Година спілкування з елементами флештренінгу

Про матеріал
Година спілкування спрямована на самоактуалізацію особистості учня; підвищення психологічної компетентності підлітка у використанні методу «флештренінг».
Перегляд файлу

Година спілкування з елементами флештренінгу

 

Дата проведення: 25.09.2019

Місце проведення: кабінет № 25

 

Тема. Успіх за власним бажанням, або як жити своєю мрію

 

Флештренінг допомагає  людині розслабитись, переосмислити свій внутрішній світ, розширити діапазон можливих способів поведінки. Це завжди творчий, захоплюючий процес самопізнання та обговорення проблеми за допомогою музичного відеоряду в психологічно безпечному просторі.

 

 Мета.  Самоактуалізація особистості учня; підвищення психологічної компетентності підлітка у використанні методу «флештренінг».

Завдання. Визначити ознаки життєвого успіху; акцентувати увагу на особистісних якостях учня, які допомагають досягти успіху; розширити діапазон можливих способів поведінки.

         План

  1. Вступне слово практичного психолога.
  2. Перегляд відеоролика.
  3. Вправа «Успішна людина» за методом 1x2x4.
  4. Перегляд відеоролика.
  5. Вправа за методом запитань «Успішний учень».
  6. Перегляд відеоролика.
  7. Вправа «Види ситуацій успіху».
  8. Релаксаційна вправа «Водоспад».
  9. Гра на завершення «У мене все добре!».
  10. Підбиття підсумків.

Хто вникає в суть справи, матиме успіх…

 

Хід засідання

  1. Вступне слово. Доброго дня, шановні друзі! Я дуже хочу, щоб ви провели свій час тут з користю для себе. Наше засідання включає елементи флештренінгу, тому хочу спитати які у вас думки щодо слова «флештренінг»,  що воно означає?  (Відповіді  учнів. Більшість перекладає з англійської як «швидкий»).   Це новий напрямок діяльності, розроблений для роботи з людьми. Це завжди творчий захоплюючий процес самопізнання за допомогою перегляду відеоряду певної тематики та обговорення поставленої проблеми. Такий вид мистецтва як «флешка» (музикальний або інший короткий відеоролик) допомагає людині розслабитись, переосмислити свій внутрішній світ, досягти позитивних змін інтелектуального, емоційного та особистісного розвитку.  Сьогодні ми розглянемо такі питання  як:  що таке справжній успіх,  ситуація успіху в житті людини, ситуація успіху в житті учня та підіб'ємо підсумки.
  2. Давайте спочатку подивимось «флешку»  – це один з випусків нового кіножурналу «Єралаш» під назвою «Конкуренція».

Перегляд відеоролика.

  1. Вправа «Успішна людина» за методом 1x2x4. 

1)Тепер я попрошу вас написати на ваших листочках ім’я або прізвища трьох людей, яких особисто ви вважаєте по-справжньому успішними. А поруч з ім’ям напишіть, чому ви так вважаєте. Це можуть бути як всесвітньо відомі люди, так  і відомі тільки вам особистості.

2)Тепер у парах обговоріть своїх героїв та оберіть 1 зі всіх кандидатуру, з якою згодні обоє.

3)Об’єднайтеся, будь ласка, по 4, і в такій групі знов оберіть 1 кандидатуру успішної людини, з якою будуть згодні всі в команді.

4)Кожна команда презентує своїх героїв. Ведучий записує на дошці або фліпчарті імена успішних людей та ті якості, за які їх назвали успішними.

  1. У нас є ще одне відео для перегляду та обговорення. Серія з кіножурналу «Єралаш» під назвою «Класне відео».

Перегляд відеоролика

  1. Вправа за методом запитань «Успішний учень».

– Можна сказати, що для учня це була «ситуація успіху».

– На вашу думку, які особистісні якості цього учня допомогли йому успішно впоратись з незвичайною ситуацією? – (Відповіді учасників).

– Що зробили б ви в подібній ситуації? – (Відповіді учасників).

  1. Давайте подивимось ще одне відео з кіножурналу «Єралаш» під назвою «Урок російської мови» та обговоримо питання про ситуацію успіху в житті учня.
  2. Вправа «Види ситуацій успіху». Пропоную об’єднатися в пари  і виконати таке завдання: «Пригадайте переглянуте відео, пригадайте випадки з вашими однокласниками, я впевнена, що таких багато, коли ви спостерігали, як створена  ситуація успіху допомагала дитині стати більш вмілою, впевненою, застосовувати знання в житті. Потім подивіться на слайд з переліком різних видів ситуацій успіху та визначте до якого виду належить ваша ситуація. Поділіться своїм досвідом з колегами в групі.».

(Обмін досвідом)

  1. Релаксаційна вправа «Водоспад». Ви всі активно й творчо працювали, були відверті, тому пропоную невеликий відпочинок під назвою «Водоспад».  (Додаток 1).

Релаксація під спокійну класичну музику, на екрані слайд із зображенням природного водоспаду.

  1. Гра на завершення «У мене все добре!». Всім необхідно стати в коло, витягнути праву руку вперед та скласти одну руку на іншу долонями вниз в центрі кола. Треба голосно одночасно проговорити: «У мене все добре!  У мене все буде добре!  У мене завжди все добре!»
  1. Підведення підсумків. Відповіді по колу на запитання: «Що цікаве та важливе я дізнався або відчув на цьому засіданні?».  Дякую всім учасникам за плідну роботу, щирість та відвертість!

 Релаксація  «ВОДОСПАД»

         Виберіть зручну позу, закрийте очі. Дихайте рівномірно, спокійно. Звільніться від напруження. Глибоко вдихніть, повільно видихніть. Ви спокійні, ви задоволені.

Уявіть поле і себе на ньому. Ви стоїте босими ногами на теплій землі. Озирніться навкруги, помічайте все, що потрапляє вам на очі. Підніміть голову і подивіться на лагідне сонечко. Воно яскраво-золотисте, тепле. Відчуйте тепло і енергію сонця.

Поверніть голову вправо, знайдіть поглядом водоспад. Це лагідний гірський водоспад. Підійдіть до нього. Подивіться, яка прозора вода, відчуйте свіжість біля водоспаду. Станьте під водоспад  і прийміть чистий гірський душ. Відчуйте, як гірська вода омиває ваше тіло з голови до ніг. Вода змиває все неприємне, очищає ваше тіло і душу. Відчувши приємне очищення й задоволення, вийдіть з-під водоспаду. Поверніться на луг і станьте обличчям до сонця.

Глибоко вдихніть і повільно видихніть.  Ви змили з себе всі емоційні хвилювання, неприємні спогади і думки. Уявіть, що сонце вам посміхається. Посміхніться йому. Простягніть руки назустріч сонячному промінню, пориньте в нього. Прийміть «сонячний  душ» з голови до ніг. Відчуйте, як промінь поступово  торкається кожної частини вашого тіла, наповнюючи його  сонячним світлом, сонячною енергією.  Ви насичені чистою енергією здоров’я, вам приємно, добре. Вдихніть глибоко і, видихаючи, розкрийте очі.

Запам’ятайте це відчуття чистоти, здоров’я, радості, енергії та натхнення! Донесіть ці відчуття та гарний настрій своїм учням, колегам, близьким людям. Зберігайте гармонію в собі та щиро даруйте її іншим, щоб і у них і у вас все було добре!

 

docx
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку