Географічне положення . Геополітика. Державна територія УКраїни

Про матеріал
сформувати знання учнів про географічне положення, дати оцінку географічному положенню України, навчити учнів розрізняти фізико – економіко – політико - географічне положення держави, ввести поняття «державний кордон», з’ясувати крайні точки країни, географічний центр, продовжити роботу з фізичною картою, закріпити уміння учнів визначати координати крайніх точок, протяжність території у градусах і кілометрах, продовжити роботу з контурними картами, виховувати патріотизм, почуття гордості за свою Батьківщину
Перегляд файлу

8 клас

Урок №

Тема: Географічне положення України. Державні кордони, розміри території, крайні точки, географічні центри України та Європи. Практична робота 2. Позначення на конкретній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їхніх назв, визначення координат точок, протяжності території України і градусах і кілометрах.

Мета: сформувати знання учнів про географічне положення, дати оцінку географічному положенню України, навчити учнів розрізняти фізико – економіко – політико - географічне положення держави, ввести поняття «державний кордон», з’ясувати крайні точки країни, географічний центр, продовжити роботу з фізичною картою, закріпити уміння учнів визначати координати крайніх точок, протяжність території у градусах і кілометрах, продовжити роботу з контурними картами, виховувати патріотизм, почуття гордості за свою Батьківщину

Тип уроку: комбінований

Обладнання: фізична карта України, атласи

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація знань, умінь, навичок учнів

Пригадаємо план, за яким ми вивчали материки

  1. Мотивація навчальної діяльності

Що розуміють під географічним положенням?

 

Чому важливо знати географічне положення території?

  1. Вивчення нового матеріалу

Географічне положення – положення певного географічного обєкта щодо поверхні Землі та інших обєктів.

Географічне положення включає фізико – економіко і політико – географічне положення території.

 

Робота із фізичною картою з використанням плану характеристики фізико – географічного положення, виконання практичної роботи.

План вивчення фізико – географічного положення держави:

1. На якому материку та в якій його частині розташована.

2. Між якими паралелями та меридіанами розташована країна.

3. Крайні точки.

4.Розміри.

5. Протяжність з півночі на південь і з заходу на схід.

6. Країни з якими межує.

7. Якими морями омивається.

8. Течії, острови.

9.Теплові, кліматичні, годинні пояси, природні зони

10. Розміщення відносно найбільших форм рельєфу, річок.

 

Практична робота

Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їхніх назв; визначення координат точок, протяжності території України в градусах і кілометрах.

3. Крайні точки:

Пн. – с. Гремяч  ( 52º 22´ пн. ш., 33º11´ сх. д.)

Пд. - м. Сарич  ( 44º23´ пн. ш., 33º44´ сх. д.)

Зх. – м. Чоп ( 48º05´ пн. ш., 22º08´ сх. д. )

Сх. – сс.. Рання Зоря  ( 49º15´ пн. ш., 40º13´ сх. д. )

4. Площа:

603,7 тис км2 –  І м у Європі, це на 13,2% більше ніж Франція. Займає 0,6% площі суші, 40м в світі.

5. Протяжність території:

З півночі на південь –                               893 км

З заходу на схід –      18º                1316 км

Визначити висоту Сонця ополудні у дні рівнодення і сонцестояння над крайніми точками України.

h= 90º - φ (широта місцевості)                   рівнодення

h= 90º - φ (широта місцевості)23º27´ під час літнього і зимового сонцестояння

6. Державний кордон  -  це лінія і вертикальна площина, що проходить по цій лінії, які визначають межі території держави: суходолу, вод, надр, повітряного простору.

Відповідно до Закону України «Про виключну (морську) економічну зону», прийнятого 1995 року, до територіальних вод України примикає смуга шириною 200 морських миль, в межах якої заборонена економічна діяльність без спеціального дозволу українського уряду.

Питання державного кордону України вперше постало під час здобуття незалежності в 1917 – 1920 рр. Сучасний кордон України встановився під час Другої світової війни і в повоєнний період.

Державний кордон здебільшого проходить рівнинними територіями. Лише з Румунією, Польщею і Словаччиною він простягається гірськими районами Карпат.

Державні кордони закріплюються міжнародними угодами (делімітація) та чітко визначаються на місцевості (демаркація). Згідно з міжнародним правом такі кордони є недоторканими.  Чим довший кордон, тим більші затрати на його утримання.

Загальна протяжність кордонів України – 6500км, з них 1050 км – морські. Найбільший сухопутний кордон на сході і північному сході з Росією ( 2500 км).Значна протяжність кордонів України, їх доступність з погляду фізико – географічних умов, добросусідські стосунки з країнами, врегульовані спеціальними договорами, створюють передумови для розвитку всесторонніх економічних і політичних зв’язків.

Існують різні методики визначення географічного центру території:

1) смт. Добровеличківка  – за серединним положенням між паралелями крайніх північної і південної точок і між меридіанами крайніх східної і західної точок;

2) північна околиця с. Мар’янівка Шполянського району Черкаської області, або точка в 2 км на захід від м. Ватутіне Черкаської області – за різними складними математичними методиками, що враховують різні особливості конфігурації території України.

 

ЕГП – це відношення певної країни до інших країн, що мають вплив на її економічний розвиток.

Робота з картою із використанням плану характеристики ЕГП країни

План характеристики ЕГП країни

1. Положення на території материка.

2. Економічне оточення ( сусідське положення).

3. Фізико – географічне положення.

4. Положення до фізико – географічних обєктів, які мають економічне значення:

а) водних ресурсів;

б) грунтово – кліматичних ресурсів;

в) лісових ресурсів;

г) паливно – енергетичних ресурсів;

д) мінерально – сировинних ресурсів;

е) будівельних матеріалів;

є) економічних районів, центрів.

5. Положення по відношенню до транспортних шляхів міжнародного значення.

6. Політико – географічне положення.

Сусідське оточення:

Всі сусідні з Україною держави мають невисокі показники соціально – економічного розвитку, є постсоціалістичними країнами з перехідною економікою. Найближчими до України високорозвиненими країнами є Німеччина й Австрія.

Україна має широкий вихід до Чорного та Азовського морів. Берегова лінія в межах України досить розчленована зручними затоками, лиманами, бухтами придатними для спорудження портів. Все це сприяє розвитку морського судноплавства. Чорним морем Україна має доступ до  Балканського півострова, Туреччини і Грузії, а далі до великих регіонів Близького Сходу й Прикаспію, які є перспективними щодо всестороннього економічного співробітництва і, насамперед, постачання в Україну нафти та природного газу. Приморське положення України забезпечує їй також прямий вихід до основних центрів світової економіки. Морський простір України відкритий для судноплавства.

Транспортне положення:

Україна має надзвичайно вигідне транспортне положення, на перехресті транспортних шляхів. Таке положення дозволяє отримувати прибутки за рахунок оплати перевезень товарів і пасажирів.

Україна знаходиться в Центрально-Східній Європі на перехресті важливих транспортних шляхів між державами і континентами. Вона межує з багатьма країнами і має вихід до Чорного і Азовського морів. Це дає змогу підтримувати морські транспортні зв'язки зРосією,Грузією,Туреччиною,Болгарією,Румунією, а через протоки Босфор і Дарданелли виходити у Світовий океан. Річковим транспортом по Дунаю Україна зв'язана з державами Центральної Європи. Дніпро дає вихід доБілорусі. Доступні гірські перевали Українських Карпат не створюють значних труднощів для різних сухопутних видів транспорту.Вигідне економіко-географічне положення України щодо сусідніх держав Західної Європи, Прибалтики, Російської Федерації,Білорусі,Молдови, країн Близького і Середнього Сходу, Північної і Східної Африки при сприятливому політичному кліматі може бути широко використане для транзитних перевезень вантажів і пасажирів багатьма видами транспорту. Це дуже вигідно Україні та державам, які використовуватимуть короткий шлях через її територію.Інтенсивність транзитних перевезень через нашу країну завдяки "потеплінню" політичного клімату в Європі та світі зростатиме.

Політико – географічне положення – місце країни на політичній карті світу відносно інших держав, центрів економічного і політичного впливу.

Близькість України до джерел регіональних конфліктів (Росія, Молдова, країни Близького Сходу) негативно впливають на стабільність розвитку. Сусідство з Польщею, головними «воротами» України в Європу, розвиток культури, політичних і економічних зв’язків є пріоритетними у зовнішніх відношеннях України.

Для України важливий і «турецький фактор» ПГП України. Україна разом із Туреччиною організувала Чорноморську економічну асоціацію країн.

Україна є «буферною зоною» між Західною Європою й Росією, що не завжди має позитивне значення. Питання щодо кордону з Росією в межах акваторії Азовського моря, розподіл Чорноморського флоту, маяків теж несприятливо впливають на безпечний розвиток країни, тому геополітичне положення України є складним.

Геополітичне положення країни — це положення держави щодо інших країн з точки зору її загальнополітичних, економічних і військово-стратегічних інтересів, їхньої масштабності, стабільності, надійності, перспективності. Поява на політичній карті Європи великої незалежної України змінила геополітичні реалії Європи і світу. Це зумовлено тим, що наша країна має значний високоосвічений людський потенціал, великі можливості промислового і сільськогосподарського розвитку, а також вигідне географічне положення. Геополітичне положення України сприяє її об'єднанню з багатьма державами за принципом спільності політичних та економічних інтересів з метоюзабезпечення вищої ефективності виробництва і посилення обороноздатності, проведенню багатовекторної політичної і взаємовигідної економічної політики

Негативні особливості геополітичного положення України:

1. Україна фактично стала буферною (перехідною) державою між країнами НАТО на заході і Російською Федерацією на сході і північному сході. Це може створювати багато нових непростих проблем у стосунках з сусідами — економічних, політичних, військових.

2. Україна розміщена поблизу традиційних вогнищ політичної і військової напруженості (Балкани, Північний Кавказ, Закавказзя, Близький і Середній Схід). Це до певної міри погіршує геополітичну ситуацію у прилеглих чи близько розташованих регіонах, у тому числі в нашій державі.

3. Певний дискомфорт для України створює розміщення на її території чи в прикордонні військових формувань Російської Федерації.

Геополітичне положення України в Центрально-Східній Європі визначає її винятково важливу роль у розв'язанні ключових економічних і політичних проблем усього континенту. Геополітичні інтереси України розширюються, поглиблюється її співробітництво з тепер незалежними країнами, що входили до складу колишнього СРСР, державами Центральної та Західної Європи,Сполученими Штатами Америки,Китаю.

Істотним аспектом геополітичного положення країни є її безпосереднє (сусідське) оточення. Близько 40% протяжності державних кордонів приходиться на Росію. Між територіямиРосії та України склалася система сухопутних, водних та повітряних шляхів сполучення, обидві країни пов'язує історичне минуле, яке обумовило проживання великої кількості російськомовного населення в Україні та декількох мільйонів українців у Росії.Західні сусіди України — Польща, Угорщина, Румунія і Словаччина — перебувають у сфері впливу Європейського Союзу та НАТО. Україна, обравши вектором своєї зовнішньої політики європейську інтеграцію, активно співробітничає з європейськими країнами у різних галузях господарства. Негативними рисами сусідського положення України є розташування в безпосередній близькості від її кордонів самопроголошеноїПридністровської республіки на території Молдови, яка може розглядатися як потенційна «гаряча точка».

 

  1. Закріплення знань, умінь, навичок

Назвати позитивні і негативні сторони ФГП та ЕГП України.

 

VI Підсумок уроку

 

VII. Домашнє завдання Опрацювати § 10, 11 Дослідження: виконати порівняльну оцінку географічного положення України з географічним положенням США, Польщі, Японії.

 

 

docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
2965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку