Географія рекреації та туризму світу

Про матеріал
Презентація "Географія рекреації та туризму". Основні туристичні напрямки, об'єкти відвідування для туризму у світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала студентка Пушкар А. В. Види туризму та рекреації

Номер слайду 2

Це ресурси, які залежать від природних та погодних умов. Основним їхнім показником є сезонність, викликана розташуванням певної території у певному кліматичному поясі, що має свої географічні особливості.1. Кліматотерапевтичні ресурси

Номер слайду 3

1.1. Дискомфортні погодно-кліматичні комплекси (НАМІБІЯ)“Дикий Захід Африки”. Тут величезні прерії, по яких можна мандрувати на джипах і ландшафти часом нагадуватимуть ковбойські фільми. Намібія є однією із розвинутих країн Африки і має найменшу щільність населення на континенті. Натомість травин настільки багато, що буває слонів і жирафів можна зустріти просто серед дороги. А у національних парках ще й леви, леопарди, страуси, бізони і ще десяток видів тваринного світу. Побачимо також фламінго і навіть морських котиків. Власне на узбережжі є унікальне місце, де величезні піщані дюни пустелі з’єднуються із океаном. То справді унікальний і захопливий пейзаж. А ще зайдемо в гості у села, де живуть африканські племена − сан і хімба.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1.2. Субкомфортні погодно-кліматичні комплекси (Парагвай, м. Асунсьйон)Це не лише найбільше місто країни, а й її культурно-освітній центр. У самій столиці та її найближчих околицях найбільше пам’яток Парагваю: старовинні церкви та монастирі. Центральна частина міста зберегла стилістику середньовічного періоду. Тут чудовий Президентський палац, величний Пантеон героїв, зразки колоніальної архітектури. До того ж, місто дуже зелене — парки, сквери, пальмові алеї в ньому зустрічаються просто на кожному кроці. 

Номер слайду 6

1.3. Комфортні і сезонно комфортні погоднокліматичні комплекси (Хорватія м. Ровінь)Ровінь часто називають найчарівніший містом із найромантичніших міст Хорватії. Тут типова італійська архітектура, старі будинки, блискуча від мільйонів кроків бруківка і так само над головами перехожих у вузьких вулицях сохне на мотузках білизна. А ще деякі міські вулиці закінчуються в Адріатичному морі. Основна пам’ятка – церква св. Євфиміі. Вона знаходиться на горі, звідки відкривається красива панорама на море. На башті – статуя святої, яка є покровителько міста.

Номер слайду 7

Це одні із найбільш цінних видів ресурсів, до яких відносяться акваторії морів, озер, водосховищ, річки, канали, мінеральні джерела. Найбільшу цінність у рекреаційному відношенні мають моря. Тут використовується вузька смуга акваторії – в основному для купання, та вузька смуга узбережжя – пляжі. 2. Водні туристськорекреаційні ресурси

Номер слайду 8

2.1. Річко. Ві туристсьрекреаційні ресурси(Іспанія-Португалія р. Дору)Можна досить помилуватися прекрасними схилами долини, виноградними терасами, чудовими сільськими пейзажами. Долина Дору – чудове місце, де влітку можна загубитися на кілька днів серед неймовірно красивої природи, побути в тиші, викупатися в річці, подивитися старовинні містечка та спробувати вина.

Номер слайду 9

2.2. Озера, як туристсьрекреаційні ресурси(Китай, о. озеро п’яти кольорів) У китайському національному парку «Цзючжайгоу», що перекладається як «долина дев’яти сіл», рясніє веселковими фарбами Озеро п’яти кольорів. Назву озеро отримало через свою здатність міняти колір від жовтого до алмазно-синього. До того ж воно ніколи не замерзає. Оповите загадками і таємницями, воно викликає захоплення у людей, звідси таке дбайливе ставлення до водойми.

Номер слайду 10

2.3. Морські та океанічні узбережжя (Аргентина,м. Ушуайя)Круїзи по Антарктиці стартують із портів Південної Америки. Найпопулярніша точка відправлення – аргентинське місто Ушуайя. Чим приваблюють такі круїзи? Ви зможете відчути себе дослідником полярних широт, в яких побувало не так багато людей, побачите зблизька «місцевих мешканців» – тюленів та пінгвінів, сфотографуєтеся на фоні льодовика і навіть покатаєтеся на каяку серед айсбергів.

Номер слайду 11

2.4. Водосховища(Україна, Вільшанське водосховище)Вільшанське водосховище та дамба, яка разом з річкою Тереблею утворюють його – є своєрідною мікромоделлю, що чітко показує проблему зі сміттям у всьому Карпатському регіоні. Тут організована оригінальна боротьба зі сміттям, залучаються знаменитості, митці та музиканти до заходу та створюються різні перформанси для привернення уваги до проблеми в регіоні. Цей формат – поєднання корисного з приємним до вподоби всім учасникам, а чарівна локація є додатковим магнітом.

Номер слайду 12

2.5. Водоспади (Марокко, вдсп. Узуд)Спрaвжня чaрiвнicть Мaрoккo. Живoпиcний кacкaдний вoдocпaд в гoрax Виcoкoгo Атлacу cлaвитьcя нe лишe cвoїм умирoтвoряючим виглядoм, aлe i прaдaвнiми дoci дiючими вoдяними млинaми, вcтaнoвлeними нa йoгo вeршинi. Бeзлiч туриcтiв вирушaє в Мaрoккo тiльки зaрaди тoгo, щoб пoбaчити вoдocпaд Узуд.

Номер слайду 13

Бальнеологічні ресурси – природні лікувальні речовини, що використовуються для лікування на курортах і в позакурортних умовах (лікувальні мінеральні води та грязі).3. Бальнеологічні туристськорекреаційні ресурси

Номер слайду 14

3.1. Родонові озера(Україна, Миколаївська область, с. мигія) Для любителів екстремального відпочинку, зеленого і водного туризму, шанувальників рафтингу, радонове озеро поблизу села Мігія- ідеальний варіант. Над озером натягнули троллей, який як з'ясувалося згодом, є найшвидкісним та високим на території України. Його довжина сягає майже 454 метрів. Тут дуже багато мальовничих місць, що ідеально підходять, для фото та відеозйомки. Але, особливою популярністю користується чудовий арт-об'єкт у вигляді кованого серця, який розташований на оглядовому майданчику.

Номер слайду 15

3.2. Борвмісні, йодобромні, Йодові, слабомінералізовані, мінеральні води без спеціальних властивостей(Україна, м. Бердянськ) Одним з найбільших та відомих кліматогрязьових курортів на Азовському узбережжі є курорт Бердянськ, розташований на рівнинній піщаній місцевості. До природних лікувальних ресурсів курорту відносяться мінеральні води, полоїди і ропа озер, м’який клімат та тепле море, які почали використовуватися з лікувальною метою вже наприкінці XIX ст. Безпосередньо на території курорту в різних відкладеннях формуються мінеральні води двох бальнеологічних типів: без вмісту специфічних компонентів і властивостей різної мінералізації та води з підвищеним вмістом йоду, брому і в окремих випадках бору. 

Номер слайду 16

3.3. Сірководневі(Україна, Закарпатська обл., с. Теребля) Сучасний оздоровчий комплекс з сірководневими ваннами, Теребля є тим місцем, куди неодмінно потрібно завітати. Тут можна розслабитися та допомогти своєму організму відновитися завдяки чудовим оздоровчим процедурам. Варто відзначити, що у своєму автентичному стані сірководнева вода є холодною, вона не належить до термальних вод. Її отримують зі свердловини та підігрівають до тієї температури, яка оптимальна для оздоровчих процедур. 

Номер слайду 17

3.4. Залізисті та миш’якові бальнеологічні ресурси(Україна, с. Кваси та м. Дрогобич)МІНЕРАЛЬНІ ВОДИ СХІДНИЦІ Тут зосередженно 38 джерел і кожне з них має свій номер, а значить, властивість та унікальність. У джерелі № 15 знаходиться вода слабкої мінералізації, збагачена залізом, марганцем і вуглекислотою.

Номер слайду 18

4. Ландшафтні туристсько-рекреаційні ресурси Це об'єкти та явища природного, природно-антропогенного, соціального походження, що використовуються для туризму, лікування, оздоровлення та впливають на територіальну організацію рекреаційної діяльності.

Номер слайду 19

4.1. каньйони. Каньйон - це природне утворення, що виникло під впливом природних сил. Основна маса каньйонів утворена в місцях протікання річок, в річкових долинах, які оточені рядом високих скель. Чаринський каньйон, Казахстан. Каньйон входить до складу національного парку, на території якого археологи досі продовжують знаходити останки найдавніших представників тваринного світу. Каньйон Колка, Перу. Він по праву вважається найглибшим у світі. Його глибина в деяких місцях досягає 3400 метрів. Каньйон річки Блайд, ПАР. Він входить до складу Драконових гір і входить до переліку об'єктів природного походження.

Номер слайду 20

4.2. Вулкани та кратери. Вулкани і ландшафти навколо них своєю красою і небезпекою приваблюють не лише багатьох туристів, а й фотографів. Діючий вулкан Іджен на о. Ява (Східна Ява)Кратер вулкана Даймонд-Хед на острові Оаху на Гаваях, який сформувався майже 300 тис. років тому. Вулкан НЬЇРАГОНГО, КОНГО, АФРИКА -найнебезпечніший в Африці через через особливий хімічний склад лави. Головною ж небезпекою цього вулкану є лавове озеро прямісінько в його кратері з постійною температурою в 982 С.

Номер слайду 21

4.3. Карстице геологічна формація яка утворюється в процесі розчинення чи вилуговування гірських порід поверхневими чи підземними водами. Беліз, Центральній Америці, Карибське море Велика блакитна діра - глибиною 120 метрів і 300 метрів в діаметрі. Відкрита знаменитим дослідником Жаком-Івом Кусто, що включив її в список «10 кращих місць для пірнання». Сяочжай Тянкен, Китай («Небесна яма»), найглибша карстова воронка у світі - 660 метрів у глибину і 530 завширшки. Одне з найпопулярніших місць для туризму в Китаї. Його радять відвідувати в сезони сильних дощів, оскільки тоді з країв воронки всередину стікають красиві водоспади.

Номер слайду 22

4.4. Незаймані ліси. Це ділянки лісів і природних безлісних екосистем, які не мають ознак значної діяльності людини або фрагментації середовища проживання і є достатньо великими, щоб зберегти все місцеве біорізноманіття. Амазонські незаймані ліси (Амазонія)займають країни Південної Америки, а саме: Гайану, Еквадор, Бразилію, Венесуелу, Французької Гвіани, Болівію, Колумбію, Перу і Сурінам. Тут проживає приблизно 250 000 амазонців, представників 215 етнічних груп, що говорять на 170 різних мовах. Букові праліси Карпат, Україна. Цей об’єкт на світовому рівні становить надзвичайну цінність як взірець недоторканих природних комплексів помірних лісів та репрезентує найбільш завершені і повні екологічні моделі, де відображено процеси, що відбуваються в чистих та мішаних лісостанах за різноманітних природно-кліматичних умов. Об’єкт ЮНЕСКО

Номер слайду 23

4.5. Водоспади. Більшість водоспадів формуються в гірських ландшафтах унаслідок багаторічного впливу води на геологічну структуру. Водоспад Бовен,Нова Зеландія. Водоспад Леді Бовен, названий так на честь Діамантини Бовен, дружини п'ятого генерал-губернатора Нової Зеландії Джорджа Бовена. Розташований в Національному парку Фьордленд, є найбільшим у країні. У цій мальовничій області, що налічує в цілому 14 фіордів, переважають прекрасні пагорби, кришталево чисті води та ліси. Фіорди були утворені під час льодовикового періоду. Водоспад Сонвапта («Бурхлива ріка»), Національний парк Джаспер, Канада Частково живиться льодовиком Атабаска Краса тут неймовірна: гори, ліс, живописний острів серед дерев прямо перед водоспадом... Стрімка вода різко вигинається навколо обох сторін острова. Є пішохідні маршрути. Відвідувачам необхідно остерігатися ведмедів.

Номер слайду 24

4.6. Коралові спорудице геологічні утворення, що формуються в результаті життєдіяльності колоніальних коралових поліпів. Вчені відкрили новий риф на океанському дні біля Північного Квінсленда (Австралія), але водночас є відокремленим, тобто не є частиною основного корпусу Великого Бар'єрного рифу. Його назвали Північний рифом Великого Бар'єрного рифу. Основні масиви рифів розташовані в морях Південно-Східної Азії (45 % світової площі рифів), близько 14 % в Атлантиці, 17 % в Індійському океані, 18 % в Тихому і 6 % в Червоному морі.

Номер слайду 25

4.6. Провалляце Глибока яма, яр, западина, розколина на земній поверхніУкраїна, Закарпатська обл., смт. Солотвин. Жителі селища продовжують жити на краю прірви, а туристи навіть спускаються вглиб провалля в пошуках екстриму. Провалля, що утворилося у 2015 році , стало досить популярним. Люди насолоджуються відпочинком та купаються в басейні, розглядають велетенські механізми старої шахти - менше, ніж за 100 метрів від одного з найбільших карстових проваль 

Номер слайду 26

4.7. Скеліце високий вертикальний або майже вертикальний виступ гірської породи. Бухта Ха Лонг розташована у Вʼєтнамському морі та є обʼєктом Світової спадщини ЮНЕСКО. Вона всіяна сотнями крихітних острівців, які відвідують мільйони туристів. Скелі-близнюки, які височіють над затокою і здаються дотичними або «цілуються», дуже популярні поміж відвідувачів.4.8. вершини це найвища частина гори, масиву, гірського хребта. Гімалаї, це найбільший гірський хребет Азії, він є домом для найвищих у світі гірських вершин, включаючи Еверест. Вони являють собою групу гірських районів, розташованих у Південній Азії, включаючи такі країни, як Пакистан, Індію, Бутан, Тибет і Непал.

Номер слайду 27

5. Лісові туристсько-рекреаційні ресурси. Рекреаційні ліси - це особлива категорія земель лісового фонду, на якій функція рекреаційного лісокористування є основною: парки, лісопарки, зелені зони міст. Бамбуковий ліс Сага, Японія Це пішохідна алея з тисячі величезних бамбукових дерев. Цікаво, що цей ліс популярний не тільки завдяки своїй красі, але також через незвичайну акустику, яка виникає тут в результаті взаємодії повітряних потоків і стебел бамбука.

Номер слайду 28

6. орографічні туристсько-рекреаційні ресурси. Складання певних маршрутів, за-для використання їх у подальшому туризмі.6.1. Скелелазіння. Тропічний острів Мадагаскар вражає безліччю дивовижних пляжів та густих тропічних лісів, скелястими вершинами Цингі-де-Бемараха та іншими природними красами та чудесами.6.2. Альпінізм. Гора Монблан, Франція. Безсумнівно, ця вершина переповнена кількістю активних прихільників – двадцять тисяч альпіністів – які щороку прагнуть піднятися на Дах Європи.

Номер слайду 29

6.3. Гірськолижний тур. Франція, Валь Торанс. Цей гірськолижний курорт був спеціально спроектований для гірськолижників6.4. Піший туризм. Лікійська стежка, Туреччина. Він пролягає пагорбами вздовж узбережжя півострова Текке. Ця місцина багата на пам’ятки історії: тут ви знайдете і візантійські монастирі, і грецькі храми, і римські руїни. За увагу мандрівника з історією змагається природа: на маршруті безліч красивих бухт, печер і пляжів.

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

pptx
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку