Гіподинамія - ворог сучасної людини

Про матеріал
Дана презентація на тему "Гіподинамія - ворог сучасної людини: рухова активність основа фізичного здоров'я" допоможе зрозуміти, яким чином стан опорно-рухової системи залежить від рухової активності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гіподинамія – ворог сучасної людини:рухова активність основа фізичного здоров’я. Підготував учень 8 класу Удовиченко Дмитро

Номер слайду 2

МЕТА: розглянути зміни, що відбуваються зі скелетом і м’язами під впливом часу; показати, що в різні вікові періоди змінюється характер росту й розвитку скелета і м’язів; пояснити, яким чином стан опорно-рухової системи залежить від рухової активності; дати визначення гіподинамії і показати її вплив на різні системи й органи організму.

Номер слайду 3

Рухова і фізична активність є винятково важливим, фундамен­тальним чинником формування, збереження, зміцнення здоров’я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькому віці. Завдяки здатності організму до саморегуляції відбувається його адаптація до змін зовнішнього середовища, організм стає стійкішим і життєздатнішим.

Номер слайду 4

Дійсно, неможливо уявити здорову дитину малорухливою. Установлено, що кожен руховий акт здійснюється в просторі і часі, тому дитина, яка активно рухається, отримує можливість набути за певну одиницю часу більшого об'єму інформації, що, як наслідок, сприяє прискореному формуванню її психіки. Фахів­цями доведена також взаємозалежність рухової активності і роз­витку мовлення.

Номер слайду 5

Більша частина сучасної роботи змушує людину сидіти по 8-10 годин на добу. Це дуже шкідливо для організму. Через постійне зігнуте положення одні групи м'язів перенапружуються, а інші не отримують ніякого навантаження. Тому в офісних працівників часті проблеми з хребтом. Крім цього, атрофуються м’язи ніг, скорочується капілярна мережа. Серце і легені починають працювати менш ефективно.

Номер слайду 6

Гіподинамія – поширена проблема сучасності, коли люди мало рухаються, багато часу проводять в положенні сидячи чи лежачи, страждають від ожиріння. Це не хвороба, але вкрай небезпечний стан, який може спровокувати ряд важких захворювань через порушення функцій органів та систем.

Номер слайду 7

Гіподинамія – це порушення функцій організму (опорно–рухового апарату, кровообігу, дихання, травлення), яке сталося через обмеження рухової активності, зниження сили та скорочення м`язів.

Номер слайду 8

Причини ГіподинаміїЗниження фізичної активності та вагового навантаження, малорухливий спосіб життя , сидячі професії, велика кількість обслуговуючої техніки і багатьох інших механізмів, зловживання їздою на автомобілях, все це є причинами цієї хвороби.

Номер слайду 9

Симптоми гіподинамії млявість, сонливість ; поганий настрій, дратівливість ; загальне нездужання, утома ; зниження апетиту ; порушення сну, зниження працездатності.

Номер слайду 10

Наслідки ожиріння ; сколіоз ; гіпертонія ; атеросклероз ; ішемічна хвороба серця ; остеопороз ; остеохондроз хребта ; остеоартроз ;

Номер слайду 11

Хто наживається на гіподинамії- фірми які рекламують засоби для схуднення та для стягнення фігури ;- пересторога : боротись з причинами гіподинамії , а не з її наслідками легкими шляхами.

Номер слайду 12

Як людині убезпечити себе від гіподинамії та її наслідків? Тільки та людина, яка веде здоровий спосіб життя, може уникнути наслідків гіподинамії. Це раціональне харчування, більше руху, відмова від шкідливих звичок. Навіть 30 хвилин щоденного фізичного навантаження будуть дуже корисні для організму людини (прогулянки на свіжому повітрі,заняття спортом). Рухові навантаження повинні бути розумними, і тоді це стане запорукою того, що гіподинамія та її наслідки не позначаться на організмі. Харчування повинно бути збалансованим – більше фруктів і овочів, корисний мед з лимоном. Дуже важливе значення має тривалість сну – людина повинна спати не менше восьми годин.

Номер слайду 13

Висновок Отже, уникнути захворювань, зумовлених гіподинамією, можна, якщо вести здоровий спосіб життя. Розумний руховий режим повинен поєднуватися з раціональним харчуванням і відмовою від шкідливих звичок. Щоденне півгодинне фізичне навантаження, піші прогулянки (не менше 2 км) і ранкова зарядка можуть творити чудеса!

Номер слайду 14

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку