Година спілкування /конкурс "Тільки одна на землі Україна, а ми її доньки й сини", для учнів 8-9 класу

Про матеріал

Виховний захід у формі конкурсної програми на кращого знавця історії України. Ігрова форма заняття сприяє вихованню зацікавленості до вивчення історії, а конкурсна програма - згуртованості класного колективу. Матеріал можна використати для проведення класних годин спілкування та позакласних заходів з історії.

Перегляд файлу

1

 

Тема:

 

Мета: Пригадати найголовніші історичні події, що відбулися за час існування України; виховувати любов і повагу до Батьківщини.

 

Вчитель: Якщо задуматись над темою нашого уроку, то на перший погляд здається, що нам уже все відоме, за 25 років існування нашої держави цю тему, можливо, в дещо іншому трактуванні, неодноразово обговорювали. Але це так тільки здається, адже історію держави з майже тисячолітнім існуванням не можна достеменно обговорити за якихось 25 років. У далекому 1187 році вперше у письмових джерелах зявляється назва „Україна”, і тільки через 9 століть, 24 серпня 1991 року на карті зявилась самостійна і незалежна держава під назвою Україна. А вже в цьому році український народ відсвяткував її 25-ту річницю.

Існує незліченна кількість легенд і переказів про історію створення нашої держави. Ось прослухайте одну з них.

 

Учень: Вирішив якось Господь наділити усіх дітей світу землями. Усіх наділив, усім відплатив по заслугах. І вже хотів Господь йти відпочивати від праць, як раптом назустріч йому піднявся юнак – високий, широкоплечий, гарний, але дуже змучений. Руки заковані в ланцюги, ноги поранені, зотліла сорочка ледь тримається на плечах.

  • Хто ти? – запитав Всевишній.
  • Я – полонений, відповів юнак, - чудом вирвався з ненависного полону і немає в мене батьківщини, де б міг я прихилити голову.
  • Що ж робити? – затурбувався Господь. – Чим допомогти твоєму горю? Я всі землі роздав, нічого не залишилось.

Зітхнув юнак тяжко і вже зібрався іти, але Господь підняв десницю і зупинив його:

  • Є в мене окрайчик землі, для себе приберігав. Віддаю свою землю тобі і твоєму народу. Бери, бережи її, цінуй і охороняй від ворогів, люби її всім серцем і вкладай душу, трудися самовіддано і вона віддасть тобі сторицею, тому що це Божа земля...

Так дісталася в спадщину українцям ця благословенна земля – Україна!

 

Учитель: А зараз ми проведемо гру-конкурс, яка спонукає нас перегорнути сторінки минулого і сучасного України.

 

Ведучий 1: Конкурс-гра складатиметься з 5 турів.

 

Ведучий2: У грі братимуть участь 2 команди. Та команда, яка набере найбільшу кількість балів протягом 6 турів, буде вважатись переможницею нашого конкурсу. Оцінювати конкурс буде журі у складі __________________________________________________________________

Ведучий 1: Перший тур „Історична вікторина”. Під час проведення вікторини обидві команди продемонструють свої знання і обізнаність з історії України. За кожну правильну відповідь зараховується 1 бал. 

 

Ведучий 2: Запитання для першої команди:

  1. Кого з керівників антибільшовицьких виступів українських селян стосуються слова: „Його сміливо можна назвати Разіним або Пугачовим XX століття. Він тонко відчував настрій селянських мас, які в подяку назвали його „батьком”” (Н. І. Махно)
  2. До якої таємної організації належав Т. Г. Шевченко? (До Кирило-Мефодіївського товариства)
  3. Звідки походить назва Чорнобай?
  4. Коли було прийнято нині чинну Конституцію України? (28 червня 1996р.)
  5. Яку річницю з дня народження Івана Піддубного відзначатимуть цього року чорнобаївці?
  6. Країна, в якій проживає найбільше українських емігрантів? (Канада)

 

Ведучий 1: Запитання для другої команди:

  1. Хто був першим президентом України? Який термін? (М. Грушевський, 1 добу)
  2. Коли утворилась незалежна держава? (24 серпня 1991 року)
  3. Коли відбулись останні вибори Президента? Хто став Президентом України? (25 травня 2014 року, Петро Порошенко)
  4. Ким і коли була охрещена Київська Русь? (Володимиром Великим, 988)
  5. Яку річницю з дня народження Івана Франка відзначала Україна в 2016 році ? Коли він народився? (160 річницю, 27 серпня 1856)
  6. Місто України, де найбільше проживає греків? Столиця баскетболу України? (Маріуполь)

 

 

Ведучий 2: У народі говорилось: „Дім без рушників, як сімя без дітей”. Рушники – обереги дому, вони супроводжували людину від народження до смерті. На рушниках люди записували свою долю.

 

Ведучий 1: Зараз кожна команда має змогу створити свій рушник.

 

(учасники команд малюють рушники)

(по закінченню конкурсу малюнка)Ведучий 2: Хай символ рушника завжди буде з вами. Хай на ваших життєвих дорогах-рушниках будуть тільки світлі, радісні кольори і не буде чорних – журби і печалі.

 

Ведучий 1: Здавна славиться Україна своєю красою: родючими землями, чудовою природою, а найбільше її багатство – добрі люди. Також Україна багата своїми літературними памятками.

 

Ведучий 2: На території України в різні роки жили і творили всесвітньо відомі письменники. А ось наскільки ви знаєте їхню творчість допоможе виявити літературна вікторина.

 

Ведучий 1: Командам роздаються картки з переліком прізвищ видатних українських письменників. Учасникам вікторини треба уважно послухати запитання і вказати, про якого митця йде мова або чиї це слова.

 

  1. Еней був парубок моторний , і хлопець хоч куди козак.

Удавсь на всеє зле проворний, завзятіший од всіх бурлак.                           (І. Котляревський „Енеїда”)

  1. Геть те, думи, ви – хмари осінні

Тож тепера весна золота.

Чи то так у жалю, в голосінні

     Проминуть молодії літа? („Contra spem spero” Л. Українка)

     3.  Думи мої, думи мої -                                                                                                                   

          Лихо мені з вами

          Нащо стали на папері

     Сумними рядами? („Думи мої” Т. Г. Шевченко)

  1. Активний громадсько-культурний діяч, талановитий організатор театральної справи. Він був найвидатнішим українським драматургом другої половини XIX – початку XX століття (І. Карпенко-Карий)
  2. Його повісті та п’єси правдиво зображують життя і побут простих селян, їхні високі моральні якості, щирі почуття.                                                (Г. Квітка-Основ’яненко)
  3. Всякому городу нрав і права,

Всяка імєєт свій ум голова,

Всякому рот дере ложка суха,

Всякий, хто єсть, той не був без гріха. (Г. Сковорода)

 

Ведучий 2: Четвертий тур – „Конкурс капітанів”.

Завдання 1: Капітанам пропонується з букв зібрати слово і дати йому визначення. Оцінюється конкурс таким чином: за швидкість – 1 бал; за правильність – 1 бал. (суверенітет; референдум – прийняття законів, шляхом всенародного голосування)

 

Ведучий 1: Пятий тур – „Конкурс українського обряду”. Прослухавши уривок з обряду, команди повинні сказати, в якому святі він використовується.

 

  1. Дівчата збирались удосвіта в одній світлиці, потім ішли по воду. За повір’ям, воду треба було носити з дванадцяти криниць, бо вважалося, що кожна криниця символізує собою місяць року. Дівчатам до сходу сонця треба було замісити тісто. Випікали калиту так, щоб вона була сухою і важче відкушувалась. (Свято Андрія – 13 грудня)
  2. В кожній оселі готували 12 пісних страв, серед яких обов’язково мала бути кутя. До кожної хати заходили колядники. (Святвечір напередодні Різдва)
  3. До свята жінки намагалися не полоскати в воді білизну, бо „там чорти сидять і можуть вчепитися”. По обіді, як уже освятилась вода, парубки розігрували „орден” хрест на льоду. Між обома сусідськими селами вчиняли бійку навкулачки. (Свято Водохреща)
  4. Розказують, що цей святий допомагав мандрівникам та подорожнім. Він часто заходить до помешкання багатодітних чи хворих людей і обдаровує їх. (Свято Миколая)

 

Учитель: Українці мають усі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина мала славні періоди історії, справді легендарних героїв, мужньо переживала найважчі випробування і не скорилася. Сьогодні ми ближче торкнулися історії, в якій корінь українського роду. Тож шануймо себе і свою гідність і шановані будемо іншими.

doc
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
709
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку