюють гарний настрій. А ще приносять користь людині – сприяють підвищенню захисних сил, бо листя виділяє кисень, поглинає вуглекислий газ та виділяє фітонциди, що вбивають хвороботворні мікроорганізми. Тож зелені мешканці стають для школярів та вчителів найкращими друзями: вони невибагливі, красиві, корисні!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеукраїнський конкурс-огляд внутрішнього озеленення приміщень закладів освіти «Галерея кімнатних рослин»Роботу виконала: Безрукова Поліна, учениця 8 класу Гороховатської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Борівської ради. Керівник: Нікітенко Наталія Володимирівнавчитель біології Гороховатської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Борівської ради

Номер слайду 2

МЕТА:формування екологічної культури;активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності;підготовка проекту озеленення шкільних приміщень;дослідження впливу кімнатних рослин на стан повітря класної кімнати;виховання любові до живої природи.

Номер слайду 3

Значення рослин для шкільного класу Майже неможливо уявити оформлення шкільних класів без кімнатних рослин. Вони прикрашають приміщення і створюють гарний настрій. А ще приносять користь людині – сприяють підвищенню захисних сил, бо листя виділяє кисень, поглинає вуглекислий газ та виділяє фітонциди, що вбивають хвороботворні мікроорганізми. Тож зелені мешканці стають для школярів та вчителів найкращими друзями: вони невибагливі, красиві, корисні!

Номер слайду 4

Проте добирати рослини потрібно за певними критеріями.  Для цього треба взяти до уваги Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджені Постановою* Головного державного санітарного лікаря України 14.08.2001 р. № 63 до розміщення рослин у класних кімнатах.

Номер слайду 5

Так, не можна облаштовувати класи такими квітами, які мають отруйний сік, адже вони можуть викликати алергію. Крім того, серед тих видів, які використовуються для озеленення школи, не повинно бути екземплярів з гострими шипами. Це зрозуміла вимога техніки безпеки, адже діти часто штовхаються, стрибають, можуть випадково наскочити на квітку та поранити себе чи інших. Небажано в дитячих закладах тримати рослини, в яких під час цвітіння з'являється сильний запах – аромат може викликати головний біль.

Номер слайду 6

Згідно із санітарними вимогами, не можна розміщувати на підвіконнях квіти, які перешкоджають проникненню природного світла. Отже, там місце лише для низькорослих рослин, а розставляти їх слід так, щоб вони не заважали провітрювати кабінети.

Номер слайду 7

Для високорослих рослин можна застосувати інші варіанти – невисока шафа, підставки, розміщені на підлозі, чи спеціальні настінні полиці. Проте учні повинні мати вільний доступ до квітів, тож не слід розміщувати їх наприклад, занадто високо на шафах.

Номер слайду 8

Зрозуміло, що кожній рослині потрібні певні умови для її здорового росту та цвітіння. Але оскільки за квітами часто забувають доглядати, та й світло з вікон потрапляє не в усі куточки класу, слід обирати ті види зелених мешканців, які добре переносять нечастий полив і не потребують яскравого освітлення. Наприклад: Спатифіллум. Герань. Фуксія. Замиокулькас. Сенсевіерія. Хойя. Толстянка. Колеус

Номер слайду 9

Щоб кабінет став затишним, достатньо 10-12 квітів, за якими учні доглядають. Пропоную перелік рослин, які найкраще підходять для озеленення шкільних класів. 

Номер слайду 10

1. Хлорофітум. Ця квітка – справжній санітар шкільних класів. Вона веде боротьбу з пилом, чудово очищуючи повітря. Видаляє випаровування формальдегіду, що містить клей у меблях із ДСП, та нейтралізує вихлопні гази, які потрапляють з вулиці. Хлорофітум не потребує спеціальних умов для розвитку та росту.

Номер слайду 11

2. Сциндапсус  Його цінують не за користь або квіти. Він дуже гарно росте та чудово заповнює простір приміщення. Невибагливий у догляді, сциндапсус може зростати у підвісних кашпо чи плестися навколо опори. Може утворити справжній зелений килим на стіні! Для розвитку рослина потребує гарного дренажу та обприскування час від часу. Найпоширенішим видом сциндапсусу є золотистий. 

Номер слайду 12

3. Фікус Фікус успішно видаляє з повітря токсичні речовини та вуглекислий газ. Найчастіше на підвіконнях можна побачити такі його різновиди: фікус Бенджаміна – з дрібним світлим листям, та каучуконосний фікус – з темно-зеленою кроною. Ця рослина може за декілька років стати справжнім велетнем, тому їй потрібно багато сонячного світла.

Номер слайду 13

4. Герань Цей вид кімнатних рослин ще називають пеларгонією. Належить до квітів-антисептиків, тобто здатна знезаражувати повітря. У класі, де росте герань, віруси та мікроби практично не матимуть шансу вплинути на дитяче здоров’я. Запах герані знімає втому та усуває мігрені. Але окрім бактерицидних властивостей красуня вирізняється ще й декоративністю: чудово цвіте, тож може прикрасити буде-яке класне приміщення. Не має забаганок щодо догляду: достатньо рясного поливу та регулярного підрізання.

Номер слайду 14

Повітря шкільних приміщень має велику кількість мікроорганізмів. Деякі з них можуть викликати захворювання у людей, що мають ослаблений імунітет. Особливо важливо це під час пандемії COVID -19. Я провела дослідження, що базувалось на порівнянні кількості колонії утворюючих організмів в повітрі класу під рослинами герані та під листям інших рослин.

Номер слайду 15

Герань виробляє леткі ефірні олії та фітонциди, що мають біологічну активність і можуть вбивати та пригнічувати ріст і розвиток хвороботворних організмів. В чашці Петрі №1, яка була розміщена під рослинами герані, колоній мікроорганізмів не виявлені. На поживному середовищі (бульйоні) відсутні колонії мікроорганізмів. В чашці Петрі №2, яка була розміщена під іншими рослинами я виявила колонії грибів різних діаметрів. Висновок: біологічно активні речовини герані обмежують поширення мікроорганізмів повітря, очищують його. №2№1

Номер слайду 16

5. Спатіфілум  Виростає у великий кущ, що красиво цвіте білими, витягнутими вгору, квітами. До того ж він нейтралізує забруднення, що виділяються у повітря: його квіти ведуть боротьбу зі спорами цвілі. Спеціалісти рекомендують розміщувати одну дорослу рослину на 10 м² площі класної кімнати, тоді результат очищення повітря буде помітним. Зауважте, спатіфіллум потребує дуже помірного сонця й обприскування чи перебування у приміщенні з підвищеною вологістю.

Номер слайду 17

6. Сансевієрія  Рослина має тверде листя. Деякі її види тягнуться угору, деякі – ростуть у круглих розетках, наче бутони. Проте будь-яка сансевієрія прикрашатиме клас! Вона дуже невибаглива, не потребує близькості до сонця чи підживлень, ефективно поглинає токсичні речовини. Різновиди, які мають декоративну золотаву кайму, можуть рости до самої стелі. Єдине, що показане квітці – протирання довгого листя та широкий, але неглибокий горщик, бо її коренева система росте вшир. 

Номер слайду 18

7. Каланхое Корисна рослина, невибаглива у догляді, тому розповсюджена. Красиво цвіте, а її листя часто є порятунком від застуди: сік квітки містить флавоноїди – біологічно активні речовини. Рослина насичує киснем повітря, а сік загоює рани, має протизапальні та бактерицидні властивості. Є одними з небагатьох квітів, що переносять протяги та зниження температури у приміщенні. 

Номер слайду 19

8. Папороть   Ця рослина з міфів та казок надзвичайно красива, має розкидисте листя. Працює як ефективний фільтр та зволожує повітря. Унікальна тим, що буде прикрашати приміщення будь-де – і на підвіконні, і на полицях, і у навісному кашпо. Любить полив, але у іншому догляді невибаглива, яскравого сонця не потребує. 

Номер слайду 20

9. Драцена Нагадує маленьке деревце. Створює сприятливий мікроклімат у кабінеті, не тільки очищаючи повітря, але й зволожуючи його. Листя дрібне, але декоративне. Добре почувається у напівтіні, не потребує спеціального догляду.

Номер слайду 21

10. Циссус Його часто називають кімнатним виноградом. Квітка потребує опори, по якій добре в'ється. А ще можна розмістити рослину в навісному кашпо. У догляді вона невибаглива. Не може похвалитися цвітінням, але створює справжню оазу в куточку природи чи там, де в класі є вільне місце.

Номер слайду 22

ВИСНОВОКПід час виконання даної роботи я дізналася про життя рослин та їх значення в житті людини. Виявили, що вони поліпшують настрій, зволожують повітря і виділяють в нього, крім кисню, корисні речовини – фітонциди, які вбивають мікроорганізми. Кімнатні рослини роблять інтер’єр класної кімнати яскравим, привабливим, комфортним. Вивчила назви рослин та виявила, які з них найбільш корисні. Отже, озеленюйте ваш простір – рослини наповнять повітря киснем і корисними речовинами, і напруження дітей під час опанування матеріалу буде знижуватися, а працездатність зростатиме.

Номер слайду 23

Джерела: http://rasteniya.in.ua/kimnatni-kviti/ https://www.google.com/search?rlz https://www.youtube.com/watch?v=_6 X7l. GG6w. TUhttps://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0063588-01https://www.google.com/search?q

Номер слайду 24

pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку