Година спілкування "За здоровий спосіб життя" (Усний журнал з елементами інсценування для 5 - 9 класів)

Про матеріал
Година спілкування для 5 - 9 класів "За здоровий спосіб життя" проходить у формі усного журналу з елементами інсценіровки "Два кума". Журнал містить кілька сторінок, у ньому беруть участь учні, які виступають у ролі історика, лікаря, психолога, соціолога,статиста, поліцейського.
Перегляд файлу

«ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ»

(Усний журнал з елементами інсценування для 5 – 9 класів)

 

Тема. За здоровий спосіб життя.

Мета. привернути увагу учнів до збереження власного здоров'я як найвищої цінності життя; викликати негативне ставлення до вживання алкоголю, тютюну, які завдають шкоду життю; обговорити ситуації з метою попередження вживання алкогольних напоїв, тютюну та розуміння відповідальності за власні необдумані вчинки та їх наслідки; виховувати силу волі.

Обладнання: таблиці, презентація «Вплив алкоголю і тютюну на організм людини»

Тип години спілкування: усний журнал з елементами інсценування.

 

Хід журналу

 

1 учень. Друзі! Сьогодні ми вас зарошуємо перегорнути разом з нами сторінки  усного журналу «За здоровий спосіб життя» і пропонуємо поговорити про шкідливість вживання алкоголю, тютюну. Люди стали рабами цих речовин. Ще з давніх – давен їх називали викрадачами здоров’я та розуму. Але хто з нас замислюється зараз над  наслідками, до яких можуть призвести алкоголь і тютюн? А замислитися варто!

2 учень. Немає потреби доводити, що п’яниці становлять незначну частину суспільства. Але ми змушені говорити про них, бо вони псують життя не тільки собі, а й іншим. Алкоголь – соціальне зло, несумісне з принципами моралі. Він згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім’ї. Внаслідок зловживання алкоголем у людини розвиваються грубість, егоїзм, моральна розбещеність. П’яниці втрачають людське обличчя, стають порушниками закону та громадського порядку. Спирт руйнує здоров’я, розслабляє волю, позбавляє людину професії, калічить нащадків, спричиняє злочинність і деградацію особистості.

3 учень. Ось далеко неповний перелік тих рис, до яких призводить алкоголь. І ви маєте уникнути цих нещасть. Адже алкоголіками та курцями не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука вперше потяглася до сигарети або чарки. Усі наші поради будуть корисними лише за однієї умови: якщо ви маєте намір правильно виховати себе, якщо ви серйозно ставитеся до життя, приділяєте увагу здоров’ю, спорту , харчуванню.

4 учень. Наш усний журнал якраз застерігає, що тютюн та алкоголь заважають стати повноцінною людиною: здоровою, гарною, сильною, діяльною, успішною. Як герой наших мрій – артист, спортсмен – перед стартом мобілізує всю свою волю та силу, так і ми у свої 14 – 17 років перебуваємо на старті. Це найважливіший для нас рубіж: ми стартуємо у доросле життя. І зустріти ми його маємо добре підготовленими фізично й морально. Отже, починаємо наш усний журнал.

1 учень. Сторінка перша – історична.

Інсценівка. Вечір . тьохкає соловей, лине ніжна українська пісня. На колоді сидить чоловік. Підходить другий.

1 кум. Здоров, куме! Що це ти тут сидиш задуманий?

2 кум. А як же тут не задуматися? Курити хочеться, а ніде взяти. Добре, що ти прийшов, то, може, даси затягнутися?

1 кум. Курити? Я вже місяць як кинув. Оте чортове зілля вже скільки часу людей з світу зводить.

2 кум. А чого ж це тоді всі курять? І ти курив.

1 кум. Курив, поки добрі люди очі не розкрили і не розказали, що буває від курива. Я те своє кляте зілля з городу вирвав і викинув. А чи знаєш ти, де воно в нас узялося?

2 кум. Ні.

1 кум. О, куме, це дуже давня історія. Ось послухай.

На сцену входять історики.

1 історик. Тютюн родом з Америки. Історія прилучення європейців до куріння почалася так. 12 жовтня 1442 року матрос Родріго Тріана  з корабля «Пінта» славнозвісної флотилії Христофора Колумба вигукнув: «Попереду земля!». Серед подарунків, що піднесли індіанці Колумбові, було сушене листя рослини «нетум» (звідси – тютюн).  У пошуках золота Колумб поплив далі на південь і 28 жовтня 1492 зійшов на берег Куби. Мешканці зустріли прибулих із травою для куріння, яку вони називали «сигаро».

2 історик. Після другого плавання Христофора Колумба (1493 – 1496 рр.) насіння тютюну завезли до Іспанії. Потім воно потрапило до сусідніх європейських країн, і в період великих географічних відкриттів морськими та караванними шляхами його доставили практично в усі куточки земної кулі. Швидкому поширенню тютюну сприяла дивовижна його властивість – виробляти в людини потяг до куріння, який дуже важко перебороти. У середині 30 – х років 18 століття славетний шведський природознавець Карл Ліней дав тютюнові родову назву «нікотіана»,  на честь Жана Ніко, який першим у Європі почав культивувати тютюн.

3 історик. Потрібно сказати, що тютюн зустрічає на своєму шляху перешкоди. Згідно з релігійними та економічними мотивами в деяких країнах, наприклад в Італії, тютюн був проголошений «забавою диявола». Римський папа навіть пропонував відлучити від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. В Англії за указом Єлизавети І (1585 р.) курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї. Після смерті Єлизавети правління перейшло до Якова Стюарта. Він оголосив куріння шкідливим, неблагочестивим, непідходящим для цивілізованої людини заняттям. Свою знамениту працю «Про шкідливість тютюну», опубліковану у 1604 році, Яків Стюарт закінчив словами: «Звичка, на яку гидко дивитися, нестерпна для мозку, небезпечна для легенів». Це була перша популярна книжка про шкідливість куріння.

4 історик. До Росії тютюн був завезений англійськими купцями у 1585 році через Архангельськ, а потім почав широко культивуватися на російських землях. За час царювання Михайла Федоровича курців перший раз карали 60 ударами палиць, а другий – відрізували ніс чи вуха. Після спустошливої пожежі в Москві 1634 року,  причиною якої було куріння, його заборонили під страхом смертної кари. За Олексія Михайловича, сина Михайла Федоровича, в спеціальному «Положенні» від 1649 року було велено всіх, у кого знайдуть богопротивне зілля, брати на тортури і бити на козлі батогом доти, поки не зізнаються, звідки взяли зілля. Приватних торговців тютюном цар наказав шмагати, засилати в далекі міста.

1 історик. І все ж таки в цій тяжкій боротьбі тютюн вийшов переможцем. Точніше , перемогли  плантатори, фабриканти, купці, які одержували неймовірні прибутки від торгівлі цигарками. У 1697 році Петро І дозволив торгівлю тютюном, чим ствердив і дозвіл на куріння. Петро І видав наказ – цитую: «Ми, всемилостивий цар, відміняємо заборону на вживання тютюну. Дозволяємо англійським купцям завозити до Росії тютюн і накладаємо на них зобов’язання платити в державну казну мито 200 тисяч фунтів стерлінгів».

2 історик. Петро І сам став запеклим курцем і всіляко схиляв до куріння своїх придворних. Торгівля тютюном була вигідною і прибутковою  справою для поновлення державної казни. Це зрозуміли й інші монархи. Тютюн почав розповсюджуватися по всій Європі без перешкод. А «тютюнову справу» в Росії продовжила Катерина ІІ, і відповідно видала указ – цитую: «Ми повеліваємо всім малоросійським обивателям викидати без грошей насіння тютюну американське та печатну інструкцію , як тютюн збирати, в’язати, зберігати». Так ця завезена і поширена рослина стала бідою людства.

 

Пропонуємо переглянути другу сторінку нашого журналу – медичну.

Лікар. Кожні 4 хвилини помирає людина, смерть якої зумовлена курінням. Курець живе на 6 – 8 років менше. Сьогодні 60 відсотків чоловіків і 20 відсотків жінок на земній кулі систематично курять. Нікотин – це надто сильна отрута, який діє в основному на нервову систему, травлення, дихання, серцево – судину систему. Куріння – суха термічна переробка тютюну та паперу під дією високої температури, яка на кінці цигарки, яка горить, досягає 300 градусів. Нікотин швидко розчиняється у воді, тому легко засвоюється через слизову оболонку рота, носа, потрапляє зі слиною до шлунка. Чадний газ з’єднується з гемоглобіном. У легенях залишається смоляний наліт, який викликає відмирання тканин легенів. Що ж діється з людиною, яка все ввібрала в себе?

Прояви нікотинового отруєння.

  • Надмірне виділення слини.
  • Нудота, збліднення, слабкість, запаморочення, сонливість.
  • Сюди слід добавити почуття страху, головний біль, гул в вухах.
  • Кожна викурена цигарка – це токсичний удар по стінках судин людини. Куріння є однією з причин онкологічних захворювань.
  • Підступність тютюну й алкоголю полягає в тому, що розплата готується поволі і настає непомітно.

Психолог. Палити починають тільки емоційно і духовно слабкі люди, які не витримують натиску проблем, тривоги, неприємності. А тютюн як у алкоголь розслабляє нервову систему.

Причини, чому людина починає курити.

Утвердження свого «Я».

Вплив друзів, знайомих. Реклами.

Намагання здаватися дорослим.

Намагання комусь сподобатися.

Головною причиною куріння є і те, що сигарети рекламуються.

Таблиця рекламних даних

Завжди має місце у рекламі

тютюнових виробів

Чого ніколи не буває у рекламі

тютюнових виробів

Красива упаковка, повна цигарок, яку герой тільки – но відкрив

Недопалки усюди, пусті, зім’яті упаковки .

Красиві, молоді, здорові, процвітаючі люди

Хворих, нещасних людей з тремтячими, пожовклими від тютюнового диму пальцями

Людина в рекламі завжди запалює із задоволенням

Людина в рекламі ніколи не закашляє і не прищуриться від тютюнового диму

Паління ніколи не заважає оточуючим

У рекламі ніколи немає дітей, рідних і сусідів курця, яким заважає тютюновий

В рекламі людина завжди успішна

Людина у рекламному ролику ніколи не палить у безвихідді, при сварках, при програші, після скандалу і ін..

А зараз третя сторінка – економічна.

Соціолог.  Масове куріння сприяє виникненню, розвитку й ускладненню перебігу низки захворювань майже в третини населення земної кулі. Та зменшує тривалість людського життя. Підраховано, що населення планети щороку викурює 16 більйонів цигарок. Загальна маса недокурків сягає 2 520 000 тонн. Курці щороку викурюють в атмосферу 720 тонн синильної кислоти, 384 000 тонн аміаку, 108 000 тонн нікотину, 600 000 тонн дьогтю, понад 550 000 тонн чадного газу й інших складників тютюнового диму.

Скільки коштів витрачається на цигарки? Давайте порахуємо. Візьмемо середню вартість 30 гривень

 

1 день

Тиждень

Місяць

Рік

1 цигарка

1,50 коп

10.50 грн

15 грн

547,50 грн

10 штук

15 грн

105 грн

150 грн

5475.00 грн

1 пачка

30 грн

210 грн

900 грн

10850.00  грн

 

Чи варто витрачати такі гроші на те, що псує здоров’я.

Статист. Медична статистика стверджує, що 75 відсотків людей, які померли від інфаркту міокарда, були курцями. Нікотин провокує такі захворювання:  інфаркт міокарда, інсульт, артрит серцевих м’язів і мозку, гангрену ніг, рак шлунку і крові; дьоготь – бронхіт, рак  легенів, горла;  чадний газ – хвороби серця, гіпертонію тощо. То чи варто ризикувати своїм здоров’ям і життям? І не  лише своїм, адже тютюновий дим дуже шкідливий і для тих, хто не курить. З кожним разом все більше і більше людей говорять категоричне «ні». Вони взагалі не торкаються цигарок або вчасно відмовляються від шкідливої звички. Варто добре подумати, роблячи вибір: здоров’я чи куріння. Медики стверджують: здоров’я людини на 10% залежить від спадковості, 10% - від навколишнього середовища, 5% - від медицини, а 75% - від людини.

Інсценівка. На сцену входять два куми.

2 кум. Куме, чого ж ти раніше мені про це не розповідав? Які страхи! Ну вже нізащо не куритиму, хай йому грець, до якої біди можна дійти. Ох – ох – ох.

1 кум. То треба краще радіо слухати, телевізор дивитися , пресу читати, от і знав би це все.

2 кум. А я й дивлюся, коли світло є. але навіщо нам сваритися. Дивись – но, я розхвилювався, аж руки трусяться. Не буду вже курити. Давай ми вип’ємо за це. Ось тут у мене пляшечка є (дістає пляшку).

1 кум. Е, Панасе, та ти бачу зовсім відстала людина.

2 кум. Таке скажеш, це вже чому?

1 кум. А ти хіба не знаєш, що та клята горілка мого сусіда Петра загубила? Був чоловік – і нема. Ох, сердешний, любив же він випити.

2 кум. Ой, знову, що не так, то горілка винна. Якби то так було, її не рекламували б по телевізору.

1 кум. Та хай собі рекламують, а ти знай своє, пити теж не можна. Якщо не віриш – читай.

2 кум. Що там?

1 кум. Читай – читай.

2 кум. Щось не доберу, про що це тут написано? 

1 кум. Ти що, куме, зовсім дурний? Що ж тут розуміти: будеш пити – будеш мало жити.

