Година спілкування " Цілющі властивості природи. Мед."

Про матеріал
познайомити учнів з лікувальними властивостями меду та продуктами бджільництва ; де і як їх можна застосовувати ; виховувати в учнів любов до природи .
Перегляд файлу

Година  спілкування  « Цілющі  властивості  природи. Мед.»

Мета:  познайомити учнів  лікувальними властивостями меду та продуктів бджільництва ;  навести приклади  коли і як  можуть лікувати  продукти  бджільництва ; виховувати в учнів любов до природи .

 

                         Матеріали до  години спілкування .

 Вступне слово вчителя

       Мед - це солодка, в'язка рідина з різким приємним запахом (букетом), яку медоносні бджоли виробляють з нектару квіток і паді.

Поживні і лікувальні властивості меду визначаються вмістом у ньому цукрів - глюкози й фруктози, суміш яких називають інертним цукром.

У меді є також азотисті смол, органічні кислоти (лимона, яблучна, глюконова, молочна), а також ароматичні речовини, які надають меду своєрідного смаку.

Мінеральних речовин (солей кальцію , натрію, марганцю, заліза, йоду, хлору фосфору) найбільше в полі флорних сортах меду.

У складі меду виявлено багато мікроелементів: марганець, кремній, алюміній, бор, хром, мідь, літій, нікель, свинець, срібло, хром та.ін.

Всі вони є компонентами фізіологічних та біохімічних процесів.

Лікувальні властивості меду відомі людині здавна. Мед, як важливий цілющій засіб рекомендується в рецептах стародавніх лікарських порадниках.

Геніальний лікар і мислитель стародавності Гіппократ, у своїх лікувальній практиці застосовував мед для лікування багатьох захворювань і сам систематично споживав його.

Філософ, натураліст Аристотель стверджував, що мед, маючи особливі властивості, сприяє зміцненню здоров'я і подовжує життя людини.

Поет стародавньої Греції Анекрео, який завжди споживав мед прожив 115 років.

Юлій Цезар, якось запрошене ний на обід сенатора Полія Румилія, запитав у нього що він вживає для підтримання сили тіла й духа. І почув відповідь: "в середину - мед, зовні - масло."

Перша російська жінка-целительниця Євпраксія-Зоя - онука Володимира Мономаха у своєму трактаті"Аліма", у розділі "Гігієна Харчува­ння" велику увагу приділяла застосуванню меду.

Сучасні наукові дослідження на основі лабораторних, експеременталь-них і клінічних спостережень підтверджують цілющі властивості меду. До його допомоги нерідко вдається не тільки народна, а й традиційна медицина.

Для збереження міцного здоров'я людина повинна споживати натуральну їжу, яка складається з сирих овочів, фруктів, ягід і кисломолочних продуктів з медом.

Найбільш поширений спосіб вживання меду - приймання в середину. Мед слід вживати по чайній ложці, якомога більше затримуючи у роті. Краще споживати його з чаєм, молоком , соками , відварами та настоями лікарських трав . Нормальною доза 100г на добу , поділена на кілька прийомів, а для дітей - не більш як 30-50 г.

При такому способі вживання мед всмоктується слизовою рота й горла і таким чином справляє свою протимікробну дію.

Зовні мед застосовують при захворюваннях шкіри у вигляді змащень , компресів , місцевих ванн ( 20 -40% розчин меду) і мазей . Таким способом використовують мед при інфікованих ,різаних, вогнепальних , гнійних ранах, атрофічних виразках, дерматиті, хронічному й гострому риніті (нежить), синуситі, фарингіті, ларингіті

Не слід давати мед дітям , хворим на діатез .

  • При запаленні горла вживати вживати всередину кашку з протертих
    яблук і цибулі , додавши до неї меду за смаком.
  • При тяжкості у грудях , кашлі, хрипоті рекомендується цибуля з медом
    такого складу : склянку натертої цибулі залити 200 мл оцту, протерти
    через 4 шари марлі, додати стільки ж меду . Вживати по чайній ложці
    через кожні ЗО хвилин.
  • При гострому і тривалому нежиті закапувати в кожну ніздрю по 5-6
    капель розчину меду в сокові столових буряків 4-5 разів на день
  • Недокрів'я . Мед швидко підвищує вміст гемоглобіну в крові .Вживати
    його треба по 100-150 г за добу протягом 20-30 днів.
  • Кон'юктівіт .Закапуючи очі 30% розчином меду в дистильованій воді.
  • Застосування меду для вмивання та різних ванн дуже сприятливо
    впливає на шкіру обличчя і тіла .Після таких процедур шкіра стає
    м'якою , бархатистою, мед добре живить її.
  • Для поліпшення росту волосся ,зміцнення їх натерти на тертушці
    цибулину , додати мед ( на 4 частини цибулинної кашки 1 частина
    меду). Якщо волосся дуже сухе , до суміші додати трохи маслинової
    олії. Втирати в корені волосся за годину до миття ,а потім одягти на
    голову гумову шапочку.
  • Волосся стає блискучим і шовковистим , якщо його мити розчином
    квіткового пилку у воді температурою 50 градусів .Водний розчин
    пилку добре діє і проти лупи.

 

 Прополіс ( бджолиний клей ) – клейка речовина зеленуватого або коричневого кольору, іноді з червонуватим або жовтуватим відтінками. Його бджоли збирають з рослин і перероблюють у вулику. Прополіс добре розчиняється в етиловому спирті, бензині, жирних оліях , вазеліні ,В холод­ній воді у розчин переходить близько 6% прополісу, в гарячій 10-11%.

 Прополіс має приємний запах, зумовлений вмістом у ньому рослинних смол , ефірних олій та воску . За даними досліджень , рослинних смол у прополісі 35-55%, воску - близько 30 , ефірних олій -до 10 % Крім того, до його складу входять мікроелементи.

Прополіс має високі антимікробні властивості. Він зокрема , виявляє протигрибкову, антивірусну, протизапальну активність , гоїть рани , стимулює регенерацію тканин.

З лікувальною метою прополіс застосовують у чистому вигляді та для інгаляцій. З прополісу виготовляють мазі, емульсії, спиртові настоянки , екстракти.

  • Зубний біль .Подрібнений прополіс (40 г) залити 70% спиртом (ІООмл).
    Настоювати 7-10 днів ,періодично збовтуючи. Відділити настоянку від
    осаду і профільтрувати крізь марлю. Довести настоянку до 4% коцентрації додаванням спирту. Анестезуюча сила цього засобу перевищує в 5 разів дію новокаїну.
  • Ангіна, запалення легенів, туберкульоз легенів. Розігріти до 50-60
    градусів вершкового масла , додати 10г подрібненого прополісу і
    нагрівати цю суміш протягом 8-Ю хвилин. Безперервно помішуючи.
    Вживати по чайній ложці 2-3 рази за день за 1- 1,5 години до їди з
    теплим молоком упродовж 2 місяців з перервою 2-3 тижні Кількість
    прополісу з кожним курсом лікування збільшувати на 5 г і довести до
    30 г. При захворюванні печінки не вживати .

 

 

    Квітковий пилок – це чоловічі статеві клітини квіткових рослин . Вона представляє  собою  порошок ,який буває зафарбований від білого  до чорного кольору в залежності  від виду квітів .

    Пилок – це природний медикамент широкого спектру дії для всіх ліків  він діє на  самі різні ушкодженні місця нашого організму . цінний біологічний стимулятор.

  Комплекс  біологічних активних сполучень , які входять  до складу пилку , несуть протизапальну та антибактеріальну дію , підвищують захисні сили  організму людини , його життєвий тонус  . В цьому комплексі  велике значення мають вітаміни та амінокислоти .

   Застосування пилку сприяє фізичній та розумовій працездатності , покращує настрій ,пам'ять . Значно покращує  роботу  серцево-судинної системи.

   Достатньо прийняти 20г пилку , щоб задовольнити  добова  потребу  людського організму  в амінокислотах , які добре впливають на організм людини.

   Корисно приймати  пилок при отруєні організму . Встановлено ,що препарати з пилку  виводять з організму нітрати.

 

      Поради як приймати пилок.

 

  • Пилок має тонізуючі властивості  ,тому приймати йог потрібно за 2-3 години  до сну ;
  • Приймати пилок потрібно на  голодний шлунок ,або за 30-60 хвилин  до прийому їжі . Обв’язково  просмоктуючи .
  • Щоденний прийом пилку повинен продовжуватися  на протязі 28-30 днів , після чого повинна  бути перерва на тиждень;
  • На протязі року можна проводити 2-4 курса лікування .  

   

                             

Конкурси для учнів на тему  :

         «Що я знаю про продукти  бджільництва ?»

 

 

 Вікторина « Я кусаюсь , я жалюсь …»

  1. Як називався промисел добування меду в давнину ?( Бортництво).
  2.  Як називають сім”ю бджіл ? ( Рій ).
  3. Де можуть жити бджоли ? ( У вулику ,у дуплі )
  4. Що бджоли  збирають з квіток ? ( Пилок і нектар)
  5. Як називають  бджолу ,яка може розмножуватися ? ( Матка)
  6.  Що таке перга ? ( Пилок у стільниках , залитий медом ) .
  7. Який предмет  сучасних модниць є і бджіл ( Дзеркальце).
  8. Що може бути спільного у вигодовуванні дітей між коровою і бджолою?  ( Вони їх годують молочком ).
  9.  Скільки  бджіл може бути у вулику в період медозбору ?( 40-70 тисяч)
  10.                 Скільки маток буває у вулику ?( 1)
  11.                 Яку геометричну фігуру знають  бджоли ? ( Шестигранник).
  12.                 Які  рослини запилюють джмелі ,а не бджоли ? ( Конюшину ).
  13.                 Що служить будівельним матеріалом  у бджіл ? ( Віск).
  14.                 Як називають бджолине поселення ? ( Пасіка ).

                    

                

                         Конкурс  « Медозбір»

 

 На магнітній дошці  прикріпленні написи назв рослин , з  яких бджоли збирають  мед , і ті  , з яких не збирають . «літаючи за взятком «, кожен гравець  за «один  виліт»  приносить назву однієї рослини  .

    Завдання :  вибрати рослину ,з якої можна зібрати мед . Затримуватися  біля квітів не можна  -  все необхідно робити « в польоті ».  

     Список рослин – медоносів :     акація ,верба, вишня, гречка, соняшник, малина, липа , вереск , фацелія,груша, яблуння,слива,  абрикоса, персик,  медунка, огірки, дині, кавуни, нагідки, мак, черешня;

    Немедоноси : кукурудза, ліщина, горіх, пшениця, жито , просо, овес, сорго, папороть , мох, хвощ.         

       

                        Загадки.

1.Розмотався сам моток

Та й полинув на лужок.

На лужку сів на вербі

І змотався знов собі.

 Хто в мішок його зібрав ,

За те пальці обсмоктав .  ( Бджоли , рій).

 

2.  Не мотор ,а шумить ,

Не пілот ,а летить ,

Не гадюка , а жалить .(Бджола ).

 

3.Де кінчається алейка ,

Стала хатка під дашком ,

І живе у ній сімейка ,

Що годує нас медком . ( Вулик , бджоли ).

 

4.Ні рак,ні риба , ні звір ,ні птиця 

 Голос тоненький ,а ніс довгенький. ( Бджола ).

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 жовтня 2022
Переглядів
456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку