Здоров’я- це стан людини, коли в неї відсутнє будь-яке нездужання, коли вона має гарний настрій, задоволена своїм життям.-Отже, здоров’я – це не тільки відсутність хвороб, а й здорові думки, вчинки і гарний настрій. Здоров'я, перш за все, залежить від людини, від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування.
Власне, пропорційне споживання корисної та відмова від некорисної їжі і є збалансованим харчуванням. Тож у яких пропорціях та що потрібно їсти й чому взагалі важливо харчуватися усім в міру. ПРОПОРЦІЇУявіть, що у вас є одна тарілка, на яку потрібно помістити усі вище згадані корисні продукти. У якій саме кількості ми будемо класти туди їжу?- 50% тарілки фруктів або овочів- 20% тарілки зерен (гречка, рис, булгур, або що)- 20% тарілки на білки (м’ясо, яйця чи боби, наприклад)- 10% молочні продукти (скажімо, кефір чи молоко)
Якщо ж на тарілку ми не покладемо один з елементів системи, а заповнимо місце більшою кількістю іншого продукту, організм не доотримає вітамінів. Наприклад, якщо це зелень, то ми недоотримаємо вітамін С та фолієву кислоту, що допомагає функціонувати органам кровотворення. Або якщо ми не поклали на тарілку білковий продукт, організм недоотримав амінокислоти — цеглинки, що не лише допомагають формувати м’язи, а й слугують помічниками нервової системи.