2 кум. Оце таке скажеш!

1 кум. Не віриш? Ти послухай, що розумні люди кажуть.

Чоловіки йдуть зі сцени, замість них виходять лікар та психолог.

Лікар. Алкоголь – отрута.  Це вуглеводна хімічна сполука, яка має токсичну властивість: розчиняє жири, звертає білки, змінює основну функцію печінки, нормальний фізіологічний хід процесів окислення і відновлення, асиміляцію і дисиміляцію, вбиває мікроорганізми. Деяким людям здається, що алкоголь веселить, піднімає настрій. Насправді ж він просто знімає гальмівний вплив на кору головного мозку, і те, що людина ніколи б не дозволила собі тверезою, вона напрочуд легко здійснює у стані сп’яніння.

 «Вино дарує кожному, хто його п’є, чотири якості: спочатку людина стає  схожою на павича, розпускає свій хвіст. Потім набуває характеру мавпи, починає з усіма загравати і жартувати. Потім стає подібною до лева: гордою, самовпевненою, агресивною. А врешті перетворюється на свиню і валяється в болоті», - писав Абуль – Фарадж, арабський письменник 12 століття.

Психолог. Потрібно завжди пам’ятати, що вживання алкоголю призводить до психологічної та фізичної залежності. Із сарказмом перераховує причини для пияцтва шотландський поет Роберт Бернс:

 Для пьянства есть такие поводы:

 Поминки, праздник, встреча, проводы,

 Крестины, свадьба и развод,

 Мороз, охота, Новый год,

 Выздоровленье, новоселье,

 Печаль, раскаянье, веселье,

 Успех, награда, новый чин,

 И просто пьянство без причин.

Розвиток алкогольної залежності має чотири фази.

Початкова фаза.

Людина виявляє, що алкоголь покращує їй настрій, допомагає позбавитися від страху і укріплює віру в свої сили. Спочатку людина вживає алкоголь з цією метою, але поступово звикає, перерви між вживанням алкоголю скорочуються. Вона п’є швидко, особливо, коли починає, щоб швидше досягти певного рівня сп’яніння, не переживає, п’є скільки їй потрібно.

Попередня фаза.

Вживаючи алкоголь, людина прагне постійно збільшити дозу. Вживання алкоголю частішає. Все частіше виникає перепиття.

Вирішальна фаза.

З’являється залежність від алкоголю. Особа, що п’є, вже не здатна себе контролювати, не може зупинитися. Інколи вона п’є і декілька днів підряд, часто перепиває. Виникають проблеми з оточенням. Часто вирішує або обіцяє, що не буде пити або випиватиме менше, але йому це не вдається.

Кінцева фаза.

При алкогольній залежності індивід вже не може жити без алкоголю. Вже зранку змушений «пропустити склянку», щоб привести себе в робочий стан. Без алкоголю він почуває себе погано, дратівливий, нездатний зосередитися,у нього тремтять руки, болить голова. Людина напивається тепер швидше ніж раніше, його ніщо не зупиняє. Все це призводить до розладу особистості, повної втрати працездатності, розриву відносин у колективі та сім’ї. 

До цього часу побутує думка, що однією із ознак сили є вміння пити. Але так кажуть лише ті, хто полюбляє оковиту. Навпаки, якщо ти відмовляєшся, знаходиш у собі сили протистояти чарці – ти справжній чоловік.

1 читець. 

 Між традицій дивнуватих

 Є традиція одна:

 Чи то зустріч, чи то свято –

 Треба пити, і пити до дна!

 Пий одну, і другу, й п’яту,

 Сьому, восьму і дев’яту.

2 читець.

 Тиснуть друзі, ладні бити:

 А коли мені багато?

 А коли не можна пити?

 А коли якась причина –

  Завтра зранку в формі бути?

 То це я вже не мужчина?

 Хоч давись, а мусиш пити.

Читці йдуть. На сцену виходять герої наступної інсценівки

Чоловік – п’яниця. Лікарю! Рятуйте мене! Рятуйте мене, люди!

Лікар. Що сталося? Чому ви кричите? З якого приводу так набралися?     

П’яниця. А з ніякого! Життя моє, як мінне поле: куди не ступнеш – на чарку натрапиш. Ти мені зробив добре діло – я тебе пригощаю, я тобі допоміг – ти мене пригощаєш. У футбол виграв «Металіст», надавав добре іспанській «Барселоні» - п’ємо. Купив телевізор, комп’ютер, килим – п’ємо. А далі так і повелося: було б бажання (заїкається), а привід для пиятики знайдеться.

Лікар. Сідайте. Я поміряю тиск.

П’яниця. І знайшов – випили і втратив – випили, і на радощах, і з горя. Така у нас уже звичка.

Лікар. Ви на роботі були?

П’яниця. У мене робота – базар. Знаєте, скільки я за день заробляю на спиртних напоях? Не скажу, а то й ви інфаркт схопите.

Лікар. Ви ще й людей споюєте? Краще б ті гроші дітям додому віднесли.

П’яниця. Я не знаходжу в цьому житті для себе інтересу. А діти від мене відцуралися.

Лікар. Треба вам лікуватися, чоловіче.         

П’яниця. Мене вже й ліки не беруть. Пробував. Скажіть мені, що я за людина? Хто я? Для чого живу? Я й пити не можу, і не пити не можу. Я нічого вже не можу. Я… (Падає)

Герої інсценівки йдуть. Замість них на сцені з’являються історики, статист, поліцейський.

3 історик. Чистий спирт почали добувати в 5 – 7 столітті. Араби назвали його «аль коголь», що означає «одурманюючий». Першу склянку горілки виготовив араб Рачез 860 р. Перегонка вина з метою одержання спирту різко посилила пияцтво. Саме це і стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу Мухамедом. Відтоді протягом 12 століть алкоголь не вживали, а відступників цього закону жорстоко карали.

4 історик. З 16 століття почалося масове завезення горілки і вина з – за кордону в Російську імперію. Спочатку алкогольні напої вживали у трьох випадках: на похоронах, при народженні дитини, з приводу перемоги над ворогом. За Івана ІV і Бориса Годунова запроваджуються «цареві кабаки», які давали багато грошей у державну скарбницю.  Проте вже тоді були спроби обмеження вживання спиртних напоїв. У 1652 році вийшов указ «продавати горілку по одній чарці».

1 історик. Заборонялось продавати вино ченцям, а також усім під час постів, у середу, п’ятницю і неділю, однак із фінансових міркувань невдовзі до указу було внесено поправку: «Щоб великого государя скарбниці чинити прибуток, пияків із купленого двору не проганяти», чим фактично підтримувалось пияцтво. Правитель Спарти легендарний Лекург заборонив пити вино вищій знаті, але заохочував споювання рабів, щоб тримати їх у покорі.

Статист. Алкоголь призводить до безпричинних змін настрою, вибухів радості й люті. У США щорічно помирає більше 100 тисяч чоловік, причина смерті яких пов’язана із вживанням алкоголю. В Англії ця цифра перевищує 41 тисячу осіб. У Франції 6,5 мільйонів чоловік страждають цирозом печінки, а 51 тисяч – алкогольним психозом.

Поліцейський. Пияцтво – шлях до злочину. Згідно з даними науково – дослідного інституту безпеки руху 78, 7 відсотків всіх ДТП у країні трапилося з вини водіїв, третина з яких знаходилася за кермом у стані алкогольного сп’яніння. У результаті цих пригод  загинуло 37,7 відсотків людей від загальної кількості потерпілих. Встановлено, що п’яними було здійснено 55 відсотків усіх крадіжок, 79 відсотків пограбувань, 69 відсотків нападів. Злочини серед неповнолітніх – це теж результат пияцтва: 80 відсотків хуліганських дій припадає на підлітків у нетверезому стані.

 Як часто  ми чуємо запізнілі каяття: «Якби я не був п’яний, я б цього ніколи не скоїв». Людина повинна відповідати за свої вчинки. І кримінальна відповідальність не зменшується, а збільшується для тих, хто скоїв злочин у нетверезому стані.

На сцені з’являються знову два куми.

1 кум. Так, куме, хто п’є, той все проп’є, навіть свою Батьківщину.

2 кум. Ох, куме, дістав же ти мене. Це з треба, щоб чоловік за один день відмовився від двох великих втіх. (Зажурився). Хто ж я тепер? І не питущий , і не курящий.

1 кум. Ти тепер – людина.

Звучить пісня «Кожна доля – єдина, єдина».

Заключне слово

Сьогодні ви довідалися про шкідливість для здоров’я людини вживання алкоголю та тютюну. Подумайте про  те, що чекає на вас, якщо ви будете курити й уживати спиртні напої. Пам’ятайте слова Джека Лондона: «Хмільне завжди простягає руку, коло нас спіткала невдача, коли ми падаємо в силі, коли ми стомлені, і вказує надзвичайно легкий вихід із такого становища. Але обіцянки ці фальшиві: піл впливом хмільного ми втрачаємо справжнє уявлення про цінність речей».

1

 

docx
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку