Глобальні проблеми людства. Політичні проблеми

Про матеріал
ПРезентація містить інформацію про різновиди глобальних проблем людства. Особливо розкрито питання про політичні проблеми. Робота містить інформацію про війни та їх наслідки,регіональні конфлікти, міжнародний тероризм. Наявні як текстова інформація так і фото та карти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобальні проблеми людства. Політичні проблеми

Номер слайду 2

Глобальні проблеми людства- це комплекс проблем, що стосуються життєвих інтересів всіх народів світу, характеризуються динамізмом і вимагають для свого розв'язування колективних зусиль світової спільноти. Фактично весь розвиток цивілізації є подоланням великої кількості перепон та негараздів. Проте у минулі століття проблеми мали місцевий характер. Середні віки - епідемія чуми. З розвитком виробництва, науки - людина загрожує існуванню людської цивілізації

Номер слайду 3

На початку 70-х рр. ХХ ст. виникла наука про глобальні проблеми людства – геоглобалістика. Її теоретичні основи заклав український учений Володимир Вернадський, автор вчення про ноосферу – оболонку панування розуму на нашій планеті, яка не може дозволити їй загинути. Український філософ, природознавець , мислитель, засновник геохімії , біогеохімії та радіоекології. Один із засновників Української академії наук. Найактуальнішими проблемами сьогодення є: проблема війни і миру, екологічна,сировинна, енергетична, демографічна, продовольча,подолання відсталості країн, що розвиваються, освоєння Світового океану.

Номер слайду 4

Проблема війни і миру. У ХХІ ст. ця проблема набула нових форм: гібридна війна, інформаційна війна, психологічна війна, кібервійна. Ліга Націй – міжнародна організація, заснована в результаті Версальської угоди в 1919р. Припинила своє існування – в 1946р. Місцеперебування – Женева. Мета – роззброєння, запобігання військових дій. Врегулювання суперечок дипломатичними зусиллями. Поліпшення якості життя.

Номер слайду 5

ДРУГА СВІТОВА ВІЙНАОрганізація Об'єднаних Націй – заснована 24 жовтня 1945р в Сан-Франциско. Підтримка та зміцнення миру між країнами.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Клуб ядерних держав»неофіційна назва групи країн, які володіють ядерною зброєю

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Регіональні конфлікти. Відбуваються між державами й народами в певних регіонах або в окремих державах. Для врегулювання локальних конфліктівпри ООН існує Рада Безпеки та військовийконтингент «блакитні шоломи»Більшість конфліктів виникає на етнічному й релігійному підґрунті Смуга від Балканського півострова – Близький Схід – Кавказ – Центральна і Південна Азія. Африка

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Сутички між християнами і мусульманами. Югославські війни або Війна в Югославії — низка збройних конфліктів, що відбувалися на території колишньої республіки Югославії у період між 1991 та 2001 роками і були проявом дезінтеграційних процесів в державі, що полягали у прагненні народів Югославії здобути свою державну незалежність та у прагненні переважно сербських сил не допустити цього. Завершились війни утворенням нових незалежних держав. Релігійні: Словенці, хорвати, угорці — католики; серби, чорногорці, частина македонців, частина албанців — православні; боснійці, частина албанців — мусульмани. Між цими релігійними громадами існували давні суперечності, непорозуміння і взаємні образи.

Номер слайду 13

Конфлікт між мусульманами та юдеями. Між Ізраїлем і Палестиною знову загострився конфлікт, який триває уже більше 70 років.

Номер слайду 14

Конфлікт між мусульманами та індуїстами. Кашмір — один із найбільш мілітаризованих регіонів у світі, а також найнестабільніша "гаряча точка", де протистоять одна одній дві ядерні держави — Індія і Пакистан. Ще в 1947 році Кашмір став спірною територією. Британці розділили субконтинент на дві частини — переважно індуїстську Індію і переважно мусульманський Пакистан.

Номер слайду 15

ГІБРИДНІ ВІЙНИНЕ ПРЯМІ ВОЄННІ ДІЇ ДЕРЖАВИ-АГРЕСОРА НА СТВОРЕННІ У ДЕРЖАВИ-ЖЕРТВИ ВНУТРІШНІХ КОНФЛІКТІВ ТА ЗМІНА І ПОСЛАБЛЕННЯ ЇЇ УРЯДУ. РОСІЯ- ГОЛОВНА ДЕРЖАВА-АГРЕСОРПридністров'я – Молдова Абхазія та Південна Осетія - Грузія. Донбас - Україна. Нагірний Карабах - Азербайджан

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ІНФОРМАЦІЙНІ ВІЙНИГоловне завдання інформаційних війн полягає в маніпулюванні свідомістю масами задля внесення у суспільну та індивідуальну свідомість ворожих ідей та поглядів, залякування свого народу образом ворога, супротивника – своєю могутністю.

Номер слайду 18

ТЕРОРИЗМТероризм (від лат. terror – жах) – використання або загроза застосування насильства з політичною, релігійною або ідеологічною метою. Тероризм проявляється у формі окремих терористичних актів: захоплення заручників, організації підпалів, убивств, тортур, залякуванні населення та органів влади, зазіхання на життя чи здоров’я ні в чому не повинних людей, погроз вчинення протиправних дій з метою досягнення злочинних, з погляду чинного уряду, цілей. З метою демонстрації своєї сили терористи зазвичайоголошують про свою відповідальність за здійснений акт насилля.

Номер слайду 19

Державний тероризм - проведення спеціальних операцій проти інших держав. США 11 вересня 2001р

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Диверсійний тероризм, організаторомакцій якого є секретні служби держав-супротивників. Диверсійні групи- «п'ята колона»

Номер слайду 22

Правий тероризмце здебільшого фашистський, що характеризується людиноненависництвом, ультрареволюційністю типу Адольфа Гітлера в 30-40-х роках в НімеччиніКім Чен Ин онук Кім Ир Сена – першого диктатора КНДР та заодно капітана радянської армії. Культ особистості, який виходить за рамки адекватності, тотальні репресії та повальна мілітаризація. У країні досі існують 6 концентраційних таборів, в них перебувають близько 200 тисяч осіб. Окрім того, є табори для перевиховання, таких у КНДР від 15 до 20. Наявність трудових таборів Кіма на Сході Росії, там у рабських умовах корейці змушені валити ліс..

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 44 с.245-249Історія конфліктів:1. Китай – Тайвань2. Росія-Чечня

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ачкасова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Savchenko Vlad Pavlovich
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ломака Наталия
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
15 травня 2022
Переглядів
1456
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку