Географічне положення України, його види.

Про матеріал

Географічне положення України, його види. Матеріал оновлений повністю станом на жовтень 2022 року, враховано всі зміни, які відбулися внаслідок повномасштабного вторглення росії на територію України. ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення України, його види.

Номер слайду 2

Загальні відомості про Україну. Україна розташована у Північній та Східній півкулях. Україна розташована на материку Євразія. Ми живемо в одній із найбільших країн Європи. Україна є водночас країною і Центральної, і Східної Європи. Її площа становить 603,5 тис. км² (за даними Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру). За європейськими мірками вона належить до великих країн, а за світовими — до середніх.

Номер слайду 3

Наша країна займає понад 5,7 % території Європи. Протяжність її території із заходу на схід становить 1316 км, а з півночі на південь - 893 км. На півдні Україну омивають води Чорного й Азовського морів, які з’єднані між собою протокою. Загальні відомості про Україну

Номер слайду 4

На території України проживає 41,9 млн осіб (станом на 1 січня 2020 р.). За кількістю населення Україна поступається таким європейським державам, як Німеччина, Італія, Велика Британія, Франція. Загальні відомості про Україну

Номер слайду 5

Крайні точки України. Західна крайня точка України:село Соломонове, Ужгородський район, Закарпатська область.

Номер слайду 6

Крайні точки України. Східна крайня точка України:село Рання Зоря, Старобільський район, Луганська область.

Номер слайду 7

Крайні точки України. Північна крайня точка України:село Гремяч, Новгород-Сіверський район, Чернігівська область.

Номер слайду 8

Крайні точки України. Південня крайня точка України: Мис Сарич, АР Крим.

Номер слайду 9

Географічні центри України та Європи. Географічний центр України має координати 49°01'39'' північної широти й 31°28' 58'' східної довготи. Ця точка знаходиться на північній околиці села Мар’янівки (Шполянський район) між райцентром Шполою й с. Матусевим Черкаської області. Точка розрахована як центр ваги плоскої фігури, обмеженої кордонами України, за усередненими значеннями широти й довготи крайніх північної, південної, західної та східної точок України.

Номер слайду 10

https://www.youtube.com/watch?v=_zq-G_ZNc. As

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Географічні центри України та Європи. Геометричний центр України (точка перетину середніх паралелей і меридіанів) знаходиться на околиці села Добровеличківки Кіровоградської області. Розташування центру Європи залежить від визначення кордонів Європи й від обраної методики підрахунку. Кілька країн претендують на те, що центр Європи знаходиться на їх території. До них належать Білорусь, Україна, Литва, Польща, Словаччина. Кожна країна по-своєму розраховує розташування географічного центру Європи. З 1887 р. географічним центром Європи вважають маленьке село Ділове в Закарпатській області. Політичним центром України є столиця нашої держави - місто Київ.

Номер слайду 13

Геометричний центр України село Добровеличківка Кіровоградської області

Номер слайду 14

Географічний центр Європи –село Ділове в Закарпатській області

Номер слайду 15

Географічне положення та його види. Оцінювання географічного положення є важливою складовою вивчення країни, її регіонів і населених пунктів. З’ясування природних, соціально-економічних умов та особливостей розміщення будь-якого географічного об’єкта сприяє кращому розумінню властивостей цього об’єкта, його характерних ознак. Географічне положення - положення будь-якого географічного об’єкта (природного чи створеного людьми) відносно поверхні Землі, а також щодо інших об’єктів. Вивчаючи Україну, аналізуючи її особливості й відносини з іншими країнами світу, використовують різні види географічного положення.

Номер слайду 16

Географічне положення та його види. Фізико-географічне (природно-географічне) положення характеризує місце країни відносно природних об’єктів (материків, океанів, морів, великих гірських систем тощо). Фізико-географічне положення неможливо проаналізувати без математико-географічного положення, яке визначає положення країни на градусній сітці відносно екватора, нульового меридіана, полярного кола, тропіків. За його допомогою визначають координати крайніх точок, розміри й протяжність території України, розраховують інші показники.

Номер слайду 17

Економіко-географічне положення (ЕГП) дає можливість оцінити положення певної країни щодо інших країн, які мають вплив на її економічний розвиток. Воно відображає положення країни щодо елементів виробництва й невиробничої сфери: великих промислових і наукових центрів, продовольчих баз і центрів споживання сільськогосподарської продукції, ринків збуту, цінних трудових ресурсів і науково-технічних кадрів, центрів рекреації. Географічне положення та його види

Номер слайду 18

Географічне положення та його видир. ОСІЯмосква

Номер слайду 19

Західні сусіди - Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія - країни–члени найбільшої міждержавної економічної організації - Європейського Союзу (ЄС). Україна також прагне стати членом ЄС. Заявку подано у 2022 році. Зовнішньоекономічними партнерами України є високорозвинуті країни Європи - Німеччина, Австрія, Італія та інші країни. Україна має також морських сусідів. Довга порізана берегова лінія сприяє розвитку морського транспорту, рибальства, рекреаційного господарства, морського судноплавства тощо. Чорне море забезпечує Україні доступ до країн Балканського півострова, Туреччини й Грузії, до регіонів Близького Сходу й Прикаспію. Вихід через моря до Атлантичного океану відкриває шлях до світових центрів економіки - Західної Європи, Північної Америки, Азійсько-Тихоокеанського регіону, а також до багатьох країн, що розвиваються. Географічне положення та його види

Номер слайду 20

Україна розташована в помірному кліматичному поясі й трохи витягнута в широтному напрямку. На кордонах країни існують незначні природні бар’єри, такі як гори Карпати, річки, але їх легко подолати. Наша держава знаходиться на перетині міжнародних шляхів сполучення. Її перетинають залізниці, автомагістралі, нафто- й газопроводи, повітряні шляхи та судноплавні річки, лінії електропередач і зв’язку. Особливо інтенсивний транспортний потік зі сходу на захід. За останні роки міждержавні відносини із сусідніми країнами зазнали змін, що пов’язано з проєвропейським політичним курсом України. Україна має унікальне політико-географічне положення. Вона розташована приблизно на однаковій відстані від позаєвропейських центрів світової політики й економіки - Вашингтона й Токіо, відносно близько до столиць найбільших європейських держав - Берліна, Лондона, Парижа, Рима, а також до Брюсселя й Страсбурга, неофіційних столиць Європейського Союзу, і досить близько до столиць сусідніх із нею держав. Україна належить одночасно до двох регіонів - Центральної та Східної Європи. Географічне положення та його види

Номер слайду 21

Кордони із західними сусідами на суходолі повністю узгоджені й упорядковані. Ці країни є членами військово-політичної Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Україна, як і всі її сусіди, є членом Організації з питань безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), а також Ради євроатлантичного партнерства, до якої входять майже всі країни Європи, колишнього СРСР, а також США й Канада. Учасники Ради співпрацюють з широкого кола політичних питань і проблем безпеки. Заходи здійснюються в рамках програми «Партнерство заради миру».

Номер слайду 22

Найменше впорядковані кордони з росією й білоруссю. Вони потребують демаркації, а з росією - і делімітації (узгодження й позначення на топографічних картах) морського кордону в Азовському морі та Керченській протоці. Нині Україна переживає один із найдраматичніших періодів своєї історії. Країна прагне перебороти внутрішні проблеми й визначити власний шлях розвитку як демократична держава. Вирішення цих завдань нерозривно пов’язане з тим, яке місце посяде країна в новій системі міжнародних відносин. Домінуючий геополітичний інтерес України - безпека держави. 2014 рік став для країни роком Революції гідності та загрози суверенітету й державній цілісності. Політичні й економічні реформи та затяжний конфлікт на Донбасі - ключові проблеми національної політики країни. У 2022 році розпочалася повтомасштабна війна росії проти України.

Номер слайду 23

Незважаючи на складні обставини, Україна - держава європейського типу, що обумовлено її історичним минулим, географічним положенням, належністю до культурних традицій європейської цивілізації, етнодемографічним складом населення, потенціалом економічних зв’язків із країнами Європи.21 березня 2014 р. в м. Брюсселі представники України та ЄС підписали політичну, а 27 червня - економічну частини Угоди про асоціацію з ЄС. Найближча стратегічна мета в стосунках з ЄС - ухвалення рішення про безвізовий режим з Євросоюзом. Пріоритетним національним інтересом України у сфері зовнішньополітичної діяльності є подальший розвиток відносин стратегічного партнерства України із США, ЄС і НАТО. 23 червня 2022 року Європейська Рада надала Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Географічне положення - це динамічна характеристика. Усі природні й соціально-економічні об’єкти, процеси та явища, які вивчає географія, змінюються не лише в просторі, а й у часі.

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
8104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку