Здоров'я, перш за все, залежить від людини, від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування. Дана презентація допоможе зрозуміти, що ж таке збалансоване харчування.
Здоров’я- це стан людини, коли в неї відсутнє будь-яке нездужання, коли вона має гарний настрій, задоволена своїм життям.-Отже, здоров’я – це не тільки відсутність хвороб, а й здорові думки, вчинки і гарний настрій. Здоров'я, перш за все, залежить від людини, від того, як вона про нього піклується, від способу життя і від харчування.
Номер слайду 3
Збалансоване харчування — це система пропорційно правильного вживання корисних продуктів. Основою такого харчування є білки, жири та вуглеводи. Кожен сніданок, обід чи вечеря мають містити усі три компоненти.
Номер слайду 4
ЩО ТАКЕ КОРИСНА ЇЖА?свіжі фруктисвіжі овочіцільні зернам’ясо чи рибабобовігоріхимолочні продукти
Номер слайду 5
ЩО ТАКЕ НЕКОРИСНА ЇЖА?смажена у “шкідливій” олії їжапродукти, в яких додається немала кількість солі та цукрутранс жири
Номер слайду 6
Власне, пропорційне споживання корисної та відмова від некорисної їжі і є збалансованим харчуванням. Тож у яких пропорціях та що потрібно їсти й чому взагалі важливо харчуватися усім в міру. ПРОПОРЦІЇУявіть, що у вас є одна тарілка, на яку потрібно помістити усі вище згадані корисні продукти. У якій саме кількості ми будемо класти туди їжу?- 50% тарілки фруктів або овочів- 20% тарілки зерен (гречка, рис, булгур, або що)- 20% тарілки на білки (м’ясо, яйця чи боби, наприклад)- 10% молочні продукти (скажімо, кефір чи молоко)
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Якщо ж на тарілку ми не покладемо один з елементів системи, а заповнимо місце більшою кількістю іншого продукту, організм не доотримає вітамінів. Наприклад, якщо це зелень, то ми недоотримаємо вітамін С та фолієву кислоту, що допомагає функціонувати органам кровотворення. Або якщо ми не поклали на тарілку білковий продукт, організм недоотримав амінокислоти — цеглинки, що не лише допомагають формувати м’язи, а й слугують помічниками нервової системи.
Номер слайду 9
Саме тому пропорційність продуктів на тарілці така важлива. Наш організм має отримувати усього вдосталь. Як тільки ми щось недоотримуємо, починаємо хворіти. Скажімо, якщо дитина недоїдає корисної їжі, у неї починаються проблеми з розвитком чи ростом.
Номер слайду 10
Повноцінне харчування – запорука здорового самопочуття. Режим та якість раціону особливо важливі в період поширення різноманітних вірусних захворювань. ТОМУ Максимально забезпечити організм необхідними поживними речовинами можна завдяки збалансованому харчуванню.
Номер слайду 11
ОТЖЕ, Харчуючись збалансовано, ми регулярно та в нормальній кількості отримуємо всі речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму з оновленням клітин. Коли людина харчується за цим принципом, тіло поступово звикає до такого способу харчування.