Година спілкування "День народження. День іменин. День хрещення"

Про матеріал
Показати дітям , що день народження у кожної людини своє і це особливе свято, воно не залежно від різних умов повинно відзначатися в сімʼї і так, щоб дитина пам’ятала про нього цілий рік, що іменини – це день , коли дали людині ім’я, що особливим є день хрещення; долучати дітей до спільності, розвивати творчу фантазію, естетичний смак; сприяти розвитку позитивних емоцій, згуртовувати колектив.
Перегляд файлу

 

 

 

C:\Users\Андрей\Favorites\Pictures\32_ls.1537532272.jpg

 

Підготувала вчитель біології та географії,

                                                        класний керівник  Лучка Тетяна Василівна

 

 

 

 

                                                    

 

Тема. День народження. День іменин. День хрещення

Мета:  показати дітям , що день народження у кожної людини своє і це особливе свято,  воно не залежно від різних умов повинно відзначатися в сімʼї і так, щоб дитина пам’ятала про нього цілий рік, що іменини – це день , коли дали людині ім’я, що особливим є день хрещення; долучати дітей до спільності розвивати творчу фантазію, естетичний смак; сприяти розвитку позитивних емоцій, згуртовувати колектив.

Обладнання: стрічки, сердечка, повітряні кульки, торт, свічечки, легка музика, мішечок з подаруночками.

Хід свята.

Звучить пісня «День народження». (Павло Зібров)

 

I. Вступ.

 Вчитель. Доброго дня, шановні батьки і любі друзі! Сьогодні у нас надзвичайне свято, яке ми з нетерпінням чекаємо і дуже полюбляємо. Ми зібрались вшанувати наших учнів-іменинників, адже цього року кожен вихованець ступив на новий цікавий і загадковий поріг -  у наступний   рік свого життя.

 

        День народження таке радісне і довгоочікуване свято. Кожен святкує його по – своєму, але кожен чекає його цілий рік , сподіваючись, що пройде воно несподівано чудово,  обов’язково із сюрпризом  і подарунками.

             ( Грає музика. По центру стоїть великий торт із свічками. Діти й батьки сідають навкруг за парти).

Звучить пісня « День народження». (Михайло Хома)

 II. Основна частина.

      Вчитель. Любі друзі! Ви народились у прекрасні пори року –  весну, літо, осінь.  Дружніми оплесками вітаємо вас, а саме:

  1. Женю.
  2. Вову.
  3. Колю.
  4. Влада.
  5. Оленку.
  6. Альону.

 

Розкажіть нам, діти, про свій день народження!  (Кожен називає дату, пору року, описує її).

 

 

 

Батьки:

Зі святом народження сьогодні щиро вас вітаємо,

Лантух радості бажаємо,

Будьте дужі і проворні,

По-козацькому моторні,

З хлібом щедрим на столі,

З добрим словом у душі.

 

 

Вчитель.

Історія виникнення дня народження (за матеріалами Вікіпедії)

 

 Коли саме виникла традиція святкувати дні народження невідомо. Письмові джерела вказують, що ще в Стародавньому Римі відбувалися святкування днів народжень. Також кілька згадок про святкування є в Біблії.

Звичай запалювати свічки зародився у греків... Круглі паляниці з запаленими на них свічами клали на жертовник в храмах Артеміди в день її народження.

Ряд дослідників вважають, що святкування днів народжень раніше носили релігійно-культовий характер. Спільне святкування в колі друзів захищало народженого в цей день від зла і злих духів. 

 

Традиції святкування дня народження

 

А чи знаєте ви, чому на день народження іменинників тягають за вуха, для чого потрібно загадувати бажання, задувати свічки на святковому торті, співати пісні й дарувати подарунки?

Почнемо із походження свята, яке ми називаємо днем народження. Виявляється, що ще в Давньому Єгипті існувала традиція святкування, однак таке дійство могли дозволити собі лише фараони й царі. Зате день народження вони робили з розмахом! Окрім всіляких напоїв і наїдків, видатні люди Єгипту запрошували на свято слуг і рабів, а також проявляли неабияку милість - випускали в цей день ув’язнених.

Вражають своїм умінням святкувати греки. Право на день народження у Греції мав лише глава сім’ї – чоловік, батько, а жінки з дітьми залишалися осторонь. Ну, повний патріархат!

Християни, на відміну від єгиптян і греків, взагалі не святкували днів народжень. Вважалося, що світ – місце для скорботи й печалі, тому радісною новиною є не народження, а позбавлення від гріхів. Згодом таке бачення набуло м’якшого втілення, і, починаючи з XII століття, дні народження, як чоловіків, так жінок і дітей, почали святкуватися.

Винахідниками дитячих днів народжень стали німці. У них існувала традиція, за якою потрібно було розбудити на світанку дитину й подарувати пиріг. Свічок мало бути стільки, скільки років виповнилося. Пиріг не різали одразу, а чекали, доки малюк загадає бажання й задує усі свічки. Бажання обов’язково здійсниться, якщо про нього нікому не казати.

Тягати за вуха, як виявилося, - це стародавній звичай. Наші предки думали, що такі «вправи» допоможуть відігнати злого духа. В Англії іменинника беруть за руки-ноги і підкидають стільки разів, скільки виповнилося винуватцю свята, та ще й додають рік на щастя. В Ізраїлі, той, у кого день народження, може відчути себе королем чи королевою. Спитаєте, чому? Вся справа в тому, що іменинника піднімають угору разом зі стільцем. Дотепні канадці мастять кінчик носа маслом, щоб невдачі хапали за слизький ніс і тікали.

А за славнозвісний гімн дня народження «Happy birthday to you» нам слід дякувати сестрам-вчителькам із Кентуккі. Адже вони у 1893 році склали пісню, якою вітали іменинників із днем народження. На сьогодні, як свідчить Книга рекордів Гіннеса, - це найпопулярніша пісня у світі!

 

Слухання пісні-гімну «Happy birthday to you».

 

Африканські країни багаті на свої ритуали. Так, діти, які досягнули певного віку, щоб потрапити у плем’я, мусять пройти випробування. До того ж, африканці вельми скупі на дні народження. Для прикладу, члени одного з африканського племені святкують власний день не частіше, ніж раз на вісім років!

Українці теж не стояли осторонь, коли всі інші народи дружно складали звичаї до дня народження. Тому, завдячуючи нам, з’явилася традиція дарувати торти. У давнину українці випікали короваї, але до нас цей обряд прийшов трохи «осучасненим». Замість короваю в наші часи печуть смачні тортики.

Отож, тепер ви точно знатимете, що означають ті чи інші традиції, і не будете ображатися, коли вас тягатимуть за вуха. І нікому-нікому не розкажете про те, що загадали, задуваючи свічки на тортику.

 

Загадування бажань, задування свічечок на тортику. Ласування . 

 

Пісня «День народження». Муз. А. Олейнікової, слова     Н.Іванової                                                  

 

Вчитель.

Іменини – це день, коли дитині дається ім’я. Прошу батьків розповісти про іменування свої дітей.

  • Діти, а чи знаєте ви, що означають ваші імена?

(Роздаються листівочки із значенням імен. Діти по черзі зачитують їх).

 

Євгенія  - благородна, шляхетна (грецьке походження).

Володимир – силою великий, володар світу (слов͗ янське походження).

Владислав – володіє славою (слов͗ янське походження).

Микола – переможець народів (грецьке походження).

Олена – сонячне світло (грецьке походження) .

Альона – сонячний промінь, світло (російське походження, від Олена).

 

  • Діти, визначте число свого народження. Запишіть в листівочки!

Наприклад: 25.06.2007=2+5+6+2+7=22=2+2=4

 

  • Діти, а чи знаєте ви, що є гороскопи?
  • Хто ви за китайським або східним гороскопом? (Діти називають, вчитель подає інформацію).

 

  1. Женя – Телець. Характерно: «Я здобуваю». Ключова особливість – практичність.
  2. Вова – Діва. Характерно: «Я аналізую». Ключова особливість – старанність.
  3. Коля – Лев. Характерно: «Я буду». Ключова особливість –самовираження.
  4. Влад – Рак. Характерно: «Я відчуваю». Ключова особливість –відчуття.
  5. Оленка – Терези. Характерно: «Я врівноважує». Ключова особливість – стриманість.
  6. Альона – Діва. Характерно: «Я аналізую». Ключова особливість – старанність.

 

ТЕЛЕЦЬ  (21.04 – 21.05)

Тельці виділяються своєю мовчазністю, але, якщо познайомитися з ними ближче, вони не такі тихі. Їх рухи і манера мови - розмірені, скупі, а рішення - незмінні. Вони довго розкачуються, починаючи будь-яку справу, але після повної підготовки можуть довго працювати в обраному напрямку. Один із найбільш врівноважених знаків Зодіаку. Прикметними рисами характеру Тельців є терплячість, працьовитість, практичність, життєва мудрість, неквапливість, любов до задоволень і впертість.

Телець - дуже впертий знак, його дуже важко збити з наміченого шляху. Він майже ніколи не чинить опір обставинам і людям, а просто ігнорує перешкоди. Тельці самостійно виконують свою роботу, не чекаючи допомоги від інших. 

Телець честолюбний і наполегливий. Народжений під цим сузір'ям зазвичай незалежний, не слухає порад і нерідко йде напролом. Він не любить, коли ним намагаються керувати. Йому подобається, коли його ніхто не чіпає. У звичайному стані він м'який, терплячий і надійний.

Телець розбирається в мистецтві, любить природу, може захоплюватися йогою. Постійний, відданий в любові і дружбі, іноді виглядає старомодним. Небайдужий до парфумів, квітів і гарної обстановки, любить смачну їжу і напої, доволі досвідчений у життєвих питаннях (вплив Венери). Знак Тельця наділяє народженого великою витривалістю, почуттям гумору, здібністю до музики і розважливістю, а також здоровим глуздом і прагматичністю. 

Його стихія – земля.

Камені-талісмани: бірюза,  агат і сапфір. 

 

РАК  (22.06 – 22.07)

Раки чутливі, психічно сприйнятливі, емоційні, дуже легко піддаються настрою. У них романтична натура і жива уява. Вони проникливі, у них гарна пам'ять і інтуїція.

Народжені під сузір'ям Рака - щирі, добродушні і сердечні люди, дещо сором'язливі, проте говіркі. Можна відзначити гордість, упертість, стримані манери, ощадливість чи скупість.

До своєї мети Раки рухаються повільно, але впевнено, передбачаючи всі можливі перешкоди. Вони досить рішучі. Знають мови, цікавляться астрологією і люблять подорожувати.

Місяць залишає відбиток на всіх представниках цього знаку Зодіаку. Ці люди прив'язані до сімейного життя, дому і власності, оточують себе безліччю рідних. Вони люблять жити біля води, у природному середовищі.

Раки не люблять скандалів, різкого тону, критики, навіть якщо вона цілком заслужена, також їм до вподоби, щоб їх квапили. Вони дуже уважні і співчутливі до рідних і близьких людей, відчувають їх зміни в настрої, завжди готові прийти їм на допомогу. 

Сприятливі дні: понеділок, четвер.

Стихія – вода.

Камені-талісмани: місячний камінь, смарагд і рубін.

 

ЛЕВ  (23.07 – 23.08)

Левами управляє Сонце, тому вони енергійні, незалежні, душевні, безстрашні, сильні духом, творчі люди, але також уперті і горді.

Це вельми честолюбна, самостійна, дуже вимоглива людина. Любить контролювати інших людей і претендує на значне становище, на успіх. Ставить перед собою цілі, яких важко досягнути, любить добиватися всього одним наскоком. Він надто високої думки про себе і зазвичай поступає по-своєму. Такі люди - хороші організатори, вміють надихнути інших і люблять надавати заступництво. Їм важливо знати, що думають про них оточуючі, хочуть, щоб з ними рахувалися, прагнуть у всьому до досконалості, хочуть вести інших, дарувати удачу, розважатися.

Можна відзначити мрійливість, благородство, здатність до самопожертви, безстрашність і героїзм.

Леви дуже цілеспрямовані й енергійні, але можуть бути і дуже лінивими. Вони акуратні, але можуть бути дуже недбалими і неохайними. Вони - справедливі і вірні друзі.

Сприятливий день: неділя.

Стихія – вогонь.

Камені-талісмани: бурштин, алмаз і хризоліт.

 

 

ДІВА  (24.08 – 23.09)

Діви дуже працьовиті. Планета-управитель Меркурій наділяє їх спритністю, кмітливістю, умінням звернути все на свою користь. Стихія Земля дає представникам цього знаку Зодіаку завзятість, бажання працювати, бути потрібними, уважність, практичність, передбачливість, раціоналізм, сильну логіку і широкий кругозір. Діви здатні роками відточувати свою майстерність, швидко навчатися в нестандартних ситуаціях, виявляють акуратність. Важливі рішення приймають, грунтуючись на розрахунки, а не на інтуїцію. Проникливість, аналітичний розум, хороша пам'ять - не повний список переваг представників цього знака Зодіаку.

Діви дуже вірні і щирі. У них нема ілюзій, їх не можна назвати мрійниками. У Дів можна помітити боязкість, обережність, сором'язливість, невпевненість в своїх силах, потребу в схваленні і психологічній підтримці з боку.

Такі люди дуже допитливі, цікаві, говіркі і вміють підтримати розмову. Вони люблять вчитися і читати, старанні й акуратні, добре пишуть, складають вірші, малюють, ліплять або конструюють. Часто займаються музикою. Зазвичай ведуть особистий щоденник.

Добродушні, трохи наївні, ввічливі. Вони дуже цінують розумних і освічених людей. Можна також відзначити ощадливість. Народжений під знаком Діви - хороший друг. Любить цікаву, різноманітну і творчу роботу.

Сприятливий день: середа.

Стихія – земля.

Камені-талісмани: нефрит, сердолік.

 

ТЕРЕЗИ  (24.09 – 23.10)

У народжених під сузір'ям Терезів добре серце, розвинене почуття справедливості і філософський розум, вони відчувають гармонію. Можна відзначити ідеалізм, мрійливість і неупередженість по відношенню до інших. У них спокійний характер, вони потребують гармонії і спокою, не терплять конфліктів, тому намагаються обходити гострі кути, виявляють дипломатичність. Вони схильні до чуттєвості, милостиві, мають гарний смак, люблять поезію, гармонію звуків, насолоджуються квітами.

Терези розвинені інтелектуально, люблять читати, пізнавати щось нове, трохи наївні, вміють не тільки говорити годинами, але і вислуховувати співрозмовника. Вони ведуть активний спосіб життя, але не роблять нічого поспіхом, довго зважують усі «за» і «проти», перш ніж поставити крапку над «і».

Представники цього знаку Зодіаку можуть багато наполегливо працювати. Роботу виконують скрупульозно, чесно, відповідально, ґрунтовно. Якщо беруться за щось, роблять це бурхливо, з повною віддачею. У своїй діяльності прагнуть триматися рамок закону, завжди прораховують можливі наслідки.

Люди цього знаку добре почуваються в соціумі, можуть похвалитися корисними зв'язками, хорошими друзями. Терези легко завойовують прихильність оточуючих, легко почувають себе на невеликих заходах.

Схильні будувати повітряні замки, але розбираються в життєвих справах (вплив Венери). Вони люблять жити в комфорті, перебувати в красивій обстановці, люблять розваги, прогулянки і насолоджуються подорожами. Вони не виносять самотності. 

Сприятливі дні: п'ятниця, субота.

Стихія – повітря.

Камені-талісмани: опал, лазурит і корали

 

 

 

  • Діти, хто ви за кельтським або квітковим гороскопом?

Зясовується, що :

  1. Женя – портулак.
  2. Вова – дельфініум.
  3. Коля – троянда.
  4. Влад – тюльпан.
  5. Оленка – камелія.
  6. Альона – дельфініум.

 

Квітковий  гороскоп

ПОРТУЛАК (11 травня - 21 травня)

Недовірливий, завжди чекає каверзи, навіть від рідної людини. З Портулаком важко вдома і на роботі. А в любові - особливо. Портулак треба берегти.

ТЮЛЬПАН (22 червня - 1 липня)

Чоловік, безсумнівно, Дон-Жуан. Все йому байдуже. 

ТРОЯНДА (13 серпня - 23 серпня)

Королева квітів. Троянда викликає зрозумілу заздрість у інших. Проти Троянди плетуться інтриги, її хочуть вижити з її законного місця. Вона неприступна. Складно весь час показувати свою недосяжність. Слід подбати про здоров'я і не треба перевтомлюватися.

ДЕЛЬФІНІУМ (24 серпня - 2 вересня)

Аскет. Невимогливий до себе, тільки до інших. На жаль, людина, народжена під цим знаком, може бути цапом-відбувайлом. Повинен уміти дати відсіч підступам недоброзичливців.

КАМЕЛІЯ (4 жовтня - 13 жовтня)

Приємна зовнішність. Витонченість, але незважаючи на це - мужність. У поведінці багато дитячого, артистичні дані.

 

Наше свято продовжується. Я підготувала для вас веселу жартівливу програму-естафету «Іменинник» і прошу взяти у ній участь.

 

(Об’єднання  дітей у команди. Вибір капітанів, назв команд. Представлення журі).

Зараз будемо ми гратись,

Веселитись, розважатись,

Щоб сподобались кожній дитині

Наші гарні іменини.

КОНКУРСИ. 

1.     «Збери подарунки».

На відстані 4 м розкидані картки із словами: книга, квіти, м’ячик,  телефон, лялька і ін. Учасники по черзі добігають до «подарунків», вибирають 1 предмет,  який можна подарувати, повертаються до своєї команди і кидають його в свою коробку. Виграє команда, яка збере найбільшу кількість «подарунків».

Кожен зібраний подарунок оцінюється 1 балом.

 

2. «Букет квітів».

На відстані 4 м лежать аркуш паперу, фрагменти квіток та клей. Кожен учасник повинен наклеїти фрагмент квітки, повернутися назад і передати право клеїти іншому. Виграє команда, яка створить букет першою і букет буде кращим.

Кожна естетично оформлена квітка оцінюється 1 балом

 

Пісня «День народження» ( Михайло Хома)

 

3. "Літаюча кулька".

Для цієї гри потрібні дві надуті кульки і дві склянки. Учасники діляться на дві команди, першим гравцям дається в руки склянка з покладеною зверху кулькою. Мета розваги - оббігти свою команду і передати естафету наступному гравцеві, при цьому кулька повинна залишатися на склянці. Складність в тому, що руками допомагати не можна, а якщо кулька впаде, гравець повертається на вихідну позицію і починає все спочатку. Перемагає та команда, чиї гравці впораються із завданням першими.

 

4. «Ерудит».

Кожна команда повинна відшукати відповіді до поставлених запитань. На роздуми всіх запитань дається 2 хв. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.

 1.Найголовніше свято кожної людини.

А) День народження; 

Б) Новий рік. 

 

2. Національною емблемою якої країни є квітка хризантема?

А) Нідерланди;

Б) Японія;

В)Англія.

 

3.В якій квітці сиділа Дюймовочка?

А) Троянда;

Б) Ромашка;

В) Тюльпан.

 

4. З якої рослини плела сорочки сестра своїм братам?

А) З кропиви;

Б) З подорожника;

В) З осоки .        

 

5. Найбільший острів у світі

А) Мадагаскар;

Б) Гренландія.  (2 130 800 км²)

 

6. Найдовша річка у світі

А) Дніпро;

Б) Амазонка;

В) Ніл.

 

7. Головне весняне християнське свято

А) Великдень;

Б) Трійця;

В) Різдво.

 

8. В якій країні зберігається найбільша книжка, розміри якої 575x370см?

А) Франція;

Б) Англія;

В) Іспанія.

 

9. Яке дерево прикрашали стародавні слов’яни на Новий рік?

А) Сосну;

Б) Вишню;

В) Березу.

 

10. У якій країні народилася гра шахи ?

А) Японія;

Б) Китай;

В) Індія.       

 

 

 5. «Знайди квітку».

Кожен учасник отримує картку, на якій написаний початок назви квітки (напр. гла…, кон…), або кінець (напр. діолус, валія). Учасники команди повинні знайти пару в своїй команді, щоб утворилася назва квітки. За кожну утворену назву команда отримує 1бал. Змагання припиняється, коли одна з команд першою складе всі назви.  

        6. «Кенгуру».

Діти діляться на 2 команди. Перша дитина отримує тенісний м’ячик. Треба, затиснувши м’ячик між ногами, дострибати до стільця і назад та передати м’яч наступній дитині. Перемагає та команда, яка першою закінчить гру.

 

7. « Подаруй букет квітів».

Три учасники, їм роздають три конверти. У конверті частини розрізаного малюнка “Букет квітів”. Хто швидше складе малюнок, той і переможець.

 

8. «Обери кульку». 

Кожен з учнів обирає надуту кульку із записочкою, лопає її та виконує дію-завдання, зазначену в записочці.

 

Вчитель.

Хрещення – це велике таїнство, отримання ангела-охоронця.

- Діти, розкажіть, хто є вашими хрещеними батьками.

 

  • Подарунки люблять всі діти. Подаруночки з чарівного мішечка дістаньте кожен сам собі й візьміть на пам'ять про наше класне свято.

 

III. Підсумок.

        Вчитель.

              Дорогі діти !             

              Хай  завжди  вам  усе  вдається,

              Здоровими будьте  і  не знайте  втоми,

              Хай  радість  сонячно  сміється

              З  вами  разом  у  вашім  домі.

 

               Ми  хочемо  вам з батьками щастя  побажати,

               Неба  чистого,  як  волошковий  цвіт,

               Ніколи  прикрощів  не  знати,

               Здоров’я  міцного,  аж  за  сотню  літ.

               Хай  сонце  вас  променем  обійме,

               Маленький  вітерець  торкнеться  щік.

               Хай  лихе  і  зле  вас  стороною  обійде,

               Всього  найкращого  на  весь  ваш  вік.

 

               Хай  буде  скрізь  вам

               Все  в  ладу,  добра  вам,  щастя  і  достатку!

 

Пісня «День народження» (Віолета Тимофєєва)

 

До нових зустрічей!

 

                               

 

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до конкурсу «Збери подарунок».

 

Машинка

Морозиво

Підручник

Ганчірка

Квіти

Зошит

Кулька

Подарунок

Олівці

Парта

Сірники

Фарби

Віник

М’ячик

Ручка

Палиця

Лялька

Пенал

Сіно

Книга худ.

Телефон

Шльопки

Зубна щітка

Фрукти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 березня 2022
Переглядів
843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку