Година спілкування "Білки, жири, вуглеводи, ........"

Про матеріал
Харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні харчові речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. Харчові речовини, які люди отримують разом з їжею, можна умовно розділити на дві групи: ті, котрі необхідні їм у великих кількостях (вода, білки, жири, вуглеводи), та ті, котрі необхідні в менших кількостях (вітаміни та мінеральні компоненти).
Перегляд файлу

Комунальний заклад «Маріупольська загальноосвітня школа

І – ІІІ ступенів № 18 Маріупольської міської ради Донецької області»

 

 

 

 

 

Реферат з предмету «Основи здоров’я»  на тему:

 

Жири, білки, вуглеводи, мінерали і вітаміни.

 

 

  

 

                                                                                                          Виконав:

                                                                                                      учень 6-А класу

                                                                                                          Демченко Микола.

 

                                                                                         Учитель:

                                                                                                          Шинкаренко Е.Ю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маріуполь-2020р.

 

Зміст

Вступ

  1. Білки
  2. Жири
  3. Вуглеводи
  4. Вітаміни
  5. Мінеральні речовини
  6. Вода

Література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\демченко\коля\0-02-0a-a7d1bcee78dc022a0d8a1422a3c527aeed0132b86528bd54cdb8a5cd1d9581d7_90c51341.jpg     Вступ

    Харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму.  В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні харчові речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.   Харчові речовини, які люди отримують разом з їжею, можна умовно розділити на дві групи: ті, котрі необхідні їм у великих кількостях (вода, білки, жири, вуглеводи), та ті, котрі необхідні в менших кількостях (вітаміни та мінеральні компоненти).

  1. Білки

            Білки належать до життєво необхідних речовин, без яких неможливе життя, ріст і розвиток організму. Всі складові частини людського організму складаються з білків (м 'язи, серце, мозок і навіть кістк).     Значення білків визначається   незамінністю їх іншими речовинами.   Тому білки вважаються найбільш цінними компонентами їжі. Основними джерелами тваринного білка   є м'ясо, яйця, молоко і молочні продукти. Основними джерелами рослинного білка є хліб і крупи,  бобові.  

Функції

  1. Будівельна
  2. Транспортна
  3. Захисна
  4. Каталітична
  5. Рухова
  6. Сигнальна
  7. Енергетична
  1. Жири

D:\демченко\коля\0-02-0a-984fe7645581289021b66643826fd9098162c0a65376afa1e6588c5602b35e13_4d74dbda.jpg          Роль жирів у харчуванні визначається їх високою калорійністю і учас­тю в процесах обміну.  Жири забезпечують у середньому 33% добової енергоцінності раціону. З жирами в організм надходять  вітаміни A, D, Е, К . Дефіцит жирів в їжі послаблює імунітет, тобто знижує опір організму інфекці­ям. Вони поліпшують смак їжі і викликають відчуття ситості.  Джерелом рослинних жирів є олії,  горіхи,    вівсяна   та гречана крупи.  Джерела тваринних жирів — сало, вершкове масло, жирна свинина,  ковбаси,   сметана, сири.

Функції

  1. Захисна
  2. Теплорегулятивна
  3. Енергетична

 

 

  1. Вуглеводи

       Вуглеводи є основною частиною харчового раціону.   Вони — головне джерело енергії  організму.   В організмі їх міститься близько 2%,  а в їжі  -  70%.    Надмірне споживання вуглеводів — поширена причина порушення обміну речовин, що сприяє розвитку низки захворювань. При раціональному харчуванні до 30% вугле­водів їжі здатні переходити в жири. У разі ж надмірної кількості вуглеводів цей відсоток вищий.

Функції

Енергетична 

4. Вітаміни

D:\демченко\коля\0-02-05-1452a388280c5a43ae93cd88fafb9d0a331f65d34ce19409b437d6c72c236ee9_d98d6acc.jpg         Вітаміни  регулю­ють процеси обміну речовин.     Відсутність вітамінів у раціоні протягом тривалого часу може спричинити різні за­хворювання.  Наприкінці зими та на початку весни най­частіше зустрічається дефіцит вітамінів.

А (вітамін зростання)

 

Тваринна їжа: масло, молоко, яйця, печінка Рослинна їжа: морква, помідори, абрикоси

Зміни в шкирі і слизових оболонках: сухість, запалення слизової і рогівки ока

С (аскорбінова кислота)

Рослинна їжа: горобина, смородина, суниця, цитрусові, капуста, шипшина

Руйнування кровоносних судин, ламкість кісток, нервово-психічні розлади, зниження імунітету

Д  

Тваринна їжа: печінка, яйця, риб'ячий ясир. Утворюється в шкірі під впливом ультра-фіолетового проміння

Порушення утворення кісткової тканини

В

 

Неочищений рис, горох, дріжджі, печінка, нирки

 

Розлад нервової системи, роботи серця, травного аппарату, порушення складу крові

 

 

 

 

 

5.  Мінеральні речовини

           Мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, але необхідні для життєдіяльності організму. Потрапляють вони в організм у вигляді мінеральних солей. Мінеральні речовини  значной кількості - мак­роелементи

D:\демченко\коля\0-02-05-3ba1c9fdf82560a46d90de19f412945de447ea717fd3d5435749923b4678bf20_ac8c0276.jpg( кальцій, магній, калій, натрій, фосфор, сірка, хлор). 

 

Кальцій

Основна складова частіша кісткової тканини.

Молоко та молочні продукти.

Магній

  Стан нервової системи,  розширювати судини,   знижає  артеріальний тиск.

 Крупи, горох, квасоля, хліб з грубо змеленого борошна, рибні продукти.

Фосфор

 Енергетичне забезпечення.

Молоко і молочні продукти, м'ясо, риба, зернові та бобові.

Калій

  Життєдіяльність органів кровообігу,  виводить воду.

Соя, квасоля, горох, картопля, морська капуста, сухофрукти (урюк, родзинки, груші, яблука), молоко.

Натрій

  Затримує воду.

  Кухонна сіль.

Хлор

Регулює осмотичний тиск,     водний обмін.

Кухонна сіль.

Сірка

  Структурний елемент   амінокислот.

Яловичина, свинина, морський окунь, тріска, ставрида, яйця, молоко, сир.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

        Мінеральні речовини  малих концентраціях – мікроелементи(залізо, мідь, кобальт, нікель, марганець, стронцій, цинк, хром, йод, фтор). Добова потреба в них виражається в міліграмах або частках міліграма.        

Залізо

 В гемоглобіні крові.

Печінка, нирки, м'ясо кролів, яйця, гречана крупа, пшоно, бобові, яблука, персики.

Мідь

Необхідна для синтезу.

Печінка, морські продукти, зернові, гречана та вівсяна крупи, горіхи.

Кобальт

 Для синтезу вітаміну В12

Морські рослини, горох, буряк, червона смородина, полуниці.

Нікель

Стимулює процеси кровотворення.

Морські продукти.

Марганець

 Утворення кісток,   обмін вітамінів,   процеси росту.

Злакові, бобові, горіхи, чай, кава.

Йод

   Фізичний і психічний розвиток, обмін білків, жирів, вуглеводів, водно-сольовий обмін.

Морська вода, морські риби (тріска), креветки, морська капуста.

Фтор

    Зуби, утворенні кісток.

Риба, баранина, телятина, вівсяна крупа, горіхи.

Цинк

 Нормалізує жировий обмін.

Печінка, м 'ясо, жовток яйця, гриби, злакові, бобові, часник, картопля, буряк, горіхи.

Хром

  Вуглеводний  і мінеральний обмін.

Волова печінка, м'ясо, птиця, зернові, бобові, перлова крупа, житнє борошно.

D:\демченко\коля\0-02-05-04906b768579f7541a70e144deb31c5ef1d20a236c95da0ee3a74a5b4e141b0c_4b6aedf9.jpg6. Вода

D:\демченко\коля\0-02-05-c913b3754e0dcb06979876c0168b03f3878c5d355a6b85810d49bac66a5901b3_39c31ec8.jpg   Обмін речовин в організмах можливий лише за наявності води. Процеси травлення і засвоє­ння їжі   відбуваєть­ся   у рідкому середовищі.  Втрата організмом лише 10—20% води веде до його загибелі.

Без води людина може прожити

не більше п'яти діб.

 

          

        Збалансоване харчування + вода = здоров’я

 Використана література:

  1. Основи безпеки життєдіяльності. Підручник. – К., 2001.
  2. Основи охорони праці. – К., 2000.
  3. Загальна гігієна та основи екології. – К., 2002.

 

 

docx
Додано
12 жовтня 2020
Переглядів
2063
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку