Гідросфера. Властивості вод Світового океану

Про матеріал
Розробка уроку для дистанційного навчання з теми «Властивості вод Світового океану» з розділу «Гідросфера», має презентацію, додаткову цікаву інформацію
Перегляд файлу

Урок 3. «Гідросфера. Властивості вод Світового океану»

 

На цьому уроці ви познайомитесь із властивостями води у Світовому океані; дізнаєтеся, як змінюється температура води в океані, чому морська вода солона, де знаходиться найсолоніше море на Землі.

 

Рекомендації до вивчення теми:

Уважно ознайомтеся з теоретичним матеріалом, прочитайте додаткову інформацію «Це цікаво прочитати», перегляньте  презентацію до теми уроку, дайте відповідь на тести для самоконтролю.

 

План

 

1. Температура води у океані.

2. Солоність морської води.

3. Лід в океані.

 

 

Презентація до теми

 

Температура води в океані

 

Води океану нагріваються, як і суша, від припливу сонячного тепла його поверхню. Займаючи велику площу, океан отримує більше тепла, ніж суша. Температура поверхневих вод неоднакова і розподіляється залежно від географічної широти. У окремих районах океану цей закономірний розподіл порушується океанічними течіями, постійними вітрами, а прибережних частинах - стоком поверхневих вод з материків.

Але сонячні промені нагрівають лише верхній шар води завтовшки лише кілька метрів. Вниз від цього шару тепло передається внаслідок постійного перемішування води. Але слід зазначити, що температура води з глибиною знижується, спочатку стрибкоподібно, а потім плавно. На глибині вода майже однорідна за температурою. На глибині понад 3-4 тисячі метрів температура зазвичай коливається від +2 °С до 0 °С.

На дні океанів є такі місця, де із розломів земної кори виходять гарячі води. В одному з таких джерел на дні тихого океану температура води сягає 400 °С.

Температура поверхневих вод також неоднакова і розподіляється залежно від географічної широти. Чим далі від екватора, тим нижче температура. Кут падіння сонячних променів на екваторі більший, ніж у полюсів, тому й тепла екваторіальні широти одержують більше, ніж полярні. На екваторі спостерігаються найвищі температури вод океану - +28-29 °С. На температуру морської води впливає і клімат навколишніх територій. Особливо висока вона в морях, оточених спекотними пустелями, наприклад, у Червоному морі – до 34 °С, у Перській затоці – до 35,6 °С. У помірних широтах температура змінюється залежно від часу.

Найтепліший океан – Тихий, середня температура його поверхневих вод дорівнює +19,1 °С. У Індійському океані вона дорівнює +17,0 °С, а Атлантичному +16,9 °С. Найвищу температуру поверхневої води у Світовому океані (до +35,6 °С) зафіксовано в Перській затоці та Червоному морі, а найнижчу (близько –2 °C) – у водах Арктики та Антарктики.

При температурах нижче 0 °С прісна вода річок та озер замерзає. Температура замерзання солоної води нижча і становить –2 °С. При охолодженні щільність солоної води збільшується, верхній шар її виявляється важчим і занурюється вниз, а до поверхні океану піднімаються тепліші шари води. Таке перемішування води перешкоджає утворенню льоду. Лід утворюється лише в арктичних та антарктичних широтах, де зима довга та дуже холодна. Замерзають також деякі неглибокі моря, розташовані у помірному поясі.

Льодом покривається близько 15% площі океану. Розрізняють однорічні та багаторічні льоди. Океанічний лід може бути нерухомим, якщо він пов'язаний із суходолом, або плавучим, тобто дрейфуючим. В океані зустрічаються льоди, що відкололися від льодовиків на суходолі, і спустилися в океан. Великі масиви цієї криги називають айсбергами. Це комори чистої прісної води. Айсберги, прикрашаючи краєвид полярних широт, інколи створюють загрозу для кораблів. Льодовий покрив, як невід'ємна частина світового океану, значно впливає на клімат нашої планети.

 

 

Рис. 1. Айсберг.

 

 

Солоність морської води

 

Океанічна вода – це розчин, у якому виявлено майже всі хімічні речовини. У ній розчинені солі, гази, органічні речовини, що утворюються внаслідок життєдіяльності організмів. Є у воді та нерозчинні частинки. При виділенні води з мантії у ній вже були деякі солі. Інші солі надходять до океану з водами, що стікають з материків. У водах океану виявлено алюміній, мідь, срібло, золото та ін. Солоний смак воді надає кухонна сіль, гіркий – солі магнію. Загальна кількість розчинених речовин величезна: якщо випарувати всю воду, вони накриють дно океану шаром 60 метрів. Тому однією з властивостей вод Світового океану є солоність.

Солоність – це кількість грамів речовин, розчинених у 1 літрі води. Солоність води позначається символом S і виявляється у проміле, тобто у тисячних частках, і позначається так: ‰. Середня солоність океанічної води складається приблизно 35 ‰. Солоність прісної води становить менше 1 ‰.

Солоність вод океану не скрізь однакова. Основні зміни спостерігаються у поверхневому шарі. Солоність цього шару залежить головним чином співвідношення атмосферних опадів і випаровування, яке змінюється залежно від географічної широти. Менше солоність там, де кількість опадів перевищує випаровування, де велика притока річкових вод, де тануть криги.

 

Це цікаво прочитати

 

Декілька фактів про Червоне море

 

 

Рис. 4. Тваринний світ Червоного моря.

 

Червоне море простягається з північного заходу на південний схід на 1932 км. при максимальній ширині 352 км. Площа моря 460 тис. кв. км, об'єм води 201 тисяч кубічних кілометрів, а середня глибина 440 м (максимальна – 3039 м).

Існує кілька теорій походження назви Червоне море. Згідно з найбільш поширеною, біологічною, колір моря визначили бактерії, що містять надлишок червоного пігменту і здатні викликати масове цвітіння води. Однак це природне явище трапляється настільки рідко, що змушує розглядати й інші версії, наприклад геологічну. Дійсно, на деяких ділянках берегової лінії близько до моря підступають скелі червоного кольору.

Червоне море - найсолоніше море Світового океану. У 1 літрі води тут міститься 41 г солей (у відкритому океані 35 г, у Чорному морі 18, Балтійському всього 5 грам солей на літр води).

Це єдине море на земній кулі, яке існує практично без підживлення, в нього не впадає жодна річка. Лише потік вод Індійського океану через Баб-ель-Мандебську протоку вносить у море свої води. Якби не цей потік, море давно зникло б, випаровуючись протягом 1-2 тисячоліть. На його місці могла з'явитися найбільша сухопутна западина завглибшки понад два кілометри з величезною кіркою солі на дні.

Його кристальна чистота пояснюється тим, що в нього не впадає жодна річка, яка могла б принести з собою мул і пісок і тим самим замутнити морські води. І хоч море і має назву Червоне, але його води мають гарний блакитний колір.

Але «Червоним» море називається лише європейськими мовами. На івриті воно «Ям Суф» – очеретове, очеретяне, назване, мабуть, по очеретяним чагарникам Суецької затоки.

Червоне море - найтепліше з усіх морів. Температура води навесні у південній частині моря досягає +30 ° С, а в північній +22 ° С! Є припущення, що біля дна температура води близько +21°С. Взимку температура не опускається нижче +20°С.

Червоне море – поза конкуренцією з різноманітності коралів, підводної флори та фауни. Майже 2 тисячі кілометрів тягнеться прибережна смуга коралових рифів.

 

Словник термінів

 

Солоність – це кількість грамів речовин, розчинених у 1 літрі води.

Проміле – це одиниця виміру солоності води.

 

 

 

doc
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
3706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку