"Збалансоване харчування"

Про матеріал
Здоров'я, перш за все, залежить від  людини,  від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування. Дана презентація допоможе зрозуміти, що ж таке збалансоване харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 2

Здоров’я- це стан людини, коли в неї відсутнє будь-яке нездужання, коли вона має гарний настрій, задоволена своїм життям.-Отже, здоров’я – це не тільки відсутність хвороб, а й здорові думки, вчинки і гарний настрій. Здоров'я, перш за все, залежить від  людини,  від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування.

Номер слайду 3

Збалансоване харчування — це система пропорційно правильного вживання корисних продуктів. Основою такого харчування є білки, жири та вуглеводи. Кожен сніданок, обід чи вечеря  мають містити усі три компоненти.

Номер слайду 4

ЩО ТАКЕ КОРИСНА ЇЖА?свіжі фруктисвіжі овочіцільні зернам’ясо чи рибабобовігоріхимолочні продукти

Номер слайду 5

ЩО ТАКЕ НЕКОРИСНА ЇЖА?смажена у “шкідливій” олії їжапродукти, в яких додається немала кількість солі та цукрутранс жири

Номер слайду 6

Власне, пропорційне споживання корисної та відмова від некорисної їжі і є збалансованим харчуванням. Тож у яких пропорціях та що потрібно їсти й чому взагалі важливо харчуватися усім в міру. ПРОПОРЦІЇУявіть, що у вас є одна тарілка, на яку потрібно помістити усі вище згадані корисні продукти. У якій саме кількості ми будемо класти туди їжу?- 50% тарілки фруктів або овочів- 20% тарілки зерен (гречка, рис, булгур, або що)- 20% тарілки на білки (м’ясо, яйця чи боби, наприклад)- 10% молочні продукти (скажімо, кефір чи молоко)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Якщо ж на тарілку ми не покладемо один з елементів системи, а заповнимо місце більшою кількістю іншого продукту, організм не доотримає вітамінів. Наприклад, якщо це зелень, то ми недоотримаємо вітамін С та фолієву кислоту, що допомагає функціонувати органам кровотворення. Або якщо ми не поклали на тарілку білковий продукт, організм недоотримав амінокислоти — цеглинки, що не лише допомагають формувати м’язи, а й слугують помічниками нервової системи.

Номер слайду 9

Саме тому пропорційність продуктів на тарілці така важлива. Наш організм має отримувати усього вдосталь. Як тільки ми щось недоотримуємо, починаємо хворіти. Скажімо, якщо дитина недоїдає корисної їжі, у неї починаються проблеми з розвитком чи ростом.

Номер слайду 10

Повноцінне харчування – запорука здорового самопочуття. Режим та якість раціону особливо важливі в період поширення різноманітних вірусних захворювань. ТОМУ Максимально забезпечити організм необхідними поживними речовинами можна завдяки збалансованому харчуванню.

Номер слайду 11

ОТЖЕ, Харчуючись збалансовано, ми регулярно та в нормальній кількості отримуємо всі речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму з оновленням клітин. Коли людина харчується за цим принципом, тіло поступово звикає до такого способу харчування.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
13 листопада 2023
Переглядів
890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку