Година громадянської свідомості приурочена Дню початку кримського спротиву для учнів 5 класу

Про матеріал
Матеріал можна використати для планування роботи з учнями у рамках проведення Місячника національно-патріотичного виховання.Формат може бути бути офлайн та онлайн.
Перегляд файлу

 

Година громадянської свідомості приурочена  Дню початку кримського спротиву для учнів 5 класу

 

Мета: формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави та нації.

Завдання:

  • виховання поваги до Конституції України, Законів України, державної символіки;
  • усвідомлення взаємозв’язку між індивідуальною свободою, правами людини та її патріотичною відповідальністю;
  • сприяння набуттю дітьми та молоддю патріотичного досвіду на основі спроможності дотримуватись законів та захищати права людини, готовності взяти на себе відповідальність, здатності розв’язувати конфлікти відповідно до демократичних принципів;
  • утвердження гуманістичної моральності як базової основи громадянського суспільства;

Обладнання:  проектор, ноутбук , відеофрагменти, аудіо записи.

Хід заходу:

І. Вступне слово вчителя

-         Нашу бесіду хочу почати віршами невідомого автора кримського походження

"Крим наш"

Уві сні бачив знову знайомий пейзаж

Прибережні скелі і море...

І дуже дивний напис "Крим наш,"

Що написану на огорожі.

Ваш - чий, пани? За які справи?

Крим мій і того, хто виріс там.

Того Крим, кого там мати народила…

 

Не ваш! Ніколи! Не зараз. Не учора.

Крим кримський, ви чуєте, люди!?...

 

Любіть його, цінуйте його

Ті гори, моря і рівнини!

Але пам'ятаєте, пам'ятаєте це завжди:

           Крим - це частина України.

Слово вчителя історії.

26 лютого – рівно 10 років з подій,що отримали назву початок кримського спротиву.

1.2014 рік:  під стінами Верховної Ради Криму відбулися багатотисячні мітинги.

Актуальність проведення виховних заходів до Дня початку кримського спротиву в школах України обґрунтована процесами, якими охоплена наша держава.

Крим став прецедентом сучасної світової історії. У післявоєнній Європі це, напевно, єдиний випадок, коли в мирний час одна держава окупувала і анексувала частину території іншої незалежної держави, тим самим порушивши всі існуючі міжнародні та міжурядові угоди.

Попри факт окупації, єдиним законним статусом Кримського півострова в очах міжнародного співтовариства є статус Автономії Республіки Крим та м. Севастополя у складі України. Всупереч цьому Росія встановила свій контроль над територією, що призвело до систематичних масштабних порушень фундаментальних прав людини. Такі дії російської влади стали загрозою міжнародній безпеці.

Передісторія конфлікту. 16 березня на тлі кризи в Автономної республіці Крим відбувся незаконний референдум про статус Криму. За даними організаторів, у ньому взяли участь більше 82% (за іншими даними — 30% чи 32,4%) виборців, більше 96 відсотків висловилося за возз’єднання з Росією. 17 березня, враховуючи «волевиявлення народів Криму» на загальнокримському референдумі, В. Путін підписав указ про визнання як Республіку Крим суверенною та незалежною державою, де місто Севастополь має особливий статус. Увечері цього ж дня стало відомо про звернення В. Путіна, яке було призначено на 18 березня.

 «Ґрунтуючись на результатах референдуму, спираючись на волю народу, вношу в Федеральні збори проект закону про вступ до складу Росії Криму і Севастополя», – підсумував В. Путін.

 

      26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим відбулися багатотисячні мітинги. Понад 14 тисяч кримчан виступили за єдину державу, за свою Батьківщину – за Україну. А в цей час, підступно, без оголошення, Російська Федерація вже розпочала вторгнення на територію Криму. Розпочалася російська агресія, яка мала вигляд нової форми війни – «гібридної». «Зелені чоловічки», при підтримці місцевих колаборантів, розпочали окупацію півострову.

Від початку окупації російські пропагандисти переконували весь світ, що все відбувалося мирно та за «повною підтримкою кримчан». Проте факти засвідчують зворотне – Крим не прийняв окупантів, громадяни України встали на захист своєї землі, хоча сили й були нерівними.

Про події лютого – березня 2014 року в Криму, про героїчний спротив агресії російських окупантів ми сьогодні і поговоримо.

 

2.Найбільш активно виступала молодь – учні та студенти, які народились та виросли в Україні.

3.Громадянська позиція молоді та дітей.

Військові:

Робота з відеофрагметом  «Нахімовці співають гімн «України»

Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=GnSPjcdnwtw

Як справжні офіцери, хоча й майбутні, курсанти залишили окуповану територію разом зі своїм ліцеєм. Військово-морський ліцей переїхав до Одеси майже у повному складі. Переїхали не тільки військові, а й цивільні викладачі, залишивши все своє майно в Криму. Переїхало 122 ліцеїсти. 1 вересня Військово-морський ліцей розпочав новий навчальний рік в Одесі. Ті ліцеїсти, які самовіддано співали гімн на плацу в Севастополі, вже стали курсантами українських військових вишів, а декілька курсантів поїхали навчатися до Великобританії.. А офіцерсько-викладацький склад, промінявши свої квартири в Криму на кімнати в одеських гуртожитках, продовжує готувати вже нові покоління патріотів.

У 2015 році троє курсантів, продовжили навчання у королівському коледжі в Британії.

Школярі:

Перегляд відео фрагменту «Ялтинські школярі на останньому дзвонику співають гімн «України»

Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=dlCvaDB2_WQ

Окупація Криму Російською Федерацію була кривавою. Не зважаючи на заяви російських пропагандистів «про мирний процес», події були жахливими – гинули люди, громадян України в Криму викрадали, кидали до в’язниць, знущалися над ними. Але болючою ця тема залишається для  дітей, яким прийшлося покинути рідну землю.

Діти:

Перегляд відео  « Я дуже хочу до Криму» - сповідь кримськотатарських дітей

Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=-e4975pE414

 акція «Крим - це Україна»

Тетяна Даниленко - ведуча  "5 каналу"

«Крим у будь якому випадку повернеться, бо Крим - це наша земля і ми не зможемо жити далі з втраченим, відшматованим Кримом. Протягом цього часу ми повинні бути не просто сильними, ми повинні не просто вірити, протягом цього часу ми маємо бути впевненими. На нашому боці не просто закон, його дух і буква, на нашому боці справедливість».

До  цієї акції приєдналися також неї приєдналися відомі українські журналісти, телеведучі, музиканти, художники, прості люди.

 на Євробаченні  2016 року нашу країну представляла  уроженка Криму – Джамала з піснею «1944»

Перегляд відеокліпуДжамали

Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=y2zvguMKbMo

 

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, 5 клас, Сценарії
Інкл
Додано
4 березня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку