Герберт Уеллс "Чарівна крамниця". Світ дорослого та дитини в новелі

Про матеріал
Матеріали до уроку за новелою Г. Уеллса "Чарівна крамниця. Можуть бути використані як під час уроків, так і для дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Герберт Уеллс«Чарівна крамниця». Світ дорослого та дитини в новеліКоваленко Т. В.,учитель зарубіжної літератури. Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст.№2

Номер слайду 2

Літературне досьє Герберта Уеллса: * країна, яку представляє – Англія;* літературні титули – класик наукової фантастики, письменник-гуманіст (під час Першої світової війни проголосив гасло: «Війна проти війни»);* література, яку представляє – науково-фантастична (футуристична, антиутопія), фентезі, соціально-побутова проза;* «літературний батько» – Жуль Верн;* літературні жанри – оповідання, новела, роман;* найвідоміші твори – «Машина часу», «Острів доктора Моро», «Війна світів», «Людина-невидимка»;*основна проблема творчості – людина та її цінності в технократичному суспільстві.

Номер слайду 3

Словникова робота. Прейскурант – перелік цін на товари і послуги.Ґатунок – якість. Галерея – довге приміщення з суцільним рядом великих вікон на одній з подовжніх стін. Пап'є-маше – матеріал для муляжів, котрий отри¬мують із суміші волокнистих матеріалів з клеєм, крох¬малем, гіпсом. Салон – приміщення для виставок, а також мага¬зин художніх виробів. Патент – документ на право займатися торгівлею або промислом.Інкубатор – апарат для виведення з яєць молодняка сільськогосподарської птиці. Міраж – дещо уявне. Пілястр – вертикальний виступ на поверхні стіни у вигляді частини вбудованого в неї чотиригранного стовпа. Кеб – однокінний екіпаж в Англії.

Номер слайду 4

Герберт Уеллс уважав, що фантастика — це засіб прогнозування життя людей у майбутньому. У своїй фантастичній новелі «Чарівна крамниця» (1903) Г. Уеллс проголошує цінність творчої уяви. Людина повинна бути вільною, мріяти, бути собою, уважав митець. На думку письменника, справжнє життя відбувається лише в глибинах власного «я», здатного творити великі дива. Те, що в людській душі, не менш важливе за світ реальний. Творча уява може змінити все довкола, одухотворити земний світ.

Номер слайду 5

Літературознавчі терміни. ФАНТАСТИКА (гр. Phantastike – мистецтво уявляти)1. Різновид художньої літератури (жанр фантастики).2. Спосіб художнього творення, в основі якого лежить нереальне, уявне, чарівне, надприродне. Фантастичне – це плід уяви й вигадки автора, спосіб вираження його думок і прагнень.

Номер слайду 6

Літературознавчі терміни. Оповідач – вигадана автором особа, від імені якої в художньому творі письменник оповідає про події і людей. Точка зору – погляд на події і персонажів, ставлення до них, що виявляється у формах оповіді й залежить від того, хто розповідає про події і людей, його участі в сюжеті, зацікавленості, часової дистанції.

Номер слайду 7

"Крамниця була невеличка, тісна і досить темна. Коли ми причинили за собою двері, дзвоник на них жалібно теленькнув. Хвилину чи дві в крамниці, крім нас, нікого не було, і ми мали час роззирнутися. Ось тигр із пап'є-маше на скляній вітрині, що стоїть на невисокому прилавку, — поважний добродушний тигр, який розмірено киває головою, ось найрізноманітніші кришталеві кульки, порцелянова рука з колодою чарівних карт, цілий набір різних завбільшки чарівних акваріумів; ось нескромний чарівний капелюх безсоромно виставив напоказ свої пружини. На підлозі стояло кілька чарівних дзеркал».

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Композиція новели «Чарівна крамниця»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Джип — звичайний хлопчик, тому що:1. Побачивши незвичайну вітрину, взяв батька за палець і потяг до неї. 2. У нього очі розбіглися, побачивши таку кількість чарівних речей. 3. У звичайній крамниці він відразу поспішав до прилавку. 4. Джип був дуже схвильований; дивлячись на чари, щиро захоплювався. 5. Радіє олов'яним солдатикам, грається ними.

Номер слайду 13

Джип — «славний хлопчик», тому що: Успадкував материну вихованість. 2. Не забував про інших. 3. Довірливо і чемно звертався до продавця. 4. Був стриманим і не набридав благанням.

Номер слайду 14

Джип – головний герой твору, бо саме завдяки йому: Крамниця перестала бути міражем. 2. Батько побачив чари, в які давно перестав вірити.

Номер слайду 15

1. Чарівна крамниця знаходилась:а) на Ріджен-стріт,б) на Оксфорд-стріт,в) у Голборні,2. Якби Джип мав «Чарівну пляшку», він показав би її:а) мамі,б) Джіссі.3 Продавець дістав у себе з голови: а) чудодійний ковпак, б) скляну кульку, в) колоду карт.4. Напис на вивісці: а) крамниця,б) чарівна крамниця,в) справжня чарівна крамниця.5. Ім'я розбещеного хлопчика:а) Джип,б) Едвард,в) Герберт.6. Під капелюхом оповідача заворушився:а) скуйовджений голуб,б) невелике кошеня,в) білий кролик. Чи уважний ти читач

Номер слайду 16

Чи уважний ти читач7. Продавець відірвав від рукава:а) кусючу гадину,б) червоне чортеня,в) чарівну курку.8. До дня народження Джипа лишалося: а) 2 дні,б) 100 днів,в) 7 днів.9. Джип запропонував батькові погратися:а) у квача,б) у піжмурки,в) з олов'яними солдатиками.10. Продавець накрив хлопчика великим:а) барабаном,б) згортком,в) капелюхом.11. Джип отримав: а) два пакунки,б) п'ять пакунків, в) чотири пакунки.12. Незвичайна пригода трапилась:а) 5 років тому,б) півроку тому,в) місяць тому.

Номер слайду 17

Які цінності утверджує англійський письменник-фантаст Г. Уеллс у новелі «Чарівна крамниця»?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Напишіть відповідь на питання:«У цій чарівній крамниці мені найбільше сподобалося те, що…»

Номер слайду 20

Створіть власні ілюстрації до найулюбленіших епізодів новели

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Боброва Юлія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
10464
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку