Година спілкування "Палити? Чи не палити? Обираємо здоровий спосіб життя!"

Про матеріал
Паління стало характеристикою нашого суспільства, ми постійно стикаємося з цим явищем. Або палить сама людина, або вона змушена перебувати серед тих, хто палить. Всі добре знають, що паління шкодить здоров'ю. Але є ряд питань, на які непросто дати відповідь, не маючи потрібної інформації.
Перегляд файлу

Година спілкування на тему:

Палити чи  не палити? Однозначно ні ! "

Мета. Розповісти учням про шкідливість паління ( як тютюн шкідливо впливає на того, хто палить, та на тих, хто його оточує ).

Форма проведення. Усний журнал.

Обладнання. Малюнки-карикатури про шкідливість паління; лікар, статист, науковець, історик, заготовлені заздалегідь; завдання на окремих аркушах для трьох команд.

Хід проведення.

Вихователь. Коли Карлу Ліннею запропонували дати характеристику людині як біологічному виду та класифікувати її, то він відповів: „ Людина - це тварина на двох ногах, без пір'я, і палить". Паління стало характеристикою нашого суспільства, ми постійно стикаємося з цим явищем. Або палить сама людина, або вона змушена перебувати серед тих, хто палить.

Всі добре знають, що паління шкодить здоров'ю. Але є ряд питань, на які непросто дати відповідь, не маючи потрібної інформації.

Тому сьогодні ми з вами випустимо усний журнал під назвою „Палити чи не палити?", сторінки якого ви готували самі.

1. Сторінка історика „Багато років тому..."

Гонінням піддавалися прихильники тютюну в Росії. Так, у 1634 році московський цар Михайло Романов, не особливо турбуючись про здоров'я підданих, видав наказ про заборону паління, думаючи, що саме воно є основною причиною пожеж, які сталися у Москві. Його син, Олексій Михайлович, вніс заборону на паління в Уложення, за непокору якому були визначені покарання: „творцям" тютюнового диму передбачалося за перший раз 60 ударів палкою, за другий - заслання на вічне поселення у Сибіру, відрізання вух або носів (любителям нюхального тютюну), а для торговців тютюном була, навіть, введена смертна кара.

Відомо, що заборонений плід - солодкий, а погані звички затягують людину, тому паління тютюну, мабуть, як переслідувана звичка, набувало все ще більшого розповсюдження. Цікаво відзначити, що жодна мода не зустрічала в багатьох країнах такої сильної протидії з боку влади, як паління. Наскільки доля тютюну виявилася протилежною долі іншого нововведення, вивезеного Колумбом з Нового Світу - картоплі.

Не зважаючи на жорсткі заборони в багатьох країнах, тютюн продовжували палити.

Поступово зростаючий попит на тютюн призвів до руху великі капітали і став джерелом значних доходів для казни. Петро І, сам запеклий прихильник паління тютюну у 1697 році видав указ про відміну заборони на вирощування, торгівлю та споживання тютюну в Росії. Він заохочував поширення тютюну та його паління, що сприяло розведенню плантацій тютюну, будівництву тютюнових фабрик. Перша тютюнова фабрика в Росії почала випускати свою продукцію у 1717 році в місті Ахтирка. Іноземним купцям було дозволено ввозити до країни тютюн і його насіння.

Під час царювання Катерини II розпочалося широке культивування тютюну в південних та північних губерніях Російської імперії. Паління дуже швидко розповсюдилося серед всіх верств населення, серед багатих і бідних, серед освічених і неосвічених людей.

У XIX столітті з'явились цигарки. їх поява пов'язана з популярним серед простого люду Росії палінням „самокруток". Спосіб виготовлення самокруток було вивезено до Англії та Америки солдатами, які поверталися з Кримської війни. Там незабаром було сконструйовано машини для масового виробництва фабричних „самокруток" - цигарок. Сучасна така машина виробляє цигарок більше 1 млн. на день.

Багато тютюнового диму спливло відтоді, як майже п'ятсот років тому Христофором Колумбом і його супутником було випущено у світ „тютюнового Джина". Тютюн нюхали, жували, палили люльки та цигарки. У наш час в основному перейшли на цигарки -найнебезпечніший вид вживання тютюну.

2. Сторінка науковця „Очима науки".


Людина жадібно затягується димом, не замислюючись, звичайно, над тим, що відбувається в організмі після кожної такої затяжки. Першим з тютюновим димом контактують рот і носоглотка. Проходячи крізь шар тютюнової набивки, дим, хоча й встигає охолонути, але не настільки, щоб його температура дорівнювала температурі ротової порожнини. Зазвичай температура тютюнового диму становить близько 55 - 60 градусів за Цельсієм.

Руйнівну дію на організм першим спричиняє тепло. Щоб дим потрапив з ротової порожнини та носоглотки до легенів, людина автоматично та непомітно, відкриваючи рота, вдихає порцію повітря. Температура повітря, що надходить таким чином до рога, на 40 градусів нижча за температуру диму від цигарки. Такі значні її перепади під час паління негативно впливають на зубну емаль. З часом на ній з'являються мікроскопічні тріщини -„вхідні ворота" для мікроорганізмів. Тому зуби у людини, яка палить, починають руйнуватися раніше, ніж у тих, хто не палить. Температура диму негативно впливає слизову оболонку рота і носоглотки. їхні капіляри розширюються, слизова оболонка рота подразнюється та запалюється. Тепло тютюнового диму та хімічні речовини, які в ньому містяться, подразнюють слинні залози, починається посилене виділення слини, тому людина вимушена часто спльовувати, а частину слини вона ковтає. Отруйні речовини, які містять дим, переходячи до слини, потрапляють у шлунок і шлунок і негативно впливають на слизову оболонку, що теж не лишається без наслідків.

Постійне паління , як правило , супроводжується бронхітом і частим відхаркуванням. Синильна кислота, що входить до складу тютюну ,підступно впливає на організм. Потрапляючи у кров , вона знижує здатність клітин діставати для організму з крові кисень , що спричиняє кисневе голодування. А оскільки нервові клітини потребують кисню більше порівняно з усіма іншими клітинами, то вони першими страждають від дії сильної кислоти . Якщо її доза значна , центральна нервова система спершу дуже збуджується , а потім настає її параліч , припиняється дихання і зупиняється серце.

3. Сторінка лікаря „Як це зашкоджує нашому здоров'ю".

Паління та серце.

Паління спричиняє склероз судин і стає одним з найважливіших факторів, підвищує ризик інфаркту міокарда, інсульту, захворювання артерій серцевого м'яза та мозку. Ризик захворіти й померти від хвороби серця та судин вищий, коли людина палить. Після першої затяжки пульс сповільнюється, а потім серце починає битися частіше. Підвищується артеріальний тиск.

Паління негативно впливає на серце. Для тих, хто палить, можливість інфаркту у двічі вища, ніж у інших, хто не має такої звички. Для людини, яка звикла до тютюну, випалити цигарку - все одно що втамувати спрагу чи голод. Виразка шлунку трапляється у тих, хто палить, у 2 - 3 рази частіше. А смертність від цих захворювань у таких людей вища у 4 рази.

Паління та рак.

Якщо розрізати легені трупа людини, яка палила, то побачимо, що вони попелясто-сірого кольору, а місцями ніби з вугілля (мали вкраплення справжнього вугілля). Якщо взяти шматочок такої легеневої тканини, приготувати з неї екстракт, який потім втирати у вуха кролям, то незабаром на їхній шкірі з'являться характерні для захворювання на рак зміни -папіломи.

Наприклад, якщо регулярно змащувати тютюновим дьогтем шкіру тварини , то у 95 відсотках з них невдовзі утворяться ракові пухлини. Оскільки цей дьоготь потрапляє у дихальні шляхи людини, то це природно, що в значної частини тих, хто палить, він також спричиняє злоякісний ріст тканин.

Палити люльку чи цигарку, як і диміти цигаркою - означає підвищувати можливість захворювання на рак ротової порожнини, глотки, гортані, особливо, якщо той, хто палить ще й п'є спиртні напої. Рак нирок у таких людей трапляється у п'ять разів частіше, ніж у тих, хто не має такої звички. Не виключається і захворювання на рак шлунку. Американський президент онкологічного товариства заявив: „Виключіть паління і ви відвернете 15-20 відсотків усіх смертей від раку".

Гангрена ніг.

На початковій стадії хвороба проявляється такими непевними симптомами, як мерзлякуватість ніг, збліднення шкіри, відчуття заніміння у пальцях. Потім настає так звана переміжна кульгавість, зумовлена недостатнім кровопостачанням ніг. Саме тоді не відчувається пульс на артерії, яка проходить тильною поверхнею стопи від передньої частини гомілковоетопного суглоба до великого пальця. На піднятій нозі через погане кровопостачання шкіра на стопі різко блідне, а на опущеній - стає синюшною, що свідчить про недостатність венозного відтоку. Більшість хірургів стверджує, що головною причиною цього захворювання є нікотин. Без припинення паління лікування не дає ніякого ефекту, а якщо кинути палити на ранній стадії захворювання, то можна сподіватися на одужання.

Паління та потомство.

Доведено вплив нікотину на статеві залози. Якщо самцеві кроля вводити в організм нікотин, то в нього зменшується розмір яєчок, виникають порушення у статевих клітинах (сперматозоїдах). Такі самі явища можуть спостерігатися у чоловіків, які тривалий час палять. У них передчасно згасає статева функція.

За спостереженнями спеціалістів, не менше як у 10 відсотків випадків причиною статевого безсилля виявляється паління. Жінки, які палять, як правило, раніше старіють у них так само передчасно припиняється статева функція. Тютюн негативно позначається на вагітності. Шкідлива дія нікотину на плід зумовлена тим, що зменшує плацентарне надходження крові, а отже й кисню до тканин зародку. Оскільки нікотин проникає через плаценту і переходить з крові матері у кров плода, то мати, яка палить, ще до народження дитини отруює її нікотином. Звідси мимовільні аборти, народження мертвих дітей, різні аномалії їхнього розвитку.

4. Сторінка статиста „Статистика повідомляє..."

Незважаючи на небезпеку паління тютюну, люди в цілому світі випалюють близько 15 млрд. цигарок щоденно. У США витратити на лікування хвороб, пов'язаних з палінням, сягають 50 млрд. доларів. Це означає, що у 1993 році в середньому на кожну придбану пачку цигарок припадало близько 2,06 долара додаткових витрат, які йшли на лікування хвороб, спричинених палінням.

У немовлят, народжених матерями, які палять, вдвічі більший ризик мати вади розвитку, наприклад, розколину губи або піднебіння, що вимагає чотирьох операцій протягом перших двох років життя дитини. За своє життя така людина витрачає на лікування у середньому 10 тис. доларів. Безумовно, неможливо виміряти у доларах глибину емоційного потрясіння від уродженої вади.

У журналі американської медичної асоціації говорилося: „За приблизними підрахунками щодня 3000 молодих людей, здебільшого дітей і підлітків, починають постійно палити цигарки. Це становить 1 млн. чоловік, які частково замінюють приблизно 2 млн. тих, хто кожного року кидає цю згубну звичку або просто вмирає. Більше половини всіх людей у США, які палять, починають це у віці 14 років. Девід Кеслер, спеціальний уповноважений Міністерства харчування і медикаментів США, говорить, що з тих 3000 дітей, які починають палити щодня, майже 1000 зрештою помруть від хвороб, пов'язаних з палінням".

Коли той, хто тільки-но починає палити, випалює надто багато цигарок, на нього може чекати смерть. Є опис загибелі юнака в результаті випалювання лише однієї сигари! А випадки смерті молодих людей від великих доз нікотину, що потрапляють до організму, не такі вже рідкі. Особливо це трапляється, коли випалюють цигарки в компанії „на заклад" (парі). У світі зареєстровано не один випадок загибелі людей від паління цигарок „на конкурс". Наприклад, у Ніцці французькі юнаки влаштували змагання на паління на тривалість. Той, хто випалить найбільше тютюну мав отримати спеціальний приз. Але, „переможець" його не дістав, бо після того, як випалив 60 цигарок він помер. Інших учасників конкурсу відвезли до лікарні у тяжкому стані.

Від яких захворювань скорочується життя тих , хто палить? У доповіді Головного хірурга США було відзначено , що для групи тих, хто випалює від - 10 - 19 сигарет на день, коефіцієнт смертності на 70 відсотків вищий, ніж для тих, хто не палить. Для тих , хто випалює на день 40 цигарок і більше , цей показник на 120 відсотків вищий . Майже половина цього „ надлишку" зумовлена коронарною недостатністю , а 1/6 - раком легенів.

Підраховано , що населення земної кулі щороку випалює 12 більйонів цигарок. Справді астрономічні цифри! Після випалювання цигарок і сигар лишаються фільтри та гільзи, а також частина тютюну. Загальна маса недопалків сягає 252000U тон. Від паління в атмосферу потрапляє 720 тон синильної кислоти , 384000 тони аміаку, 103000 тони нікотину , 600000 тон дьогтю та понад 550000 тон чадного газу та інших шкідливих речовин -складових тютюнового диму.

Вихователь. Отже, я гадаю у нас з вами вже достатньо інформації, щоб дати відповідь на запитання, поставлене на початку години спілкування: „Палити чи не палити? Однозначно - НІ!"

А зараз пропоную вашій увазі ще одну сторінку нашого журналу.

5. Молодіжна сторінка „Думка молоді".

Щоб заповнити цю сторінку, ви маєте дати відповідь на запитання:

  1.              Для чого люди палять?
  2.              Як витримати тиск з боку тих, хто запрошує вас до паління?

Вихователь. Сьогодні ми отримали багато корисної інформації, відповіли на запитання і, мабуть, кожен з вас прийняв якесь рішення. Закінчити каш усний журнал я пропоную словами з англійського журналу „Авіація, космос і медична екологія": „Тютюн -це відразлива рослина, яку споживають лише дві істоти - маленький зелений хробачок і людина. Але маленький зелений хробачок не знає нічого ліпшого за тютюн". А ти знаєш. Отож, будь розсудливим і не починай палити.

doc
Додано
28 березня 2020
Переглядів
604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку