година спілкування з елементами тренінгу "Ментальне здоров'я: як його зберегти"

Про матеріал
Година спілкування "Ментальне здоров’я: як його зберегти? " направлена на ознайомлення учнів із поняттям «ментальне здоров’я», його ознаками, формування у здобувачів освіти знаннь спрямованих на збереження і зміцнення ментального здоров’я, виховання дбайливого ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих, сприяння усвідомленню факторів, що впливають на ментальне здоров’я, розвиток уваги, спостережливості, творчих здібностей, соціальної активності, логічного і позитивного мислення про необхідність збереження життя і здоров’я як найбільшої цінності. Також як практична частина заплановані деякі вправи та практики що допоможуть впоратися зі страхом , тривогою, заспокоїтися, почуватися впевненіше, надавати підтримку у складних життєвих ситуаціях собі та оточуючим.
Перегляд файлу

1 слайд Тема: Ментальне здоров’я: як його зберегти?

Мета: ознайомити учнів із поняттям «ментальне здоров’я», його ознаками та чинниками;

формувати у здобувачів освіти знання спрямовані на збереження і зміцнення  ментального здоров’я ;

виховувати у дітей дбайливе ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих, сприяти усвідомленню факторів, що впливають на ментальне здоров’я;             

розвивати  увагу, спостережливість, творчі здібності, соціальну активність логічне і позитивне мислення про необхідність збереження життя і здоров’я як найбільшої цінності;

навчити учнів деяких вправ та практик щоб допомогти впоратися зі страхом , тривогою, заспокоїтися, почуватися впевненіше;

виховувати вміння  надавати підтримку у складних життєвих ситуаціях собі та оточуючим.

Хід заняття

 Вчитель. Доброго дня і доброго здоров’я усім присутнім. Так ми вітаємось щораз, коли бачимося. У відповідь отримуємо таке ж побажання. Бажаємо найціннішого, що маємо – ЗДОРОВ’Я і замислюємося над ним лише тоді, коли хворіємо або нездужаємо.

Тому сьогодні ми і зібрались, щоб поговорити про здоров’я та як його зберегти у цей нелегкий для нас час.

2 слайд – Здоров’я і життя – дві цінності людини

Здоров’я - не все, але все без здоров’я – ніщо.

давньогрецький філософ Сократ

Усе живе народжується, щоб жити. Та лише людина здатна осмислювати і оцінювати життя. Ми любимо життя і пам’ятаємо, що воно дається лише раз.

Бувають миті, коли це відчуття особливо гостре – мамині легкі обійми, подих літнього вітру, шепіт дощу, щебіт птахів і ви насолоджуєтесь відчуттям безпеки. Якщо ж людині загрожує якась небезпека, це її виводить із рівноваги, нервує, жахає, позбавляє сну та апетиту, змушує захищатись.

Раніше люди захищались від диких звірів, погодніх умов, то тепер у нас інша небезпека, війна. Тепер нас жахають повітряні тривоги, бомби які летять на наші міста, смерті рідних і знайомих і просто українських людей щоденні невтішні новини із фронту вибивають нас із рівноваги.

Значення здоров’я в житті кожної людини та суспільства набуває сьогодні все більшої ваги.

Діти, а про що б більше ви хотіли дізнатись на сьогоднішній годині спілкування? Давайте на осінніх листочках запишемо наші побажання і прикріпимо до класного дерева.

Сьогодні ми з вами пригадаємо, що вчили у попередніх класах про здоров’я особистості, та постараємося більше дізнатися про техніки збереження ментального здоров’я у непростий воєнний теперішній час. Отож, розпочнемо. До сьогоднішнього заходу в класі працювали дослідники, які  підшукали інформацію, що стосується ментального здоров’я.

1 група (Науковці) – Що таке здоров’я?

У давні часи тривалість життя була короткою. Багато людей гинуло від хвороб, голоду ще у дитинстві та молодому віці. Тоді здоровим вважали кожного, хто не був хворим.

Згодом з покращенням харчування, розвитком медицини, дотриманню правил гігієни люди стали жити набагато довше. Змінилося їх уявлення про здоров’я. Здоровим вважали тих, хто почувається бадьорим фізично.

Нині здоров’я трактується набагато ширше. Його пов’язують із загальним благополуччям людини.

Благополуччя – це стан повного задоволення від цікавого і насиченого подіями життя, життєва енергія, можливість максимально реалізувати свій потенціал.

3 слайд - За визначенням ВООЗ здоров’я – це не лише відсутність хвороб, а й стан повного фізичного, псиічного  і соціального благополуччя.

Ми підготували для учнів класу вправу «Квітка здоров’я», де вони повинні пригадати і зібрати правильно усі пелюстки на квітці.

КВІТКА ЗДОРОВ’Я

1 пелюстка - Що ти найбільше цінуєш і прагнеш у житті

2 пелюстка – Як рухаєшся, харчуєшся, відпочиваєш і доглядаєш за своїм тілом

3 пелюстка – Як ладнаєш з різними людьми, умієш дружити і працювати в команді

4 пелюстка – Як набуваєш і застосовуєш свої знання, як умієш приймати рішення

5 пелюстка – Як розумієш свої почуття і проявляєш їх, як долаєш невдачі та стреси

Центр квітки -  Твоє здоров’я – це твоє благополуччя (фізичне, духовне, соціальне, емоційне, інтелектуальне)

4 слайд – Ментальне здоров’я дітей

Вчитель. Як показали дослідження, що в 11 країнах і Україні зокрема ментальне здоров’я викликає таку ж стурбованість як бідність, глобальне потепління, зростання цін. Ще наступні 5, а то і 20 років ментальне здоров’я залишатиметься одним із найбільших викликів людству. Важливо зазначити, що ментальне здоров’я в період війни, постійних тривог стає ще більш значущим, а вміння потурбуватися про себе і допомогти своєму оточенню - це ті важливі навички які потрібно опановувати вже змалечку. Саме тому так важливо знати про правила збереження ментального здоров’я і турботи про нього.

 2 група (Дослідники) Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. А що таке ментальне здоров’я?

Термін «mental health» часто перекладають як психічне здоров’я, хоча він має дещо ширше значення і включає як емоційне та духовне, так і соціальне благополуччя

Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття особливо в час війни, бо від цього залежить наша стресостійкість. Це коли наш стан, наші думки емоції є керовані, усвідомлені, а ми відчуваємо сенс і реалізацію, вміємо втілити свій потенціал, вміємо призвичаїтись до нової реальності. 

 Пропонуємо класу скласти пазли «Ментальне здоров’я»

2 група Пазли «Ментальне здоров’я»

Ментальне здоров’я –

це стан психічного благополуччя,   

яке дозволяє людям

справлятися з життєвими стресами,

реалізувати свої здібності,

навчатися і працювати,

а також робити внесок

у життя суспільства.

5 слайд - 3 група (Аналітики) Яка вона ментально здорова людина?

Психологічно здорова людина – це перш за все людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита і така, що пізнає себе і навколишній світ не лише розумом, але і відчуттями, інтуїцією. Вона повністю приймає саму себе і при цьому визнає цінність і унікальність людей, що оточують її. Така людина покладає відповідальність за своє життя перш за все на саму себе і отримує уроки з несприятливих ситуацій. Її життя наповнене сенсом, хоча вона не завжди формулює його для себе. Вона знаходиться в постійному розвитку і, звичайно, сприяє розвитку інших людей. Її життєва дорога може бути не зовсім легкою, а інколи досить важкою, але вона адаптується до умов життя, що швидко змінюються. І що важливе – вміє знаходитися в ситуації невизначеності, довіряючи тому, що буде з нею завтра. Таким чином, можна сказати, що «ключовим» словом для опису психологічного здоров’я є слово «гармонія», або «баланс». І перш за все це гармонія між різними складовими самої людини: емоційними і інтелектуальними, тілесними і психічними тощо.

 

Пропонуємо  класу доповнити малюнок «Ментально – здорова людина» своїми долоньками на яких записати риси ментально здорової людини (можлива робота у парах)

C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\92D9ECC0.tmp

 

Основні риси ментально здорової людини.

може розрізняти свої емоції,

керувати емоціями,

гармонійно функціонує у суспільстві,

здатна спілкуватися і будувати стосунки з іншими,

розвивається й навчається;

позитивно оцінює себе,

приймає та поважає інших;

приймає власні тверді рішення;

вміє адаптовується до нових умов життя;

може розв’язувати проблеми

здатна отримувати задоволення від життя 

поводиться імпульсивно,

вважає за непотрібне навчатися,

вважає себе розумнішим за інших,

вважає недостойним себе щодо інших,

вважає рішення інших більш правильними ніж власні,

всього боїться та остерігається,

зверхньо ставиться до інших

має життєву мету

А зараз пропонуємо усім пройти швидкий тест «Моніторинг вашого стану»

Адаптували для вас тест, який призначений для моніторингу вашого стану. Такий собі “психологічний чекап”. Він буде корисним для вас тим, щоб відстежувати свій стан та вчасно, не заходячи за червоні межі, врегульовувати його.

Вам буде представлено 3 шкали: рівень стресу,  морального стану та виснаження. Як тільки відчуваєте, що щось незвичне відбувається з вашим станом, зупиніться та оцініть себе за цими шкалами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Який у вас рівень напруги чи стресу?

 

 

https://trevog-bolshe.net/wp-content/uploads/2022/04/t1Montazhna-oblast-1-e1649264774551.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Який рівень морального стану?

 

https://trevog-bolshe.net/wp-content/uploads/2022/04/t12Montazhna-oblast-1-e1649264902627.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Який рівень виснаження?

https://trevog-bolshe.net/wp-content/uploads/2022/04/t123Montazhna-oblast-1-e1649267470520.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати:

Вам необхідно отримати суму усіх відповідей. Це буде кількісний результат.

Якісний результат:

Якщо ви маєте хоча б за однією шкалою 7 балів та вище, переходьте до червоної зони.

Зелена зона (3-10 балів). Результати, здається, показують, що все добре. У вас немає труднощів зі стресом чи вираженого пригнічення та перевтоми. Ваш рівень фізичного стану нормальний. Вам дуже важливо продовжувати турбуватися про власний фізичний та психоемоційний стан. Зменште кількість перегляду болючих та тривожних новин (не більше 5 хв. на годину), робіть те, що знаходиться у зоні вашого впливу, старайтеся мати у кожному дні фізичну активність (мінімум 60 хв), активності, які приносять приємні емоції, наповнюють сенсом та приносять досягнення, підтримуйте взаємини з важливими людьми, спілкуйтеся. Дотримуйтеся режиму сну та харчування наскільки це можливо.

Помаранчева зона (11-18). Такий результат може вказувати на те, що життєва ситуація починає продукувати некорисні стрес, пригнічення або втому. Настав час для впровадження методик психологічного та фізичного відновлення. Почніть з аналізу того, що продукує надмірний стрес, пригнічення чи втому. Якщо маєте можливість прибрати ці чинники або знизити їх вплив, зробіть це. Далі дуже важливо зосередитися на 3-х сферах: сон, фізична активність та харчування. Спробуйте відновити баланс в них. Наповнюйте кожен свій день приємними, ресурсними та корисними активностями. Якщо маєте можливість, зверніться до спеціаліста у сфері психічного здоров’я, який допоможе вам відновитися. Це може бути психолог, психотерапевт або лікар з психічного здоров’я.

Червона зона (19-30). Цей результат вказує на те, що стрес, пригнічення або втома загрожують вам. Радимо якомога швидше звернутися до спеціаліста у сфері психічного здоров’я (психолог, психотерапевт або лікар), який зможе допомогти вам застосувати необхідні методики відновлення або лікування.

 

6 слайд – Як допомогти собі?

5 група (Психологи) – За нормальних умов людина яка відчуває якісь психічні труднощі чи проблеми звертається за допомогою до кваліфікованого психолога, який надасть допомогу. Проте мільйони українців сьогодні не мають можливості зробити це. Подолати симптоми стресу чи депресії, панічних атак чи посттравматичних розладів змушені самостійно, та ще й при можливості вміти надати її іншим. Що ж цього необхідно?  Порад може бути досить багато. Хоча психологи радять :

  1. Пригадати застосувати навички якими ви вже користувались у стресових ситуаціях.
  2. Зверніться за підтримкою до інших, старших. Важливо пам’ятати, що ви не одні зі своїми проблемами.
  3. Дозвольте собі проявляти свої емоції, не соромтесь поплакати.
  4. Піклуйтесь про себе: просіть про допомогу з повсякденними справами.
  5. Пам’ятайте: сон та прогулянки – це дуже важливо.
  6. Уникайте шкідливих звичок: не переїдайте, контролюйте час за гаджетами.

Для класу я підготувала завдання. Користуючись малюнками сформулюйте

7  таких простих способів як подбати про себе і оформіть ментальну карту.

(Дбати про режим сну; уникати стресових ситуацій та навчитись адекватно на них реагувати; збалансувати  харчування і додати фізичної активності — іноді достатньо активізувати організм та налагодити гормональний фон, щоб виправити ситуацію.)

C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\C621D3FA.tmp     C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\29B090E4.tmp

 

Методичний посібник: "Формула здорового способу життя"   C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\924D99FE.tmp

 

C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\A85691C8.tmp  C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\AEA6E6C2.tmp

 

C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\123A736C.tmp

7 простих способів зберегти ментальне здоров’я 

1. Чіткий та сталий розпорядок дня

2. Фізична активність

3. Повноцінне харчування

5. Тактильні контакти

4. Спільні заняття з рідними, друзями

6. Можливість виговоритися

7. Спрощений побут

Психологічні вправи та техніки

Навіть під час війни люди можуть почуватися по різному у різний час. Інколи вони доволі спокійні, а інколи їх накриває паніка, сильний страх або відчай. У такі критичні моменти психологи рекомендують певні техніки як фізіологічного так і психологічного характеру. Вони ефективно зміщують фокус уваги , дають можливість заспокоїтись та налаштуватись на позитивний лад.

  • Гарний ефект для заспокоєння дають дихальні вправи. Дихання дуже важливе в нашому житті, воно наш найкращий друг, бо з нами з моменту коли ми входимо в цей світ до моменту, коли його покидаємо. Глибокі вдихи та видихи допоможуть нормалізувати ваш стан, заспокоїти, за декілька хвилин зняти стрес чи напругу.                                             

Вправа «Квадрат» Вдих (1-2-3-4), затримайтесь на (1-2-3-4), видих (1-2-3-4), затримайтесь на (1-2-3-4)

 Вправа «Квітка та свічка» Уявіть в одній руці квітку, а в іншій свічку і почергово глибоко вдихайте уявляючи аромат квітки та глибоко видихайте уявляючи полум’я свічки яку гасите.

Вправа «Почергове дихання ніздрями» Закривши  пальцями ліву ніздрю – глибоко вдихніть правою і видихніть прикривши її. А тепер навпаки вдихаємо лівою і видихаємо правою.

Вправа «Кулька». Уявіть, що ви надуваєте кульку. Глибоко вдихніть та максимально довго робіть видих. Повторіть це декілька разів.                                                                                   

  •  Зняти напругу у тілі допоможе звичайний самомасаж. Його варто використовувати для розслаблення затиснутих м’язів.                                     

Вправа «Австралійський дощ» ( Починається вітер – потираємо долоні. Накрапає дощ – клацаємо пальцями. Дощ посилюється – схрещуємо руки на грудях і постукуємо себе по плечах. Сильнішає – плескаємо по бедрах. Почалася злива – продовжувати плесати тупати ногами. І все навпаки. Поаплодувати собі.)

  •  «Техніка заземлення» допоможе м’яко полегшити ваш стан, впорядкувати думки під час стресу чи депресії, зняти паніку чи тривогу. 

Вправа 5, 4, 3, 2, 1. ( Назвіть 5 предметів які бачите навколо себе, 4 предмети до яких можете доторкнутися, 3 аромати які хотіли б понюхати, 2 звуки які зараз чуєте, 1 смак який найбільше любите)

  • Самопідтримку може забезпечити ваша уява. Увімкнувши спокійну музику можна уявити себе у безпечному місці. Медитація під частоту 417 Гц яка допоможе зняти негативну енергетику в приміщенні та тілі людини.

Звучить легка музика із звуками лісу. (Влаштуйтеся зручніше. Заплющте очі. Зробіть глибокий вдих і видих. Прислухайтесь до свого дихання. Дихайте спокійно і глибоко. Уявіть собі літній хвойному ліс.  Вдихніть аромат хвої, відчуйте шепіт листя, спів птахів. Відчуйте як тіло наповнюється спокоєм і теплом. Подивіться у голубе високе небо. Погляньте як промені світла проходять через листя. Сонце ніжно торкається вашої шкіри. Вам тепло і затишно, спокійно. Ви дихаєте глибоко і повільно. Поволі повертаймося до реальності. Розплющуйте очі.)

  • Фізична активність – це одна із складових здорового способу життя яка допомагає справитись із напругою. Прийти у себе можна і за допомогою простеньких фізичних вправ (присідання, махи руками, напруження та розслаблення м’язів).     

Вправа «Напруж і відпусти». Спробуйте стиснути і розслабити кулаки. Далі напруж усе тіло і зосередься на тому щоб повільно його відпускати від чола, плечей, рук аж до пальців ніг.

 Вправа «Струмок» Вчитель тримає указку, а діти стараються    

струмочком пройти під нею. Вчитель поступово опускає її все нижче і нижче. Вправа закінчується, коли діти уже не можуть пройти під нею. Всі весело вітаються долонями з учителем.

Вправа «Сліди» На підлозі розкладаються аркуші з намальованими на картоні стрілками.  Діти повинні наступати на них перестрибуючи.

                Ми підготували руханку «Мій тато служить в ЗСУ»

3 учень Спільна справа з друзями об’єднує і допомагає бути в гарному настрої.

Ми підготували заготовки і хочемо продемонструвати як ми бачимо красу осені (на вибір)

  1. Саморобки з осінніх листків
  2. Кольорові долоньки
  3. Спільний малюнок

У ситуації, в якій ми всі опинилися сьогодні, навіть маленький крок назустріч іншим примножує добро та наближає перемогу. Допомагаючи іншим, у такий спосіб ми підтримуємо і себе, стаємо більш щасливими та знаходимо сенс жити далі.

Будьте завжди в гарному настрої. Бережіть себе! Гарного всім дня і хорошого здоров’я!

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дидык Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Терещенко Лілія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Бобела Наталія
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
5434
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку