Година-реквієм "І пам'яті свіча не згасне "

Про матеріал
Під час години-реквієму вихованці дізнаються про моторошні події 1932-1933 років, переглянуть стрічку «Голодний дух», соціальні відеоролики «Де б ти не був – вшануй», «Ти приніс мені яблука?», висловлять свої судження, запалять свічки та виготовлять квітку пам’яті – незабудьку.
Перегляд файлу

1

 

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

 

 

   

ГОДИНА – РЕКВІЄМ

ДО ДНЯ ПАМЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ

« І ПАМЯТІ СВІЧА НЕ ЗНАСНЕ…»

Підготувала методист

О. Веремійчик

 

                                       Чернігів 2019

Мета: ознайомити вихованців з трагічним минулим нашого народу; вшанувати пам'ять безневинно замучених голодом людей; розвивати вміння аналізувати, виділяти головну думку пропонованих відеоматеріалів, готувати повідомлення та виступати з ним перед учнівською аудиторією; виховувати прагнення до збереженння історичної пам'яті.

Форма заняття: година – реквієм.

Матеріали та обладнання: цупкий синій та жовтий папір, ножиці, клей, жовтоблакитна паперова стрічка, презентація, відео, мультимедійне обладнання, розламана хлібина, 5 колосків, перев’язаних чорною стрічкою, на фоні чорної карти України, свічки, яблуко (Додаток 1).

Попередня підготовка: вихованці готують повідомлення про символ Голодомору 1932 -1933 років - незубудьку.

ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. Організаційний етап
  2. Година-реквієм

Керівник гуртка. Кожен народ має свою власну історію, історію, яку створили  і вистраждали впродовж багатьох століть  і тисячоліть попередні покоління. Як свідчать давні джерела. Майже кожне століття позначене голодними роками, страшними епідеміями, спустошливими війнами, навалами чужоземців. Але серед усіх цих сумних подій Голодомор 1932-1933 років – одна з найбільш трагічних сторінок українського народу.  Указом Президента Віктора Андрійовича Ющенка було запро­ваджено День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, який щороку відзначається у четверту суботу листопада. Пам’яті тих, хто загинув від голодомору 1932-1933 років присвячується наша сьогоднішня зустріч (Слайд 1).

 Не було тоді ні війни, ні потопу. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки живого люду лягло у могили – старих, молодих і дітей, і ще ненароджених у лонах матерів. Україна втратила чверть свого населення. Щохвилини помирало 17 людей, щогодини 1000, майже 25 тисяч щодня. Дані різні - від 4 мільйонів до 10, але ці мільйони (Слайд 2). 11 тисяч сіл були спустошені. Не підлягає сумніву, що до загибелі мільйонів селян призвело холоднокровне   рішення Сталіна вилучити в українських  селян усе зерно, а відтак заборонити будь-яку допомогу їм з боку міжнародної громадськості.

Багатьом на Заході складно було повірити, що в країні, яка експортує зерно і відмовляється від продовольчої допомоги, може лютувати такий скажений голод.

А голод був дійсно скаженим, люди вимирали цілими сім’ями, селами. Спершу вмирали чоловіки, потім діти, потім жінки.

7 серпня 1932 року з'явилася постанова ВЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперативів та про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», відома під назвою «Закон про п'ять колосків». Розкрадання майна колгоспів каралося розстрілом, за «пом'якшуючих обставин» — позбавленням волі на строк не менше 10 років. «Законом про п'ять колосків» фактично людям було заборонено володіння їжею (Слайд 3).

Очевидці, що пережили ті страшні роки згадують жахливі подробиці: «Люди їли все, що попадалось: мерзлі буряки, які знаходили на плантаціях, просяну шелеху, різні бур’яни. А найбільше їли лободу, яку обмивали кип’ятком і замішували мукою з липового листя, або кочанів кукурудзи без зерна…»

Перегляд відеоролику «Голодний дух – День пам’яті жертв Голодомору  https://www.youtube.com/watch?v=baHXUzq3VPM

Запитання для обговорення

Яка головна думка відеоролику?

У 1933 році померлих від голоду по селах стало стільки багато, що труни лежали на вулицях, дорогах, в хатах по кілька діб. Влада на місцях призначала окремих людей, котрі збирали трупи і відвозили їх на кладовища возами, одержуючи за свою працю продовольчий пайок. Вони здебільшого ховали людей у неглибоких ямах, земля в яких ще довго ворушилась, бо серед мертвих нерідко траплялись і напівживі!

До роковин Голодомору в Україні з’явилися  нові  соціальні  ролики про вшанування пам’яті жертв трагедії.

Особливо важко було дітям,  висохлі, як у скелета, кінцівки яких звисали з роздутого живота. Голод стер з їхніх облич усі сліди щасливого життя, перетворивши їх на замордованих примар, і лише в очах ще лишився відблиск далекого дитинства. Вони виявилися найменш захищеними, не брали участі в колгоспному виробництві, а відтак не одержували рятівних 100 грамів хліба на працюючого.

Перегляд відеролику «Ти  приніс мені яблуко?» https://rubryka.com/video/ty-prynis-meni-yabluko-pronyklyvyj-rolyk-do-85-h-rokovyn-golodomoru-pro-zagyblyh-ditej/

Обговорення відеоролику: Як ви зрозуміли суть відеоролику?

Керівник гуртка підводить підсумок обговорення. Проникливе відео нагадує про трагедію українських дітей у 1932-1933 роках. У ньому показано тендітну дівчинку серед хлібного поля, яка тулить до грудей колоски. До дівчинки підходить хлопчик-ровесник із сьогодення і приносить їй яблуко. А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками - пам'ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору. "У цей день вони чекають на тебе", - так автори відео закликали українців у суботу прийти до пам'ятників Голодомору, щоб вшанувати роковини геноциду.

Як зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, в роки Голодомору саме діти були найвразливішою групою і гинули одними з перших. Тому під час меморіальних заходів, які відбувалися в минулому році, кожного дня 85 днів символічно зачитуються імена 85-ти загиблих під час геноциду українських дітей.

Цим відео ставилося за мету звернутися до нинішніх ровесників тих дітей, щоб нагадати і їм про ті часи щиро і проникливо, і водночас сказати молоді, як важливо берегти пам'ять про минуле, уміти співпереживати і відчувати свою дотичність до історії.

Перегляд відеоролику  «Де б ти не був – вшануй!»: https://rubryka.com/video/golodomor-85-rokovyny/

 Обговорення відеоролику за запитаннями:

  1.                   Що ви побачили в даному відеоролику?
  2.                   Який основний посил даного соціального ролику?

Керівник гуртка узагальнює відповіді вихованців. У російській в’язниці, шкільному класі, в палаті військового шпиталю, на футбольному полі, у майстерні взуття чи за кермом авто – де би ти не був 23 листопада о 16:00 – вшануй пам’ять убитих Голодомором 1932–1933 років. Саме такий посил має соціальний відеоролик,

Ці два ролики ролики зняті компанією Young&Hungry Production  за підтримки Міністерства інформаційної політики України. Їх об’єднує символічне гасло “Ми пам’ятаємо! Ми сильні!”

2008 році в Києві був відкритий  національний музей  Голодомору- геноциду (Слайд 4). Він являє собою величезну «Свічку пам'яті»  (32 м висотою), всередині якої знаходиться  музей. З чотирьох сторін внизу свічку прикрашають темні хрести із металевих рейок, прикрашені золотими фігурами журавлів, які хочуть звідси вибратися. Вони уособлюють український народ.  Поряд стоїть фігура маленької дівчинки з косичками,  як символ всіх  дітей загиблих в роки Голодомору. При вході до меморіалу скульптура двох ангелів.

23 листопада о 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам’яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору, чи де б вони не були.

Загальнонаціональну традицію ставити запалену свічу у вікні своїх осель на знак ушанування виморених голодною смертю ініціював всесвітньовідомий історик, політолог, дослідник Голодомору Джеймс Мейс (Слайд 5).

Джеймс Мейс переїхав жити в Україну, де зокрема написав: “Я ж хочу запропонувати лише акт національної пам’яті, доступний кожному: визначити час, коли кожен член цієї нації, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих”.

Повідомлення вихованців «Незабудька – символ пам'яті Голодомору»

Символом пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні є квітка незабудька (Слайд 6).

 Слово «незабудька» – українське слово і походить від виразу «не забудь». У нашому випадку вона нагадує нам – не забувати жертв, які загинули на територіїї України зимою 1932 – 1933 років штучно створеною голодною смертю.

Знак квітки незабудьки, як символа пам'яті жертв Голодомору, розроблений у 1986 році учителями цілоденної школи св.Софії в Миссиссаґа в Канаді. Це були часи, коли влада Радянського Союзу активно заперечувала мільйони жертв, замучених штучно створеним голодом на території України зимою 1932 – 1933рр.

Але в 1986р. у діаспорі, а особливо в Канаді та США, пам'ять про Голодомор зберігалася, а інформація про події, замовчування правди та жертви – поширювалася.

У 1986р. у цілоденній школі св.Софії в Миссиссаґа директором була Надія Луців. У школі навчалося приблизно 500 дітей віку від середньої групи дитячого садка до восьмого класу. Учителі цієї державної школи в Канаді постановили щорічно відзначати разом з дітьми пам'ять жертв Голодомору, який в той час називали Великим Голодом (The Great Famine).

Навчальних матеріалів для молодших школярів про цю страшну тему взагалі не було. Оскільки тема виявилася дуже складною для донесення до дітей, учителі вважали за доцільне використати символи, які були б більше доступні дітям молодшого та середнього шкільного віку. 

 (Вихованці виготовляють квітки незабудьки з написом «Пам'ятаємо» та клеять їх на жовтоблакитну стрічку, що прикріплена до дошки (Додаток 2) ).

 

 

  1. Підсумок  

Керівник гуртка. Багатостраждальна історія нашого народу. Ми не маємо права забувати її чорних сторінок, адже це наш громадянський обов’язок. Обов’язок живих небезпам’ятних і не байдужих до своєї історії людей пам’ятати ті вимерлі села і хутори, ті спільні ями, куди скидали десятками вбитих голодом і напівживих ще тіл — наших земляків (Слайд 7).

Запалимо свічки пам'яті.

Хвилина мовчання під звук метронома

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовний вигляд оформлення кабінету

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виготовлення квітки незабудьки

 

 

ЛІТЕРАТУРА

1.«Голодний дух» – День пам’яті жертв Голодомору  [Електронний ресурс]. Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=baHXUzq3VPM

2. «Де б ти не був – вшануй!»: потужний ролик до 85 –х роковин Голодомору  [Електронний ресурс]. Режим доступу:  https://rubryka.com/video/golodomor-85-rokovyny/

3. Квітка незабудька – не забудь про Голодомор -32-33 років  в Україні [Електронний ресурс]. Режим доступу:  https://www.lycem-do-dytyny.com/kvitka-nezabudka-holodomor/

4. Нетрадиційні уроки. Історія / Укладачі: Л.І. Нечволод, Н.В. Томашевська – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2008.- с.125-142.

5. Подобєд О.А. Історія України. 5, 7 класи: Нестандартні уроки. / О.А. Подобєд .– Х.: Веста: Вид-во «Ранок», 2008. – 160 с. – (Бібліотека творчого вчителя).

6. Сценарії до Дня па'мяті жертв Голодомору: Пам'ять вічна… [Електронний ресурс]. Режим доступу:  https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/holodomor/stsenariji-do-dnya-pamyati-zhertv-holodomoru-pamyat-vichna.html

7. «Ти приніс мені яблуко?» [Електронний ресурс]. Режим доступу:    https://rubryka.com/video/ty-prynis-meni-yabluko-pronyklyvyj-rolyk-do-85-h-rokovyn-golodomoru-pro-zagyblyh-ditej/ 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОДИНА- РЕКВІЄМ ДО ДНЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ «І ПАМ'ЯТІ СВІЧА НЕ ЗГАСНЕ…»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Джеймс Мейс – американський історик, автор численних публікацій про Голодомор, директор Комісії з вивчення українського голоду Конгресу США«ВАШІ МЕРТВІ ВИБРАЛИ МЕНЕ»

Номер слайду 6

Незабудька – символ пам'яті жертв Голодомору. Походить від слова «Не забудь»

Номер слайду 7

23 листопада. ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ'ЯТІ НА СВОЄМУ ВІКНІ

zip
Додано
26 листопада 2019
Переглядів
1003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку