Година спілкування "Свята спадщина. Державний герб України"

Про матеріал
Виховна година на тему: "Свята спадщина. Державний герб України". стане у нагоді класним керівникам у роботі над патріотичним вихованням. Представлені цікаві матеріали про історію і сучасність Державного герба
Перегляд файлу

КЗ «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13 Луцької міської ради»

 

 

 

Конспект виховної години у 8-му класі

 

 

Свята спадщина. Державний герб України

 

 

 

 

 

 

Підготувала та провела

класний керівник

Талашко О.А.

 

 

 

Тема: "Свята спадщина. Державний герб України".

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення і встановлення державного герба  України; виховувати почуття національної свідомості, повагу до державних символів, патріотизм; розвивати почуття відповідальності до своїх обов’язків перед державою; виявити знання про національну символіку.

Обладнання: державна символіка України, презентація, відеоролики, малюнки родинних гербів учнів, роздатковий матеріал.

Хід заходу

Слайд 1(Звучить пісня)

Слайд 2

 

1-й учень. Що таке Батьківщина?

Під віконцем калина,

Тиха казка бабусі,

Ніжна пісня матусі,

Дужі руки у тата,

Під тополями хата,

Під вербою криниця,

В чистім полі пшениця.

Серед лугу лелека

І діброва далека,

І веселка над лісом,

І стрімкий обеліск.

 

Слайд 3

 

2-й учень.

У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не питай,

Рідніше нам своя святиня,

Аніж земний в чужині рай.

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батьківщини.

 

 

 

Слайд 4 - 5

Учитель. Держава Україна...

Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, завжди хоче сказати про неї найкраще. Територія нашої Вітчизни така велика, що, аби перетнути її пішки із заходу на схід, треба йти 44 дні, долаючи щодня 30 км.

Україна — правова держава. Вона, як ви знаєте, має свою Конституцію — Основний Закон України, тобто правила, за якими живуть громадяни нашої держави. Її ухвалено 28 червня 1996 року Верховною Радою України. Україна — незалежна держава. 24 серпня 1991 року було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Це означає, що вона має право самостійно, без втручання інших держав вирішувати всі свої внутрішні та зовнішні справи. А ще Україна — демократична. Це означає, що влада в ній належить народу.

Кожна країна світу обов’язково повинна мати свої три символи (герб, гімн, прапор).

А що означає слово «символ»?

 

Слайд 6

1-й учень

Символ – це предмет, який характеризує державу, відображає її побут, традиції, господарювання, історичне минуле, прагнення народу. У статті 20 (розділ 1) Конституції України записано: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Держаний Гімн України». Символіка – своєрідна візитна картка країни, вона ніби представляє її, підтверджує її існування.

Пісня на слайді 6.

Слайд 7

2-й учень

Герб – розпізнавальний знак держави. На Україні це золотий тризуб на блакитному тлі. Існує близько сорока версій пояснення тризуба: це риболовний гарпун, вила бога Нептуна, уособлення природних стихій (повітря, води й землі), а можливо відображено триєдність життя: батько – мати – дитя, які символізують собою силу, мудрість, любов.

Слайд 8

1-й учень З глибини віків дійшла до нас ось така легенда. Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя.

Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому мати подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім'я Тризуб. Середньому сину мати дала в дорогу блакитно-жовтий одяг. Сміливий і сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними вчинками. Люди запам'ятали його і назвали Прапором. А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім'я Тризуб. Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку-Україну.

 

Слайд 9

Учитель.

19 лютого – День Державного герба України

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю постановою Державний герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. Проєкт герба, затверджений Верховною Радою, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

Один із символів державності та нашої ідентичності – Державний Герб. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, зв’язує між собою покоління українців.

Сьогодні ми з вами проведемо усний журнал "Свята спадщина. Державний герб України", на якому прослідкуємо історію нашого герба, його сучасність, спробуємо створювати самі герб.

 

Слайд 10

  1. Сторінка «Історія тризуба». (група істориків)

Слайд 11-13

1-й учень.

Тризуб є одним із найдавніших знаків на території України, його зображення дійшло до нас з часів Трипільської культури (V–III тис. до н. е.). Він був родовим знаком Рюриковичів — князів Русі.

Він зустрічається на монетах князя Володимира, його синів Святослава і Ярослава Мудрого. Він є у гербі Анни Ярославни, королеви Франції. Аналогічне клеймо має й церква, яка знайдена при розкопках Десятинної церкви у Києві.

Слово «герб», що в перекладі з німецької мови означає «спадщина», на Русі з’явилося у XIV ст. Герб — символ, знак держави, міста, області. Його зображають на державних прапорах, печатках, офіційних документах, державних спорудах, монетах, купюрах, поштових марках. Він свідчить про приналежність до тієї чи іншої країни, області, міста.

Слайд 14

2-й учень.

Створити герб — дуже непроста справа. Є така наука — геральдика, яка містить правила створення гербів:

  • Герби можуть бути різними за формою: трикутними, квадратними, овальними, чотирикутними, з різними закрутками та чудернацькими візерунками.
  • Герби можуть бути різного кольору. Це можуть бути символічні кольори країни, місцин або кольори зі значеннями: пурпурний — символізує хоробрість; блакитний — вірність, чесність; зелений — волю; чорний — сміливість; червоний — пристрасть.
  • На гербі можна розташовувати тварин, рослини, геометричні фігури, елементи неживої природи, міфічні образи. Але в кожний знак вкладається глибокий зміст та значення.

Слайд 15-16

3-й учень.

Найперші спогади про тризуб як символ держави ми знаходимо на території України. Вони датувалися першими століттями нашої ери в Боспорському царстві й використовувалися як родові знаки боспорських царів. У VI–VIII століттях цей знак знаходимо на Полтавщині та Київщині. За княжих часів тризуб почав набувати сучасної форми. Так, на деяких давніх та середньовічних храмах збереглися знаки у вигляді тризуба. А в XV–XVI століттях тризуб зустрічається в Україні як складовий елемент геральдичних знаків окремих знатних династій та родів.

Після 1652 року гетьмани та козацтво України, хоч і під «наглядом» Російської імперії, але все ж таки самостійно розвивали свою національну культуру і продовжували традиції використання нашої національної символіки. Тризуб був визначальною ознакою на корогвах козацьких полків. Протягом століть тризуб був поширеним знаком по всіх князівствах Київської Русі, за тривалий час він зазнав певних змін, але все-таки зберіг свою первісну основу в зображенні. На сьогоднішній день відомо аж понад 200 різновидів тризуба.

Слайд 17-18

  1. Сторінка «Тризуб і сучасність». (група дослідників сучасності)

1-й учень.

У СРСР тризуб піддавався офіційній дискредитації, попри це залишаючись символом національно-визвольного руху. Жоден номер радянського сатиричного журналу «Перець» не обходився без пропагандистсько-карикатурного зображення українських націоналістів та, відповідно, тризуба. Впродовж 1950–1980 років КГБ неодноразово заводило справи про використання націоналістичної символіки. Так, у ніч проти 1 травня 1966 року, над будівлею Київського інституту народного господарства вивісили саморобний синьо-жовтий прапор з домальованим чорнилами тризубцем (на фото), 30 грудня 1967-го синьо-жовтий прапор із тризубом почепили на будівлі Кіровського райвиконкому в Дніпропетровську, січня 1984 року – над поштовим відділенням села Демидового на Львівщині.

Слайд 19

2-й учень.

Особливим часом для державної символіки стали події зими 2013-2014 року, на Майдані під час Революції Гідності тризуб малювали на щитах і шоломах. Російська агресія в Криму і на сході України в 2014 році розпочалася із гонінь та фізичного знищення як української символіки, так і її носіїв. 16-річного школяра з Краматорська Степана Чубенка вбили за синьо-жовту стрічку, знайдену в рюкзаку. Депутата Кримської сільради Геннадія Хитренка розстріляли у дворі його будинку. Взагалі, станом на червень 2017 року було зафіксовано 50 страт цивільних осіб та нелюдські катування. За піднятий український прапор і нині перебуває у російському ув’язненні кримчанин Володимир Балух.

Слайд 21

3-й учень.

20-річний боєць-доброволець з батальйону "Айдар" Василь Пелиш з містечка Старий Самбір на Львівщині втратив руку, потрапивши в полон до ворога під час бойових дій на Сході. Це сталося в серпні 2014 року під Луганськом, коли він єдиний вижив з усього екіпажу згорілого БТР. Про час, проведений в полоні, Василь згадувати не любить, хоча не приховує, що йому майже до плеча відтяли руку через татуювання "Слава Україні". "Я був притомний, - каже Василь, - бачив, як мені відпилюють руку» ... Коли до Києва приїхали канадські фахівці і привезли бійцеві довгоочікуваний протез, той був... з тризубом!

4-й учень.

У грудні 2015 року гігантський Державний Герб України склали із бронетехніки - танків та БМП - бійці танкового батальйону 28-ї механізованої бригади, 80-ї окремої десантно-штурмової бригади та 79-ї окремої аеромобільної бригади. Його довжина сягнула 75 метрів, а ширина – 47 метрів.

Рекорд встановили під час одного з етапів військових навчань, організованих Генеральним штабом Збройних сил України на полігоні «Широкий лан» у Миколаївській області. Унікальне досягнення офіційно зафіксували представники «Національного реєстру рекордів України» у номінації «Найбільший тризуб із бронетехніки».

(Перегляд відео)

Слайд 22-23

  1. Сторінка «Тризуб як мистецтво...». (група мистецтвознавці)

1-й учень.

Взагалі, тризуб чи не найпопулярніший об’єкт для вітчизняної Книги рекордів! У с. Остриня на Івано-Франківщині Тризуба виклав на схилі карпатської гори колишній вояк УПА Анастасій Козак. Розміри кам'яного символу України: 19 м. висоти, 13 м ширини, висота центральної частини 25 м. Камінь переносився вручну, у двох сумках вагою по 10-12 кг. Відстань від гори до кар'єру — 800 м. На час викладання тризубу в 1992 році Анастасію Паньковичу було 70 років. Також він обсадив контур тризубу смерічками і туями.

(Перегляд відео)

Слайд 24-26

Завдяки своїй графічній простоті тризуб – улюбленець творчих натур, бо може бути легко використаний в оформленні хоч для високих публічних тем, хоч у буденних речах. У колекції пані Галини М. – 231 зразок креативного використання графіки тризуба.

У травні 2014 року на готелі "Парус" в Дніпрі фанати футбольного клубу "Дніпро" намалювали найбільший в Україні герб країни.

У вересні 2016 року в тому ж таки Дніпрі 6 тисяч спеціально зварених карамельок склали в великий Герб країни, і найсолодша емблема знову таки потрапила в Книгу рекордів України (висота Герба склала 3,9м, ширина - 2,6м). Для приготування карамельній майстрині Олені Губайдуліній знадобилося 60 кг цукру і тиждень часу.

2-й учень.(на слайді 26)

У День національного прапора України, 23 серпня 2019 р., на аеродромі “Коротич” Харківського аероклубу скайдайвери з 12 країн світу спільно з українськими парашутистами у вільному падінні зібрали фігуру “тризуб". Зазначається, що стрибки були з двох бортів Ан-28. У фігурі взяли участь, окрім українців, представники Австралії, Німеччини, Румунії, Швеції, Польщі, Франції, Словаччини та інших країн.

(Перегляд відео)

Слайд 27

У серпні минулого року в центрі Києва Інститут національної пам'яті у співпраці з видавництвом «Родовід» відкрили фотодокументальну виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного Герба України» - ґрунтовну і всебічну наукову розповідь про символи України, про історію Державного Герба України та людей, причетних до його створення.

3-й учень.

Наші сучасні поети присвятили свої вірші нашому державному символу – гербу.

Наталля Поклад

Наш герб – тризуб. У ньому сила

Отця Небесного і Сина.

Уважно придивись до нього –

На Дух схожий він Святого,

Що голубом злетів з небес

І у людських серцях воскрес.

Тризуб немов сім’я єдина,

Де тато, мама і дитина

Живуть у мирі і любові

В Україні вольній, новій.

4-й учень.

Ганна Чубач

Наш герб

В Гербі є аж три зубці!

Їх малюють молодці.

Молодцям сестричка Алла

Малювати помагала.

Вийшло гарно й просто:

Три зубці – всі гострі!

Ну, а потім вийшло так:

Два, що менші, – по боках,

Третій, більший, – всередині

Змалювали на картині.

Об’єднали всіх їх знизу –

От і вийшов Герб наш:

Тризуб!

Слайд 28

(Перегляд відео)

 

Слайд 29-30

  1. Сторінка «Герб мого краю». (група краєзнавців)

1-й учень.

Символіка міста Луцька затверджена рішенням сесії Луцької міської ради від 23 серпня 2007 року.

Міська символіка є власністю міської ради, її використання можливе лише з дозволу власника. Печатка міста Луцька призначається для неофіційного використання (скріплення грамоти «Почесний громадянин міста», Почесної грамоти, вітальних листів, подяк тощо).

Слайд 31

2-й учень.

В щиті з заокругленою нижньою частиною (т.зв. іспанський) у золотому полі срібна гербова постать Святого Миколая у повному єпископському вбранні, босоніж.

 Золотом виділені основні єпископські відзнаки — німб, патериця, єпітрахіль та Євангеліє.

В правій руці Св. Миколай тримає патерицю у вигляді шестираменного Захисного (патріаршого) хреста, що символізує перемогу християн над силами сходу, захист перед нашестями та морами, підкорення сил стихії.

У лівій руці він тримає розгорнуту книгу, що символізує Євангеліє, захист Божих сил та покровительство наукам. Босі ноги символізують міфологічні функції управителя погодою та водною стихією.

3-й учень.

Символіка кольору

  • Червона барва — мужність, відвага і звитяга, кров пролита за віру.
  • Золото — шляхетність, справедливість, милосердя, лагідність, духовність.
  • Срібло — багатство, невинність, краса, щирість.
  • Золото з червоним — воля, стабільність, незалежність.
  • Срібло з червоним — відвага.

Слайд 32

Учитель.

Учні нашого класу вже спробували створити герб своєї власної родини. На нашій виставці вони представлені.

(Представлення гербів)

Слайд 33

А зараз ми проведемо невеличку практичну роботу. Ви знаєте, що наша школа також має свій герб. Але сьогодні кожна група спробує створити свій макет гербу школи. На виконання ви маєте 10хв.

Демонстрація макетів групами.

 

Слайд 34

2-й учень.
Знак країни головний –

Це тризубець золотий.

Він – як сонце в небі синім,

В ньому слава, в ньому сила,

В нім священне слово «воля»,

Що рятує від недолі.

Будь же, рідна Україно,

Під гербом цим вільна й сильна.

Хай про тебе в цілім світі

Знають всі: дорослі й діти.

Слайд 35

 Підсумок виховної години

Учитель.

Історію не можна переінакшити. Наші батьки, діди і прадіди змагались за волю України під предковічними символами, які передавали у спадщину своїм синам та внукам. І ці святині – герб, синьо-жовтий прапор, гімн - будуть і далі кликати до відродження нашої історичної пам’яті, національної свідомості.

Національні і державні символи – це уособлення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.

Слайд 36

 

1-й учень

Любіть Україну, як сонце любіть,

Як вітер, і трави, і води...

В годину щасливу і в радості мить,

Любіть у годину негоди.

Любіть Україну

У сні й наяву, вишневу свою Україну,

Красу її, вічно живу і нову,

І мову її солов’їну.

(Перегляд відео)

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соломяна Ирина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
7126
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку