Генетика. Збірка генетичних задач різного типу.

Про матеріал
підбір задач з генетики використовувати під час виконання практичної роботи.
Перегляд файлу

Генетичні задачі.

Задача 1. Схрещено ромашку білу махрову з жовтою звичайною. При цьому в першому покоління всі особини були з бвлими звичайними квітами, записати генетичну схему схрещування для  Р, F1,F2.

Задача 2. Гетерозиготна жінка вийшла заміж за гетерозиготного кароокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?

  Задача 3. Який колір квітів буде у гібридів першого покоління білих та рожевих троянд по генотипу та по фенотипу, якщо білий колір - рецесивна ознака?

Задача 4. Якого кольору будуть троянди, одержані при схрещуванні двох гетерозиготних рослин рожевого кольору? (Схрещували гомозиготні особини).

 Задача 5. У людини ген карого ока домінує над блакитним. Кароока жінка вийшла заміж за блакитноокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?

Задача6. Здатність володіти правою рукою (правша) домінує у людини над здатністюволодіти лівою рукою (лівша). Батьки - правші, а дитина-лівша. Визначитигенотипи усіх членів родини.

 Задача7.  При схрещуванні високих томатів з карликовими в F1 всі особини мали високестебло. В F2серед 127000 кущів 31750 були карликовими. Визначити генотипибатьків та нащадків.

Задача8.  Алель чорного забарвлення шерсті у великої рогатої худоби домінує над алелемчервоної. При схрещуванні з одним і тим самим чорним биком червона короваЗірка народила чорне теля, чорна корова Краса — червоне теля. Що можнасказати про генотип цих тварин?

Задача9. Альбінізм успадковується у людини як аутосомна рецесивна ознака. У сім'ї, деодин з подружжя альбінос, а інший - нормальний, народилися різнояйцевіблизнята, один з яких нормальний стосовно аналізованої хвороби, а інший-альбінос. Яка вірогідність народження наступної дитини альбіносом?

Задача 10. Руде волосся - рецесивна ознака, неруде - домінантна. При яких шлюбах будутьнароджуватися діти з імовірністю 100% з рудим волоссям? 50%? 25%?

 

                         Приклади розв’язку задач на генетику статі.

Задача 11. Чоловік, хворий на гемофілію, одружується зі здоровою жінкою, батько якої потерпав від гемофілії. Визначте ймовірність народження в цій родині здорових дітей.

 

 

Задача 12.Які будуть кошенята від рудого кота та темної гетерозиготної кішки ?

 

 

                             Приклади розв’язку задач на групи крові.

 Задача 13. У матері I група крові, у батька група крові III. Чи можуть діти успадкувати групу крові матері? Які генотипи матері та батька?

 

                                    Задачі на визначення генотипу.

Задача14 . У кішок смугасте забарвлення шерсті (ди- ке) переважає над гладким. Від смугастого кота та чорної кішки народилися два смугастих і три чорних кошеняти. Визначте генотип кота й кішки.

 

Задачі на встановлення характеру спадкування ознаки.

Задача15. Схрестили рослини левиних ротиків двох сортів: з білими та червоними квітками. У першому поколінні отримано 63 рослини з рожевими квітками, від яких у результаті самозапилення отримано 29 рослин з білими квітками, 30 рослин із червоними квітками і 63 — з рожевими. Як успадковується забарвлення квіт- ки у левиних ротиків?

Задача16. При схрещуванні між собою широколистих садових ротиківзавжди утворюються рослини з широкими листками, а при схрещуваннівузьколистих — рослини з вузькими листками. Від схрещування широколистої рослини з вузьколистою виникають рослини з листками проміжної ширини. Якимбуде покоління від схрещування двох особин з листками проміжної ширини? Щоодержимо від схрещування вузьколистої рослини з рослиною, яка має листки

Задача17. При схрещуванні чорного півня з білою куркою усі нащадки мали плямистезабарвлення. У F2 проходить розщеплення у такому співвідношенні: 25% чорнихкурчат, 50% - плямистих, 25% -білих. Визначити генотипи батьків та нащадків.

Задача18. У пшениці безостість (D) не повністю домінує над остистістю (d). а) Якепотомство слід чекати в F1від схрещування гомозиготної безостої пшениці згомозиготною остистою пшеницею? б) Яке потомство слід чекати в F2 від схрещування гетерозиготних особин F,? в) Яке потомство слід чекати відсхрещування гетерозиготної напівостистої пшениці з гомозиготною безостою? г) Яке потомство слід чекати від схрещування гетерозиготної напівостистої пшениціз гомозиготною остистою?

 

docx
Додав(-ла)
Савчук Людмила
Додано
6 листопада 2019
Переглядів
2164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку