Гірські ландшафти Кримських гір

Про матеріал
Гірські ландшафти Кримських гір - для 8 класів. 1. Фізико-географічне положення 2. Печери 3. Клімат 4. Внутрішні води 5. Вертикальна (висотна) поясність підходить для дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Кримські гори. Комадінська М. С. СЗШ 12 м. Київ

Номер слайду 2

Фізико-географічне положення Кримські гори є фізико-географічною провінцією Кримсько-Кавказької гірської країни. Вони розташовані на крайньому півдні України й займають лише 1 % від площі нашої держави. Крім власне гір, Кримська гірська країна охоплює на півночі передгір’я, які поступово переходять у рівнини Степового Криму, та на півдні вузьку рівнину Південного берега Криму, що безпосередньо виходить до Чорного моря. Гори тягнуться на 180 км із заходу на схід і на 60 км із півночі на південь.

Номер слайду 3

Кримські гори розташовані уздовж Чорного моря. Найвищою точка гір - Роман-Кош-1545м. Кримські гори — молоді гори. Вони є невисокими. Їх утворення продовжуються і зараз, про що свідчать землетруси.

Номер слайду 4

ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ РАЙОНУІВННЯКримські гори поділяють на три фізико-географічні області: Кримську передгірну лісостепову (Внутрішнє та Зовнішнє пасма), Головну гірське-лучно-лісову (Головне пасмо) Середземноморську Півден­ного берега Криму (ПБК)

Номер слайду 5

Кримські гори складаються з трьох різних за висотою паралельних пасом: Зовнішнього, Внутрішнього та Головного. Вони розділені міжпасмовими зниженнями шириною від 2–3 км до 15–20 км.

Номер слайду 6

Зовнішнє пасмо у рельєфі малопомітне. Його пересічні висоти становлять 250 м, найбільша – 344 м. Воно простягається на 114 км із заходу на схід. Внутрішнє пасмо пролягає майже суцільною дугою на 150 км із заходу на схід. Має середню висоту 500 м, а максимальну – 756 м. У рельєфі обидва пасма – типові куести. Крутий схил куести

Номер слайду 7

Головне пасмо Головне пасмо – найвища частина Кримських гір, яка тягнеться на 180 км із заходу на схід. Його вважають власне горами. Пересічні висоти сягають 1200–1500 м. Головне пасмо розбите на окремі масиви. Їхні плоскі безлісі вершини називають яйлами.

Номер слайду 8

Яйла Головне пасмо розділене тектонічними розломами та ерозійними процесами на масиви з плоскими поверхнями – яйли (Бабуган-Яйла, Нікітська, Чатир-Даг, Ай-Петринська, Ялтинська, Карабі-Яйла).

Номер слайду 9

Південний берег Криму. Південні й південно-східні схили Головного пасма, що стрімко обриваються до Чорного моря, називаються Південний берег Криму. Це вузька (від 1 до 12 км) смуга узбережжя, на якій скелі подекуди підходять до моря..

Номер слайду 10

Дивом Південного берега Криму є Аюдаг, або Ведмідь-гора, заввишки 577 м. Це підземний вулкан – лаколіт. У доісторичні часи магма проникла у формі гриба в остові гірські породи, що лежать на незначній глибині. Зовнішні сили з часом зруйнували і знесли пухкі осадові породи, а магматичне тіло Аюдагу вийшло на поверхню. У Середньовіччі гора нагадувала людям велетенського ведмедя, що п’є воду.

Номер слайду 11

Музей просто неба Гірський масив Карадаг згаслий вулкан юрського періоду, з якого лава виливалася двічі. Його називають музеєм мінералів просто неба: там знайдено більше ста мінералів та їх різновидів, зокрема й напівкоштовні сердолік, халцедон, агат, яшму.

Номер слайду 12

Кам’яний символ Криму. Візиткою Південного берега Криму є гора Аюдаг (Ведмідь-гора), що височить на 572 м над рівнем моря. Вона утворена із застиглої магми. Магматична порода сіро-зелений габро-діабаз твердіший за граніт. Він є цінним облицювальним матеріалом.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Карстова шахта – Бездонна печера (Топсюс-Хасар)Печери, шахти. На плато Чатир-Даг, наприклад, налічується, понад 1 000 карстових вирв, 135 печер, шахт, криниць. Печера – Великий колодець.

Номер слайду 15

Печери Крима. Мармурова печера - найбільша. Печера червона - найдовша 21,1км. У печері тече підземна річка, є багато озер. У минулому вона була святилищем, а тепер облаштована для екскурсій.

Номер слайду 16

Печера Солдатська. Найглибша печера в Україні (500м)Топографічна зйомка

Номер слайду 17

Клімат Кримські гори розміщені у помірному та субтропічному кліматичних поясах. Межею між ними є Головне пасмо. України Кримські гори одержують найбільшу в країні кількість сонячної радіації – 120–127 ккал/см². Температура повітря змінюється залежно від висоти пасом. Якщо на Зовнішньому пасмі взимку –1 °С, то на Внутрішньому – –2 °С, а на Головному – –4 °С. Літні температури, відповідно, становлять +22 °С, +21 °С та +16 °С. На Південному березі Криму, захищеному від вторгнення холодних повітряних мас із півночі, пересічні температури січня становлять +2…+4 °С. Тут зимові зниження температури нижче 0 °С завдають значних збитків виноградникам. Улітку встановлюється спека з середньодобовою температурою +24 °С.

Номер слайду 18

Опади у Кримські гори приносить західне перенесення. У зв’язку з максимальною висотою найбільш зволоженим є Головне пасмо. А ступінь наближення до Атлантичного океану призводить до зменшення кількості опадів із заходу на схід Головного пасма від 1100 мм до 700 мм опадів на рік. Улітку бувають сильні зливи, часто випадає град. Узимку сніг лежить лише на яйлах. Менші за висотою Внутрішнє та Зовнішнє пасма одержують, відповідно, 500 мм і 400 мм опадів на рік. На Південному березі Криму спостерігається чітка сезонність у річному розподілі опадів. Узимку під час панування помірних повітряних мас випадає 300–550 мм опадів. Улітку, коли надходять тропічні повітряні маси, переважає суха спекотна погода.

Номер слайду 19

Внутрішні води Унаслідок особливостей географічного положення та складу гірських порід ресурси внутрішніх вод у горах Криму обмежені. Річки Кримських гір короткі, з нерівномірним стоком. Найбільші з них беруть початок з Головного пасма і впадають у Чорне й Азовське моря. Найдовшими річками Криму є Салгир (204 км)Альма (84 км)Бельбек (63 км)У кримських річок переважає снігове та дощове живлення.

Номер слайду 20

Рекорди України Найглибшим каньйоном в Україні є Великий каньйон у Криму. Це гігантська розколина на північних схилах Ай-Петринської яйли, у вапнякову товщу якої упродовж тисячоліть вгризалася річка Аузун-Узень. При довжині понад 3 км і ширині, що місцями не перевищує 3 м, глибина каньйону сягає 320 м. На річках Кримських гір є високі водоспади.

Номер слайду 21

На річках Кримських гір є високі водоспади. Серед них і найвищий в Україні – водоспад Учан-Су (98,5 м). Найпотужнішим водоспадом Криму є Джур-Джур. Він не пересихає навіть у найпосушливіші роки.

Номер слайду 22

Роботою річок Криму створено кілька великих каньйонів (з ісп. – ущелина). Вони мають урвисті й круті схили. Глибина Бельбецького каньйону – 160 м.

Номер слайду 23

Вели́кий Каньйо́н Кри́му — найглибший каньйон в Україні.

Номер слайду 24

Висота його стрімких схилів становить 250–320 м.

Номер слайду 25

Вертикальна (висотна) поясність ґрунтово-рослинного покриву

Номер слайду 26

Рослинність Криму найбагатша в Україні: налічують понад 3 тис. видів (у Карпатах – 2,2 тис. видів). Крокуси Офрис кримськаІнжир Борщовик – отруйна рослина. Магнолія

Номер слайду 27

Тваринний світ. Своєрідна фауна Кримських гір має переважно лісовий характер. Із ссавців відомі кримський звичайний олень, кримський благородний олень, дикий баран, куниця кам’яна, борсук, лисиця, білка-телеутка та інші. Серед птахів багато рідкісних видів. В Україні лише в Криму живуть чорний гриф, сип білоголовий, чорноголова сойка. Різноманітним є світ плазунів. Тут живе гекон кримський голопалий, зрідка трапляються жовтопуз безногий, леопардовий полоз. Часто можна побачити ящірок кримську та скельну.

Номер слайду 28

Охорона природи Природні комплекси Кримських гір дуже змінені людиною. Унаслідок необмеженого вирубування дубові ліси з часом перетворилися на низькорослі чагарники, а у східній частині південного узбережжя ліси знищені зовсім. З метою збереження унікальної природи Кримських гір тут створено багато природоохоронних територій. Їхня частка тут майже втричі більша, ніж загалом в Україні.

Номер слайду 29

Ялтинський гірсько-лісовий заповідник

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Тут є і прадавній ліс, і унікальні тварини, і водоспад Учансу. Пам’ятками природи проголошено химерні скелі з фантастичними фігурами, що названі «хаосами». Вони виникли після землетрусів

Номер слайду 32

мис Мартьян Найменший за площею заповідник України – займає лише 2,4 км², з яких половина припадає на акваторію моря. Мальовничий рельєф створюють яри, балки, підводні скелі. Тут збереглися типові середземноморські ландшафти з дуба пухнастого та ялівця високого віком до 200 років. У заповіднику росте єдине в Криму вічнозелене листяне дерево – суничник дрібноплідний, занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 33

Карадазький заповідник Створено з метою охорони єдиного у Європі вулкана юрського періоду та унікальних гірських порід. Це ціла гірська група, до якої входить п’ять хребтів. Тут є шпилясті скелі з химерними фігурами вивітрювання, невеликі печери. Зрідка в скелях трапляються глибокі темні гроти, об які з гуркотом розбиваються хвилі морського прибою. З виявлених у заповіднику 1090 видів вищих рослин ендеміками є близько 50. 37 видів рослин вважають рідкісними.

Номер слайду 34

найстаріший в Україні Нікітський ботанічний сад, заснований у 1812 р.

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
21 березня 2023
Переглядів
1449
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку