Година спілкування на тему:
Жири, білки, вуглеводи, мінерали і вітаміни.
Зміст
Вступ
Література
Вступ
Харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні харчові речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. Харчові речовини, які люди отримують разом з їжею, можна умовно розділити на дві групи: ті, котрі необхідні їм у великих кількостях (вода, білки, жири, вуглеводи), та ті, котрі необхідні в менших кількостях (вітаміни та мінеральні компоненти).
Білки належать до життєво необхідних речовин, без яких неможливе життя, ріст і розвиток організму. Всі складові частини людського організму складаються з білків (м 'язи, серце, мозок і навіть кістк). Значення білків визначається незамінністю їх іншими речовинами. Тому білки вважаються найбільш цінними компонентами їжі. Основними джерелами тваринного білка є м'ясо, яйця, молоко і молочні продукти. Основними джерелами рослинного білка є хліб і крупи, бобові.
Функції
Роль жирів у харчуванні визначається їх високою калорійністю і участю в процесах обміну. Жири забезпечують у середньому 33% добової енергоцінності раціону. З жирами в організм надходять вітаміни A, D, Е, К . Дефіцит жирів в їжі послаблює імунітет, тобто знижує опір організму інфекціям. Вони поліпшують смак їжі і викликають відчуття ситості. Джерелом рослинних жирів є олії, горіхи, вівсяна та гречана крупи. Джерела тваринних жирів — сало, вершкове масло, жирна свинина, ковбаси, сметана, сири.
Функції
Вуглеводи є основною частиною харчового раціону. Вони — головне джерело енергії організму. В організмі їх міститься близько 2%, а в їжі - 70%. Надмірне споживання вуглеводів — поширена причина порушення обміну речовин, що сприяє розвитку низки захворювань. При раціональному харчуванні до 30% вуглеводів їжі здатні переходити в жири. У разі ж надмірної кількості вуглеводів цей відсоток вищий.
Функції
Енергетична
4. Вітаміни
Вітаміни регулюють процеси обміну речовин. Відсутність вітамінів у раціоні протягом тривалого часу може спричинити різні захворювання. Наприкінці зими та на початку весни найчастіше зустрічається дефіцит вітамінів.
А (вітамін зростання)
|
Тваринна їжа: масло, молоко, яйця, печінка Рослинна їжа: морква, помідори, абрикоси |
Зміни в шкирі і слизових оболонках: сухість, запалення слизової і рогівки ока |
С (аскорбінова кислота) |
Рослинна їжа: горобина, смородина, суниця, цитрусові, капуста, шипшина |
Руйнування кровоносних судин, ламкість кісток, нервово-психічні розлади, зниження імунітету |
Д |
Тваринна їжа: печінка, яйця, риб'ячий ясир. Утворюється в шкірі під впливом ультра-фіолетового проміння |
Порушення утворення кісткової тканини |
В
|
Неочищений рис, горох, дріжджі, печінка, нирки
|
Розлад нервової системи, роботи серця, травного аппарату, порушення складу крові |
5. Мінеральні речовини
Мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, але необхідні для життєдіяльності організму. Потрапляють вони в організм у вигляді мінеральних солей. Мінеральні речовини значной кількості - макроелементи
( кальцій, магній, калій, натрій, фосфор, сірка, хлор).
Кальцій |
Основна складова частіша кісткової тканини. |
Молоко та молочні продукти. |
Магній |
Стан нервової системи, розширювати судини, знижає артеріальний тиск. |
Крупи, горох, квасоля, хліб з грубо змеленого борошна, рибні продукти. |
Фосфор |
Енергетичне забезпечення. |
Молоко і молочні продукти, м'ясо, риба, зернові та бобові. |
Калій |
Життєдіяльність органів кровообігу, виводить воду. |
Соя, квасоля, горох, картопля, морська капуста, сухофрукти (урюк, родзинки, груші, яблука), молоко. |
Натрій |
Затримує воду. |
Кухонна сіль. |
Хлор |
Регулює осмотичний тиск, водний обмін. |
Кухонна сіль. |
Сірка |
Структурний елемент амінокислот. |
Яловичина, свинина, морський окунь, тріска, ставрида, яйця, молоко, сир. |
Мінеральні речовини малих концентраціях – мікроелементи(залізо, мідь, кобальт, нікель, марганець, стронцій, цинк, хром, йод, фтор). Добова потреба в них виражається в міліграмах або частках міліграма.
Залізо |
В гемоглобіні крові. |
Печінка, нирки, м'ясо кролів, яйця, гречана крупа, пшоно, бобові, яблука, персики. |
Мідь |
Необхідна для синтезу. |
Печінка, морські продукти, зернові, гречана та вівсяна крупи, горіхи. |
Кобальт |
Для синтезу вітаміну В12 |
Морські рослини, горох, буряк, червона смородина, полуниці. |
Нікель |
Стимулює процеси кровотворення. |
Морські продукти. |
Марганець |
Утворення кісток, обмін вітамінів, процеси росту. |
Злакові, бобові, горіхи, чай, кава. |
Йод |
Фізичний і психічний розвиток, обмін білків, жирів, вуглеводів, водно-сольовий обмін. |
Морська вода, морські риби (тріска), креветки, морська капуста. |
Фтор |
Зуби, утворенні кісток. |
Риба, баранина, телятина, вівсяна крупа, горіхи. |
Цинк |
Нормалізує жировий обмін. |
Печінка, м 'ясо, жовток яйця, гриби, злакові, бобові, часник, картопля, буряк, горіхи. |
Хром |
Вуглеводний і мінеральний обмін. |
Волова печінка, м'ясо, птиця, зернові, бобові, перлова крупа, житнє борошно. |
6. Вода
Обмін речовин в організмах можливий лише за наявності води. Процеси травлення і засвоєння їжі відбувається у рідкому середовищі. Втрата організмом лише 10—20% води веде до його загибелі.
Без води людина може прожити
не більше п'яти діб.
Збалансоване харчування + вода = здоров’я
Використана література: